С разпит на свидетели и искания за спиране и за отправяне на преюдициално запитване до съда в Люксембург започна делото за „отстраняването“ на Андрей Гюров във Върховния административен съд (ВАС). То се разглежда от дежурен състав, начело с председателя на съда Георги Чолаков и членове Юлия Ковачева и Емилия Иванова.

Гюров обжалва решението на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), че са налице основания за освобождаването му като подуправител. Според УС той „не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения“ и е „признат за виновен за извършено сериозно нарушение“ – две от основанията в Закона за БНБ за освобождаване на подуправител (повече за мотивите на УС на БНБ виж тук).

До това решение се стигна след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) изпрати на БНБ свое решение, в което установява несъвместимост при Андрей Гюров. Тази несъвместимост се обосновава, с „участието му като съдружник в „Йонтех Инженеринг“ ООД, както и във връзка с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел: Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и Сдружение „Голф-клуб Благоевград“, без решение на Управителния съвет УС на БНБ по чл.12, ал.5, изр. 2-ро от Закона за Българската народна банка“.

Гюров първо обжалва решението на КПК и Административен съд София-град допусна делото за разглеждане и го насрочи за 16 септември 2024 г. После обжалва и решението на УС на БНБ пред Върховния административен съд.

Именно по това дело заседава днес ВАС, но въпреки изискването да се произнесе в 14-дневен срок, се наложи да го отложи за 8 август.

Една от причините за това е, че върховните съдии се съгласиха да разпитат трима свидетели по искане на Гюров. Днес пред съда говориха управителят на „Йонтех Инженеринг“ Александър Цеков и членът на Управителния съвет на „Голф-клуб Благоевград“ Ясен Неделчев. Третият свидетел – Георги Шарков, който трябва да бъде разпитан за дейността на Гюров в сдружението „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“, обаче се оказа в чужбина.

Цеков даде показания, че Гюров, който е бил съдружник в „Йонтех Инженеринг“, не е осъществявал никаква дейност във фирмата, не е извършвал сделки, не е участвал в заседания на управителния съвет и не е получавал дивидент. Неделчев пък посочи, че сдружението, което целяло да развива голфа в благоевградско, така и не е заработило, нямало дори офис, а в края на 2021 г. Гюров подал оставка от него.

На заседанието стана ясно, че Андрей Гюров е поискал ВАС да отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС, което според БНБ не е необходимо.

Освен това той настоява и делото във ВАС да бъде спряно до влизане в сила на решение на АССГ по акта на КПК. Мотивите му за това са, че решението на БНБ се основава изцяло на решението на антикорупционната комисия. Позицията на Централната банка е, че спиране не се налага, тъй като решението на КПК не е индивидуален административен акт.

ВАС обяви, че ще се произнесе по двете искания с крайния си акт.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Михаил
Михаил
02 август 2024 15:27
Гост

Тези свидетели надали са безпристрастни.

Стоил
Стоил
02 август 2024 15:24
Гост

Как въобще е могъл да бъде член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел?

Лозан
Лозан
02 август 2024 15:20
Гост

Пак ли преюдициално запитване до съда в Люксембург?

Заки
Заки
02 август 2024 15:21
Гост

Като не могат да вземат решение. Станахме за подигравка вече.

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 14:04
Гост

Мъче се да ебе дявола във въздуха.Докато мине преюдициалното и мандата изтекъл.

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 14:01
Гост

Какво значение има дали дружества или НПО са развивали дейност и пряко Гюров какво е свършил, след като има забрана за членство! От ВАС не знаят ли, че става въпрос за формално изискване – отрицателна предпоставка за заемане на съответната длъжност в БНБ и е без абсолютно никакво значение кой, какво реално е вършил в дружествата или НПО.

Мачкааааай
Мачкааааай
02 август 2024 16:16
Гост

Знаят, ама нали е джендЕр, му играят справедлив процес.
Иначе ще реве на соросите и урсулите като Еми с тротинетката като я/го задържаха.

Моллов
Моллов
02 август 2024 13:45
Гост

Новите лица в политиката, макар и кадърни трябва да се понаучат на някои неща, не е случайно, че по университетите има специалности подготвящи кадри иманно за това… не е достатъчно да си топ юрист/икономист/финансист и т.н. има някои неща, с които трябва човек да е поне относително запознат, за да заема подобни постове и да участва политиката

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 13:46
Гост

Няма, братче, нашите си смятат, че добрия ПР е достатъчен и после издънка след издънката за глупости

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 август 2024 13:42
Гост

Значи на Гюрчо Андреев му остава варианта да се опитва да застъпи позицията, че макар и формално да е бил член на въпросните ЮЛ, той или не е вършил нищо в тях, респективно дивиденти не е получавал, стига такива да са били разпределяни въобще, или реално дружествата не са имали активна дейност, т.е. са били кухи (гаражни) образувания, а той се е киприл там, колкото за едното CV.

П.С. Жалко, че Гугленка не му е предложила услугите си навреме, да го измъкне от тази каша, като му завърти …. два-три подписа за отписване от регистрите.

Александров
Александров
02 август 2024 13:42
Гост

„Цеков даде показания, че Гюров, който е бил съдружник в „Йонтех Инженеринг“, не е осъществявал никаква дейност във фирмата, не е извършвал сделки, не е участвал в заседания на управителния съвет и не е получавал дивидент. Неделчев пък посочи, че сдружението, което целяло да развива голфа в благоевградско, така и не е заработило, нямало дори офис, а в края на 2021 г. Гюров подал оставка от него.“ Редовна практика е да се забравя членство, особено в НПО-та и консорциуми. Отделен е въпроса, че за мен това да не знаеш/не помниш къде членуваш или участваш като съдружник е абсолютно несериозно за… Покажи целия коментар »

Kalin
Kalin
02 август 2024 13:42
Гост

Е по този повод сега се обяснява по съдилищата, че майка му не е мъжка и че няма сестра

Елена
Елена
02 август 2024 13:37
Гост

ВАС работи, а Административен съд София-град не … много интересно

Алек
Алек
02 август 2024 13:38
Гост

Не е чак толкова изненадващо АССГ са един свободен електрн, който си прави каквото си иска

Елена
Елена
02 август 2024 13:37
Гост

Браво, нека се разнищи този казус, защото за мен той беше наказателна акция срещу Гюров и ПП-ДБ

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 14:03
Гост

За теб може, гледам, идея нямаш от правораздаване, правопораждащи факти и т.н.

Анонимен
Анонимен
02 август 2024 13:34
Гост

Кога е съдебната ваканция… да не би тази година да са я прекратили

Ананиев
Ананиев
02 август 2024 13:32
Гост

Като започнем с искане за спиране е най-весело