След 12 години укриване, осъденият на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ Илиян Тодоров вече е в България.

Служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието го доведоха днес от Узбекистан със самолет през Мюнхен.

Илиян Тодоров беше задържан от властите в Узбекистан точно преди година при опит да напусне страната в посока Истанбул с фалшив паспорт. Впоследствие бе установено, че той се издирва с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

През октомври м.г. в България пристигна делегация на главната прокуратура в Узбекистан. По време на срещите и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов постави въпроса за екстрадирането на Тодоров, което впоследствие беше одобрено от властите в Ташкент.

През декември 2013 г. Илиян Тодоров беше окончателно осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“, на метри от Съдебната палата в София. То беше извършено на 18 април 2009 г., когато Кирил Въжаров и Васил Александров бяха наръгани смъртоносно с нож в гърба, а приятелят им Кирил Димитров беше ранен. До трагедията се стигна след конфликт между две компании. За двойното убийство и опита за убийство беше обвинен именно Тодоров, който след два дни се предаде в полицията, но още тогава беше променил външния си вид и се появи късо подстриган и изрусен.

Състав на СГС с председател Румяна Ченалова обаче го оправда и го освободи от ареста. На особено мнение тогава беше младшият съдия Мария Дончева.

След това САС отмени оправдателната присъда и го осъди на доживотен затвор, а в края на 2013 г. ВКС потвърди осъдителната присъда. Но тогава става ясно, че Тодоров се е укрил, вероятно още когато е бил освободен от ареста след първото му оправдаване.