В днешното сложно време, в което законността е поставена на изпитание, все повече нараства ролята на адвокатурата в утвърждаване на закона, на справедливостта и отстояването на правата. Затова и да си адвокат не е просто свободна професия, а обществена мисия, която се отстоява от хора със свобода на мисълта и на духа.

Това заяви президентът Румен Радев, който беше гост на тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите в Народния театър.

Държавният глава подчерта, че само три години след своето Съединение България полага основите на модерното законодателство в своята съдебна система, и по-важно – поставя човека във фокуса на общественото развитие. „Историческият път на страната ни съвсем не е гладък, той преминава през различни по интензитет турбулентни периоди. Много е важно днес да отчитаме всичко това, защото, ако трябва България да продължи достойно по този път, то трябва да следваме и безкористния стремеж на нашите предци в утвърждаването на правото не като буква, а като дух на закона, работещо в интерес на справедливостта на гражданите“, каза Радев.

По думите му в сухата и често трудно разбираема адвокатска професия има огромно място за творчество и за красота, стига те да бъдат подчинени на важния принцип на почтеност и отчетност – към правата на личността и към интересите на обществото.

Румен Радев се обърна към адвокатската общност с пожелание за здраве, енергия, и отговорна гражданска позиция. „Вашият професионализъм и вашата съвест често са последната преграда пред беззаконието“, добави президентът.

„Адвокатската професия е уникална с това, че през изминалите 140 г. от Освобождението на България тя преживява шест исторически промени. Повече от всякога е необходимо да работим за утвърждаване на върховенството на правото и за престижа на българската адвокатура. Във връзка с това предстои довършване на работата да бъде внесен в парламента актуализиран проект на промени в Закона за адвокатурата, отразяващи колективните процеси на развитието на обществото и държавата в синхрон с европейското законодателство“, каза председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. И заключи: „Без защита няма правосъдие, а без правосъдие няма държавност“.

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави адвокатите за празника чрез специално видео обръщение, тъй като е на посещение в Япония.

Поздравления към адвокатурата отправиха представляващият Висшия съдебен съвет Боявн Магдалинчев, правосъдният министър Цецка Цачева чрез заместничката ѝ Десислава Ахладова и много други.

А по случай празника с награди бяха отличени представители на всички колегии в страната. Както „Лекс“ писа наградата „Тодор Бурилков“ за приноса си към адвокатурата получи Траян Марковски.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/336032906951978/

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
22 ноември 2018 8:45
Гост

За мен престижа на българската адвокатура го градят самите адвокати.

адвокат
адвокат
22 ноември 2018 9:50
Гост

Престижът на адвокатурата пада от 90-те години на миналия век, когато нейните врати бяха широко отворени, без аналог в европейската история. Така в нея нахлуха хиляди дипломирани юристи, някои от които и до днес са чужди на правото и на адвокатската професия. Спадът на доверие към неефективно работещата съдебна система от страна на граждани и търговци по един или друг начин се отразява на престижа на адвокатурата. Липсата на съдебни реформи е пагубна за всички!

Колега
Колега
22 ноември 2018 8:08
Гост

Честит празник!

Anonimen
Anonimen
22 ноември 2018 8:07
Гост

Благородна и трудна професия, която за жалост някои колеги опорочиха.

адв. Владислав Янев
адв. Владислав Янев
22 ноември 2018 7:39
Гост

На 22-ри ноември е ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ, НО НЕ МОЖЕМ ДА ПРАЗНУВАМЕ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕМ ДА СИ ВЪРШИМ ЕФЕКТИВНО РАБОТАТА-ДА ЗАЩИТАВАМЕ ВАШИТЕ ГРАЖДАНСКИ ПРАВА! Адвокатите не могат да празнуват в държава, в която няма реална законност, справедливост и демокрация! Не можем да празнуваме, когато със закони се пречи да изпълняваме работата си-да защитаваме законните права на българските граждани! Тези закони са: Закон за адвокатурата /ЗА/ и процесуалните кодекси ГПК, НПК, АПК/. Сега действащия ЗА пречи на адвокатите да изпълняват законните си задължения. В него съществуват противоконституционни текстове; текстове, които противоречат на правото на ЕС и на ЕКЗПЧОС, които дават… Покажи целия коментар »

адв.М.Милева
адв.М.Милева
22 ноември 2018 10:59
Гост

Да, и аз не се чувствам празнично. Безспорно ни е трудно да си вършим работата, но за съжаление много от нас поставиха себе си в услуга на корумпиращите и много от нас са виновни за липсата на уважение към професията ни и към професионалистите, за липсата на разбиране на адвокатската работа. И за да се промени това е нужна много работа. За да се промени това, всеки един от нас е длъжен да работи за престижа на адвоката не с някакви измислени гръмки фрази и със сочене на други с пръст, а с личен пример, с лично достойнство. Желая Ви… Покажи целия коментар »