Да се създаде механизъм за редовно проследяване на движението на делата за пътнотранспортни произшествия с обвинения за причиняване на смърт в особено тежки случаи, в пияно състояние или след употреба на наркотици на повече от едно лице. Такъв ангажимент е поел председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова на среща с родители, загубили децата си след ПТП, проведена по тяхна инициатива, съобщиха от ВКС.

Чрез този механизъм ще се получава своевременно информация дали са допуснати забавяния и какви мерки са предприети, е обяснила шефката на ВКС и допълнила, че ще обсъди и координира с председателите на апелативните съдилища създаването на механизма.

Друга нейна инициатива, изложена по време на разговора, е възможността за включване в програмата на Националния институт на правосъдието (НИП) на повече обучения за магистратите в областта на престъпленията на пътя, която ще бъде обсъдена с Управителния съвет на НИП.

Близките на загиналите деца са запознали председателя на ВКС с идеите си за промени в законите и с реализираните до момента срещи с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Съдия Захарова изрази своята съпричастност към болката на майките и респекта си към начина, по който са трансформирали мъката си в такава енергия, която да задвижи необратими промени в законодателството и в действията на институциите. Тя сподели мнението си, че спазването на правилата за движение по пътищата е въпрос на правна култура и промяната в това отношение ще се случи бавно, но вече е започнала“, посочват от ВКС. Допълват, че по повод на идеите на родителите за налаганите наказания за престъпления на пътя, Галина Захарова е пояснила, че съдът прилага законите такива, каквито са.