Да отпадне забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители. Такава промяна в Конституцията се внесли 61 депутати от „Има такъв народ“.

Те предлагат от чл. 65, ал. 1 от основния закон да бъде заличен изразът „няма чуждо гражданство“ и текстът да гласи следното: „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който е навършил 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“.

В мотивите депутатите от ИТН посочват, че изискването кандидатите за депутати да са само български граждани е било въведено в Конституцията без дебат при второто гласуване на проекта през 1991 г. и няма ясни мотиви защо се прави и защитата на кои интереси го налага.

Изборите за национален парламент попадат изцяло в компетентността на държавите-членки. В съответствие с европейската практика и предвид факта, че изискванията за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно ниво, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници и кметове законодателят допуска право да бъдат избирани да имат и граждани, които имат друго гражданство. В повечето държави-членки на Европейския съюз липсва ограничение на пасивното избирателно право на основание притежаване на друго гражданство“, изтъкват депутатите от ИТН.

Те заключават, че обществото има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции.

Според юристи, ако такава промяна бъде приета, то с нея ще падне ограничението за двойно гражданство и за министри, и за президент.

Това е така, защото според чл. 110 от основния закон, „членове на  Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители“. Тоест, ако за избора на депутати падне ограничението да нямат двойно гражданство, то това ще е в сила и за министрите.

Аналогичен е и текстът в Конституцията (чл. 93, ал. 2), според който „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“.

Предложението на ИТН идва по време на правен спор около служебния министър на икономиката Кирил Петков, който имаше и канадско гражданство. Любопитно е, че именно партията на Слави Трифонов повдигна въпроса за гражданството на Петков, а по-късно 55 депутати от ГЕРБ поискаха от Конституционния съд да обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Според чл. 154 от Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на основния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се разглежда от парламента не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

Промените се приемат с мнозинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители (чл. 155 от Конституцията).

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
БНе е справедливо, те са си го избрали...
БНе е справедливо, те са си го избрали...
30 август 2021 9:45
Гост

Аз съм против този законопроект да отпадне. Нека си остане така . Който става чужд граждани трябва да знае, че не може само да черпи блага и да се облагодетелства, а в един момент ще търпи и негативи. Не справедливо тези наши съграждани да са все от сраната на печелившите, а ние , които сме избрали да сме 100 % българи винаги да сме неравноправени.

Умнокрасив жълтопаветник
Умнокрасив жълтопаветник
27 август 2021 17:54
Гост

Запишете направо, че министри на икономиката и финансите могат да бъдат само американски или канадски граждани!

само минавам
само минавам
26 август 2021 22:36
Гост

Тотална простотия! И това ли е сега ПроблемЪт?

ПроблемЪт са вече ИТН с липсата на капацитет и на свои кадри! Слизат от сцената бавно, неусетно почти, но по-видимо от ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 14:17
Гост

Правете сметка колко важен за новата мафия е Кирил Петков! Поправка заради един човек, нямам думи просто!

Любител
Любител
26 август 2021 15:27
Гост

Всъщност е заради Велислава Петрова от И Тъй Нататък. Чалгаря два пъти я предлагаше за министър , първо на здравеопазването, после на образованието.

Анонимен
Анонимен
27 август 2021 9:55
Гост

Мафията винаги е била с център Доган сарай. Сега служебното правителство извади на показ всичките им свинщини и затова са тези атаки по тях от кафявите медии и троловете на Пеевски. Всички освен тях в България предпочитат квалифицирани и независими от мафията министри като Кирил Петков, пък макар и някога да са били с чуждо гражданство – на фона на меко казано некадърните калинки на ДПС и ГЕРБ.

адвокат от САК
адвокат от САК
26 август 2021 13:25
Гост

Забраната трябва да остане. Както е невъзможно човек да има две биологични майки, които едновременно са го родили, така е невъзможно и двоен гражданин да бъде задължен да е лоялен и да отдаде живота си в защита само на едната от двете държави, чийто гражданин е- просто и другата държава го задължава същото по отношение на собственото си гражданство. Човек няма две Родини и не може да спазва тези конституционни норми по отношение на две отделни държави КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството… Покажи целия коментар »

В кой закон пише,че ДС участва в изборите?
В кой закон пише,че ДС участва в изборите?
26 август 2021 12:56
Гост

Кое е правното основание Държавна сигурност да бъде намесена в изборите, и да участва със свои представители при прием на кореспонденция? https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/20-dans-priemali-protokolite-cik цитат „20 души от ДАНС работят във входящ информационен пункт, в който влизат протоколите и цялата кореспонденция между СИК в чужбина и ЦИК е филтрирана от него. Затова се случва и забавянето в съобщаването на резултатите от гласуването в чужбина – “ДАНС е тънкото място във веригата”, това заяви пред bTV Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК. “Параноя ще е, ако кажем, че това звено подменя резултатите, проблемът е по-скоро психологически – мен ме дразни фактът,… Покажи целия коментар »

безумно
безумно
26 август 2021 12:32
Гост

На фона на всички други проблеми, тия са се прицелили в гражданството. Кого го интересува

ПРС
ПРС
26 август 2021 14:04
Гост

ДПС и Турция

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:27
Гост

Няма време, каквато и да се предлага. Нали ИТН нямало да подкрепи никакво правителство, така че защо се пънат

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:27
Гост

Защо да не отпадне забраната тогава и за министри в чл. 110 от КРБ. Логиката би трябвало да е същата.

Забраната трябва да остане!
Забраната трябва да остане!
26 август 2021 13:13
Гост

Повечето държави имат такива забрани. Дори и в най-голямата демокрация-САЩ, която е пример и пътеводна светлина в правопорядъка има забрани за двойно гражданство-и за депутати-в щатски или федерален парламент, и за министри-федерални или щатски, дори има изискване лицето да е родено на територията на САЩ.

Още малко ще може и лице без българско гражданство да е депутат в българския парламент.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
26 август 2021 16:03
Гост

Щото анонимни, тя ще се приложи и са министрите, които трябва да отговарят на условията за депутати, капиш?

777
777
26 август 2021 12:24
Гост

А тези ще подкрепят ли правителство с третия мандат, че си пишат проекти за промени в Конституцията. Ако не, не знам защо се хабят. Днес вече им дават трето място в следващи избори.

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:25
Гост

Ами може би са прочели вече какво им гласи Суверенът, та вече да са станали по-словоохотливи и разбрани.

ИТН
ИТН
26 август 2021 12:49
Гост

Дали? Това кифленско цупене май продължава и няма и намерение да ги пусне

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:16
Гост

Ако разсъждават така, както са написали, какво против имат и министрите да са с двойно гражданство?

123
123
26 август 2021 12:16
Гост

Aбе тези от ИТН са все по-шизофренни. Четеш мотивите им и се чудиш какво имаха против двойното гражданство на Кирил Петков, че най припяваха на ГЕРБ и ДПС.

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:39
Гост

Че и от тях тръгна скандалът с гражданството на Петков. Само уточнявам във връзка с шизофренията им 🙂

Наблюдател
Наблюдател
26 август 2021 12:14
Гост

Охоо, и Славчо тръгва на лов за юпита.

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 12:38
Гост

Че той дори официално си го обяви – гледа само биографиите, ич не го интересува човека зад тях

Отврат
Отврат
26 август 2021 12:51
Гост

Aма страшно ги напипа – Шнорхела и Плагиата