Автентични ли са пълномощните за сделки с коли и тези за представителство пред Националната агенция по приходите (НАП) – това вече ще може да установи всеки нотариус, както и данъчните. Това ще възможно, тъй като тези два вида пълномощни влизат в единната информационна система на нотариусите „Единство“.

Това става с изменения в Наредбата за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, които днес са обнародвани в Държавен вестник и ще влязат в сила след един месец (промените в наредбата виж тук).

В информационната система на Нотариалната камара в момента има данни за над 2,4 млн. пълномощни, издадени не само от нотариуси и помощник-нотариуси, но и от кметовете. Всички държавни органи имат право на достъп до нея за справки в реално време, за да проверят автентичността на представено пред тях пълномощно.

С публикуваните днес в „Държавен вестник“ промени в системата ще влезе и информацията за пълномощни за извършване на действия на разпореждане с моторни превозни средства и ремаркета, както и за действия по регистрацията им в КАТ.

Другите пълномощни, чиято автентичност ще може да се проверява в системата, са тези за извършване на действия пред НАП. В мотивите за създаването на тази възможност за органите на НАП се сочеше, че така ще се предотвратят данъчни нарушения и най-вече неправомерно възстановяване на ДДС, чрез документни измами за получаване на данъчен кредит.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димо
Димо
25 април 2023 14:45
Гост

Надявам се нещата да тръгнат добре.

Хари
Хари
25 април 2023 14:42
Гост

Ще видим единната информационна система на нотариусите ще работи като хората.

Лозан
Лозан
25 април 2023 14:43
Гост

Само да не е като единната деловодна.

Топ ченге
Топ ченге
25 април 2023 10:09
Гост

Къде го този свободен достъп до „Единство“?

Предложение
Предложение
25 април 2023 9:05
Гост

Крайно време е продажбата с коли да не е пред нотариус! Никъде по света го няма това-нотариус при продажба на коли!

Крайно време е и да бъде закрит частния нотариат-1 милиард лева годишно от нотариални такси вместо в бюджета отиват тези пари в джоба на частника!

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 9:20
Гост

За такива предложения-мишобирят.

Conservator legis
Conservator legis
25 април 2023 13:07
Гост

В контекста на ниското правосъзнание на българина, това предложение е неадекватно. Ако няма заверка, ще зачестят случаите на документни престъпления и измами, като ще настане несигурност в документооборота. Освен това сега нотариусите събират местния данък придобиване на МПС служебно, а ако се разчита на българина след сделката да плати този данък, каква ще е събираемостта?

БезКомплексари
БезКомплексари
25 април 2023 13:26
Гост

Едно адекватно, обосновано мнение, от явно работещ колега! Адмирации!
ПП. За пореден път, горното недоразумение пак се изказва, предлагам да му намерим работа. Всички знаят, че в нито една юридическа професия не е успял. Предлагам: санитар в сграда на горноинстанционен съд, хем ще има време да се отдава на копролалията си и да словоблудства, хем ще се докосне до някой друг истински юрист, докато мие.

фактите
фактите
25 април 2023 14:44
Гост

От над 200 държави никъде по света го няма -продажба на коли пред нотариус. Това и в Албания го няма, нито в Сомалия, че и в Латинска америка го няма. Да не коментирам,че в Скандинавските държави дори имот се продава с обикновен писмен договор, незаверен от никого, като правната сигурност е на светлинни години от нашата. А в САЩ-заверки на преписи и подписи може да върши всеки-това е неквалифициран труд. Нищо общо няма с правната сигурност продажбата на коли пред нотариус, което е потресаваща глупост-че и при заверки правната сигурност е свирепо ударена-вече беше даден пример как колата на бивш… Покажи целия коментар »

Факт
Факт
25 април 2023 15:46
Гост

Вземи емигрирай ти бе другарю – в Африка, и в Албания, и в Южна Америка те очакват с отворени обятия. Може да станеш Публичен нотариус в САЩ. Или в скандинавските страни отиди. Удобно забравяш, че сме част от Латинския нотариат. Както ти е написал колегата по-нагоре: „Едни и същи словоблудства.“. Забрави да кажеш за: печатослагателите и щемоелмейкърите. Добре че не забрави да споменеш Главния прокурор.
За съжаление населението на тази държава има почти близо нулева правна култура. Като искаш, някаква промяна, инициирай я от там, или там няма сурвакане, та е нерентабилно…

Иванов
Иванов
25 април 2023 9:04
Гост

Хубаво е да прочетеш, че администрацията и органите в страната се дигитализират

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 9:04
Гост

Дано е от полза. Вярвам, че ще е

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 9:02
Гост

Това ще е от полза за нападжийте. А явно държавата за да не е на страшен дефицит ще трябва да събира още и още данъци

Мишева
Мишева
25 април 2023 9:01
Гост

Само да не създава системата дебъг!

Кунев
Кунев
25 април 2023 9:00
Гост

Да видим как ще се интегрира тази система

Йорданов
Йорданов
25 април 2023 8:59
Гост

Всички пълномощни беше добре да влязат в една система преди години. И сега не е късно. По-добре късно, отколкото никога.

Kilev
Kilev
25 април 2023 8:58
Гост

Облекчава се работата на данъчните

Чилев
Чилев
25 април 2023 8:57
Гост

Надява се, че това ще пресече измамите

Равиоленска
Равиоленска
25 април 2023 8:52
Гост

Време беше да се влезе в модерните времена, не да си седим в 19-20 век.

Христо
Христо
25 април 2023 14:44
Гост

Зависи системата им колко е читава.

Павлов
Павлов
25 април 2023 8:51
Гост

Ами това трябваше да се направи още преди много време. Като метод за пресичане на фалшивите пълномощни.