Гражданин се оплакал, че не може да спи заради шума от климатик на Софийския районен съд. Магистратите са били на косъм да останат без охлаждане. Засега обаче чилърът работи, а разрешаването на въпроса предстои.

Става дума за сградата на т.нар. Военно НДК, където се помещават Наказателното отделение на СРС и Софийската районна прокуратура. От двете страни на сградата, малко преди централния ѝ вход са монтирани два чилъра (б.а. – агрегати за климатизация на по-големи сгради). Този откъм ул. „Княз Борис I“ обслужва съда, а откъм „Цар Петър“ – прокуратурата. И именно той създавал неудобство на млад мъж, живеещ в една от кооперациите на тази улица.

Човекът подал оплакване в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Нейни представители пристигнали на място и измерили нивото на шума. Данните показали завишаване и заради това СРЗИ издала предписание за спиране на климатика през нощта.

Управителят на сградата, който присъствал на измерването обаче заявил, че резултатите от измерването не са точни. Той обяснил на ръководството на СРС, че те се повишавали, но когато минавали автомобили. Иначе били в норма.

Това принудило СРС да поиска второ мнение като същевременно предприел мерки за спиране на изпълнението на предписанието.

Ако климатикът не работи през нощта и се пуска сутрин, той няма да може да събере достатъчно мощност, за да охлади помещенията. А имаме кабинети, които са с южно изложение и температурите през лятото стигат до 40 градуса. Затова няма как да спрем чилъра“, казаха за „Лекс“ прокурори.

От СРС са изпратили писмо до Висшия съдебен съвет, с което молят да им бъде дадена възможност да наемат частна фирма, която да измери нивото на шума. На свое заседание на 22 август бюджетната комисия на съвета е дала разрешение да се сключи договор с дружеството „Сейфти контрол“ ЕООД за 265 лева без ДДС, която да направи независимо „контролно измерване на нивото на параметър шум в режим „ден и нощ“ в работна среда на климатична инсталация за охлаждане, обслужваща Софийска районна прокуратура, с цел установяване на състоянието на показателя шум с допустимите стойности“.

Приетите норми за пределно допустими нива на шум в жилищни зони е от 50 до 60 dB. Колко е показало измерването на СЗРИ не е ясно, но тепърва ще се търси разрешение на въпроса.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Уволнение за корумпираните държавни служители
Уволнение за корумпираните държавни служители
17 декември 2021 5:05
Гост

Като цяло режимът за монтаж на мощни климатици в София е едно тотално безумие! Мощни климатици се монтират без да се спазва никакво отстояние от жилищата, а за РЗИ всичко е нормално при измервания, та ако ще и 100 db да се чуват. Вечер е тотална цигания и никоя институция не следи какъв шум се вдига и от какво-може да се монтират и 10 големи климатика, които да бучат като самолетен двигател точно до жилищата по цяла нощ. Контролът вечер в София показва, че България е една провалена страна със затихващи функции. Власти вечер няма в София-само оправдаващи се дебили!

Идиотизъм
Идиотизъм
03 септември 2019 12:10
Гост

Какво означава „независимо“ измерване? СРС искат да ни внушат, че СРЗИ са зависими от гражданина Х? Че тяхното измерване е неточно и нарочно показва завишени стойности? Ми че те са държавна структура. Ако за една такава незначителна глупост се иска второ „независимо“ становище за нещо, което СРЗИ върши по цял ден, защото им е работа, тогава как обикновеният гражданин да не бъде изкушен да си помисли, че и съдебната система не е „независима“?
И оставате човека да спи, ей!

Nevermind
Nevermind
09 септември 2019 17:03
Гост

Ти да не би да очакваш нещо по-различно от банда престъпници? Аз въобще съм изненадан, че не са осъдили човека на строг тъмничен затвор затова, че им създава дискомфорт.

съдебно -прокурорско беззаконие
съдебно -прокурорско беззаконие
23 август 2019 18:56
Гост

Поредното самозабравяне на съдебната система. Тормозят с климатик гражданите, има предписание на СРЗИ, и самозабравилите се се самопоставят над правилата и отказват да спазят предписанието. щели да мерят наново-тозди пък може и да им хареса резултата. А и друго-прокурорите няма какво да се оплакват ,че им е топло ПРОКУРАТУРАТА НЯМА КАКВО ДА ТЪРСИ В СГРАДА НА СЪДА. Прокуратурата следва да бъде изведена от съда и въдворена в друга сграда(най-добр е в някое РПУ). Как така прокуратурата си позволява да коментира предписание на СРЗИ, а не да спазват?! Прокуратурата над правилата ли е? Ако не им харесва предписанието да го оспорят… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
23 август 2019 17:12
Гост

Само журналята продължават упорито да използват този нескопосан и овехтял израз – „военното НДК“. Както е известно въпросната сграда не е използвана от военните, и очевидно няма сходства с НДК.

Иван
Иван
23 август 2019 14:00
Гост

Добре де, да изградят една шумоизолираща стена от страна на жилищната сграда, изгражда се близо до ЧИЛЪРА, за да е по-малка, като същетвременно ще се съобрази с посоката на издухване от перките

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 13:33
Гост

Шумът наистина е непоносим. Във ВКС също има такива устройства и човек не може да си отвори прозореца, защото бръмчат ужасно.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 13:25
Гост

Трябва да се намери компромисен вариант в крайна сметка. И двете страни са прави за себе си.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 13:19
Гост

Прав си е човекът. Точно нощно време, когато е тихо всеки шум се чува, а от тези чилъри не може да се спи.

Анонимен
Анонимен
23 август 2019 13:25
Гост

Обаче да съдиш съд е невъзможно. Така, че май ще си спи на шум.