Сделките пред нотариус над определен материален интерес да стават само при задължително участие на адвокат за всяка от страните. Тази идея е изложил председателят на Висшия адвокатски (ВАдС) съвет д-р Ивайло Дерменджиев пред министъра на правосъдието Крум Зарков.

Двамата са провели работна среща, на която Дерменджиев е настоял бюджетът на Националното бюро за правна помощ да бъде увеличен с поне 20%.

„Дори в момента на нашата среща, в съседна зала в министерството, се провежда поредно заседание на междуведомствена работна група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие“, е коментирал Зарков. Той е изтъкнал, че увеличаването на парите за правна помощ е част от бюджетната процедура, в която водещо е Министерството на финансите, но това на правосъдието ще представи своите аргументи.

От ВАдС съобщиха, че Дерменджиев е споделил пред Зарков и идеята сделките пред нотариус над определен материален интерес да стават само при задължително участие на адвокат за всяка от страните. И е заявил, че така ще се гарантира максимално интересът им и ще намалеят злоупотребите.

Другата идея, изложена от председателя на ВАдС на срещата, е да започне дебат за изменения в законодателството, с които да се даде възможност разводите по взаимно съгласие да се извършват също пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните. „И тук аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия“, е казал Дерменджиев.

„Винаги съм ценял високо адвокатската професия. Благодаря за проведената среща и предложенията ви. Пред страната ни стоят много сериозни предизвикателства и съм сигурен, че българските граждани очакват разумно и отговорно поведение от всички нас“, е заявил правосъдният министър.

80
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мое мнение
Мое мнение
15 септември 2022 7:39
Гост

Въпрост с опазването на гражданския оборот, интерес и спестяването на пари и време на обикновения човек, който иска да направи сделка се решава много лесно – ЗАБРАНЯВА СЕ НА НОТАРИУСИТЕ ДА ДАВАТ КОНСУЛТАЦИИ И САМИ ДА ИЗГОТВЯТ ПРОКЕТИ ЗА НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ, които да подписват в последствие. По този начин гражданите могат сами да си изготвят проектите, ако са достатъчно компетентни или ако преценят да отидат при адвокат. След като е окомплектовано всичко по една сделка, тогава се докладва на нотариуса, който дава становище и едва тогава се записва час за прехвърляне. Задължаването на гражданите да правят каквото и да било,… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
14 септември 2022 17:24
Гост

По закон нотариусът е длъжен да проверява само собствеността, но не и тежестите върху имота. Ако на нотариуса се възложи да проверява и тежестите, тогава ролята на адвоката при нотариалната сделка ще е излишна. Само че в момента нотариусът не проверява за тежести и носи почти никаква отговорност пред купувача, а брокерът обикновено не е юрист, поради което участието на адвокат е наложително в случаите, когато върху имота има учредени тежести.

7373
7373
14 септември 2022 13:09
Гост

Това с участието на адвокат е пълно недомислие. Как гарантираш сигурността на гражданския оборот? Нали всъщност нотариуса осъществява тази сигурност. Нотариалната дейност е държавна дейност делегирана на определине лица-нотариуса. Или, казваме нотариусите не гарантират сигурността на гражданския оборот затова дадължаваме страните да участват с адвокат по сделката. И защо ще трябва да платя за една обикновена сделка на адвокат. Ако имам притеснение някакво или за мое спокойствие, мое право е да потърся адвокат. Ама зоща да съм задължен? Отделен е въпросът, че куп други лица осъществяващи дейност по занятие имат повече опит и познания от адвоката-строителни предприемачи, брокери и т.н.… Покажи целия коментар »

ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
14 септември 2022 14:04
Гост

Не е гарант нотариуса, фактически, защото има редица случаи на злоупотреби, в сфера където и 1 злоупотреба е прекалено много! Хубаво е да ни дадат право да участваме в процеса, като сме гарант за интегритета на нотариусите, които в последните години започнаха да си позволяват прекалено много!

Няма нотариуси на 80
Няма нотариуси на 80
14 септември 2022 14:07
Гост

Дузина се пише с „у“. Моля кажете им имената на тия дузина нотариуси на 75-80 годишна възраст, които практикуват! Иначе излиза, че просто манипулирате обществеността. От висотата на понастоящият форум не Ви прави чест подобно поведение!

Българче
Българче
14 септември 2022 16:03
Гост

Пример
Елена Запрянова, 432 София,
ЕГН 4103… и тн

7:20
7:20
15 септември 2022 7:21
Гост

Да сравняваш компетентността на брокер (в повечето пъти човек със средно образование) с компетентността на адвокат е достатъчно показателно за релевантността на мнението ти.

Немарчев
Немарчев
14 септември 2022 12:28
Гост

Да, адвоката със самолета демонстрира някаква съпричастност към делата на редовите адвокати. Няма само да подават искания за тълкувателни дела , от които имат полза основно банки и колектори я. Пък че така настройват гражданите срещу съсловието, пука им.

135Анонимен
135Анонимен
14 септември 2022 10:38
Гост

Става въпрос за лапкане на пари. Един път брокери, втори път нотариалти такси, трети път местни данъци и сега адвокати на клона да кацнат.
Един 2-стаен в София 120 000 евро, адвокат минимум 10 %, нали и хоп още 12 000 евро разход да купувача. Може и адвокат да идва задължително и като си купувам зеленчуци от пазара.

Адвокат със златно сърце!
Адвокат със златно сърце!
14 септември 2022 14:09
Гост

А вие безплатно ли искате да ползвате услугите на хора, които са бъхтели и са дали 10 години от живота си да добият знания и право да ви бършат задника юридически ?! Ще си плащаш и хоро ще играеш, гражданино!

135Анонимен
135Анонимен
14 септември 2022 15:04
Гост

Ще се плаща, ако има желание да ви наемат, а не да ви натрапват.

Бай Танас
Бай Танас
14 септември 2022 20:59
Гост

Не, душко, но ще ви платя, ако се нуждая от вас.
Случаят ве е такъв.
Имам нотариус, при който ходя от 20 години и мога изцяло да разчитам на него.
За какво ми е една натрапена маймуна на клона? Вие не сте ми нужни за нотариални сделки! Преглътнете. Няма да я бъде!

Запознатия
Запознатия
15 септември 2022 7:25
Гост

Замислете се дали брокерските комисионни не са прекалено високи за измислената усулга, която предлагат. Местния данък е най-нормалното нещо да го има, а доста от нотариусите взимат двойна нотариална такса, когато само изготвят проекта за нотариалния акт, което се избягва с участието на адвоката, който може да събере документите и да изготви проекта и съответно неговата такса да падне под тази на нотариалната.

Браво на адвокатурата,че стартираха на дискусия !
Браво на адвокатурата,че стартираха на дискусия !
14 септември 2022 7:33
Гост

Да благодарим на адвокатурата. Отворена е лавината на обществената дискусия, във връзка с безобразията по ЗННД, и спешната необходимост от реформа. Да се надяваме това да доведе до законодателни промени-дискусията е започнала, а това е вече началото на еизбежните промени. Дадени примери по-отдолу в коментарите за какво-неизчерпателно и накратко: -Въвеждане на временен лиценз за нотариусите-максимум 8 години. После нов конкурс-подготвения не се страхува от конкурсен изпит! -Връщане на държавния нотариат, или алтернативно-да има държавни нотариуси, паралелно с частните, и гражданина да решава дали да си даде парите на държавата или частника. -Нотариусите, родени преди 1973 г да бъдат проверени от… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
13 септември 2022 22:41
Гост

Вместо коментиращите да концентрират вниманието си енергията си върху осмисляне на реалния ефектн от потенциално влизане в сила на обсъжданите промени, който би бил обезателно положителен, се концентрират върху спомените си за държавния нотариат, мислите за чието възкресяване са меко казано безпочвени и наивни. Реализъм!

некои съображения
некои съображения
14 септември 2022 7:19
Гост

Нищо положително за страните няма да им се налага задължителен адвокат. Дали ще ангажираш адвокат е личен избор. Недопустимо е друг да решава вместо гражданите кое е добре за тях, и е недопустимо друг да решава кой как и за какво да си дава парите. Адвокатското съдействие е доброволно, и е противоконституционно да е задължително. Още малко ще поискате да има и адвокат при покупка на стоки от магазина, над определена стойност, например „облечено“ по формулата-че това се прави за защита на потребителските права. Хайде да оставим гражданите да решават сами дали да са с адвокат или не! Като се… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
13 септември 2022 22:28
Гост

Крайно време е за подобна реформа и ти не една на брой. В множество български градове работата на адвокатите намлява поради предлагане на същите откъм естество, но разбира се не и съдържание, услуги в нотариалните кантори. Това важи с особена сила за районите с по-ниска популация. До същия резултат се стига и покрай наличието на правни услуги, предлагани на пазара от неюристи консултанти. Всичко това е голям проблем за българския адвокат и то най-вече за малкия такъв, поради което смятам, че такъв тип реформи биха най-малкото помогнали за прокарването на правилен и смислен път с оглед връщането на уважението и… Покажи целия коментар »

Правна помощ от неадвокат е допустима
Правна помощ от неадвокат е допустима
14 септември 2022 7:46
Гост

Като намалява работата на адвоката има и други професии. Има естествено търсене и предлагане на работна сила и услуги. Недопустимо е зорлем гражданите да бъдат правени клиенти на адвокатите. В една пазарна икономика пазарът на услугите определя кой да я предлага, и кой не. А правни консултации от неюристи е напълно допустимо да бъдат предлагани, ако човекг има квалификация*. А и е и законно-правните консуртации НЕ са адвокатски монопол-има и решение на ВКС в тази насока! Напомням,че един икономист учи гражданско ,търговско, данъчно, финансово право и тн-по същите учебници, и от същите преподаватели и по същия хорариум като юрист. Икономист… Покажи целия коментар »

ЗННД-закон, стожер на подлостта и хитростта
ЗННД-закон, стожер на подлостта и хитростта
13 септември 2022 21:24
Гост

Забранете преместването на нотариуси. Ганьовски начин да се озовеш в София по втория начин. Играеш за място на село, и после се местиш в София, където успехът на конкурсът е далеч по-висок. Примерно -явяваш се за място при ТРЪНите, и се местиш хитряшки в София. Че кой не може да представи сърцераздирателни причини да се мести. Другите професии, като искат да се преместят в София-напускат работа. Не ти се пази мястото. Почваш наново. И още нещо-забранете размяната на места. Тарикатски начин да уредиш роднината си в София или друго желано място-с преместване. И изобщо каква е тази измекярщина ,чрез законова… Покажи целия коментар »

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
13 септември 2022 20:37
Гост

„Преди години даваш 500 хиляди под масата и си нотариус! Разни тука дечица в нашия факултет на разни бизнесменчета едвам завършиха с по-три четири прекъсвания, едвам тройки им писах по Конституционно право и след време го гледам изтапанил нотариална кантора в пъпа на София! Как стават тия работи, бе!“

Свидетел
Свидетел
13 септември 2022 20:29
Гост

В началото на 90-те години, именитият професор Борис Яновски, който преподаваше Граждански процес в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“, като видя плануваната реформа за нотариусите нотариалната дейност, беше казал с едно такова чувство за хумор – „Аааа, вика, на мен тая реформа ми прилича на „станах, сине, ела ся ти седни“

акад. д.ю.н. Зарко К. Дерменджиев
акад. д.ю.н. Зарко К. Дерменджиев
13 септември 2022 20:24
Гост

И студентите в ЮФ да се явяват на изпитите си заедно с адвокат!

Старата школа
Старата школа
13 септември 2022 19:42
Гост

По времето на социализма, когато нотариатът беше държавен, подчинен на Правния комитет на ЦК на БКП, реално към Районните съдилища, но тогава Комитетът отговаряше за всички юридически кадри, та нотариатът в онези времена беше с ограничени правомощия, даже много. Поради ограниченията в правото на собственост върху недвижими имоти, а и поради стеснения кръг от икономически отношения между физическите лица, свързани с правото на собственост, нотариалните сделки извършвани от нотариус бяха много малко. Но пък се наблюдаваше увеличаване на броя прехвърлителни сделки с МПС, но пак бяха в по-ограничени количества, защото достъпът до пазара на леки автомобили НЕ беше свободен и… Покажи целия коментар »

ВРЕМЕ Е ЗА РЕФОРМИ
ВРЕМЕ Е ЗА РЕФОРМИ
13 септември 2022 18:04
Гост

Крайно време е в нотариата да се проведе смислена реформа: -Връщане на държавния нотариат, или алтернативно-да има държавни нотариуси , паралелно с частните . Стотици милиони лева вместо в бюджета отиват в бездънния джоб на частника, от дейност с НИСКО НИВО НА ПРАВНА СЛОЖНОСТ! -Сделките с коли да не се извършват пред нотариуси. Станали сме за смях пред целия свят с това извращение-кола да се продава пред нотариус. Подобна перверзия никъде я няма, това и в Албания го няма, дори. -Нотариусите родени преди 1973 г.да бъдат проверявани от комисията по досиетата. Всички общественозначими професии са проверявани-списъкът на проверяваните е наистина… Покажи целия коментар »

Стоян
Стоян
13 септември 2022 19:09
Гост

Късно е! Направиха нотариусите насила милионери и лобито им е просто непоклатимо. А държавни нотариуси и в момента съществуват в районните съдилища в лицето на съдиите по вписванията, които могат да изповядват сделки и да заместват нотариуса, но само и единствено в случаите, когато последния отсъства защото е например на моренце или луксозна почивка! Защо в едни случаи съдиите по вписванията да могат да заместват и печалбата е за държавата, а в други не? Разбира се само заради финансите! Произвеждането на нотариуси се превърна в златно руно и запазена привилегия за политици, министри и висши държавници! Затова е в застой… Покажи целия коментар »

Ърл
Ърл
13 септември 2022 19:12
Гост

Няма как да се случи. Имам приятел нотариус, дъщеря му сега ще бъде в първи курс в ЮФ, казва – „Да завърши, защото след мен тя ще поеме стола“.

Стоян
Стоян
13 септември 2022 19:26
Гост

Проверете колко отмени на нотариални актове има! При отмяна на нотариален акт, незабавно да се отнема лиценза на нотариуса и на нов изпит, защо иначе се гарантира от държавата дейността чрез гарантираната му печалба?

Въвеждане на ежегодни изпити за вписани адвокати!
Въвеждане на ежегодни изпити за вписани адвокати!
13 септември 2022 17:25
Гост

След подобно предложение, което е очевидно до очевадност противоконституционно-дали ще ангажираш адвокат е личен избор и преценка, а не друг да решава вместо теб , , на преден план отновно възниква крайната необходимост от ПРОВЕЖДАНЕ НА АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ ЗА НАЧАЛНИЦИ В АДВОКАТУРАТА(а в адвокатурата началниците са повече, и от прокуратурата), както и ИЗПИТ ЗА ВСЕКИ ВПИСАН БЕЗ ИЗПИТ. Видно от изпита за съдии по вписванията, където 80 процента от явилите се адвокати имаха оценка двойка и тройка: -необходимост от изпит има . Подготвения не се страхува от изпит! -80 процента двойки и тройки на материя за съдии по вписванията показва,че… Покажи целия коментар »

Късам и хвърлям
Късам и хвърлям
13 септември 2022 16:24
Гост

Колеги, помните ли едно време как след като при държавния нотариус постъпи молба за заличаване на ипотека, последният я къса и я хвърля в коша…. ?

Защо ?

Държавна работа…

Затова почти всички ведомствени жилища, купени през соца с ипотека, все още не им е заличена….

Да се върне ли държавното, колеги ?

Сигурни ли сте ?

баба Пена
баба Пена
13 септември 2022 17:13
Гост

Свободни съчинения.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 17:27
Гост

Драги, при подобно „късане“ е трябвало да сезирате прокуратурата. Определено нотариусът си е превишил властта.

А що се отнася до незаличените стари ипотеки-голям прас. Въобще не са проблем.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 18:26
Гост

Хаха, подобно предложение ще ти бръкне в джоба и вед ага скочи. И говориш елементаризми и глупости. Държавния нотариат си беше наред и работеше добре и надеждно. Ама пусто пари. За това рИвеш

Стоян
Стоян
13 септември 2022 19:19
Гост

Сега всичко се входира, а тогава можеше и да се скъса без да даваш на приносителя входящ номер! Всичко е до въвеждане на правила и контрол, който при нотариусите изцяло липсва, защото нотариус проверява нотариус и „гарван гарван око не вади“, лобизъм отвсякъдеч и за всичко!

наблюдател
наблюдател
14 септември 2022 8:47
Гост

Не става дума за връщане на държавното в цялост, а за алтернатива ! И държавни нотариуси, освен сегашните.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 15:37
Гост

Нещата са прости. Вместо тази простотия с присъствие на адвокати, нотариатът трябва да се върне там където му е мястото-в съдебната система към районните съдилища. По-добра гаранция от тази няма. Отделно над милиард приходи имат за миналата година. Тоест съдебната власт би могла да се самоиздържа без да харчи и лев от парите от данъци. Но не, ще направим една шепа печатослагатели милионери. Досега не съм чул един смислен аргумент защо беше необходимо всичко това. Ама нито един. Нотариатът преди си работеше идеално и никога не се е случвало да има каквото и да било обществено недоволство. Една добре работеща… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
13 септември 2022 16:08
Гост

В Софийския нотариат беше кошмар. Но наистина можеше да се намери организационно решение. А срещу тази идея за задължително присъствие на адвокат пред нотариуса винаги съм бил против. Всеки сам се грижи за делата си, и поема отговорността за действията си. Ако страна по нотариална сделка е убеден, че се нуждае от правна помощ, и то именно от мене като адвокат, добре. Но с всяка задължително явяване с адвокат просто настройваме населението срещу нас като съсловие. И по така наречените „частни разводи“ е същото, даже още по зле. В тази ситуация хората са емоционално обременени, да му вменяваш някакво задължение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 15:26
Гост

Прав сте за измамите, колега, но разберете че не е редно да бъде въвеждано универсално задължение в тази насока. Всъщност поставяте отново въпроса за отговорността на нотариусите, а там наистина има много скелети в гардероба, за които няма воля да бъдат вадени.

Отвратен
Отвратен
13 септември 2022 15:22
Гост

А стига вече сте търсили, господа лобисти, как да изнудвате хората да харчат бадева пари за тия, дето ви плащат да им пишете закони в тяхна полза!

Адвокат със сак
Адвокат със сак
13 септември 2022 15:16
Гост

Навремето, а и сега, има много имотни измами, много привидни сделки (обезпечения за дълг срещу собственост), много търговски сделки се сключват от един съдружник зад гърба на друг. Имал съм дела с измамени 90 годишни, малограмотни (дават й заем 500 дойчемарки, а вземат пълномощно за разпореждане с имот), психично болни, всякакви случаи. Има и сделки със семейното жилище, отразено като лична собственост. Таксата за участващ адвокат е гаранция за сделката – без да обиждам нотариусите – при тях ще мине – разбира се не на случаен принцип, но има такива случаи. Все пак един разумен съвет би предотвратил много, а… Покажи целия коментар »

Случаен
Случаен
13 септември 2022 15:15
Гост

Нищо ново. Дерменджиев пак краде идеи. Ама пак недоразбрал. Това беше актуално преди 5-6 години. Имаше го в Гърция. Гигова го внесе като официално предложение тогава и а да стане,дойде решението на СЕС за Гърция и го отмениха и там. Бедни, бедни Дерменджиев, да беше повечко чел, а не да се излагаш с популизъм.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 15:09
Гост

Хайде по-балансирано! Като адвокат това със задължителното присъствие при нотариус за големите сделки не го приемам. Който иска, да си ангажира адвокат, пък ако не го направи и стане беля, пак до него ще опре и ще си сърба попарата. И това за нотариалните разводи е глупост, която въртят от години. Ако ще е нещо като прекратяване на сделка, да го махнат от СК и да го турят в ЗЗД. В най-добрия случаи е допустимо при липса на деца от брака, но пък дразни като изключение от материята. Виж, парите за правната помощ трябва да скочат, и то с много.… Покажи целия коментар »

Жокера
Жокера
13 септември 2022 15:03
Гост

К’во стана с онази идея адвокатите да дават „нотариални заверки“? Явно я позабравиха, че не мина, та решиха с нещо невинно и безобидно като да присъстват на сделките. Каква е тази еклектизация на процеса не знам, скоро може да въведат и свещеник да присъства, че и Светият синод може би се нуждае от пари.

Чочо
Чочо
13 септември 2022 14:59
Гост

Поредните лобистки идеи. А Крумчо му се връзва.

Клиент
Клиент
13 септември 2022 14:59
Гост

За наша сметка.

Ърл
Ърл
13 септември 2022 14:51
Гост

Съжалявам, но предложението ми намирисва на голяма двусмислица: – Или Дерменджиев иска да разшири ареалната зона на адвокатурата и да й впише един вид статус със „задължителен“ и „властнически“ характер,упражняваща контрол, или просто иска да има по-голяма защита на правата на човека и спазване на законността, чрез надлежна и навременна адвокатска защита..

Гигов
Гигов
13 септември 2022 14:49
Гост

Поредното правителство от което се очаква разумно и отговорно поведение.

Щерев
Щерев
13 септември 2022 14:46
Гост

Пълни глупости. Много неадекватна идея.

Филип
Филип
13 септември 2022 14:44
Гост

Напълно съм съгласен с д-р Ивайло Дерменджиев.

Колибесов
Колибесов
13 септември 2022 14:45
Гост

Да. Така ще осигури повече ангажименти на определени адвокати.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 15:24
Гост

То това е и едничката цел на поредната идея за мародерстване над хората.

-------
-------
13 септември 2022 14:34
Гост

Крумчо Зарков разбирал от нотариално право, че пък и от адвокатура? Впрочем той в какви правни области е специализирал и ПРАКТИКУВАЛ, а вярно – международно право, нищо общо с националното. Бил е инспектор в разни комисии, той влизал ли е в съдебна зала, пледирал ли е, използвал ли е достиженията на вербалния и невербалния си апарат? Може ли да се изразява юридически правилно и стегнато?! Нищо не сме видели от гореизброените.

Един адвокат
Един адвокат
13 септември 2022 14:25
Гост

Глупости.Като ще е развод по взаимно съгласие защо всяка от страните да има отделен адвокат? Отделно от това нотариуса няма задължение да следи споразумението защитава ли интересите на децата!

Мартин Пенчев
Мартин Пенчев
13 септември 2022 14:09
Гост

Като бях студент в ЮФ, колегите от моята група всички искаха нотариуси да стават. Когато ги питах толкова ли им допада тази професия, 80 % от тях отговориха – „Щото нищо не се прави, нямаш много работа, пък можеш да си докарваш хиляди с имотни измами“. Е, истината е, че от 22-ма човека група, до 5-ти курс останахме 11 човека и нито един от тях не стана нотариус, ха-ха-ха-ха-ха

Гого
Гого
13 септември 2022 14:55
Гост

Мой колега казваше, че тази службица е доста сладка. Въпросът е, че обаче е много трудно да се уредиш.

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
13 септември 2022 14:08
Регистриран

Това предложение се доближава до -гавра с нотариусите!!!
Те какво?!? Юристи от по-низша степен ли са или…?!?

Жана
Жана
13 септември 2022 19:30
Гост

Практиката показва, че голяма част от нотариусите са „юристи от по-низша степен“. А дори и тези, които са добри юристи, често си затварят очите за пороците на сделката, защото бързат да си вземат парите и изобщо не ги интересува, че изповядват сделки, които с голяма степен на вероятност ще бъдат прогласени от съда за недействителни. Делата за недействителност на сделките се развиват между страните по тях, респективно те си поемат разноските и често истинският виновник – нотариусът, остава безнаказан. Осъдените нотариуси са сравнително малко и това ги поощрява да бъдат по-малко внимателни и повече безотговорни. Въпреки това не озобрявам идеята… Покажи целия коментар »

AnAne
AnAne
13 септември 2022 14:02
Гост

Истинска излагация е поредното гаврене с гилдията

Zeytın Iyı
Zeytın Iyı
13 септември 2022 14:02
Гост

Уви някой мисли само за далавери.

Лоби лоби лоби
Лоби лоби лоби
13 септември 2022 14:02
Гост

Щото много се навъдиха и трябва да ядат.Отделен е въпросът какви адвокати са

Бобо
Бобо
13 септември 2022 14:01
Гост

Глупаво решение е това

Кънчев
Кънчев
13 септември 2022 14:00
Гост

Добра работа ще е

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 13:59
Гост

Предлагам до нужника да се ходи само със задължителното участие на адвокат.
Подпис: Проф. д.ю.н. чл.-кор. носител на катедра „Цар Калоян“ Дерменджиев

Marv
Marv
13 септември 2022 14:01
Гост

Интересно предложение. Може ли и съдия да присъства за да ми мери очното налягане, докато се изхождам?

Заки
Заки
13 септември 2022 14:57
Гост

Ще ти излезне солено. 😄

Kich
Kich
13 септември 2022 13:41
Гост

Като не му мина далаверата на Дерменджиев с арбитражите, сега се чуди от къде да изкрънка кинти на ползу роду.

Лишева
Лишева
13 септември 2022 14:00
Гост

Ами знаете как е, всички само пари имат в главите си

адвокат
адвокат
13 септември 2022 13:38
Гост

Предложението е тъпо. Нотариусът също следи за спазване волята на страните. Само утежняваме положението на страните с бюрокрация и разноски.

Бобо
Бобо
13 септември 2022 14:01
Гост

Тъпо е, факт!

Димитрова
Димитрова
13 септември 2022 15:31
Гост

Добра идея е адвокатите не сато да присъстват по време на нот.сделки, но и да съставят проекто-нотариалните актове.Така ще бъдат защитени интересите на страните по сделките.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 13:33
Гост

Ей, не се наяде! До кога адвокатите ще диктуват законопроекти!? Колеги, влезте малко по съд.зали, че вече се чудите как да засмучете без да се помръднете.

Стоян
Стоян
13 септември 2022 13:30
Гост

Вместо да се стремят постепенно да елиминират фигурата на нотариуса, чрез въвеждане на реален имотен регистър и на лични карти съдържащи ел. подпис, те ще увеличават допълнително финансовото бреме на населението. Лобита и лобисти всякакви…

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 13:36
Гост

Абсолютно съ съгасен. Това е наглост безподобна. Ако си добър юрист, работа ще има и за теб на свободния пазар. Наще хубавци обаче са решили едни лесни пари да изкарат. Това просто няма как да стане.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 септември 2022 13:59
Гост

като вземем предвид, че минималните адвокатски хонорари са си чиста проба картелно споразумение, помислете кой е председател на картела?

Адвокат
Адвокат
13 септември 2022 13:29
Гост

Спрете да излагате гилдията, ненаяли се мърши. Заради такива като вас ме е срам от професията.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 13:25
Гост

Защо само големите сделки?

Анонимен
Анонимен
13 септември 2022 14:00
Гост

Заради материалния интерес – как защо? Малките пари не ги влекат, само големите.

Кънчев
Кънчев
13 септември 2022 14:03
Гост

Е като си разменят кокошка и тогава ли да има

avtor
avtor
13 септември 2022 13:19
Гост

Огладняха и са чудят от къде да смучат още хонорари. За една ипотека с голям материален интерес ще товарят хората освен с такси ами сега и с адвокатски хонорари.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 септември 2022 14:06
Гост

Конституция на РБългария:
Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

интересно дали ще последва задължително участие на архитект и строителен инженер при всяка покупка на апартамент? например под предлог, че те могат да посочат скрити дефекти преди покупката и уж „да защитят“ интереса на потребителя. или задължително участие на експерт по съдебна медицина преди влизане в болница? например да предпази горките пациенти от грешки в лечението. или… или…

Ина
Ина
13 септември 2022 16:54
Гост

В Русе как вървят нещата?!