В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов се срещнаха с ученици от София и Велико Търново в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, подета от Асоциация на Прокурорите в България  и Камарата на следователите в България в партньорско сътрудничество с Националната мрежа за децата.

На 18 октомври Иван Гешев и директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов разговаряха с ученици в 7-ми клас от 75 ОУ „Тодор Каблешков“ в София.

Главният прокурор е обяснил на децата значението на Конституцията и законите на страната и важността да се познават правата и задълженията от всички български граждани. Той е акцентирал върху това колко е важно образованието за всяко българско дете и изграждането на ценностно отношение към закона. Разказал е и каква е ролята на прокурора в наказателното производство.

Борислав Сарафов на свой ред е обяснил на децата какви са последиците ако не се спазват законите.

Десислава Петрова от СГП и следовател Преслава Петкова на свой ред са разказали какви са възможностите за реакция от страна на децата, ако имат нужда от съдействието на компетентните държавни органи.

Сарафов е поканил учениците в НСлС, за да видят как работят следователите. Децата са поискали да видят и истинска съдебна зала. Ръководството на прокуратурата е обещало да изпълни това им желание и да ги заведе в Съдебната палата.

Ден по-късно пък се е провела среща с ученици от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново. „За да има силна държава, тя трябва да налага правила и те да се спазват, а младите хора трябва да познават законите, правата и задълженията си, за да се реализират и да успеят“, е казал главният прокурор на учениците, които също са били запознати с Конституцията, законите, структурата на държавното обвинение и значението на правосъдието за общественото развитие.