Възможността чрез европейски регламент да се осигури всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по престъпен начин, обсъдиха главните прокурор от Европейския съюз на 18-ата среща на консултативния си форум в Хага. България беше представлявана от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Главните прокурори са изтъкнали, че това изисква и подобряване на обмена на информация между отделните държави.

„Отчетено бе, че в последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления сред държавите членки на ЕС, което изисква предприемането на допълнителни мерки и ангажирането на трети страни в тяхното прилагане“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Ръководителите на прокуратурите в ЕС са се ангажирали да работят за още по-тясно процесуално сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност. Като е отчетено, че в това отношение България има много добро взаимодействие със съседните си страни, които не са част от европейската общност, а също и с други държави, с които работи професионално по наказателно-правни въпроси.

В Хага Борислав Сарафов е обсъдил доброто сътрудничество и активно взаимодействие между българската прокуратура и Европейската служба за съдебно сътрудничество – Евроюст, с президента на организацията Ладислав Хамран.

Той е разговарял и с главния прокурор на Гент Ервин Дерникорт и заместничката му Кристин де Бойл.