Пияните или дрогирани шофьори, които бъдат ефективно осъдени за престъпление на пътя, да изтърпяват първата година от наказанието в „психиатричен затвор“. Такава промяна в Наказателния кодекс (НК) ще предложат депутатите от ГЕРБ, разкри днес пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Нови предстоящи промени в НК са били обсъдени вчера от управляващите и идеята им е да има още едно увеличение на наказанията за престъпления на пътя, но акцентът да пада върху употребилите алкохол шофьори, както и тези, които карат под влияние на наркотици. Текстовете ще бъдат внесени още днес, увери Кирилов.

„Готови сме да предложим на дебат и една нова, специфична мярка, която касае изтърпяване на наказанието. Затворът в този случай да бъде „психиатричен затвор“. Тоест, първата година от изтърпяване на наказанието да бъде в режим на много интензивно психиатрично лечение, защото това са случаи, в които имаме тежки зависимости и очевидно се касае за болестни разстройства“, обясни новата мярка правосъдният министър. По думите му, в такива случаи осъдените ще бъдат лекувани в затвора.

Тъй като депутатите постоянно увеличават наказанията за престъпления по пътя в последните години, Кирилов обясни, че предстоящите промени са обсъдени и с правни изследователи. Те препоръчали вместо да се стигат максимумите на наказателната отговорност, депутатите да опитат да стигнат максимумите на административно-наказателната отговорност.

Така се стигнало и до ново предложение за наказание при шофиране с алкохол над 1,2 промила или наркотици. В такива случаи сега законът предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила до една година, а от ГЕРБ предлагат срокът да се увеличи до 5 години.

„През това време не могат да се извършват никакви разпоредителни сделки с това моторно превозно средство и то остава извън оборота и извън пътя“, обясни Кирилов.

Правосъдният министър призна обаче, че по препоръка и на премиера Бойко Борисов, ще бъде предложено допълнително увеличение на наказанията.

„И без това са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение на бих казал на абсолютния максимум“, каза Кирилов. Той уточни, че едно от предложенията е, когато обвинението е за престъпление на пътя по непредпазливост, но шофьорът е бил пиян или дрогиран, наказанието в особено тежките случаи да стане от 3 до 12 години затвор, вместо от 2 до 10 години, както е в момента.

Предложения за промени в Закона за движение по пътищата във връзка с шофирането след употреба на алкохол и наркотици внесе депутатката от „Воля“ Кръстина Таскова.

Тя предлага да се отнема завинаги шофьорската книжка на водачите, които управляват превозно средство с над 0.5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици. Освен това Таскова предлага в чл. 174 от ЗДвП (където е уредена административно-наказателната отговорност) да се запише, че в тези случаи шофьорите се лишават от правото да управляват МПС, трамвай или самоходна машина и се глобяват с 2000 лева. А ако седнат зад волана с отнета книжка, под въздействието на алкохол или наркотици, тогава глобата да бъде от 10 000 до 15 000 лева.

Според депутатката по-високите санкции трябва да важат както за хората, за които чрез изследване се установи наличието на опиати в кръвта, така и за онези, които откажат да бъдат изследвани.

Според действащата разпоредба на чл. 171, т. 1, буква „б“ от ЗДвП книжката на водачите, които шофират с над 0.5 промила алкохол в кръвта или под въздействието на наркотици, се отнема временно – до решаване на въпроса за отговорността, но за не повече от 18 месеца.

А чл. 174 от закона в момента предвижда лишаване от право за управление на МПС, трамвай или самоходна машина за 6 месеца и глоба от 500 лева при наличието на алкохол в кръвта от 0.5 до 0.8 промила. А ако е до 1.2 промила, водачът се лишава от правото да управлява превозно средство за срок от 12 месеца и се глобява с 1000 лева. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лева и лишаване от правото за управление на МПС от една до три години.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
mislesht
mislesht
27 април 2020 18:27
Гост

Това предложениее го приемам само в рамките на шегата. То и луд не би могъл да измисли по-безумни мерки и наказания. Би станал много голям скандал в обществото. Юристите на ГЕРБ да се стягат и да спрат да дават малоумни предложения. КОлкото до г-жата от ВОЛЯ, тя направо изби рибата. Ми да беше предложила и публи4но би4уване на площада.
за 3 изпити бири на рождения ден на някой си-доживот без книжка, следва ровене по кофите и масова безработица. Социалната с-ма – ей тогава вече наистина ще рухне, заедно и с цялата държава, разбира се :))))

наблюдател
наблюдател
23 април 2020 18:59
Гост

КОЙ БЕ ГЕРБЕРСКИ ДЕБИЛИ ЩЕ ЛЕКУВА ТЕЗИ ХОРА, КАТО И БЕЗ ТОВА ИМА ДЕФИЦИТ НА ПСИХИАТРИ В СТРАНАТА, КАКТО ДНЕС ПСИХИТЪРА Д-Р ГЪЛЪБОВА ИЗТЪКНА ПРИ ЦВЕТАНКА РИЗОВА ?

Анонимен
Анонимен
23 април 2020 12:10
Гост

Колеги, моля обърнете внимание как троловете на Пеевски са налазили форума! От мненията им не лъха никаква правна експертиза, а единствено елементарни призиви, все едно изкопирани от лайнометните издания на Мамин Дебелянчо. Няма да се учудя и ако авторът е един и същ под различни имена – само погледнете по-надолу как един трол под името Валентинова пише в мъжки род.

Анонимен
Анонимен
23 април 2020 11:36
Гост

Той изпил три бири на рождения си ден, те решили в психиатрия да го затворят – или когато измененията в законите се правят на парче само за да се харесаме на улицата

Занев
Занев
23 април 2020 11:23
Гост

Чудите се как да го реабилитирате. После ще кажете, че трябва незабавно да се върне в Гемрания при приятелите си и да учи, защото това ще е от полза за него. И ще се обосновете, че ние нали не искаме да го убиваме, а да го съдим и всичко това е с цел да го превъзпитаме. Еми не, не мисля, че като си убил човек заради друсане с наркотик трябва да се занимаваме с превъзпитанието ти и да седиш в затвора за година и половина. Защото ако аз убия човек по невнимание на пътя, примерно ми стане за секунди лошо… Покажи целия коментар »

Занев
Занев
23 април 2020 11:24
Гост

Тука все сте юристи и адвокати и всякакви буквари – кажете така ли е? Няма ли ако съм преуморен и ми се премрежи погледа след 15 часа смяна за 3ти пореден ден и не видя пешеходец на пътеката и го смажа, то няма ли да лежа 15 години? А този сега с дрогата ще се отърве с 2 години. Защото има пари за адвокати, а и ако те не вършат работа – то могат да се подкупват съдии.

съдия
съдия
23 април 2020 12:48
Гост

Хей чукундур, можеш ли да си напазаруваш всеки съдия ? Това да не са домати ?

ЧелНК
ЧелНК
23 април 2020 11:23
Гост

Чл. 89-92 Обща част на НК за баластра ли са приети?

Унчев
Унчев
23 април 2020 11:21
Гост

Аз друго искам да попитам. Значи масова практика е подобни джипове да се декларират като камиони, защото са над 4 места. От там за да минат на аванта и да не плащат куп данъци, а да ги плащаме ние с парите си, се казва, че тия „камиони“ луксозни ще служат за превоз на фураж, на земеделска техника, на продукция на тор…това нормално ли е за държавата? Аз да питам Горанов нормално ли е ние да плащаме данъците на тия бизнесмени, дето масово си водят джиповете като тежка техника за дейност на полето?

Занев
Занев
23 април 2020 11:25
Гост

Е това е класика. Няма спор. Масово така правят. И не знам защо не се проверяват.

Haralampi
Haralampi
23 април 2020 11:25
Гост

Вие какво искате? Този след години дори няма да можем да го наречем „доказан убиец“, защото някой адвокат ще ти каже – че няма нищо доказано. И реално ние само клеветим клетото момче.

Велизар
Велизар
23 април 2020 11:27
Гост

То точно на този принцип заради печените ни адвокати и подкупни съдии ние сме държавата с висок процент на корупция на всякакви нива, от най-ниско до най-високо, обаче няма един осъден. Нито служител на фирма, нито държавен чиновник, нито съдия, нито депутат, нито бизнесмен, нито митничар. Всички те са НЕДОКАЗАНО корумпирани. Демек това са само празни приказки. Няма нищо такова. Ние на хартия сме най-чистия народ бе. Никога не даваме подкупи…

Nikolov
Nikolov
23 април 2020 11:28
Гост

Бе да де ма тук знаем, че говорим за убиец. Пък те адвокатите на хартия както искат да го изкарат. То и за Хитлер се е крило, че е еврейн, но сега всички знаем, че има такъв произход и той самият не е отговарял на законите, които са въведени в Германия. Обаче тогава ако кажеш копче и биваш екстрадиран в лагер, защото не си удобен на властта. Сега знаем всичко.

Симеон
Симеон
23 април 2020 11:21
Гост

И какво като отнемат завинаги шофьорската книжка на такива! Ще си миткат по улиците друсани или пияни.

Omen
Omen
23 април 2020 11:20
Гост

Онзи мазния адвокат ще измисли някаква врътка. НЕ се съмнявайте

Сен Жак
Сен Жак
23 април 2020 11:19
Гост

Ох сега ще има купища измислици как да го спасим да не ходи в затвора…

Били
Били
23 април 2020 11:26
Гост

И не се съмнявам, че ще успеят. В Булгаристан всичко е възможно.

Валентинова
Валентинова
23 април 2020 11:19
Гост

Аз не съм сигурен, че това е метода. В затвора си има психолози. Или искате да измислите някаква глупост, че първата година от наказание общо 3 години да си го прекара в клиника и да си лежи и да си гледа ТВ и да се забавлява…а може и у дома си, че психолозите ще кажат, че той щото е разстроен и трябва от дома си да се лекува, защото това е най-добрият начин за него да се справи с болката… КОЯ БОЛКА БЕ? Разглезен келеш

Анонимен
Анонимен
23 април 2020 12:06
Гост

Това, че сте на хранилка в и пригласяте на кафявите медии на Пеевски Ви личи отдалече. Само се чудя дали имате раздвоение на личността или сте обикновен педе*аст, защото пишете в мъжки род, а пък се афиширате като Валентинова.

ГигенВиген
ГигенВиген
23 април 2020 11:17
Гост

Лъчо Мозъка ще остави ли сина си да влезе в затвора? Защото и преди е имал провинения. На тия деца от много време е трябвало някой да им въздейства на психологическо ниво

тикволог
тикволог
23 април 2020 12:53
Гост

Трябвало, ама нямало как. Все пак Лъчо мозъка не е кой да е, нали. Днес в енергийния бизнес, а вчера личен доктор на Тиквоча.

Дина Ф
Дина Ф
23 април 2020 11:16
Гост

Потресена съм от случващото се и как на тоя келеш с дрогата рязко му се е приучило. Искал да си учи. Ти да видиш. Да пледира невменяемост и да се свършва !

Temelko
Temelko
23 април 2020 11:16
Гост

Ами да, определено смятам, че това е мярка за цивилизована страна. Но не бих казала, че наказанията ни са свръх високи

Василева
Василева
23 април 2020 11:15
Гост

И къде ще се лекува? У дома ли?

Емилиева
Емилиева
23 април 2020 11:15
Гост

Вие нали разбирате, че фейсбук гърми и за 2 дни има група от над 20 000 души, които искат справедливост за това убийство, защото просто не вярват в обективноста на съдебната система

Гери
Гери
23 април 2020 11:14
Гост

Административните наказания в никакъв случай не са ефективни колкото наказателните. По-добре такива да ги затварят за по-дълго, тъй като те ще са опасни дори да не шофират.

Haralampi
Haralampi
23 април 2020 11:14
Гост

Кажете си го – сина на Лъчо Мозъка е един от замесените, макар и косвено. Това предполага, че дори той да не си говори с дететоп от 12 години, не значи, че ще го остави да влезе в затвора дори за 1-2 години…

Срам
Срам
23 април 2020 11:19
Гост

Синът му Георги Иванов беше 17- годишен, когато извърши въоръжени грабежи на няколко бензиностанции в столицата. Ама нали тате е близо до Боко.

Таков
Таков
23 април 2020 12:55
Гост

Може и да не е косвено, а пряко замесен, ако е шофирал. А не е доказано по безспорен начин, че е шофирал арестувания.

тикволог
тикволог
23 април 2020 11:13
Гост

Геният на правната мисъл и главен ибрикчия на падишаха-Тиква, е неподражаем.

Димитрова
Димитрова
23 април 2020 11:09
Гост

Идеята никак не е лоша. Но според мен по-добре ще бъде да се направят пшромени в закона и 15 години да не е максималният срок.

Анонимен
Анонимен
23 април 2020 11:11
Гост

Да де, ама как решиха, че една година ще е достатъчна?

адвокат
адвокат
23 април 2020 12:57
Гост

Абе кажи си направо – смъртно наказание. И най-добре преди това линч, нали ?