Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Преговорните екипи разговаряха до последно в пълен състав и безпрецедентно закъсняха с 15 минути за връчването на мандата.

След кратък разговор при закрити врати с държавния глава Габриел обяви, че по молба на ПП-ДБ преговорите за съставяне на правителство ще продължат още 24 часа. Тя каза, че да се преговаря още 7 дни за нея е неприемливо.

„Да напомня, че имате 7 дни за представяне на структура и състав на Министерския съвет“, каза Радев на Габриел при връчването на папката, а тя отговори: „Поемам мандата с чувство за отговорност, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност и споделена отговорност“.

Габриел поиска тя заедно с ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ (без Бойко Борисов) и ПП-ДБ да останат за разговор с президента.

По неофициална информация ГЕРБ предлагат кабинет с шестима техни министри и 11 от настоящия кабинет в оставка, които да ръководят страната през следващите 9 месеца. Част от номинациите обаче се определят като неприемливи от ПП-ДБ. Това потвърди и премиерът в оставка Николай Денков.

В състава на правителство, предложен от ГЕРБ, Мария Габриел е премиер и министър на външните работи, а Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси.

Асен Василев ще е министър на финансите, Калин Стоянов – на вътрешните работи, Андрей Цеков – на регионалното развитие, Деница Сачева – на труда и социалната политика, Христо Гаджев – на отбраната, Атанас Славов – на правосъдието, Красимир Вълчев – на образованието, Катя Панева – на здравеопазването, Кръстьо Кръстев – на културата, Ивелина Василева – на околната среда и водите, Кирил Вътев – на земеделието, Росен Желязков – на иновациите, Жечо Станков – на енергетиката, Богдан Богданов – на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков – на транспорта, Александър Йоловски – на електронното управление и Зарица Динкова – на туризма.

Коалицията ГЕРБ-СДС при преговорите представляват Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, а „Продължаваме промяната – Демократична България“ – Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов, Асен Василев и Атанас Атанасов.

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:17
Гост

­­Г­­о­р­е­­щ­и­­­ ­м­­­о­м­­­и­ч­е­­т­а­­ ­­в­­­и­ ­­о­­ч­­а­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?95619

Арматурист
Арматурист
19 март 2024 12:07
Гост

Господарите на това посолство дето се цитира не са донесли нищо хубаво на нито един техен „приятел“ по света. Само разруха. Върнете се назад в миналото и ще се убедите. Е, стига да сте обективни и да не сте от някое НПО.

Ad nauseam
Ad nauseam
18 март 2024 22:57
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 20:57
Гост

Кукли на конци, така мисля аз! От Посолството вече са подписали споразумението с имена на министри.

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 19:09
Гост

И как по-точно ще се разберат като и едните искат да имат главен прокурор и председател на ВАС и другите го искат? А без гласовете на ДПС и едните и другите нямат никакъв шанс. Обречена работа.

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 19:15
Гост

По-интересното е, че при нови избори ГЕРБ и ППДБ няма да имат 121 гласа. И тогава става интригата, защото третият в бъдещата коалиция със сигурност ще е Пеевски.

Шопов
Шопов
18 март 2024 17:45
Гост

Толкова ли няма софиянци,че се предлага да е премиер на лице от далечна южна погранична област-без значение дали ще е премиер или не?

Знаете ли в цялата история на България колко малко са премиерите от София? Трима са , или там някъде-приблизително.

То се оказа,че да си раждан на жълтите павета с четвърто поколение софийско потекло , и да си завършил Софийския университет са силно отрицателни качества в биографията.

Друго си е да си се пръкнал някъде в пограничните региони-далечния североизток, далечния юг, далечния север, и в добавка да си завършил който и да е университет, но не и софийския.

Игра на правителството от козиняк
Игра на правителството от козиняк
18 март 2024 18:22
Гост

Колко е прост електората, не е истина. Селяндури, злобари, чалгари, комплексари. Грехота е да не го тъпчат с посолски опинци. Мачкай, на простия простак не му дреме и даяни на извращения.

re:
re:
18 март 2024 22:59
Гост

Госпожа Габриел е от долината на широките гащи. Хаджидимово.

Ау, ау, ау
Ау, ау, ау
18 март 2024 17:19
Гост

„след безпрецедентно закъснение“

и с бримка на чорапа… Тц, тц, тц…

Агитпроп на корем.

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 17:15
Гост

Не разбрах какво правеха Кирчо и Денков до Габриел при президента? И те ли вече са от ГЕРБ? Защото в Конституцията за този мандат други работи пише. Да не спре човек да се учудва!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 март 2024 14:10
Гост

Жалко, че Славов е предложен за министър на правосъдието – този алопецен индивид не става за поста.

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 17:18
Гост

Бухале, човекът Славов е леко интровертен, ама си “тежи”на мястото. Пък и вече като е станал мюре защо сега тепърва да учат друг? Екстра си е- няма никаква идея какви ги извърши, а има още…

Младен
Младен
18 март 2024 13:21
Гост

Супер са новите министри:
Имаме завършил спортно училище министър на земеделието с хоби „правене на кремвирши“.
Имаме скандална личност замесена в незаконно печатане на бюлетини в печатницата в Костинброд, който сега ще го раздава министър на иновациите. Случайно?!
За Деница Сачева няма смисъл нищо да се казва, тъй като жената всеки път доказва, че й липсват първите 7 години в развитието си.
Имаме също и един Герберски лизач, който ще отговоря за отбратана.
По-добре се спрявя с лизането на задници.
Костенурки пазете се идва Зарина. Тя ще Ви оправи както оправи туризма в БГ.

Zaki
Zaki
18 март 2024 13:11
Гост

Въобще не се учудвам, че безпрецедентно са закъснели с 15 минути за връчването на мандата.

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 13:09
Гост

Реформа – слагаме нашия човек – свършва реформата, запазена марка ППДБ! Разделение на властите – прокурорския съвет, избиран не от професионалната квота, а от политическата, която самостоятелно ще избира главен прокурор, разделение на властите, иначе крещят. КПКОНПИ ще бори корупцията, като ще се назначава от тези, които всъщност трябва да бъдат разследвани за корупция хахахахаха, гарантирано от Хр.Иванов, една дузина НПО–та и т.н. Светлото бъдеще на съдебната власт!

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 13:10
Гост

А забравих, според Атанасов, Борисво е васал на Путин, а сега му лази в краката, правова държава, яко по-скоро територия!

Младен
Младен
18 март 2024 13:01
Гост

Тази новоизлюпена платена кокошка кога дойде, кога започна да поставя условия.

Ластичко
Ластичко
18 март 2024 12:55
Гост

Кренвирш! Домус Ага ви управлява! В петък се гответе за протест за дето овалдяхте и манипулирате БФС, а от там и държавата!

Кушев
Кушев
18 март 2024 12:54
Гост

С каква корупция ще се бори ГЕРБ и Габриел, като тая партия издигна корупцията в култ!

Младен
Младен
18 март 2024 13:02
Гост

Ще я развиват още повече.

ДДР
ДДР
18 март 2024 16:33
Гост

С каква се бориха Кирцата и Ристю. Те изпраха все пак гробарите и излъгаха шепата наивни до глупост гласоподаватели на ПП ДБ. За платения тролаж и на трите глави на ламята няма какво да се каже – те не могат друго да работят – зацентват из нета .

Друмев
Друмев
18 март 2024 12:54
Гост

Мизерия. Не искам ГЕРБ да ме управлява.

ДДР
ДДР
18 март 2024 16:31
Гост

Нито ГРОБ, нито продажните мизерници от ППДБ. Който и от тези чужди клоуни да назначат от Козяк, все е пагубно за България.

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 12:54
Гост

Ей, няма отърване от ГЕРБ бее. ВИдя се. ГЕРБ са се пънали да си набутат карикатурите за министри. Това е била битката. ПП/ДБ не са искали да им дават министри, но ГЕРБ смята, че им се полагат. С купения вот, циганския вот се дуят, че са първа политическа сила!

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 12:53
Гост

Ще видим какво ще стане. Мааа мизерия

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 12:53
Гост

Пародия

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 12:51
Гост

Надеждата ми да се махне ГЕРБ от управлението е народа да схване, че те са вредни за България и да ги подпукат покрай протеста срещу машинациите в БФС и „изборите“ на Гонзо

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 12:51
Гост

Да се надяваме, че няма да ни изпързалят. Ама надали

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 12:50
Гост

Вълнувам се

Анонимен
Анонимен
18 март 2024 12:27
Гост

Циркаджии.