В прокуратурата и ДАНС не са постъпвали данни за изтрити или манипулирани записи в акцизната информационна система на агенция „Митници“. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването си пред вътрешната и финансовата парламентарна комисия по повод Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев каза днес сутринта пред бТВ, че само за 6 месеца от системата са изтрити 300 000 транзакции. По думите му става дума за щети за стотици милиони левове, защото една транзакция може да бъде влакова композиция или танкер. Главният прокурор обаче контрира по-късно, че от БПГА не са постъпвали данни за такива изтрити записи.

Темата с акцизната система на митниците стана актуална отново покрай готвения от БСП вот на недоверие към правителството заради корупция. В неделя социалистите се зарекоха да внесат пет сигнала в прокуратурата и акцентираха върху слабостите на системата на митниците. След проблеми с хакерски атаки и слабости в сигурността на системата, преди две години ДАНС изготви доклад с констатации.

„От доклада на ДАНС е видно, че ако имам паролата за достъп до тази система, сега тук с чрез телефона си мога да изтрия три тира с цигари и ще изляза от тази зала милионер, без да има последствия за мен. Това се случва към днешна дата и не е противодействано срещу него“, каза вчера депутатът от БСП Иван Иванов. Цацаров подчерта днес, че ДАНС наистина е установила уязвимост на системата, а в хода на проверка от прокуратурата, нито един от големите производители не е изнесъл данни за манипулации.

Думите му бяха потвърдени и от финансовия министър Владислав Горанов. Според него подобни изказвания са политически и са свързани с предстоящия вот на недоверие. Горанов отрече и твърденията, че от лятото на 2016 г. до края на 2017 г. системата не се усъвършенства и каза, че всички констатирани слабости са отстранени. „Няма нито едно вмешателство в системата или следа от такова“, каза Горанов, цитиран от БТА. Той подчерта, че е напълно удовлетворен от работата на БАЦИС и като ефект за бюджета.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов обясни пред депутатите, че в хода на анализа от ДАНС са направили девет констатации, свързани със сигурността на системата – 8 от проблемите са били отстранени към юли 2016 г., последният бил в процес на отстраняване. В тази връзка пък Андрей Делчев коментира, че техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, но срокът за прилагане на мерките срещу неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година.

Шефът на митниците отчете, че през 2012 г. приходите от акциз са били 4,47 млрд. лв. като след въвеждането на системата БАЦИС ръстът е 23,1 процента. „Тази година приходите от акциз са 4,984 млрд. лв, а ръстът е 930 млн. лв.“, каза Костов.

Коментирайте

avatar