Освен с 10%, като на всички магистрати, основните заплати на върховните съдии и прокурори ще бъдат увеличени и с още 100 лева и така ще станат 4968 лева, научи „Лекс“. Това реално е ръст с 12 на сто.

Както вече стана известно, възнагражденията на всички останали магистрати и съдебни служители ще бъдат увеличени с 10 процента. Актуализацията на заплатите ще е със задна дата – от 1 януари 2020 г. А от 1 март съдиите, прокурорите и следователите ще получат с по 50 лева отгоре за ранг.

Това е предложението на бюджетната комисия за актуализация на заплатите, което днес беше подкрепено от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Дебат по темата нямаше. Председателят на бюджетната комисия Боян Магдалинчев докладва само, че ще предлага актуализация на Таблица №1 за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдиите, прокурорите и следователите, както и на класификаторите на длъжностите в администрацията на съдилищата, прокуратурата и на ВСС, НИП и инспектората.

Предложението трябваше да бъде гласувано миналата седмица, като тогава идеята беше да се „вдигнат“ заплатите на всички с 10%, а парите за ранг да се запазят. В момента магистратите с ранг „съдия в ОС и прокурор в ОП“ получават 200 лв., с ранг „съдия в АС и прокурор в АП“ – 300 лв., а с ранг „ВКС и ВАС“ – 350 лева.

Част от кадровиците обаче са настояли за такава корекция на възнагражденията, с която да се намали разликата в заплатите между районно и върховно ниво. В момента съдия в районен съд получава 2437 лв., а колегата му от върховен съд – 4425 лева. Други обаче са изтъкнали, че съдиите от върховните съдилища са много натоварени, носят много по-голяма отговорност, защото са последна инстанция, и най-важното – те не получават пари за ранг.

Така се стигна до провеждането на работно заседание, на което беше постигнат компромис за 10-процентно увеличение за всички магистрати и служители, за лек ръст на максималните основни възнаграждения на върховните магистрати и за още по 50 лв. за ранг.

Изчисленията показват, че след тези корекции върховните съдии и прокурори ще вземат 4968 лева, апелативните – 4111 лв., а магистратите от СГС, АССГ, спецсъдиите и прокурорите от столицата ще получават 3676 лв., възнаграждението на административните и окръжните съдии, както и на прокурорите от това ниво ще бъде 3398 лв., магистратите от СРС и СРП – 2985 лв., а колегите им районните съдилища и прокуратури в страната – 2681 лв.

За ранг „ВКС и ВАС“ ще се плащат 400 лева, за „съдия в АС и прокурор в АП“ – 350 лв., а за „съдия в ОС и прокурор в ОП“ – 250 лева.

В мотивите си към предложението бюджетната комисия на съвета изтъква, че „максималният размер на основните заплати по длъжности и ранг е определен в абсолютен размер, при спазване диапазона между най-високата и най-ниската длъжност за магистрати“ и в съответствие със съдебния закон. Наред с това предложената актуализация е съобразена и с нивото, естеството, тежестта и отговорностите на магистратите на различните нива, както и с опита и квалификацията им.

След като подкрепи актуализацията на заплатите, ВСС задели и 100 000 лева за награди за магистрати. На база числеността на съдиите, прокурорите и следователите, парите се разпределят по следния начин – 52 000 лв. отиват в Съдийската колегия, а 48 000 лв. в Прокурорската. Миналата година СК на ВСС е спестила 26 784 лева от наградния фонд, които сега се прехвърлят и се включват към неразпределения резерв за 2020 година.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jack88
jack88
01 декември 2020 18:34
Гост

Thx shring JACK88 ฝากถอนด้วยระบบอัตโนมัติ JACK88 ฝากถอนด้วยระบบอัตโนมัติ

за сравнение
за сравнение
31 януари 2020 8:11
Гост

Асистент в СУ-800 лв, доцент-1000лв, професор-1200 лв заплата. Никъде по света професор пред пенсия не получава по-малко от съдия, още по-малко от младеж-току що инсталиран. Напротив-професор в айви лииг е с 25 000 долара заплата, а съдия с 8000 -3 пъти по-малко.

Запознат
Запознат
30 януари 2020 17:48
Гост

Този ВСС счупи рекорда за нищоправене, лобизъм и действане единствено в личен интерес. Вземете си кариерните и финансови бонуси, направете си заплатите на върховно ниво по 20 бона, само се омитайте по най-бързия начин, и дано дойдат най-после свестни хора, които да направят нещо полезно за системата и хората в нея.

Запознат
Запознат
30 януари 2020 17:42
Гост

Уж щяха да намалят ножицата, а стана точно обратното. Не мога да взема ранг, защото втора година си чакам атестацията. Браво, евала, другият път пак гласувайте за върховни съдии и разликата в заплатите може да стане и 5000 лв.

фактите
фактите
31 януари 2020 8:14
Гост

Никъде в частния сектор, които осигуряват с данъците си заплатите ви няма рангове. Стани юрисконсулт във фирма в бизнеспарка. Работи се всеки ден по 12 часа, отпуски-ако ти дадат, болнични-няма, при пенсиониране-2 заплати, заплата-окоол 1500 лв, рангове няма. В съдебната систева как се отива видяхме на прокурорския конкурс през 2015-с раздадени казуси.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 16:43
Гост

Колеги,
Не е ли време този ВСС вече да си ходи. За 2,5 год. служба един конкурс не завършиха, влачат атестации от 2 години, и работа за пет пари не свършиха. За сметка на това си уредиха тлъсти кариерни бонуси и обезщетения, скъсаха се от безсмислени командировки в чужбина на народен гръб и направиха така, че богатите да станат още по-богати, а бедните – още по-бедни и още по-натоварени. Уредиха дружките си от върховните нива, а останалите – кучета ги яли.
Наглост на квадрат облечена във власт.

съдия
съдия
30 януари 2020 15:43
Гост

Безочието на ВСС няма граници. НЯМА ТАКАВА БЕЗПОДОБНА НАГЛОСТ. Сега да Ви обясня. Ако щатната заплата на един съдия във ВКС е 4968 лева, трябва да знаете, че за всяка година прослужено време в системата всеки магистрат взема по 2% върху основната заплата. понеже всички във ВКС имат по 20 години стаж, това означава, че върху тази заплата се добавя 40 % клас, като от общата сума накрая се вади 10 % данък. Простата сметка показва, че сумата, която получава всеки един съдия във ВКС, е поне 6259,68 лева на месец. Ако един районен съдия има също 20 години опит… Покажи целия коментар »

от ДСИ и СВ
от ДСИ и СВ
30 януари 2020 11:50
Гост

А ние какво да кажем…50лв за прослужени 6 години стаж върху заплата, които не са мръднали никога. Нито министъра се сеща за подчинените си, нито всс го е еня. Срамота.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 12:20
Гост

ВСС го е еня само когато определя бонусите за своите членове.

Мавъра
Мавъра
30 януари 2020 11:22
Гост

За всички мрънкачи да кажа – не е добре да се гледа в чуждото канче. Аз например гледам само в своето и по изключение в канчето на Генерала, с кого често си поркаме. За това се грижа най-вече за собственото си канче. С тази цел съм в този ВСС. Ех, как заблудих избирателите съдии – едно им обещах, сега друго върша. Но така е – учил съм се от най-добрите по време на 8-годишното ми пребиваване в изп. власт. Кумири са ми Царя и Серж, а тях мнооого ги бива в лъжите пред народа. Ама как ги вързах само тези… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 12:22
Гост

Поздравления за откровеността Ви! Де и другите да бяха като вас. И наздраве все пак!

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 11:12
Гост

Това се казва оксиморон – ножицата се свива чрез нейното разтваряне. Гарантирано от този ВСС

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 10:12
Гост

Свиха ножицата, направо я затвориха:))))) Каква я мислехме, каква стана, уж оттеглиха точката заради районното ниво и се очакваше по голям ръст там. И само да попитам, ако съм в провинциален съд и имам по голяма натовареност от колегите от СРС, кое обосновава по големия размер на техните заплати? За да не ме разбрете погрешно-нека колегите в София получават по голямо възнаграждение, но то да се формира от парите за ранг, а не от основната заплата.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 8:11
Гост

От новата година – заплати, заплати, заплати. Нямаше да има толкова иди ми дойди ми, ако имаше ясна политика на ВСС за възнагражденията! Всичко е ясно още от гласуването на бюджета и ВСС трябва да го обявява, а не да се водят пазарлъци

Рахат
Рахат
30 януари 2020 8:47
Гост

Не е само това. ВСС е много зле с бюджетирането. Вярно, сложна материя е, ама от колко години се говори за програмно бюджетирането. И за съжаление всичко си остава само на фаза приказки. Никой не иска нищо да променя, че е по-лесно. Кротуват си, взимат си 8-9 хилки, отделно още други облаги, на изпроводяк кариерното и финансовото бонусче, защо да си дават зор…

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 12:24
Гост

Лошото е, че наистина си кротуват. Особено когато трябва да се върши работа. А заседанията им са пълен фарс.

Външен
Външен
30 януари 2020 7:43
Гост

Да съобразят заплатите с натовареност та. Това ми се струва по-справедливо

Теди
Теди
30 януари 2020 8:41
Гост

Това значи военните да останат на социалния минимум 😉

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 12:25
Гост

Е, за това трябва да ги закрият. Никому ненужни съдилища.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 7:41
Гост

На пръв поглед изглежда да е еднакво увеличението. Но в следващите години може нещата да се променят и ножницата да не намалее, ако се продължи с вдигането на заплатите с един и същ процент

размисли и страсти
размисли и страсти
30 януари 2020 7:41
Гост

Колко време трябва да работи един самостоятелно практикуващ адвокат, за да получи чисто такива пари? Ще плаща за кантора, за сътрудници, данъци, осигуровки… Т.нар. магистрати, такъв термин в България намирам за странен, не само, че не плащат данъци, поема им ги държавата, но и към всички надбавки, получават и пари за дрехи. Видите ли с 5 бона не могат да се облекат прилично.
Нишо лично, просто малко размисли и страсти на един човек, който 25 години си вади хляба в условията на реална конкуренция

свободата, Санчо
свободата, Санчо
30 януари 2020 7:51
Гост

Цената на свободата, колега. За нишо на света не бих я заменил срешу това да вляза в система, в която на върха попадат хора като Иван Гешев. Преди 3 години двама прокурори, които познавам, панически избягаха от прокуратурата и отидоха в съда, надали са само те, не съ следил. Но тях видях от първо лице.

boevoi
boevoi
30 януари 2020 16:46
Гост

Съдебната система вече изпреварва по корупция митнииците. При тази ситуация заплати от 3 до 6 хил.лв. е светотатство. Заплатите не следва да са по – високи от 1000 – 1500лв. за всички нива.
Голяма част от работещите псевдосъдии вършат и престъпления.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 7:23
Гост

Не разбирам това гледане в паничката на другия. Ми спечелете конкурс и получавайте по 5000 лв.

МЕЧ
МЕЧ
30 януари 2020 9:19
Гост

И как точно се печели конкурс за върховно ниво при сегашните правила?

има начин
има начин
30 януари 2020 10:13
Гост

Има и по-лесен начин – докарваш я до апелативно ниво и ставаш член на ВСС. После – бам ВКС!

адвокат
адвокат
30 януари 2020 12:14
Гост

Eй, лунатик, явно не знаеш, че конкурсите са нагласени.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 7:19
Гост

Досега разликата между районно и върховно ниво 1992лв, след увеличението разликата 2287лв. ….

ножицата
ножицата
30 януари 2020 7:21
Гост

Това е, ако не гледаш ранговете, но и ти си прав, защо да ги слагаме, като се сравняват основни заплати

ножицата
ножицата
30 януари 2020 7:18
Гост

Проста сметка – дори един районен съдия да има ранг ВКС и ВАС разликата в основните заплати с върховен съдия е 1887 лева. Това ли е намаляване на ножицата? 1900 лева са много пари, макар че сигурно някой на върховно ниво може и да не се съгласи

Теодор
Теодор
30 януари 2020 12:27
Гост

Хората живеят с 1900 лева няколко месеца.