„Ще ми се много ясно да се разбира, че всяка припряност по отношение на едно конституционно дело, като това за измененията в Конституцията, е изключително вредна за обществото. Това е все едно да лежиш на операционната маса за кардиологична операция и да попиташ доктора: „Докторе, айде, бе, що се бавиш вече три часа? Докога ще се бавиш? Дай да я приключваме тази операция, че следобед трябва да гледам по телевизията назначаването на поредното служебно правителство“. Да се реши едно такова дело бързо, би било безотговорно.“

Това заяви чл.-кор. проф. Атанас Семов пред БНТ (цялото му интервю виж тук) в първи коментар на конституционен съдия на твърденията в публичното пространство, че е оказван натиск на КС за решаването на делото за промените в основния закон. Те бяха оспорени от президента Румен Радев и от депутати от „Възраждане“ и ИТН. Исканията бяха обединени в едно дело, което беше взето на доклад лично от председателя на КС Павлина Панова и от още двама съдии – проф. Мариана Карагьозова и Соня Янкулова. Те бяха допуснати за разглеждане на 8 март 2024 г. а след това постъпиха 26 становища и мнения.

„Уверявам ви, никой няма каквито и да е било мотиви за бавене на което и да е било дело в Конституционния съд. По това дело се работи много сериозно. За тези шест години, откакто съм там, не е имало дело, по което да се работи толкова сериозно и то от трима докладчици, не от един. И мисля, че в съвсем разумен срок може да се очаква произнасянето на съда. Много разпоредби, много проблеми. Някои от тях неразглеждани, нерешавани от Конституционния съд в тези 33 години, откакто е в сила Конституцията“, каза днес проф. Семов.

Той коментира и твърденията за натиск не само за това кога, но и в какъв смисъл да се произнесе КС за промените в основния закон. Преди дни пред БНТ бившият министър на правосъдието Атанас Славов заяви, че „има съмнения, че Делян Пеевски опитва да окаже натиск върху конституционни съдии относно решението за промените в Конституцията“.

Досега никой от членовете на КС не беше коментирал тези съмнения, изказани от Славов. Днес проф. Семов заяви:

„Колкото до другия натиск – как да се произнесе Конституционният съд, ми се ще в обществото много ясно да се разбира: Първо, че КС е една от малкото институции със запазен авторитет и с много съществена роля за опазването на законността и на нормалността в държавата. И второ – че за която и институция в държавата да става дума, всеки опит за натиск и въздействие обикновено се плаща много скъпо и от тия, които се опитват да въздействат, и от тия, които случайно са се подвели по акъла и са се поддали на въздействието“.

И заключи: „Много искам да вярвам, че за нашия Конституционен съд подобно нещо е немислимо“.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смях в залата
Смях в залата
13 юли 2024 19:50
Гост

Глупостите на Славов и ППДБ нямат край, това е отдалече опипване на почвата, отменят ли им нефелните проmeni и главно това, че той беше „конституционалиста“ това ще е оправданието. Този човек има 5 години стаж като адвокат, каква Конституция, какви 5 лева, тези хора в ДБ са просто гола вода, все някои друг им е виновен, за собствените им опити за овладяване. Чудно ми е какво си е мислил йориста Бойкикев, като е правил промените с ГЕРБ и ДПС, че ще му дадат да овладее прокуратурата, като вкара неговите хора във ВПС и после те ще изберат Гл.прок, това е… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юли 2024 7:00
Гост

Има нужда от промяна – все пак – съдилищата са затлачени – една моя клиентка чака над 22 години за инстанция, почина брат й, майка й, починаха всички дето са около нея – тоест не ми се приказва.

Скриха случая – да не пострада съдийката Н, от Н-ския районен съд. Да изкласи и тя до Апелативна.

Трябва да има действащ Конституционен съд – сега е – „хлапетария“, това е „ерзац“ съд, той трябва да е бърз и реактивен, да се знае – че е веднага на мястото си.

Иван Иванов
Иван Иванов
13 юли 2024 13:07
Гост

Аз имам респект към учените – аз самият съм учил право – но аз съм практик. Как и откъде-накъде ще се бавят с десетилетия дела. На какво основание – Конституционният съд ще се явява пречка. Хората искаме пари и по възможност – повече пари – съдът ни бави в това отношение. „Птичи мозък“ е обидно, но – да „мажеш“ едно решение с години. Животът изисква бързи и енергични действия, за съжаление – пазарните отношения са динамични. Човекът е прав за себе си – но некадърността не може да е в основата на един съд, трябва да се тича – да… Покажи целия коментар »

Пачо
Пачо
13 юли 2024 11:51
Гост

Деса няма ли да се включи нещо за промените в Конституцията? Ама така експертно мнение, а не базирано на верността и на Тиквите и ГЕРБ.

Ad nauseum
Ad nauseum
12 юли 2024 21:52
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Да бе, да...
Да бе, да...
12 юли 2024 16:48
Гост

„И второ – че за която и институция в държавата да става дума, всеки опит за натиск и въздействие обикновено се плаща много скъпо и от тия, които се опитват да въздействат, и от тия, които случайно са се подвели по акъла и са се поддали на въздействието“.

Айде, бе! Че то ако поръчителите, посредниците и изпълнителите на корупционни поръчки плащаха много скъпо за това, корупцията щеше отдавна да е умряла. Семов, правиш се на умряла лисица!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 юли 2024 16:43
Гост

Финалното изречение не вдъхва увереност, че независимостта на конституционните съдии е непокътната.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 16:54
Гост

A, дали финалното изречение не е също форма на натиск към колегите му, с които примерно не е на едно мнение. Това да си на различно мнение от Семов и Радев равносилно ли е на зависимост?

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 14:27
Гост

Начинът за попълване на състава на КС напоследък отбелязва низходяща градация, която не позволява да бъде подкрепен изводът за висока институционалност, компетентност и безпристрастност!

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 14:23
Гост

Далеч не е целият КС тази институция за която говори професорът!
Ако сравните последното назначение на партийна активистка с авторитета, познанията и културата на професора – разликата е от небето до земята!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 юли 2024 16:42
Гост

>>> КС е една от малкото институции със запазен авторитет
Това е като ISO 9000, който не е стандарт, гарантиращ високо качество, а обещаващ повторяемост на вече достигнатото, включително и ужасно лошо. Та и авторитетът на КС, колкото и да е нисък, според автора е „запазен“. Както го запазиха с конституционно „мнозинство“ от 5 срещу 6 гласа, така и с нежеланието си да гледат противоконституционност на закони, защото ги сърби между ушите. Ако един закон противоречи едновременно на КРБ и на европейска директива, то неразглеждането на директивата санира ли противоконституционността?!

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 12:07
Гост

Прав е. И все пак имам проблем с това конституционни съдии да се изказват по всякакви теми, да дават интервюта и сякаш предварително да се оправдават за това, което ще постановят. Редно е да запазят нужната висота, да не се оправдават, а да говорят разумно и обосновано с актовете си. То ясно, че каквото и да напишат все една група ще скои и ще каже: „Казахме ли ви? Поддадоха се на натиска“. При толкова политически обвързано дело, каквото е това за промените в Конституцията, каквото и да решат, ще има вой до небесата. Ама не са там, за да се… Покажи целия коментар »

особено мнение
особено мнение
12 юли 2024 11:47
Гост

Отдавна наблюдавам изказванията и поведението на Семов и мога да направя заключение, че той е един хлъзгав нагаждач, който обича да говори и да се прехласва от собственото си слово. Факт е, че над Конституция беше извършено недопустимо за здравия разум покушение с цел да обслужи не обществения, а политическия интерес на няколко сраснали се с държавното управление и напълно самозабравили се политици. Това покшение стана пред очите на българския народ, а последиците са катастрофални (за справка вижте служебното правителство). При приемане на измененията не беше спазен предвидения от Конституцията ред и дори само това даваше възможност на КС по… Покажи целия коментар »

Общи приказки само
Общи приказки само
12 юли 2024 13:05
Гост

Ако не бетакъв, щеше дъ види пост в КС през крив макарон.
В случая изказването е популистко, без каквато и да било конкретика, мотиви и звучи като пазарска клюкавина.

Незнайко
Незнайко
12 юли 2024 15:00
Гост

Една позабравена конкретика на политическото присламчване: Първо по време на Тройнота коалиция и със съдействието на Станишев беше създадена тъй наречената Международна магистърска програма „Право на ЕС” в ЮФ на СУ, на която г-н Семов е създател и ръководител. Скромното му участие в президентската кампания 2011г., като кандидат на РЗС (Янe Янев), преминала под лозунга “Ще уволня Бойко Борисов“. Постоянните медийни изяви, неясно в какво качество, имащи за цел да ни осведомят за голямата загриженост на г-н Семов за развитието на различни сфери от нашето битие – социални, културни, образователни. Самоопределянето му като говорител и изразител на мнението на КС… Покажи целия коментар »

Народопсихология
Народопсихология
12 юли 2024 16:01
Гост

Все пак баща му преди години се самоопредели като бащата на българската народопсихология. Все едно преди него не я е имало … Та от такива хора освен прехласване по собствените слова какво да очакваш. Добър теоретик, преподавал ми е, но чак пък Дюн, член кореспондент и пр. Част от българската буржоа дето всеки месец е на 20-30 000 хранилка от държавата.

Срам
Срам
12 юли 2024 11:28
Гост

Бeзпочвените интриги на Атанас Славов стигнаха неподозирано дъно.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 13:42
Гост

За никого няма СЪМНЕНИЕ , то е ясно от далеч каква е намесата и в чия полза е тях. Затова – несъмнено е какво ще се случи за наша сметка!

Виктор
Виктор
12 юли 2024 11:17
Гост

Е, не е добре и да се бавят много както КС. 🙂

Кирил
Кирил
12 юли 2024 11:15
Гост

Добре е, че някой мисли за вредите, нанесени на обществото.

Стоил
Стоил
12 юли 2024 11:15
Гост

Брилянтен както винаги!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 юли 2024 16:44
Гост

А за нанесените от КС вреди някой ще мисли ли?

Бреййййй....
Бреййййй....
12 юли 2024 11:06
Гост

Те нещата ще се решат от самосебе си, като му писне съвсем на стадото от всички тези безполезни политически и институционални овчари!

Рики
Рики
12 юли 2024 11:16
Гост

Народът вече изгуби всякаква вяра. Даже и не гласува.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 юли 2024 16:45
Гост

Не гласува с бюлетина. Лошото е когато започне да гласува с колци и дръвье.

Общи приказки само
Общи приказки само
12 юли 2024 10:58
Гост

Какво значи „припряност“ в случая?
Желание за произнасяне в рамките на половин година, примерно, не ми съотвества на това понятие.
Непроизнасянето по важен въпрос за по-дълъг период от време е несериозно, създава допълнителни проблеми, а и навява на мисли за събиране на гласове и влияние.
Сравнението с операцията е доста …. неадекватно.
Ако и докторът се позабави, защото, видиш ли, тя „бързата кучка…“, и почне да се почесва по носа, да пие кафета, да флиртува със сестрата, да чака парите под масата, не знам дали това забавяне няма да е по-вредно от една по-оперативна работа.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:53
Гост

Браво за мнението

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:53
Гост

Там материята е сложна и нв бива да се бърза

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:52
Гост

Семов преподава бе

Студент
Студент
12 юли 2024 11:17
Гост

И то много добре.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:52
Гост

Подкрепям мнението му.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:51
Гост

Само Семов става в тоя Конституционен съд

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:51
Гост

Да се надяваме, че ще се вслушат

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:51
Гост

Няма начин. Прав е, но човека кой го слуша

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 10:50
Гост

Че кой дава зор? Мутрите.

Мешидо
Мешидо
12 юли 2024 10:50
Гост

Семов е прав