Спешна промяна на правилата за допълнителни възнаграждения за натоварените съдии бяха приети днес на извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), свикано по инициатива на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Причината за това са опасенията, че могат да бъдат „загубени“ предвидените над 9 млн. лева за бонуси за натовареност поради приключването на бюджетната година в началото на декември.

Промяната се отнася само до срока, в който председателите на съдилища могат да правят възражения срещу определената от ресорната комисия степен на натовареност на съответния съд. Досега шефовете на съдилища имаха седем дни, а сега този срок се съкращава на три дни.

До края на днешния работен ден, комисията по натовареност ще публикува предложението си за определяне степента на натовареност на съдилищата. Срокът за възражения изтича на 22 ноември.

Според правилата степените са четири:

  • изключително натоварен – по всички показатели има превишение над общите средни стойности за съответното ниво с 20% или повече;
  • високо натоварен – по всички показатели има превишение над общите средни стойности за съответното ниво от 10% до 20%;
  • средно натоварен – по всички или по част от показателите е налице превишение до 10 %, както и в случаите, при които показателите са до 10% под средните стойности от общите средни стойности за съответното ниво;
  • ниско натоварен – всички или част от показателите са под средните стойности за съответното ниво.

След като степените бъдат определени, се преценява и по колко заплати допълнително ще получат съдиите от съответните съдилища.

Правилата предвиждат до четири основни месечни възнаграждения за магистратите в изключително натоварените съдилища. За тези във високо натоварените са предвидени до три заплати, до две в средно натоварените и до една – в ниско натоварените.

Преди повече от месец Съдийската колегия установи, че има проблем със статистиката на делата в някои районни съдилища, където се забелязва необичаен ръст на производствата. Заради това кадровиците възложиха ва Инспектората към ВСС да извърши проверка, като беше определен и срок – до 15 ноември. Засега не са ясни резултатите от тази проверка.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гюрчев
Гюрчев
18 ноември 2021 10:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
§23
§23
18 ноември 2021 11:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Въпрос
Въпрос
18 ноември 2021 13:21
Гост

Това че триете коментари за русенските безобразия като цензура ли да го броим ? Ами то всички знаем как дойде Гюрчев в съда и защо и чрез кого и как избраха Еленка

Адвокат със сак
Адвокат със сак
18 ноември 2021 3:11
Гост

С 20 годишен стаж на адвокат съм, помогнал съм на поне 10-15 човека, имам благодарни клиенти, имам понякога подаръци от тях.

А – аз. На мен – бонуси – някакви, нещо приятно да ме зарадват.

Да крада ли.

Жалка история, жалка, едни ядат – други гледат.

анонимен
анонимен
18 ноември 2021 1:42
Гост

хващай пътя на парите и при помиярите че са гладни, и да не забравиш да се самоизпратиш, аз неканените гости ги карам да се самоизпращат, не ги изпращам. Със здраве.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 19:03
Гост

Защо само за магистратите? Съдебните служители не са ли натоварени? Каква наглост магистратите натоварени, служителите не. Работете си сами делата, ние по нисък клас хора ли сме. Само магистратския труд да се възнагради, простосмъртните не заслужават.

Браво
Браво
17 ноември 2021 18:19
Гост

Не разбирам какво лошо има в това, наистина тежко натоварените върховни съдии да вземат бонус най-накрая за мъчната работа, на която са посветили животите си.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
18 ноември 2021 3:16
Гост

Злобни и по мръснишки гадни, това представляват върховните съдии, Красимир Влахов, с припляскване стигат до Конституционният съд, където по цял ден пият минерална вода и се гледат умно.

Ако им дам 1 вписване на искова молба, да направят 1 фирмена регистрация – ще се озорят.

Големи са на приказките, не казвам нищо лошо спрямо съда.

Съдът е правилно явление, обаче кадрите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 ноември 2021 11:05
Гост

Те помощници нямат ли бре?? Много от съдиите сигурно не знаят как се работи с компютър. Нали толкова мн реваха срещу дигитализацията. Що не вземат уроци за квалификация, да не са богопомазани.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 ноември 2021 15:49
Гост

Бръкни, Бабо Мецо, папкай от гърнето
Хапвай от медеца, докат те Вълчо клеца
Лапата си оближи и не го мисли
Бонуси да има, че си иде зима

П.С. Поздрави на повече и по-малко печелившите от раздаването на томболата с наградите.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
18 ноември 2021 3:23
Гост

Пари си лапкат – на това са майстори, а – решения – по 1 година забавят, какво чакат, ужас, има свестни съдии, има всякакви – но – не са нормални нещата.

Обаче пък – няма човек да се хване нормален на такава работа, аз просто ще хвърля веднага делата.

джъстис фор ол
джъстис фор ол
17 ноември 2021 14:49
Гост

Тези магистрати, които са в графа ниско натоварен – всички или част от показателите са под средните стойности за съответното ниво – ще връщат ли част от заплатите?

088
088
17 ноември 2021 13:25
Гост

Има си СИНС, да гледат резултатите там и да разпределят!

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 13:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ти гониш!
Ти гониш!
17 ноември 2021 12:41
Гост

Защо продължават всеки аспект на бюджетирането и вътрешните правила и дейности да бъдат такъв предмет на диспут? Ако някой толкова много се интересува как работи съда да заповяда да види – заседанията на всеки съд са публични до постановяването на „закрити врата“ от една страна – от друга ГРАФИКЪТ на откритите заседания е все пак обективен показател, отново видим за всички! Същественият проблем е, че тези пари са само за магистратите, а не и за съдебните служители! Мен като магистрат ме е СРАМ от това! Как се изработва едно дело, уважаеми ако нямате Деловодство, Секретар, Призовкар, Архивар и т.н. Кой… Покажи целия коментар »

vox
vox
17 ноември 2021 13:09
Гост

Чест Ви прави, че повдигате въпроса за съдебните служители – нещо, което се случва рядко. Аз съм без коментар на това, че е възможно да се обсъжда изключителната натовареност на магистрати и тихомълком да се подминава труда на служителите. Очевидно няма никаква зависимост между едната и другата натовареност. И не, не става дума само за пари – те са само призмата, през която се пречупва отношението към тази част от хората, работещи в съда. За мен не е изненада, само констатирам…

Петко 2
Петко 2
17 ноември 2021 17:04
Гост

Аз викам на служителите по десет заплати на година, а съдиите да си плащат, задето работят.

Така си е
Така си е
17 ноември 2021 13:25
Гост

Да не говорим, че в някои съдилища служители разпределят и граждански дела на принципа на робовладелския строй.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
18 ноември 2021 9:49
Гост

Трябва просто да се въведе Работно време и – Приемно време, в работното време – да се правят справки. Как съм организирал кантората си – правя само в сряда справки по делата и то – само в 1 съд, да не се разхождам, а следващата седмица – в друг съд. Нещо такова, не е задължително някакъв график. Понеделник си върша работата за цялата седмица, така или иначе съм отпочинал, вторник – отивам по книжарници и библиотеки – осведомявам се в интернет за новости. Значи – удачно е – съдът да работи непостоянно – специално и навсякъде – за да се… Покажи целия коментар »

Erter
Erter
17 ноември 2021 11:17
Гост

за да се види кои съдилища с меко казано грозни похвати си завишават изкуствено натовареността.!
https://happywheels24.com/

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:12
Гост

До 22 ноември няма да се занимават с друго, а само с възражения.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:08
Гост

Бонуси в такъв размер и в частните компании не дават! Натоварени са като всички нормални хора-пон.-петък от 9-17ч. , но бонуси по 10 000лв., че и нагоре в сферата на публична работа е идиотщина.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:33
Гост

Да, само дето в някои болници се вземат петцифрени суми всеки месец. Не го казвам с лошо, просто заслужилите трябва бъдат поощрени.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 12:30
Гост

Така е, но това е изключение и граничи със злоупотреби, иначе редовите доктори на които чакаме пред кабинетите няма да вземат по 10-15 хил.лева коледни бонуси.

Сицилий
Сицилий
17 ноември 2021 14:59
Гост

Това можеш да го обясниш на някои представители на държавната администрация, която получава бонуси от по няколко годишни заплати за месец от бонуси. Агенцийки, Дирекцийки, Министерства и тем подобни не разчитат на заплати – говоря за помазани ръководители. Бедного брата работач не стига до блажно и там.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 15:36
Гост

Истината е, че по една или друга причина неоснователно последните години значително се повишиха заплатите в публичния сектор, като действително се раздават и огромни, незаслужени бонуси. Това необосновано драстично увеличение и премии по никакъв начин не кореспондира с икономическата обстановка в страната.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:07
Гост

А, значи като става въпрос за пари могат да са експедитивни.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:03
Гост

Супер. Ще облажат преди Коледа.

Ananieva
Ananieva
17 ноември 2021 11:03
Гост

Натоварени? Те влачат дела с години..

Диана
Диана
17 ноември 2021 13:35
Гост

Да, бива да бъдат стимулирани отговарящите на критерия натоварени и въпреки това постановяващи актове в сроковете за това.

shteryiu
shteryiu
17 ноември 2021 15:01
Гост

Тук си прав- добре е да се изключат от пародаването влачещите дела с години.

Мапов
Мапов
17 ноември 2021 11:02
Гост

Ами дано ги разпределят правилно тия пари, а не по „заслуги“, защото има лъжи.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:08
Гост

Нагледсла съм се на субективизъм.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:02
Гост

Страх пърди господа. Страх да не се загубят парите…малее…

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:09
Гост

Е, как ще минат този път без бонуси.

Темелкова
Темелкова
17 ноември 2021 11:02
Гост

Мале 9 милиона….

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:09
Гост

Не се изпускат току- така.

Haralampi
Haralampi
17 ноември 2021 11:01
Гост

Време беше

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 10:59
Гост

Сега ще видим кой е натоварен и кой не.

123
123
17 ноември 2021 10:56
Гост

Незабавно трябва да се оповестят резултатаите от проверката, за да се види кои съдилища с меко казано грозни похвати си завишават изкуствено натовареността.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2021 11:00
Гост

Знаете ли за такива? Ами споделете ги с обществеността.

Достатъчно ли е?
Достатъчно ли е?
17 ноември 2021 13:27
Гост

90 % от гражданските съдии на районно и окръжно ниво!

Диана
Диана
17 ноември 2021 13:37
Гост

Да, бе, да !
Каза ли нещо или ….
90 %, хвърлени така в пространството, нищо не значи.

wertyu
wertyu
17 ноември 2021 15:03
Гост

Апелативните, Окръжните, някои Районни.

Englishman
Englishman
17 ноември 2021 11:00
Гост

И аз съм чувал за такива практики.

Вера
Вера
17 ноември 2021 11:00
Гост

Като в болниците и кое ли не друго учреждение. Правят се машинации за да се лапнат повече пари.