Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръча на председателите на всички съдилища да отложат разглеждането на делата с до един месец заради коронавируса. Наред с това, отново под формата на препоръка, прие редица мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите. Решението за извънредните мерки беше взето с 9 гласа „за“. Против бяха трима членове на съвета, а един поиска отлагането да е с 14 дни, колкото е карантината за коронавируса.

Стана ясно и че има риск да бъдат отложени изпитите за младши магистрати. Те са насрочени за няколко уикенда през април и трябва да бъдат проведени в зали на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Но в съвета са запознати с писмо на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, в което той предлага да бъдат преустановени посещенията и други мероприятия до 30 април.

Ще се отложи ли изпитът за младши съдии 

Затова днес колегията реши да изпрати писмо до ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с въпрос какво има предвид под думата „мероприятия“ и дали тя включва и провеждането на писмения изпит за младши съдии, насрочен за 4 април.

Въпросът бе поставен от председателя на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев. Той обясни, че законът задължава ВСС да проведе изпитите за младши магистрати през април, а задължителното обучение започва през октомври.

Шекерджиев уточни, че кандидатите за младши съдии са 775 души за 29 места. Миналата година желаещите са били горе-долу толкова. „Няма закрито място в този град, където да бъде проведен писменият изпит, извън СУ“, каза Шекерджиев. Той напомни на колегите си в съвета как във времето е бил разположен конкурсът за младши съдии през 2019 г.

Писменият изпит е бил на 6 април, казусът е бил проведен на 24 април. В периода 15-18 май е бил устният изпит, класирането е обявено на 23 май, след което е започнало изготвянето на етичните становища на кандидатите. Готови са били към 17 юли, окончателният списък е публикуван на 8 август. „Ако отложим изпита за младши съдии, ще нарушим закона. Тук не става дума за добра воля за провеждане на извънредни заседания на етичната комисия за изготвяне на становище, нейната работа зависи от други органи, които да дадат становища. Да направим така, че да не бъде отлаган този изпит“, заяви Шекерджиев.

Той препредаде разговор на главния секретар на ВСС с ректора на СУ, от който става ясно, че по мероприятия проф. Анастас Герджиков има предвид и изпитите за младши магистрати. Но все пак бил направил уговорката, че може и да те да се проведат в СУ. Заради неясната ситуация ВСС ще изпрати писмо до проф. Герджиков, в което ще помоли за конкретен отговор – може ли да се проведат изпитите за младши магистрати в сградата на Софийския университет през април.

Същевременно стана ясно, че директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева със своя заповед е преустановила присъствените обучения до 20 март, а всички планирани до 31 март масови събития на територията на НИП се отлагат. Същевременно за втората половина на март е предвидено в НИП да се проведат изпитите за първоначално назначаване в Софийския градски съд и ОС-Враца. Кандидатите са общо 33 и те трябва да държат писмен изпит на 20 и на 27 март в Националния институт на правосъдието.

Затова от ВСС ще питат Тачева дали забраната за масовите събития означава и провеждане на изпити по конкурси и, ако е така, то по всяка вероятност те ще се състоят в сградата на самия съвет.

Препоръките на Съдийската колегия

През този един месец, в който няма да се провеждат открити съдебни заседания, ще се гледат наказателните дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност и по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; за осиновяване на дете.

Същевременно Съдийската колегия препоръча административните ръководители да вземат рестриктивни мерки за ограничаване на възможностите за заразяване с коноравирус.

Сред тях са да бъде преустановено провеждането на общите събрания за приемане на докладите за 2019 г., да не се провеждат семинари, конференции и други служебни мероприятия, които предполагат струпване на хора, да се преустанови приемът на граждани в приемните към съдилищата, да се въведе максимален ограничителен режим в тази насока, поне четири пъти дневно да се дезинфекцират всички помещения, съдебни зали, асансьори, брави, дръжки и т.н., да се проветряват редовно помещенията, да се осигурят дезинфектанти на входовете на съдебните сгради за граждани, да се ограничат командировките, особено в рисковите държави, служителите, които работят с граждани, да бъдат с маски и ръкавици.

Препоръчва се на магистратите и служителите да не пътуват в рискови страни, да избягват близък контакт с кашлящи хора, да си мият редовно ръцете със сапун и да се използват антибактериални мокри кърпи. Колегията отправи и препоръка кашлящи служители и магистрати да се не явяват на работа и да уведомят личните си лекари.

Боян Магдалинчев, който е един от вносителите на предложението, заяви, че в съвета са били получени много обаждания от председатели на съдилища, които питат какви мерки ще предприеме ВСС заради коронавируса.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни, че напрежението в съдебната система расте лавинообразно, а той е като в кръгова отбрана, защото получава обаждания от всички председатели на административни съдилища.

„Видях се в екшън да намеря дезинфектанти и маски“

заяви Георги Чолаков.

Той обяви, че делата във ВАС ще бъдат отсрочени с две седмици. Отложените дела ще бъдат насрочени в извънредни и в допълнителни съдебни заседания и ще бъдат разгледани преди началото на съдебната ваканция. От ВАС обявиха, че от вчера е въведен тестов режим за дистанционен достъп на съдиите и съдебните помощници до деловодната система на съда. Той е част от превантивен план за действие в случай на по-мащабно разпространение на коронавируса и цели да провери готовността на системата за работа при отдалечен достъп.

Красимир Шекерджиев препоръча да се отложат заседанията само в съдебните райони на Плевен и Габрово, защото само там има установени болни с вирус. „Здравият разум го изисква – ако ние укажем да се отложат всички заседания, това ще доведе до това съдебната система да спре за един месец. Това без съмнение ще се отрази не само на колегите, но и на икономиката. Заради четирима болни да сторим това превантивно, водени от притеснения, ми се струва неоправдано. Имам две деца, вдругиден са на училище, училищата работят, съдилищата – не“, каза Шекерджиев.

Все пак беше прието препоръката да важи за цялата страна.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изначално беше против препоръката за отсрочване на делата. По думите му не е нужно да се всяка допълнително паника. След решението на колегията, той каза, че във ВКС няма да се отлагат дела.

Тепърва обаче ще се обсъжда финансовата страна на въпроса, защото на много места парите не стигат. Боян Магдалинчев каза, че само за да се дезинфекцира съдебната сграда във Велико Търново са необходими 1000 лева.

В Софийския районен съд беше издадена заповед да не се разглеждат дела, насрочени в открити заседания, до 10 април 2020 г.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ali baba
ali baba
11 март 2020 11:05
Гост

истината е, че голяма част от съдилищата няма да се съобразят с препоръката, особено онези, които съвестно си вършат работата

lawyer
lawyer
10 март 2020 15:40
Гост

Пълен хаос – как ще отложат делото със заповед – не съм наясно – но явно ще го направят – по принцип трябва поне да уведомят по телефон, сега аз нямам в провинция, точно сега, ама – по принцип и – всъщност изобщо не става ясно – има или няма мораториум. В София – както и да е – ще се разходя до съда и ще установя какво става и ще се върна. ВСС е на нивото на кандидат-студенти – ми проявете малко нормотворческа мисъл – то със мозък се работи тази професия, не да си ползваш мозъка – само… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 13:00
Гост

Нищо страшно не се е случило, и вместо всички страни по делата да гадаят ще има или не заседания, административните ръководители по бързичко да издадат заповеди и да се пренасочат делата. Имало вирус само в Габрово и Плевен, ама те Габрово и Плевен са в един апелативен район. Някой може ли да ограничи адвоката от габрово или Плевен да ходи по другите съдилища-не може. А пътуващите-повечето съдии извън областните центрове пътуват от обласдтния град до съответния съд. Пътува съдията или прокурора от Габрово до Трявна примерно, идва адвокат от Русе по делото-и хоп. Така че мерките трябва да са еднакви… Покажи целия коментар »

Контрол
Контрол
10 март 2020 13:22
Гост

Друг е въпросът какво налага да има толкова много съдилища в близост едно до друго.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 13:26
Гост

Не че е по темата, но т.нар. достъп до правосъдие го налага. И като е написано 30 км., нали ви е ясно че това не важи за всички съдилища.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 20:42
Гост

Нищо.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 12:51
Гост

Тази мярка и цялата истерия ми идва в повече, като само наливаме масло в огъня. 👿 Насрочил съм плътно дела до м. Юни, но сега остава да мисля как да пренасрочвам и нови дати…

Маркус Волф
Маркус Волф
10 март 2020 15:14
Гост

Бутай за след съдебната ваканция, ще чакат, като трябва.

Веска
Веска
10 март 2020 12:39
Гост

Според мен става въпрос за поредно „измиване на ръцете“ от страна на ВСС /вярно , че поради короната се иска често миене , но ВСС си мият ръцете от началото на мандата/. Можеха да измислят правила , при които заседанията да продължат – не виждам да е настъпило Второ пришествие , а така или иначе тази година ще умрат повече от 75 000 души . Достъп по 2-3 човека в зала , недопускане на лица , които са видимо болни , да предоставят по места средства за предпазване на съдиите , прокурорите и съдебните служители ….Корона вирусът е факт и… Покажи целия коментар »

Старата песен на нов глас
Старата песен на нов глас
10 март 2020 14:17
Гост

Нима това е първият състав на ВСС, към който се отправят тези критики. Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава…

1000 лева
1000 лева
10 март 2020 11:50
Гост

Левски събира дарения. ВСС може да последва неговия пример и да даде указания във всяка съдебна сграда да бъде поставена кутия, в която всеки да дари колкото може за дезинфекция.
Криза е, необходима е далновидност! Наготово всеки може!

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:32
Гост

Един месец не е кой знае колко дълъг срок. А и от двете злини трябва да се избере по-малката.

Адвокат
Адвокат
10 март 2020 11:26
Гост

Препоръката на ВСС не задължава съответния административен ръководител да я спази.И ще стане така,че някои съдилища ще работят,а други не.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:22
Гост

А да видим сега кой шеф на съд ще има топки да не отложи делата. От друга страна така ще се спестят и пари за дезинфекция.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:34
Гост

Мафията успя да вдигне няколко пъти цената им. Интересно търсенето ли определя цената.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 16:03
Гост

Административен съд Велико Търново не отлага

Човек
Човек
10 март 2020 11:20
Гост

А какво правим със затворите и свижданията? В Италия ги забраниха тотално, обаче избухнаха бунтове. Страшно е там.

Милена Л
Милена Л
10 март 2020 11:17
Гост

Магдалинчев каза, че само за да се дезинфекцира съдебната сграда във Велико Търново са необходими 1000 лева.
Е стига де. Борисов и държавата нямат 1000 лв ли? Айде, нали Световната банка отпуска 50 милиарда за държавите с Корона вирус. И ние на следващия ден вече имахме регистрирани случай.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:36
Гост

Е, какво са 1000 лева. А здравето не е ли по-важно?

Михалков
Михалков
10 март 2020 11:16
Гост

Мерките са извънредни. Не съм убеден, че са наложителни, но щом се налага и казват, че трябва да се спрат тези неща, то добре. В същото време не разбирам и пътуващите в Европа за да не си загубят едни 400 Евро.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:23
Гост

Е, нали трябва да се похвалим как сме карали ски в Италия.

Емилиан Р
Емилиан Р
10 март 2020 11:15
Гост

Ох, ама спираме всичко, което е общиствено достояние, да се види, че се предпазваме. А какво правим с малките частни курсове, на които децата продължават да ходят? А тези вечерните за големите хора? Те не спират. Защото и там са давани пари и там има някакъв график за изпълнение и следователно никой няма да отложи три седмици от курс, който трябва да свърши през Май месец – да свърши през Юни. Защото през Юни трябва да започне следващия курс. Следователно се бутат в едни апартаментчета по 20 – 30 човека и седят така по 2-3 часа. А ако говорим за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:14
Гост

А дано тази принудителна съдебна ваканция накара съдиите да си напишат делата, които протакат с месеци. Пак до съвестта им опираме.

Пич
Пич
10 март 2020 11:16
Гост

Знаеш ли, колега, какво ще стане – ще се юрнат по евтини заради короната екскурзии, например на сафарита в още чистата Африка, а после ще се поставят под доброволна карантина 14 дни и нещата ще отидат в реката.

Христаки
Христаки
10 март 2020 11:13
Гост

Аз не съм на мнението на останалите, че този грип е толкова страшен, че чак да се налагат подобни безпрецедентни мерки. Но щом са рекли. Нема се пазим.

Valeria K
Valeria K
10 март 2020 11:12
Гост

Поне учащите ще потрият доволно ръце. Или за тях това са няколко месеца учене в повече или са няколко месеца за мотаене насам натам повече. Въпрос на самодисциплина е всичко.

Мариета Попова
Мариета Попова
10 март 2020 11:11
Гост

Вижте какво, ситуацията не е приятна за никого. От спортните събития, през театри и концерти и кина, та се стигне до съд, училища и обикновена работа. Друг е въпроса, че на едно място се събират по 10 – 13 човека на чинчета за по 2/3ма човека на една купчина часстни курсове във всеки един град. Правете си сметката за какво иде реч.

Ferdinand
Ferdinand
10 март 2020 11:10
Гост

Като се налага
ще се отлага.
Няма друг начин.

Костов
Костов
10 март 2020 11:02
Гост

конкурсите със сигурност ще се отложат, което е много добре – още два месеца за учене!

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:13
Гост

А за Плевен и Габрово въобще няма да се проведат.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 18:15
Гост

Ако досега не си се подготвил, не разчитай на това отлагане