Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи назначаването на заместници на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов.

Повод за отлагането стана липсата на становище на етичната комисия за един от предложените заместници – Райна Стефанова, като членовете на колегията не обясниха причината да няма такова. От думите им обаче остана впечатление, че проблемът е само технически.

Преди месец новоизбраният шеф на градския съд предложи за свои заместници Стела Кацарова, Стефан Кюркчиев, Руси Алексиев и Райна Стефанова, като Общото събрание на съда също беше изразило положително становище.

На днешното заседание обаче бяха внесени предложения само за първите трима. По този повод Драгомир Кояджиков предложи назначенията да бъдат отложени, докато бъде окомплектовано и това за съдия Стефанова.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отбеляза, че така Алексей Трифонов остава без сформиран екип до есента. По този повод обаче Атанаска Дишева добави, че отлагането е резонно и заради отправеното искане до ВАС да спре предварителното изпълнение на решението, с което Трифонов беше избран за шеф на градския съд.

Опонент за поста му беше съдия Евгени Георгиев, който обжалва избора в съда. В хода на делото пък възникна и спорен въпрос – дали Трифонов има българско гражданство, което е задължително за всеки съдия.

Делото продължава през ноември, но преди дни Евгени Георгиев поиска от ВАС да спре председателстването на Трифонов заради настъпили нови обстоятелства. В молбата си до съда, адвокатът на Евгени Георгиев – Александър Кашъмов посочи, че е представил по делото официални писмени документи от Министерството на правосъдието и столичния район „Илинден“, от които се установява, че родителите на Алексей Трифонов не са подавали съвместна молба за избор на българско гражданство в едногодишен срок от раждането му. Според Кашъмов, съдия Трифонов не е придобивал българско гражданство и по натурализация и тези факти не са били известни по делото, като има риск да се причинят труднопоправими вреди на клиента му, а и на цялата съдебна система.

„Няма произнасяне по този въпрос. Може би е разумно да изчакаме произнасянето на ВАС, защото ако хипотетично спре допуснатото изпълнение на назначаването на Алексей Трифонов, то неговото предложение не би следвало да бъде разглеждано“, посочи Атанаска Дишева днес.

Председателят на ВАС Георги Чолаков добави, че предстои произнасяне на дежурен състав, което обаче няма да е окончателно, защото ще може да бъде обжалвано и пред петчленен състав на съда.

Така с 9 гласа „за“ и един „против“, колегията отложи назначаването на зам.-председатели на СГС.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк
Цирк
01 август 2019 11:38
Гост

ВСС трябва да замрази всички процедури около председателството на Трифонов, докато не се изясни (макар че е ясно вече) гражданството му. Всеки акт свурзан с него може да се (и явно ще се) окаже нищожен.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 15:06
Гост

Ясно е вече, че Алексей Трифонов няма българско гражданство. Проблемите тепърва предстоят.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 13:41
Гост

На този съд не му върви откъм ръководство. А сега и като почнат ваканциите. На есен-с песен.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 13:43
Гост

А и тепърва ще се чака решение на ВАС, което със сигурност ще бъде обжалвано.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 13:40
Гост

Как може да отъждествят липсата на становище на етичната комисия с технически проблем?