Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна.

Покана за това е била получена от Полша, но ВСС единодушно я прие само за сведение като счете, че не е целесъобразно да участва в комисията.

На 5 април Министерството на външните работи на Полша изпрати нота до всички дипломатически мисии и международни организации в страната, с която ги уведоми, че по инициатива на министър-председателя Матеуш Моравецки ще бъде създадена Международна комисия, която да документира и установи руските престъпления на територията на Украйна, в частност в Буча, Ирпен, Гостомел, Мотизин, при необходимост и на други места.

Идеята е във въпросната комисия да бъдат включени лекари, специалисти по съдебна медицина, патолози, юристи, прокурори, полицейски служители, криминалисти и други експерти. Комисията ще работи на територията на Украйна в сътрудничество с украинските власти. Очаква се тя да изготви доклад, който да бъде представен публично.

Посолството на Полша у нас е изпратило информация за това до министерствата на външните работи и на правосъдието с молба българските власти да излъчат представители в състава на комисията.

Министерството на правосъдието на свой ред е уведомило с писмо ВСС, в което казва, че ако кадровиците преценят, че в състава на Международната комисия могат да бъдат включени представители на съдебната власт, своевременно да бъде уведомено.

На заседанието на ВСС вчера беше посочено само, че е получена информация от Полша за създаването на Международна комисия за военните престъпления в Украйна, без повече подробности.

Бяха предложени два варианта на решение. Първият беше писмото да се приеме за сведение като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна да бъдат определяни за участие представители на съдебната власт.

Вторият вариант предвиждаше, че ВСС изразява принципно съгласие за участие в комисията, като изпраща информацията на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и главния прокурор Иван Гешев с молба да определят съдии и прокурори за включване в състава.

Без дебат ВСС единодушно подкрепи първия вариант.

По-късно днес министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която не присъства на заседанието вчера, реагира на решението на ВСС в профила си във Фейсбук така: „Съпричастността и извоюването на справедливостта трябва да се отстояват с конкретни действия. Предизвикателството на руската военна агресия в Украйна задължава, във всеки един аспект, българската държава да бъде на висотата, която изискват принципите на върховенството на правото и солидарността на действията на международната общност. Вчера ВСС не беше на тази висота„.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 май 2022 16:05
Гост

Правилно решение.Какво трябва да констатират,когато в някоя разрушена сграда попаднат на останки от ракета с надпис “ произведено в БГ“? Украйна обстрелва собственото си население?България изнася оръжие за Русия? Или какво ?От тази комисия ще се очаква да констатира абсолютни лъжи.

Анонимен
Анонимен
02 май 2022 10:24
Гост

Министърът на правосъдието не прави разлика между съд и комисия, между юрисдикция и политика. Типично. Да изпрати себе си, Бойкикиев, Мирчев, Инджев и другите юнаци в Украйна да установяват, начело с поляците. А пък последните вече са изключени от мрежата на европейските съдебни съвети. Май заради проблеми с върховенството на правото … защо ли стана така?защо ли международния наказателен съд не всжи за американците?

предупреждение!
предупреждение!
02 май 2022 8:17
Гост

Всеки, който подържа руската агресия, и открито го заявява и проповядва-включително и в коментари под статия-следва да бъде арестуван, на основание пропагандиране на антидемократична путлерофашистка идеология.

Законът е ясен- „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология“.

Да поддържаш агресията, злото , вероломната война срещу мирна държава, и да го обявяваш публично си е престъпление срещу републиката, на основание ясния текст от чл 108.

Асо сте си на маса у вас-си приказвайте каквото искате, ама проповядването на подкрепа на войната на азиатонаследниците на Златната орда , публично в коментари в интернет е престъпление!

Майора
Майора
02 май 2022 0:36
Гост

А защо да не се разследват военни престъпления на територията на Украйна, без да прецизираме, че са извършени от Русия? Това е една идея по – обективно. А, забравих, ние не сме обективни, а сме при-западни

Анонимен
Анонимен
01 май 2022 23:35
Гост

Адекватно и правилно решение на ВСС. Като чета коментарите още повече съм съгласен с това решение. Неграмотни хора, готови всичко да подписват, във всякакви измислени комисии да участват, без значение какви са, само да угодят някому….

ВСС РУБЛАДЖИИ
ВСС РУБЛАДЖИИ
30 април 2022 17:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мунчо Рубладжийски
Мунчо Рубладжийски
30 април 2022 11:30
Гост

Прясната председателка на ВКС – рускинята Захарова как ли ще да е гласувала?

адвокат от САК
адвокат от САК
30 април 2022 10:50
Гост

ПОЗОР за ВСС и за нашите магистрати. Като не искате да разследвате престъпления по чл. 410, 411, 412, 414, 415, 415а, 416-418 от НК, марш в русия- там да видим какви сесебейци ще бъдете….Късайте си дипломите за юридическо образование и ставайте путлерови слуги- вие нямате ДОСТОЙНСТВОТО на български магистрати.

Анонимен
Анонимен
02 май 2022 14:25
Гост

И ти си един фалшив адвокат …

бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
30 април 2022 10:42
Гост

ВСС вие сте позор. Всичките.

Анонимен
Анонимен
02 май 2022 14:27
Гост

Байчо, бягай с 200 към Киев!

Иван
Иван
30 април 2022 9:44
Гост

На който му се е припомагало – да бяга в Украйна на помощ на азовците.
Останалите си имат достатъчно истинска юридическа работа и без да се изживяват като Господ или международен наказателен съд, какъвто определено не са.
Айде, тролажът от изпортен свят и платените натовски марионетки, почвайте с антиюридическите аргументи и политическа пропаганда, че време не остана. Путин скоро ще влезе в Киев и приключвате.

ВСС е шеста колона на Масква
ВСС е шеста колона на Масква
30 април 2022 7:24
Гост

В България Масква има пета колона-това е българското разузнаване и контраразузнаване-те са най-верните към Сибирците. Самия Тодор Живков го каза,ча нашите служби са филиал на съветските, а това се потвърждава и от арестуваните шпиони.

Но в България Масква има и шеста колона-това е ВСС.

Да заемаш позиция на щрауса пред злото е директна подкрепа за злото!

Вие опозорихте България.

Срам ме е от вас.

А още по позорно е,че редовите съдии и прокурори мълчат. Аман бе-един път се живее, толкова ли ви е страх, да не би ВСС при ваша позиция при конкурс да не ви повиши. Голям прас, ама шубето е голям страх..

Анонимен
Анонимен
02 май 2022 14:28
Гост

Пал си забравил хапчетата.

Законодателят да извърши чистка и лустрация!
Законодателят да извърши чистка и лустрация!
29 април 2022 21:03
Гост

Законодателят да промени Конституцията: 1. Закриване на сегашния ВСС-поради комформистка позиция, угодна на агресорите и фашистите от Масква. 2. Уволнения, без изплащане на обезщетения 3. Лустрация. Да напомня,че до 1989г за да стане лице съдия, трябваше разрешение и от Масква,а после и от военния отдел на ЦК на БКП ,начело с другарят Палин. А после следваше и подписът на Т. Живков-чл 61 ЗУС. Лустрия само в България и в Ресефесер не беше извършена, от целия източен блок! Днес в съдебната система назначенията са по наследство. Децата на най-верните към Масква, са с предимство при назначенията. Изключенията потвърждават правилото. Това е… Покажи целия коментар »

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:30
Гост

ВСС са банда страхливци, вместо да заемат достойната позиция да се прави всичко срещу путинската война, ВСС с позорни решения, диктувани от СТРАХ, защото във ВСС витае СТРАХ (иначе нямаше да са зависими от кариерка и заплатка тия), сега позорят и имиджа на страната ни с отказ да заемат ясна позиция срещу Руския окупатор и насилник. ВСС не защитава справедливостта, ВСС защитава топлината на креслата на гнилите ябълки!

Просто Кольо
Просто Кольо
29 април 2022 23:32
Гост

ВСС е кадрови и административен орган, а не Международният наказателен съд в Хага, но ти си малко вдлъбнат май…То пък бива злоба и неграмотност, ама вие вече се наакахте.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
30 април 2022 0:44
Гост

Бягай към Russia, Путин да те прати на фронта да избиваш украинските деца! Имаше искане всички достойни да се включат, ВСС не излъчи магистрати от България, защото са СТРАХЛИВЦИ !!! Няма как да ме е страх от Путин, от едно монголско джудже !! Свободата цена няма, а тия във ВСС доказаха, че не са свободни, а по-скоро бият на платена публика.

кое не е ясно
кое не е ясно
29 април 2022 16:06
Гост

Достойна позиция на ВСС. Все пак работата на съдиите е да чиновничат по кабинети и зали, а не да разследват престъпления срещу човечеството и да въдворяват справедливост. Що да даваме възможност на магистрати да се включат в инициативата, като няма смисъл, де.

dfghjk
dfghjk
29 април 2022 15:29
Гост

И правилно.
Това, че едни напускани с парашутите у нас управляващи са решили да лижат натовските подметки, не означава, че нормалните хора в държавата трябва да бъдат задължени да правят същото. Ай сиктир! Има си международен съд. Той евентуално има правомощията да установява дали има изобщо престъпления, какви са и кой ги е вършил.
Спиро и Асан бъркат правото с пазарска политика.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:32
Гост

СЛАВА НА УКРАЙНА !!! ОРЪЖИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА УКРАЙНА !! БЛАГОДАРЕН СЪМ, ЧЕ АСЕН И КИРИЛ СА НА ЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА МИ!!!

шщшщшщшщшщшщ
шщшщшщшщшщшщ
30 април 2022 9:46
Гост

Ще си благодарен я!
За няколко пропагандни коментара в полза на тия, дето ти плащат, няма да си кривиш гърба от работа и нищо не ти струва. Я да трябва да поработиш за парите, които ти дават да пишеш лозунги – колко зор ще видиш!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 април 2022 15:17
Гост

„Вторият вариант предвиждаше, че ВСС изразява принципно съгласие за участие в комисията, като изпраща информацията на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и главния прокурор Иван Гешев с молба да определят съдии и прокурори за включване в състава.“
Захарова е рускиня, а за Гешев се смята, че играе с ДПС, демек пак Русия. ВСС им е спестил неудобството. Съдебната власт се капсулилира в битката срещу политиците в момента.
P.S. Не ми харесва изначалната презумпция за виновност за извършване на престъпления от руската страна.

dfghjk
dfghjk
29 април 2022 15:31
Гост

Как да ти харесва, като тя изначално е антиправна и антилогична. Като нашата национална политика напоследък.

Щерев
Щерев
29 април 2022 14:26
Гост

Поздравления за това им решение.

Рики
Рики
29 април 2022 14:17
Гост

Нормално. Ще се водим по акъла на поляците. И после Раз Путин ще ни схруска на закуска.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:33
Гост

Не се страхувай приятелче. И по страшни неща има от смъртта, като това да живееш в константен страх за оцеляване. Също като страхливите слугинчета във ВСС.

Бисер
Бисер
29 април 2022 14:15
Гост

Този път ме изненадаха с адекватно решение. Браво!

Колега…
Колега…
29 април 2022 13:56
Гост

Правилно! Браво на ВСС! Мгистратите не са ходещи съдници. Нека да не накърняване тяхната независимост, авторитет и морал, и да не ги излагаме на ситуации, които са крайно кръчмарски и изтъркани.

LSSAH
LSSAH
29 април 2022 13:56
Гост

Имах си хас да участват. Нали са рубладжии. Най-бедният и прост народ в ЕС е най-русофилският. Дали има някаква връзка?

Никифор
Никифор
29 април 2022 13:13
Гост

За мен това е срамна позиция на ВСС. Просто е срамна.

NNN
NNN
29 април 2022 19:34
Гост

И кое е срамното, троле?! Какво правиш още в България, впрочем? Защо не си в Украйна? Ааааа, да, по-лесно е да пращаш други да ходят да се жертват за каузи, които не припознават като свои и да караш един независим политически орган да се занимава с международно-политически въпроси /при условие, че има всякакви трибунали и всевъзможни организации за военни престъпления/.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
30 април 2022 0:46
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ставрев
Ставрев
29 април 2022 13:13
Гост

Да не се чудите след войната и загубата на руската федерация, защо цивилизования свят пак ни има за девета дупка на кавала. Защото в ето такива времена, като сегашните, трябва да се вземе твърда позиция! Да подкрепяш. Пак няма да сме на масата с големите след войната, но поне ще те уважават, че си се опълчил на агресора. Не в името на НАТО или САЩ, а в свое собствено име. Защото Путин и руснаците от много време не ни имат за брадски народ. За тях сърбина шувинист е братски народ! И се видя – резнаха ни газта без да им… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 14:19
Гост

Има да се чудиш още дълго. И да чакаш.

Истинност
Истинност
29 април 2022 13:11
Гост

Явно и във ВСС има рубладжии!

Пашов
Пашов
29 април 2022 13:11
Гост

Явно всички искаха да се махне комунизма, но сега всички искат пак да се върне. Нямам друго обяснение за тоталния отказ и то на държавно ниво да подкрепим Украйна.

Несторов
Несторов
29 април 2022 13:10
Гост

Аз се плаша, че ако се направи референдум за или против подкрепа на Украйна, изобщо референдум за това коя от двете страни подкрепяме, огромен процент ще продкрепят агресора Русия. Просто ме е страх от подобен резултат, защото виждам как простотията залива народа ни от над 20 години, пропагандата на Кремъл също работи активно. Резултата е ясен. Озлобен, беден народ, който иска да подкрепя агресивна страна, която напада суверенен комшия. Ще кажат – е САЩ, като са ни приятели, защо сме бедни. Еми бедни сте, защото сте прости, неуки, не знаете езици, комплексирани сте, мързеливи сте… да продължавам ли? Затова сте… Покажи целия коментар »

Мишев
Мишев
29 април 2022 13:15
Гост

От народ, който сам си преценя и го е страх, че ще го чипират… какво очаквате?

Olga
Olga
29 април 2022 13:15
Гост

Уви, разочароващо поведение на повечето политици в страната освен на Асен Василев и на Кирил Петков.

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 14:22
Гост

Уви, но пишеш глупости.

чичо Гошо от Почивка
чичо Гошо от Почивка
29 април 2022 13:20
Гост

Не е ли по-добре тогава всички прости народи да идат на страната на Русия, щото когато Украйна, НАТО и светлината победят да се начешат и канчетата на простите, че да им дойде акъла? Малко след като Русия нападна Украйна – Турция почна да си оправя сметките с кюрдите, разбирай да ги избива. Ама за това никой нищо не казва. Кюрдите са най-големия етнос в света, който няма собствена държава -около 40 млн. са на териториите на Турция, Сирия, Ирак и Иран. Колкото Украйна. Там едните се борят за собствена държава, пък другите не им дават. Там не сме ли на… Покажи целия коментар »

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
30 април 2022 0:50
Гост

Турция е наш съюзник в НАТО и ние твърдо стоим с нашите съюзници! СЛАВА УКРАИНИ!

Миленска
Миленска
29 април 2022 13:08
Гост

С което за пореден път се позорим пред цивилизования свят. Пак показахме, че не сме баш против зверствата в Украйна и смятаме, че това си е руска територия и руснака не е виновен, че изнасилва и убива невинни граждани. Такова безочие да цари в тоя народ, че не е за вярване.

Джилингам
Джилингам
29 април 2022 13:14
Гост

Само да кажа, че това, че някаква група е по-креслива от друга, не значи непремнно, че е по-многобройна.

Тити
Тити
29 април 2022 14:22
Гост

Не мога да повярвам, че тази трагедия се разиграва в днешния цивилизован свят.

Бишев
Бишев
29 април 2022 13:07
Гост

Ей, петоколонисти си бяхте, петоколонисти си останахте братче.

Арнаут
Арнаут
29 април 2022 13:07
Гост

Покана за това е била получена от Полша, но ВСС единодушно я прие само за сведение като счете, че не е целесъобразно да участва в комисията.

ЗАЩО?

Георги Ат.
Георги Ат.
29 април 2022 13:23
Гост

Защото е само покана без данни. Малко – ела на хорото, пък после ще видиш какво ще играем … като си се хванал вече.

Лозан
Лозан
29 април 2022 14:25
Гост

Защото явно бягат от отговорност.

Вихър
Вихър
29 април 2022 19:37
Гост

Трябваше да изпратят Керелска и Дишева- сигурен съм, че така щяха да досадят, че войната ще свърши скоропостижно.