70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат коледните премии за магистратите и служителите тази година. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС), който даде съгласие административните ръководители на съдилищата и прокуратурите да ги раздадат.

През последните години ВСС раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа (с изключение на 2021 г., когато премиите бяха обвързани с натовареността).

Средствата за допълнителни трудови възнаграждения тази година обаче са по-малко заради увеличените разходи за издръжка, както и заради орязания от Народното събрание бюджет на съдебната власт.

За да осигури парите, през последните седмици ВСС събираше информация от съдилищата и прокуратурата за направените икономии като същевременно прецени и какъв е неразпределеният резерв в бюджета.

23 686 300 лв. били необходими, за да може да се раздадат коледните премии в размер на 70% от основната заплата плюс ранг.

За да ги осигури, бюджетната комисия на ВСС извършила анализ на изпълнението на съдебния бюджет, който показал следното.

Към март т.г. имало неразпределен резерв в размер на 19 496 721 лв.

От него през годината са били раздадени 17 287 067 лв. на съдилищата и прокуратурата за различни нужди, включително и за допълнителните трудови възнаграждения, отпуснати през юли т.г.

Други 163 784 лв. пък са заделени за награди за магистрати по чл. 303 от Закона за съдебната власт. 145 000 лв. пък били предвидени за заплащане на членовете на помощните атестационни комисии.

Така към 31 октомври средствата от неразпределения резерв били 2 248 484 лв., което е недостатъчно за определяне на коледни премии.

От получените справки станало ясно, че направените икономии са в размер на 11 700 950 лв. Самият ВСС имал икономии от 1 421 650 лв. Освен това имало и 7.4 млн. лева преизпълнение на приходите. За да достигне до сумата от 23 млн. лева комисията прехвърлила още един милион от бюджета на съвета. И така вече имало средства да се дадат пари за Коледа на магистратите и служителите.

90
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Магдалина
Магдалина
28 ноември 2022 12:01
Гост

Извода е, че парите са малко и за това е виновен бай Магдалин. Не се справя като шев на комисията по финанси. да си дава оставката и да си гледа хотела, пенсията и дъщерята.

Недоволен
Недоволен
28 ноември 2022 11:57
Гост

Вдигнете заплатите …инфлацията лови и нас служителите!!!

съдебен служител
съдебен служител
27 ноември 2022 15:14
Гост

Не мога да повярвам колко негативни коментари има. Когато се наложи обаче, всички тичат в съда и прокуратурата. На тези „тежкари“ в коментарите, бих отстъпил мястото си в администрацията (съдебен служител съм) – да водят безсмислени спорове с адвокати и граждани, да работят в почивни и празнични дни, да стоят по 5 часа след края на работното време и прочие. Не знам защо си мислите, че по цял ден се пият кафета. Много отговорно мога да заявя, че макар и „леко“ остаряла и плачеща за реформа, съдебната система работи! Съгласен съм с факта, че има и заплатаджии, които нищо не… Покажи целия коментар »

Милена
Милена
30 ноември 2022 20:16
Гост

С новата ЕИСС се видя колко много са натоварени съда и прокуратурата и решиха, че няма да дават пари за натовареност, а ще ни хвърлят мижавите 70%. От януари и заплатите няма да вдигнат, но делата с мигранти, трафиканти и пр.си продължават и ни товарят до изнемогване. Съдиите поне знаят за какво работят, въпреки че и техните заплати вече са подигравателно ниски, имайки предвид статуса им, но нашите са повече от жалки.

Габи
Габи
26 ноември 2022 10:58
Гост

За някои хора по „горните етажи“ 70% са добре дошли, и без това надали имат чак такава нужда от тях.
За обикновените служители обаче, без които няма да върви изобщо работата, тези 70% са като една трохичка подаяние..
На фона на основните работни заплати на служителите в администрацията, тези проценти са само да дразнят гражданите, който и без това са негативно настроени.

Милена
Милена
26 ноември 2022 9:02
Гост

Поредна подигравка с труда на всички служители, които цяла година се гърчихме с това недоностче ЕИСС. Да ни вменявате постоянно нови задължения можете, но да ни възнаградите за прекомерното натоварване -не можете. И за тук пишещите злобари, които изобщо не познават естестото на работата в съдебната система ще кажа, не съжалявайте, че работите в мола или в лидл, или в кауфланд и т.н – получавате повече пари от нас, спите спокойно, нямате срокове, нямате дежурства, нямате оставане след работно време по 2-3 часа безплатно за благото на държавата и т.н. Тези 70% на моята заплата са около 550 лв. Направо… Покажи целия коментар »

Съкращения,без изплащане на обезщетения
Съкращения,без изплащане на обезщетения
25 ноември 2022 10:38
Гост

Крайно време, е предвид тежкия демографски срив, и това, че сме държавата на челно място по съдии и прокурори, а и това, че администрацията е колкото армията да бъдат извършени съкращения в съдебната система, без преназначаванки, и без плащане на 20 заплати обезщетение. Ако ще се правят преназначаванки, и ако ще се раздаването 20 заплати(това са над 160 000 във върховните съдилища и прокуратури!!!!!!!, сравни със сумата от 7-8000 лв общо, при пенсиониране на професор от БАН), упражнението губи смисъл. Необходима е лека промяна в Конституцията-която да позволи съкращения без преназначаване, при закриване на звена в съдебната система, и промяна… Покажи целия коментар »

Киро Куролацията
Киро Куролацията
25 ноември 2022 17:05
Гост

Пийте ги тия хапчета бе!
Предполагам си имате рецепти..

Погнусен, почти като по Сартр
Погнусен, почти като по Сартр
25 ноември 2022 6:21
Гост

Прокурорската банда за рекет, изнудване, кражби, закани и заплахи от Осемте джуджета отдавна не е до заплата. Видно от сумата за подкупа-посочено в първото видео, както и сумите получени чрез изнудване рекет и кражбите на злато е ясно,че за тях едно ДМС от 5000 лв не са пари. А ресто. Целия цинизъм, е че няма да влезем в Шенген заради бандити от съдебната система, в добре организирани съдебно-прокурорски банди*, и вместо реформи и арести на съдебни и прокурорски бандити се замерят с пачки с пари. Нищо от казаното не се променя, ако ни все пак ни приемат в Шенген-то ще… Покажи целия коментар »

Въпрос
Въпрос
25 ноември 2022 6:34
Гост

Да питам какъв е бонусът за прокурорът ,който продаде името на защитената свидетелка Й.З., през 2007, и тя беше застреляна два часа преди да свидетелства(никога не вярвайте на прокурорската банда,че ще ви опазят името в тайна като защитен свидетел, срещу ДМС ще ви предадат-както прокурор го направи през 2007 с Й.З.)? Бивш Главен прокурор каза-видно от статията в 24 часа,че прокурор е продал името на свидетелката, очевидно днес този прокурор-бандит е нагоре в йерархията, колко ли мерзост е извършил още, колко ли хора е погубил още? Та за него бонусът трябва да висок-заслужил си го е-явно е голям играч-търгува с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 8:37
Гост

И да лаеш, и да не лаеш, кервана отдавна замина, няма кой да слуша болни излияния.Стой си в кочината и си повръщай на воля.

до форумеца от 25 ноември 2022 8:37
до форумеца от 25 ноември 2022 8:37
25 ноември 2022 10:26
Гост

Драги, Ботев е казал: „Свестните у нас считат за луди, глупецът, вредом всеки почита.“ А освен аргументът ад хоминем, може ли да уточниш кое е болното излияние? Конкретно-с примери: -Бяха ли раздавани парцели на магистрати, към 2008, в кв. Черно море, местността Инцираки, Приморско -или не, по линия на крайна бедност? -Има ли развитие по случая осемте джуджета. А ако изнеслия данните не е казал истината-има ли последици? -За случая от 2007г-нима ще спориш ,че защитената свидетелска беше убита, два часа преди да свидетелства? Или и това не е верно? https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/2508349 -През 2007 софийския апелативен съд се произнесе срещу корумпиран… Покажи целия коментар »

Кисел прокурор
Кисел прокурор
25 ноември 2022 14:41
Гост

А защо изтъквате само негативното относно някакви %, сред които определено не се чувствам. При Вас, където и да работите, всичко ли е идеално?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 10:27
Гост

https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/десетки-роднини-работят-във-върховни/

Десетки роднини работят във Върховния административен съд

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 12:01
Гост

Ами да се взема мерки по отношение на тези роднини и начина им на назначаване. Аз какво да направя?

Маг далинчо правен корифей от Гоцето
Маг далинчо правен корифей от Гоцето
24 ноември 2022 21:48
Гост

Аз следя от години тази тема и ви казвам , че откакто дойде песимера Магдаличо , от тогава започнаха да падат парите ида се обеснява , че няма ! Той нали се е уредил единствен в системата да е пенсионер и да продължава да работи , а и шерката е уредил добре , кво ги бърка вече ! Той и толкова разбира от финанси , че да се справи , ни от какво ли разбира .

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 10:01
Гост

Малиии,колко си проЗт!

.......
.......
24 ноември 2022 19:15
Гост
Прокуратуро, оспори увеличението на Наредба 1
Прокуратуро, оспори увеличението на Наредба 1
25 ноември 2022 8:21
Гост

Крайно време е прокуратурата да прекрати бездействието си и да оспорва беззаконието с Наредба номер едно. Статията само показва тежък лобизъм. Това обаче не санира беззаконието с наредба номер едно.

А законодателят да реагира и измени закона за адвокатурата и въведе периодични изпити – с цел атестация за вписаните като адвокати без изпит! То не може високи цени на адвокатските услуги, но без насрещен контрол на знанията. Щото на изпита за съдии по вписванията оценките на явилите се адвокати са ноторно какви бяха https://news.lex.bg/над-90-от-кандидатите-за-съдии-по-вписва/

АгентОтКозяк
АгентОтКозяк
24 ноември 2022 16:31
Гост

Четете кенеф-медията Факти и статиите на Венелина,за да сте осведомени по всякакви колзетно теми.
Аз това го правя всяка сутрин, влизайки в тоалетната.

Стар следовател
Стар следовател
24 ноември 2022 14:53
Гост

А на мен догодина ми предстои пенсиониране. В системата съм от 1986 г. В началото бяхме към изпълнителната власт, на министъра на вътрешните работи. През 1994 г. минахме към съдебната власт. Не усетих как минаха 36 години. Имал съм всякакви случаи, всеки един съм си го записвал в дневниче, смятам след пенсия да ги отворя и да си ги чета…за спомен. От моята дългогодишна следствена практика мога да обобщя само един кадрови и по-скоро – организационен проблем: липсата на желание у колегите да се модернизират както към технологично обучение, така и повишаване квалификацията свързана с разкриването и разследването на престъпленията.… Покажи целия коментар »

Стар следовател
Стар следовател
24 ноември 2022 15:03
Гост

Само да допълня, че имам много стажанти, бил съм наставник на новопостъпили младши следователи, на студенти по стажантски програми, на стажантите по задължителния специализиран стаж по ЗСВ и т. н., и наистина виждам, че има много подготвени млади хора, като така се старая да дам всичко от себе си, за да придобият знания свързани с прокурорско-следствената работа, а и като цяло с организацията на Съдебната власт, с морала, който трябва да притежават като магистрати един ден. Заслужава си да имаме една по-хубава промяна занапред, не само в Съдебната власт, но и във всичко останали сфери. Ние си отиваме, но други… Покажи целия коментар »

Последици от неслучилата се ЛУСТРАЦИЯ
Последици от неслучилата се ЛУСТРАЦИЯ
25 ноември 2022 8:17
Гост

Инсталиран през 1986г, по време на развития социализъм, когато в МВР отиваха най-верните на партията , а Главно слудствено управление беше най-зловещата структура на комунистичмеското МВР!? Такива като теб в цяла източна европа бяха лустрирани, и с конфискувано имущество, в чехия лустрираните бивши -до към 1989г. следователи(въпреки,че в Чехия дупата следовател значи нещо леко различно…) и прокурори след лустрационните закони работят във ферми и мини. В Чехия-лустрацията е до ниво внуци, дори и внукът към 1990г да не е бил роден-в Чехия за греховете на дядото отговаря и внукът! Как допуснахме тази подмяна акъл да дават тези, които другате щяха… Покажи целия коментар »

Публичен изпълнител в НАП
Публичен изпълнител в НАП
24 ноември 2022 13:15
Гост

Между другото имам разпределено изпълнително дело по ДОПК срещу следовател, който не е плащал в продължение на няколко години разни такси. Е, ще има 7-дневен срок доброволно да плати, иначе преминаване към следващия тежката артилерия – запор, глоби, а недай си Боже да стигнем до – възбрани и публична продан на недвижимо имущество. Ще го оставя без покрив, ако не си плати дължимото на държавата. Макар че и аз съм юрист:)).

Адв.
Адв.
24 ноември 2022 13:25
Гост

Вие в НАП обичате да се извявате като съдии и прокурори, ама ако проверите съдебната практика, ще видите, че 1/2 от делата заведени срещу НАП за обезщетения, са именно от незаконосъобразните действия на публичните изпълнители…

Юрисконсулт
Юрисконсулт
24 ноември 2022 14:19
Гост

Според мен трябва да се направят някои много съществени промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, а именно, когато се обжалват действията на публичния изпълнител пред Административния съд, лично публичният изпълнител да бъде задължен да се яви и като страна в процеса, а не да пращат юрисконсултите си и да им прикриват гърба. Щом ПИ е предприел определена мярка, той да си я защитава в съда! А не все да правят мръсно и друг после да им отървава гааащииите пред Съда.

Публичен изпълнител - идиот
Публичен изпълнител - идиот
24 ноември 2022 15:42
Гост

Бе беги бе! Ти си бил страшно голяма работа!

Публичен изпълнител в НАП
Публичен изпълнител в НАП
24 ноември 2022 16:12
Гост

Един съвет от мен 🙂 Правете, струвайте, но си плащайте навреме всички задълженията към държавата , защото тя е изградила достатъчно богат арсенал, за да си вземе своето:), а ние, публичните изпълнители на НАП, сме тези, които трябва да съберат това, което се дължи на държавата и съгласно Закона, притежаваме богат арсенал от мерки, за да си вземем от недобросъвестните данъкоплатци дължимото към държавата:)). Тъй че без обиди:)).

ТвойтаММ
ТвойтаММ
24 ноември 2022 16:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ники
Ники
24 ноември 2022 16:58
Гост

На мен преди време ми се случи да се сблъскам с НАПаджиите, получих уведомително писмо от публ. изпълнител, че съм имал публични задължения за плащане, много чудно ми стана – какви?! Понеже имам юридическа правоспособност и практикувам адвокатската професия, но все пак реших с адвокат да отида при публ. изпълнител да видим какво става, ами за малко да се сбием с тая ненормалница! И тя не знае какво дължа?! Тогава защо ми праща уведомително писмо?! Тия са по-зле и от МВР! Дайте им права и да арестуват! ЗАКРИВАЙТЕ НАП!

Също юрист
Също юрист
25 ноември 2022 16:09
Гост

Е, така е лесно- запор, глоби, за неколкостотин лева, а данъците на Божков от Дубай кой ще прибере? Що не прибрахте парите от кредитните милионери? Май не Ви стиска!

Истината е такава
Истината е такава
24 ноември 2022 13:07
Гост

Само като гледам за какви хора става въпрос…, ако ви изгонят от т. нар. Съдебна власт ( в която също има и читави хора) няма да Ви вземат копче за бариера да натискате на някой портал!
Коледни бонуси не бива да ви дават, а вместо това трябва заплати за години назад да се връщат. Благодадарение на нашите държавници, където ви вдигнаха заплатите сега сме в това положение…обществото ни вижда наглост, некъдърност, безочие и безделничество, а забравих да спомена независимост и имунитет, но на края на месеца идват по няколко бона и все са Ви малко.

Фредо
Фредо
24 ноември 2022 13:54
Гост

Научи се да пишеш, МА. Доста си информирана, да не са те късали на конкурс за натискач на копчета на бариери? Можем да се реализираме на милион места, но си обичаме работата и сме последната стабилна институция в държавата.

Стабилната институция
Стабилната институция
24 ноември 2022 14:42
Гост

Моля Ви лекувайте се ….били последната стабилна институция😂😂😂
Стабилността ви само от огромните заплати, бонуси, хубавите местенца и хотели, където ви командироват уж да се обучите, но яденето и пиенето са по-важни.
Колкото по-скоро изведат прокуратурата и скъпото следствие от съдебната власт, толкова по-добре за изстрадалия български народ.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 15:46
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Киро Куролацията
Киро Куролацията
24 ноември 2022 18:26
Гост

Бате,пий си хапчетата,удари си една злобарка и легаю да спиш!
Аре цегай от тук, литмус!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 13:01
Гост

Малко ли са ви бе,вии знаете ли хората за колко работят,кви сте аа,най корумпираната система и ревете за пари,че аз се чудя как си търсите заплатите..

:))
:))
24 ноември 2022 13:00
Гост

Еми, нали знаете, че организираната престъпност ще ни приеме с радост:))). Всеки се бори за повече пари, всичко в този живот е пари, нямаш ли пари НЕ ти се й живее:))

Кафе
Кафе
24 ноември 2022 13:10
Гост

Да, ще им носите кафе, ъкъл няма

lkj,sdndj,n
lkj,sdndj,n
24 ноември 2022 14:30
Гост

E като те гледам голЕм Ъкълия си, ахахаха

777
777
24 ноември 2022 12:54
Гост

Това е подигравка с труда на всички магистрати и служители!

Пример
Пример
24 ноември 2022 12:34
Гост

Предлагана следните прочени в ЗСС за назначаването на младшите магистрати и последващото определяне на възнагражденията им. Конкурсът да бъде само Устен- да се теглят три въпроси, съответно от гражданскоправната част, наказателноправната и публичноправната. Да се говори пред комисия, но съставена само от действащи магистрати, като изискването към кандидатстващите е да цитират и съдебна практика по изтеглените въпроси!!! Няма нужда от казусна част и ПЕС – после в НИП ще ги занимават 9 месеца достатъчно. Освен това – в университета 5 години достатъчно писмено са ги оценявали. И на другото отгоре – само тези, които са завършили с поне 4.50 успех… Покажи целия коментар »

Пример
Пример
24 ноември 2022 12:34
Гост

*ЗСВ

Прокурор в РП
Прокурор в РП
24 ноември 2022 12:19
Гост

А на мен ми орязаха 5% от магистратското ми възнаграждение, защото съм започнал и втора работа – като асистент във ВУЗ. Да се чудиш на тия от ВСС! В разрез са със ЗСВ!!! Ама не ми се занимава да се разправям с тях, че сега тука ми разпределиха случай с някакви дядовци и бабки, върви се оправяй! Излизам и от процесуалните срокове в НПК! Ще си направя отвод, защото не искам заради мен-държавата да бъде осъдена в Страсбург! Поне мисля!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 14:35
Гост

А защо не оспори? Това е нарушение от където и да го погледнеш.

адвокат
адвокат
24 ноември 2022 12:01
Гост

Тъпо, тъпо… не е редно под една заплата, но тук в МФ и НС е вината.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 11:50
Гост

Тъпа работа…бях планирал четвърти апартамент да взема 2023г. и трета нова кола на лизинг, ама явно ще се мизерства следващата година с три апартамента и две коли -кофти ситуация!!!

Боби
Боби
24 ноември 2022 10:48
Гост

Това е водеща новина за вечерната емисия. Трагедия голяма.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 10:34
Гост

Единственото добро правителство след 91-ва година, което тази държава е имало направи добър бюджет и даде на съдебната система това, което заслужава. Ако Гешевската прокуратура спре своеволията си, заради които бива многократно съдена да плаща обезщетения заради непохватността си, може би и бонусите ни щяха да са по-високи.

РАБОТЕЩА ПЧЕЛИЧКА
РАБОТЕЩА ПЧЕЛИЧКА
24 ноември 2022 10:34
Гост

Като съд.служител БИХ ПРЕДЛОЖИЛА да се взима впредвид и кой служител е влизал в най-много заседания, и работил повече, а не връзкарките седящи в ъгъла без работа да взимат колкото РАБОТЛИВИТЕ ПЧЕЛИЧКИ накрая. ИМАМ бонус – безброй епикризи, болки в гърба и ръцете, пари за лекарства, и лечение в движение, защото болничните ми режат заплатата, а „другарката“ по бюро ровеща се в Нета – вирнат нос и пари колкото мен!!!!
ДА СЕ НАПРАВИ допълнителното възнаграждение на % и според натовареността на съдебните служители, така както се отчита за съдиите и прокурорите!

werty
werty
24 ноември 2022 11:26
Гост

Че то и за магистратите трябва да е според натовареността. Но тя не бива да се смята на гола бройка дела, а според реалната натовареност – всяко дело да се отчита според тежестта си и обема си. Защото едни подмятат папки с 10 листа, други – томове. И после – всички имали еднакви „бройки“.

въпрос
въпрос
24 ноември 2022 15:57
Гост

А кой ще седне да проверява дело по дело колко е тежко? Мислите ли, че някой ще назначи такива“следователи“?

Ггг
Ггг
24 ноември 2022 21:23
Гост

Следователи 🤣🤣🤣
Повечето от тях не знаят и елементарни принципа на НК и НПК. Непрекъснато си взаимодействам с тях и няма такъв смях. Разследването в МВР , т. е. Разследващите полицай са в пъти над тях…в знания…опит…справяне с невероятно трудни ситуациии и т. н. Следователите са напред само по три пъти по-големи заплати и в пъти по малко ДП.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 23:15
Гост

От години има система за отчитане на реалната натовареност. Пари се пратиха и за нея.
Само дето не се ползва по предназначение. Вероятно защото не е удобно за някои наши хора.

Фредо
Фредо
24 ноември 2022 10:29
Гост

Юли взехме една цяла, сега- 70 процента. Почти две за годината. Чекай да си сипа едно за здраве на завистниците.

Г.Г.
Г.Г.
24 ноември 2022 10:41
Гост

И това ми било висок морал и професионални и нравствени качества🤣🤣🤣.
Сипи си… и без това работа нямаш

kiki
kiki
24 ноември 2022 12:50
Гост

сИпи, ако нЕма, дОнеси.

Колега
Колега
24 ноември 2022 12:55
Гост

не само едно, още 70 % ….

Дааам
Дааам
24 ноември 2022 9:14
Гост

Във ВСС председателят на Комисията по бюджет и финанси е една прокурорка, която е завършила и Финанси. Беше предложила една много добра формула за пресмятане на бонусите, но нещо не обърнаха внимание:)))£…

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 10:40
Гост

Председателят на Комисията по бюджет и финанси във ВСС е Магдалинчев. Пак не си разбрал и така е от 5 години. Защо не спреш да пишеш глупости?

Хайдукатът
Хайдукатът
24 ноември 2022 9:13
Гост

Как 70 % бе. 200 поне трябва !

Българин
Българин
24 ноември 2022 10:02
Гост

Много са Ви!
Предната година, като получихте по 2,7 заплати (около 10000-12000 лв) нищо не казахте. Интересно ми е колко ще получи един работник от областта на индустрията от където Ви идват и големите и назаслужени заплати. Отговарът е нищо!!! Скоро няма да има хора в тази държава да ви плащат огромните заплати.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 10:36
Гост

Работника да се обърне към шефа си в частния сектор. Никой не те кара да бъдеш работник, завърши право и бъди магистрат..

Българин
Българин
24 ноември 2022 10:46
Гост

От къде знаете какво работя и какво съм завършил. Просто дадох пример, а Вие взехте да анализирате записките ми. Не ми се коментира темата как се става магистрат, мисля че всички знаят това😉

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 11:29
Гост

На примера ти бе отговорено също с пример.
Не знам ти какво знаеш за тгова, как се „става магистрат, но аз мога да кажа лично за себе си – ходих на един голям конкурс и нямам никакви връзки, не ползвам и до днес такива. Да, ще си седя редови магистрат и ще си пиша делата, но затова влязох в системата – това да работя.

Русан Гордеев
Русан Гордеев
24 ноември 2022 13:17
Гост

И аз се обръщам към социалния министър:Да чакам ли 70% коледна добавка от пенсията за 45 години трудов
стаж? ☹️

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 11:28
Гост

Я стига лъга! Кой е получил 12000 коледна премия от редовите магистрати и служители? Ако е някой твой роднина или ти, имай предвид, че не е приложимо за останалите.

Българин
Българин
24 ноември 2022 13:13
Гост

Вземи малко прочети новините в Лекс от предната година по това време и се информирай. Не се излагай.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 14:38
Гост

Т.е. до тук казваш едно голямо нищо.
Хайде вкарай малко повече конкретика. Или ти е зор?! Нито аз, нито колегите ми по място сме получили коледни бонуси от по 10000 – 12000. Стига лъга на калпак. Ако тези пари са ги взели някои хора – поне пиши истината. Това не се отнася до всички!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 ноември 2022 8:51
Гост

Щом намаляват на магистратите, смятайте колко зле е положението държавата

Следовател
Следовател
24 ноември 2022 8:49
Гост

Добре, че давам частни уроци по немски език, та и оттам си докарвам бонус.

Бачо Киро
Бачо Киро
24 ноември 2022 10:36
Гост

Горкият следовател….точно пък вие въобще нямате място в Съдебната власт. Много пари и имитиране на дейност. Как може един следовател да взема повече от съдия или прокурор на районно ниво…това е безумие. Защо като съдии и прокурори търпите това?!?

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 8:45
Гост

Тая зима ще е тежка за всички, ама много тежка

Адвокат
Адвокат
24 ноември 2022 8:45
Гост

А адвокатите, кога.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 11:31
Гост

Не знаех, че вече са на заплата.
Ами откогато сте на заплата – от тогава. И според работодателя ви.

Адвокат
Адвокат
24 ноември 2022 18:11
Гост

Е, да – ама съдиите ни режат – като отворя човчицата, затова прилагам вече свръхмерки, които са непонятни и направо екстравагантни.

Кой плаща на адвокат заплата.

Аспарух
Аспарух
24 ноември 2022 8:27
Гост

При положение държавата се разпада и събираме капачки и жълти стотинки за да си лекуваме децата е абсурдно да се раздават пари на удобните на властта.

За Аспарух
За Аспарух
24 ноември 2022 11:50
Гост

Наистина много искам някой „разбиращ“ като Вас да дойде в някоя прокуратура или съд, да поработи (без значение съдебен служител или магистрат), да се препоти лекичко, да задържат 60 мигранти… и след това пак да си говорим за „удобните на властта“.
Мога да Ви уверя, че стига да искаш, работа в съдебната система има – много!

кисел
кисел
24 ноември 2022 15:54
Гост

А така кажи им го колега как се работи по миграцията. Аз като прокурор също работя с Гранична полиция, и мисля че и те също заслужават стимул. лично аз съм имал случай до 58 броя, натъпкани в товарен бус. И наистина, при такава ситуация се работи плътно по три дни, и от полицаи, и разследващи, и прокурори и съдии, и служители. Що не дойде някой да види как се организира по празник вземане на мярка за неотклонение, конвоиране, разпити пред съда, привличане на обвиняеми, търсене на преводачи от фарси и пущу /щото наистина няма чист арабски или сирийски език/.,

Слънце
Слънце
24 ноември 2022 8:23
Гост

Никакви 70% от основната заплата, да се даде на всички по равно, какво е това районните съдилища и в някаква степен окръжните да изнасят цялата тежест, а да има по хиляда лева разлика във възнагражденията между нивата в йерархията.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 8:49
Гост

Въпросът с ножицата в заплатите стои отдавна и не мисля, че има съвет, който ще го реши. Районните и окръжните недоволстват от разликата, а върховните не искат да чуят за нещо ново, дори и да им се кълнат, че няма да им намалят заплатите

Ки.
Ки.
24 ноември 2022 9:13
Гост

Да не говорим, че при служителите пък няма никаква разлика. На едните през ръцете минават по 50 дела месечно например, а на другите (в Каспичан, пак съвсем условно) – 5!
Но тези скъпоплатени безделници от „Екзарх Йосиф“ не ги вълнуват и такива „дреболии“.

хан Омуртаг
хан Омуртаг
24 ноември 2022 10:32
Гост

В Каспичан няма съд!

Ки.
Ки.
24 ноември 2022 10:42
Гост

Знаем, затова е упоменато „съвсем условно“ 🙂

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 10:42
Гост

по равно беше при социализма. свърши.

РАБОТЕЩА ПЧЕЛИЧКА
РАБОТЕЩА ПЧЕЛИЧКА
24 ноември 2022 11:15
Гост

ДА СЕ ДАВА според ИЗРАБОТЕНОТО – което се вижда в новата ЕИСС кой кога и колко е изработил, а не НА ВСИЧКИ ПО РАВНО!!!!!!!!!!!!!!!

постната пица
постната пица
24 ноември 2022 8:21
Гост

Малко постна се очертава пицата тази година, не баш като при Дянков, но пак е зле. Не знам кога ВСС ще дорасте до идеята да се дават по-големи премии на служителите – париите в системата, а по-малки, като процент, а не в абсолютна сума, на магистратите, които и без това са добре платени

all
all
24 ноември 2022 11:01
Гост

mi koga…koga………nikoga .

Law
Law
24 ноември 2022 7:56
Гост

Нещата не вървят на добре с това НС и развейпраховете, наречени -народни представители.

slash
slash
24 ноември 2022 8:01
Гост

ако имате предвид бюджета за догодина, дааааа