Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не успя да избере ръководители на районните прокуратури в Девин и Свиленград. И в двете процедури участваха по един кандидат, но те не отговориха на очакванията на членовете на колегията.

Мария Дамянова беше кандидатът за шеф на районната прокуратура в Девин. Но кадровиците намериха представянето ѝ днес за неубедително, не харесаха и концепцията ѝ.

Според Йордан Стоев кандидатката не е отчела дейностите на РП-Девин в цялост, имало разминаване между изложените от нея данни за отлични отношения с разследващите полицаи и препоръките на окръжния прокурор на Смолян в обратния смисъл, дадени в акт след извършена проверка, а концепцията ѝ не отговаряла на очакванията му.

Главният прокурор Сотир Цацаров също направи забележка за концепцията на Мария Дамянова. По думите му основната част от нея не трябва да бъде личната мотивация, нито състоянието на органа, т.е. посочване на статистика, а целите и мерките за подобряване на работата на районната прокуратура. Според Цацаров концепцията, а и самото представяне на кандидатката, било много общо, без конкретика, без визия за начина, по който трябва да работи РП-Девин, дори и в краткосрочен план.

Резултатът от вота бе 0 гласа „за“ и 8 „против“.

Следващият избор беше за шеф на районната прокуратура в Свиленград като кандидатът отново беше един – Мария Кирилова.

Тя не бе избрана заради „проява на субективизъм“ и отношение към колегите й в РП-Свиленград. Оказа се, че в рамките на две седмици с едни и същи мотиви Кирилова е дала противоположни становища за свои колеги.

На 11 януари т.г. тя изразила отрицателното становище по молбата на Стефка Стоянова да бъде преместена в РП-Казанлък. Кирилова отбелязва, че РП-Свиленград е много натоварена и липсата на един прокурор ще се отрази негативно на натовареността на останалите, а и преписките и делата на Стоянова ще трябва да се разпределят измежду колегите ѝ.

На 29 януари т.г. с абсолютно същите мотиви обаче Кирилова дава положително становище по молбата за преместване на друга прокурорка – Надя Митева, която иска да работи в РП-Бургас.

В отговор на въпрос днес кандидатката обясни, че Стефка Стоянова дори не ѝ казала, че ще подава молба за преместване, не казала и защо иска това. Докато Надя Митева говорила с нея, обяснила ѝ, че има лични причини да иска да работи в Бургас и т.н. Заради това тя написала тези противоположни становища.

Тези нейни действия бяха изтълкувани от Даниела Машева като проява на субективизъм, тъй като без достатъчна мотивираност дава две противоречащи становища. Според Машева това говори за непрецизност в работата на Кирилова и проява на отношение към прокурорите.

Така с 4 на 3 три гласа колегията не осъществи и този избор на ръководител.

Днес обаче единодушно беше приета заповедта на градския прокурор на София, с която на новоизбрания зам.-шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров бе обърнато внимание. За какво, не стана ясно. Миналата седмица той беше назначен за заместник на Иван Гешев. А днес ПК на ВСС му назначи още един, трети, и това е Даниела Начева, която е и говорил на спецпрокуратурата.

Колегията днес едновременно възстанови и освободи от длъжност Пламен Георгиев. В съвета бе постъпила молба от него, с която иска да бъде възстановен като прокурор в спецпрокуратурата, считано от датата, на която му беше предсрочно прекратен мандатът като шеф на комисията за конфискация, както и още една молба – да бъде временно освободен, защото е избран за председател на антикорупционната комисия. Решението беше взето единодушно.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Papi
Papi
28 март 2018 21:38
Гост

Че кога са имали. За Свиленград не е правилният човек. А за Девин им е все тая. Нали ще закриват районните прокуратури…

PROKUROR
PROKUROR
28 март 2018 20:42
Гост

nqmat ugodia

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 17:47
Гост

Нали Франтишек беше този, който беше посягал на ученици. И май тогава не го наказаха.

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 17:45
Гост

Аз пък не харесвам ВСС. И кво праим сега

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 13:50
Гост

Пробвай се ти