На практика всеки може да влезе в кабинет на съдия или прокурор в сградата на спецсъда на ул. „Черковна“. Това съобщи шефката на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова, която заедно с говорителя на институцията Христо Кръстев коментира пред бТВ няколко актуални казуса, свързани със спецобвинението.

Един от тях е свързан с прокурора Ангел Кънев, за когото беше съобщено, че е бил системно следен и заплашен с убийство. В служебния си кабинет в сградата на ул. „Черковна“ в сряда магистратът открил заплашителна бележка. Тя била оставена в шкаф с канцеларски и други работни материали. Там бил намерен и хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика били открити патрон и няколко хартиени бележки. Изрезките съдържали отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава, и болница в столицата, която прокурорът многократно посещавал.

„Факт е, че е през служебния вход може да се влезе абсолютно без каквото и да е препятствие“, каза Маджарова. И заяви: „Фактически много хора имат достъп до този кабинет. Обществото не знае, че сградата външно е охранявана, но вътрешно също подлежи на охрана. В последната една година обаче тези охранителни мерки по ред причини, които не са ми известни, доста се поразхлабиха“.

По думите ѝ става дума за технически проблем – достъпът с карти до коридорите, в които са кабинетите на съдиите и на прокурорите, не работи.

Тя подчерта, че в сградата непрекъснато влизат хора от криминалния контингент, тъй като са подсъдими, обвиняеми или свидетели по дела. Същевременно от известно време не работят механизмите за достъп с карти до коридорите с кабинетите.

„В началото на годината отправих специално писмо към министрите на правосъдието и на вътрешните работи и поставих този проблем. И го поставих, тъй като интензитетът на вербална агресия на подсъдими спрямо държавни обвинители нарасна. Ние сме свикнали, прагът ни на търпимост не е нисък, но все пак, не е нормално в съдебна зала или извън нея посъдимо или обвиняемо лице да отправя ненормални думи към държавен обвинител“, каза Маджарова.

Тя подчерта, че нарасналият брой на заплахите не е свързан с прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор към министъра на правосъдието. „Единствената връзка, която правя е, че всъщност ние си вършим работата и с нея сме засегнали интереси“, каза шефката на СП.

Тъй като преди години Ангел Кънев беше с охрана заради негови снимки, публикувани от Васил Божков, Маджарова посочи, че чуждата държава в изрезките от вестници не е ОАЕ, където се намира Божков.

Тя изтъкна, че заплахите срещу магистрати не са прецедент и напомни за осъдените на първа инстанция от „Фирмата“ за дрога, които бяха подготвяли убийствата на двама спецпрокурори (повече виж тук).

„Много грешни сигнали се дават към българските граждани, може би в продължение на повече от година. Фактически специализираното правосъдие е в т. нар. политически риск, аз така го наричам, от година и нещо. У хората остава впечатлението, че с ликвидирането на специализираното правосъдие ще се ликвидират и техните дела. Тогава, когато прокурорите продължават и си вършат работата, въпреки третия поред законопроект за закриване на специализираното правосъдие, може би на някого не са издържали нервите или по-скоро търпението“, коментира Маджарова. И отхвърли тезата, че огласяването на заплахата срещу Кънев цели да предотврати закриването на спецправосъдието, което ще се обсъжда в парламента през идната седмица.

Шефката на СП съобщи, че вече е обвинен служител на средно ниво в ДАНС за шпионство в полза на Русия. Обвинението му е по чл. 104 от НК, а той самият, заради напредналата си възраст и влошеното си здравословно състояние, е на свобода срещу гаранция.

„По-важното е, че именно представители на ДАНС разкриха този случай. Той е изключително интересен откъм механизъм на извършване и повярвате ми, това, което гледаме във филмите, го имаме на практика. Много е интересно. Изключително иновативен е подходът, което означава самата престъпна дейност е на много високо ниво“, каза Маджарова.

Разследва ли прокуратурата министъра на финансите Асен Василев – това беше следващата тема, която коментираха спецобвинителите. Става дума за разследване по сигнал на Георги Самуилов от „Инса ойл“, за което съобщи вътрешният министър Бойко Рашков (повече виж тук).

„Съгласно НПК прокуратурата не образува досъдебни производства срещу лица. Изследват се действия на конкретно лице, които евентуално могат да бъдат квалифицирани като престъпна дейност. Но това е дълъг процес и в хода на разследването следва да бъде установено дали действията, за които е подаден сигналът, реално са престъпление“, каза Христо Кръстев.

Шефката на спецпрокуратурата пък подчерта, че не става дума само за един сигнал, а за няколко.

„Най-общо се касае за цената на горивата. Предмет на разследването е корупционна практика, в която са въвлечени множество лица, заемащи висши публични длъжности. Дали министърът на финансите има общо, ще покаже разследването. Ние обследваме ситуацията. В Министерството на финансите далеч не работи само Асен Василев, той има заместници, има директори на дирекции“, каза Маджарова.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
for real
for real
11 април 2022 15:19
Гост

Наказания за председателя след това разкритие обаче да очакваме ли да последват?

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 12:56
Гост

Може да закриват спецовете, но за сметка на това бай Ставри разширява източното крило. Да се готвят всички слуги на мафията.

Георги Ат.
Георги Ат.
11 април 2022 10:14
Гост

Горканчо-прокурорчо …
Който е работил през деветдесетте знае, че заплахите не са приятно нещо, но пък бяха редовни. На един колега в Силистра преди 20-тина години му взривиха входната врата. А ти Кънев иди да му се оплачиш с едно куршумче в писъмче на него …

Габриела
Габриела
11 април 2022 11:16
Гост

А какво да прави? Да си ги събира в шкафа, докато го застрелят или взривят ли?

Георги Ат.
Георги Ат.
11 април 2022 11:58
Гост

Е, чак пресконференция ли трябваше да прави. Не знам пресконференциите да помагат за безопасността, но пък за рейтинга помагат … тогава започва човек да се чуди, защо когато си в опасност мислиш за рейтинг, а не за по-важни неща. Например да си в безопасност?

Габриела
Габриела
11 април 2022 12:17
Гост

Сам казахте, че заплахите не са приятни, преценил е да го говори- негово право е. Повдигна интересни въпроси за качеството на охраната на магистратите, може пък MП да чуе, да предприеме действия. Утре друг може да се окаже на негово място.

Георги Ат.
Георги Ат.
11 април 2022 12:50
Гост

Неговото място? Опазил Господ човек да иде в Спеца.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 9:15
Гост

Лъжът като дърти каскети!

Вярваме ви, ама друг път!
Вярваме ви, ама друг път!
11 април 2022 0:43
Гост

От „изявлението“ на тези заслужили каскети разбирам, че сградата на спеца е нещо, като обществена тоалетна и в кабинетите им може да влезе всеки, който има някаква нужда!

LSSAH
LSSAH
10 април 2022 23:31
Гост

Ми дайте да се разходим из СНС и да разгледаме кабинетите тогава.

Отвратен
Отвратен
10 април 2022 21:03
Гост

Никой не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение.
Ако това е вярно, да си уредят собствения двор, а не да устройват истерии-друг им е виновен.
Да ги закриват тези язви, а всички които са си продали съвестта и достойнството да работят там (отлично знаейки, че стават еничари), да бъдат лишени от правото да бъдат магистрати до живот.

Да почетем 45-тата годишнина от кончината на
Да почетем 45-тата годишнина от кончината на
10 април 2022 18:08
Гост

АКАД. ТОДОР ПАВЛОВ (1890 – 1977) – български марксистки философ, политик, писател, публицист, журналист, литературен критик, виден деец на БКП, народен деятел на културата и науката, Народен регент на Царство България (1944 – 1946), Член на Президиума и на Политбюро на ЦК на БКП (1946 – 1976). Председател на БАН (1947 – 1962). Директор на Института по философия на БАН (1949 – 1977), Председател на Българското философско дружество (1950 – 1977), Основател и главен редактор на сп. „Философска мисъл“ (1945 – 1977), Председател на Съюза на писателите (1965 – 1975). Председател на Българо-съветския идеологически комитет (1937 – 1977). Почетен председател… Покажи целия коментар »

НИКАК!
НИКАК!
10 април 2022 20:44
Гост

Тази сталинитска злобна муцуна е била с големи влияния в структурите на ЦК и Държавна сигурност, убиец на българските интелектуалци отпреди 44-та година. Има сведения, че Тодор Павлов е решавал кой интелектуалец отпреди 44-та година да отиде на Народния съд и кой да пощадят. Спуснат от Сталин в БГ да се бори с всеки на идеологическия фронт, който се отклонява от марксическите правила. Толкова интелектуалци е осакатил, че ако бяха живи, сигурно щяха да го линчуват…Той превърна философията и БАН в слугиня на тогавашната власт, ча чак досега БАН не може да се отърси от съветския модел, който Тодор Павлов… Покажи целия коментар »

................
................
10 април 2022 21:00
Гост

И не само, Тодор Павлов – академик по незнайно какво, създател на Македонския институт, който краде историята ни. След като Павлов застава начело на философския и историческия фронт на България след 44-та година, той започва фалшификация на историята ни, която продължава десетилетия. Заличава гроба на Васил Левски, творчеството на Смирненски, Дебелянов. Сталинистко чудовище, който громи всеки демократ

Адвокат Д.
Адвокат Д.
10 април 2022 23:18
Гост

От моя дядо съм слушал много страшни неща за акад. Тодор Павлов. Наричали го сивият кардинал на БКП. Бил един от най-интелигентните и широкоскроени хора в Политбюро на ЦК на БКП. С БКП го свързва още от създаването й през 1919 г. Той е бил нещо като корифей на философската и маркс-ленинската идеология в онези времена, не минавала научна статия без да мине под неговата марксическа рецензия. Дори и в правната наука се бъркал, в името на прословутия марксизъм. Твърд застъпник на Сталин и Марксизма! Яхнал всичко възможни идеологически оръжия в България- БАН и т .н. Дърпал конците на БКП!… Покажи целия коментар »

:))))
:))))
10 април 2022 23:59
Гост

Бе тоя дедо е бил п…а майна в ония времена! Колил и бесил! Цял живот депутат , и такъв щял да си остане до смъртта си, ако старческият му инат не се бе опълчил на Людмила Живкова, та Тошо Павлов вече не бил избран в ЦК на БКП.

Анонимен
Анонимен
10 април 2022 14:41
Гост

На всички, които се усъмнявате в колегата, не ви пожелавам да получите такива писъмца. Както навремето скандално Точкова пусна лични данни на наказателния съдия Мирослава Тодорова и това беше заплаха за нея и семейството й, така и това пък е заплаха от някой бандит и не може да се минава с да, бе, да. Срамно е от колеги.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 9:22
Гост

Има съществена разлика между двата сценария. В единия случай се прави постановка от сценаристите на мафията, в последен отчаян опит да се спаси от закриване спецсъда в сегашния му уродлив вид. В другия случай беше налице мощна кампания на мафията с всички законни, незаконни и полузаконни средства срещу един съдия, който назоваваше на висок глас и истинските им имена удодливите явления в българската съдебна система.

Remember
Remember
10 април 2022 14:39
Гост

Нека помним, че Цветан Цветанов измисли и роди спецпрокуратурата и съда. Гешев само се възползва от създаденото удобство за натиск и тормоз.

Закривааааай!
Закривааааай!
10 април 2022 14:42
Гост

Това извинение ли трябва да бъде? Закривааааай!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
10 април 2022 17:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Зорге
Зорге
10 април 2022 14:36
Гост

Тоя шпионин в ДАНС много интересен наистина – дърт и болен, но действал иновативно, като по филмите.

Анонимен
Анонимен
10 април 2022 14:36
Гост

Ако Маджарова е писала на МП за проблема с достъпа и не са взети мерки, за да се поправят механизмите до настоящия момент, това е пълен скандал! Чакаме отговори от една министърка

Анонимен
Анонимен
10 април 2022 14:41
Гост

Министърката сигурно е въздъхнала тежко и е изхвърлила докладната с мотива, че така и така ще ги закрива, що да се хаби за охрана.

Анонимен
Анонимен
10 април 2022 14:43
Гост

Ами правилно, не ли?

Анонимен
Анонимен
10 април 2022 14:35
Гост

Заради Гешев го отнасят и свестни прокурори, а те не са малко.

едно е Кънев, друго са картите
едно е Кънев, друго са картите
10 април 2022 14:38
Гост

Цялата история е твърде мъглява и леко съшита с… изрезки от вестници. За Кънев имам предвид, за свободния достъп, който някой вече определи като разграден двор и то с пълно основание, това вече е отделна тема и не може да бъде подмината с лека ръка.

До свестните прокурори
До свестните прокурори
10 април 2022 18:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
разграден двор
разграден двор
10 април 2022 14:34
Гост

Ми то разграден двор, бе! Какви са тези работи?!

Гост
Гост
11 април 2022 10:04
Гост

Заплахите към всеки магистрат са нещо сериозно и трябва да се разследват. Дразнещо е именно това, че го използват като пропаганда, за да покажат колко е важна и значима специализираната прокуратура. Беше огласено скоростно, а тези нещо обикновено се разследват дискретно.
Отделно от това как може ръководителят на прокуратурата да хленчи за охраната. Ами в неговите правомощия е да сложи една врата и да ограничи достъпа до прокурорите. Това го има отдавна в съдебните палати в много градове. Въпрос на организация и фрази от рода на това ами не знам защо се разхлаби охраната, са най-малкото несериозни.