ВМРО изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който иска да бъде прекратена дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Той е внесен от зам.-председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки и от депутата на партията Александър Сиди. В него двамата мотивират искането си с „недопустима намеса в съдебната система на България“ по повод на предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман.

Според ВМРО най-скандалната дейност на БХК е свързана с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, които след това решавали съдбите на „доказани престъпници като Полфрийман“.

Политиците посочват името на съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд (САС), който беше председател на състава, освободил австралиеца и казват, че магистратът е получавал награди от БХК. От ВМРО припомнят, че пък Полфрийман е бил номиниран за наградата „Човек на годината“ на БХК, но номинацията му след това беше оттеглена, а при освобождаването на Полфрийман, съдът е взел предвид положителна характеристика на осъдения от страна на председателя на организацията Красимир Кънев.

„С тези свои постъпки Сдружение „Български хелзинкски комитет“ по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите. Чрез провежданите семинари се опитва да наложи натиск и влияние при решаването на дела, от които решения има пряк интерес“, пишат от ВМРО.

Според тях, определението на апелативния съд се различава и от утвърдената съдебна практика.

„Освен това субективната преценка на състава от САС се преобърна на 180 градуса в сравнение с постановеното от страна на колегите им от СГС. Въпросното Определение остави едно съмнение у цялото общество относно справедливостта му и най-вече относно безпристрастността на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев“, казват още от партията, която е част от управляващото мнозинство,

Отказваме да бъдем част от предизборната кампания на ВМРО-БНД!

От БХК отговориха с позиция, в която заявяват, че са използвани в предизборната кампания на политиците. В нея те казват, че допускането от страна на политици, че е незаконно гражданска организация да си сътрудничи и да награждава представители на някоя от трите независими власти не е атака само срещу БХК, а срещу десетки неправителствени организации и срещу активните граждани.

„Допускането, че е незаконно и дори противоконституционно неправителствена организация да обучава представители на една от трите независими власти може да бъде дело само на управленци, които се страхуват от своите граждани, и преди всичко — от свободата на тези граждани да се сдружават, да изразяват мнение и да изискват от своите институции да работят законосъобразно и в обществен интерес — това е допускане на идеята за тоталитарно управление, с ограничена или никаква възможност на гражданите да се противопоставят на порочни практики, да развиват правоприлагането и да подобряват работата на институциите“, посочват от БХК. Те казват още, че в Европа няма нито една правозащитна организация, която да е забранена.

„Въпреки репресивните мерки в редица фасадни демокрации в Европа, досега никоя европейска държава не си е позволила да забранява организации на граждани. Ето защо е куриозно в страна, членка на Европейския съюз, партия, която е част от управляващата коалиция, да предприема подобни действия“, подчертават от правозащитната организация.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анализатор
Анализатор
01 октомври 2019 21:59
Гост

Оф,ми този Джамбазки какъв е? Пълен популист,само дрънка и дрънка – вижте им името – ВМРО: хайде да попитам,кое от него е вярно? Дали са революционна организация? Или македонска?Нито едно от двете

Внимание!
Внимание!
01 октомври 2019 10:31
Гост

БХК е единствената или една от малкото спирачки за тоталитаризма, който пълзи у нас, откакто бойко е на власт. ВМРО работи срещу гражданските свободи!

Бисерка Стаматова
Бисерка Стаматова
01 октомври 2019 10:34
Гост

БХК е една антибългарска, джендърска организация, която се намести у нас, за да точи европари и да пази ромите от затвор. Те защитават изнасилвачи и крадци, даже и убийци! Прави са от ВМРО, аз като майка бих дала всичко, за да предпазя децата си от тази финландска сган.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 11:38
Гост

Г-жо, какво означава „джендърска“ организация? Или не знаете, но четете ПИК или подобни кафяви медии, където с един просташки език се насърчавата омраза към тези, които са неудобни на издателя на съответните медии? Подобни НПО насърчават образованието и гражданското общество, а кафявите медии насърчават опростачването на хората – защото такива хора много лесно се манипулират – а вие сте чудесен пример в тази насока.

Изненада
Изненада
01 октомври 2019 10:28
Гост

ВМРО е партия на абсурда – антиевропеец за евродепутат, топка за министър на отбраната…

Не ви ли е срам!
Не ви ли е срам!
01 октомври 2019 10:30
Гост

Недейте така за министъра – човекът сигурено е болен, има някаква неработеща жлеза сигурно. Как не ви е срам. Не вярвам да е възможно да се напълнее толкова само с ядене!

Учебникарски пример
Учебникарски пример
01 октомври 2019 10:27
Гост

ВМРО се доказва като пасмина от ретроградни индивиди, генерално безидейни, но за сметка на това кресливо шумни. Те са от тези организации, които не могат да съществуват без да посочат „враг“, към когото да насочват негативната си кампания, привличайки електорат от житейкси нереализирани, комплексирани и ментално ограничени индивиди.

Мишо
Мишо
30 септември 2019 23:24
Гост

Интересно как ще реагира Цаци.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 9:32
Гост

Тоя плужек естествено, че ще заеме напълно пасивна позиция, вместо да им каже на юридически език, че са пълни олигофрени и живеят в ЕС, а не в СССР. Иска се мъжество, за да защитаваш законността, когато коалиционния партньор на този, на който слугуваш, брутално я нарушава – иначе да ползваш закона превратно като бухалка срещу неудобните на господарите ти е много лесно.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 23:21
Гост

Би било првцедент да се забрани каквата и да е организации на граждани.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 23:18
Гост

Стига изливали помия върху Калпакчиев. Имаше цял съдебен състав, в който той беше дойладчик.

Мишо
Мишо
30 септември 2019 23:15
Гост

Как пък точно преди избори всички извират от идеи.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 22:26
Гост

Гешев за едно нещо е прав – не само изборът за главен прокурор, но и надпреварата за местните избори е мръсна и кална.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 22:49
Гост

Гешев е обратното на прав. И делянпеевските лайномети работят именно в негова полза.

The Grey Knight
The Grey Knight
30 септември 2019 20:28
Гост

Адмирирам. Жалко, че не могат да се приложат и други правни институти като напр. гражданската смърт за отцепродавниците.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 18:05
Гост

Първо им продават паспорти на чужденците, после се оплакват, че са престъпници. Не войводи, айдуци сте вий!

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 18:03
Гост

Според мен Цацаров е силно изкушен, ама ще се въздържи. Да опитат пак догодина с Гешев.

Svilen
Svilen
30 септември 2019 18:00
Гост

Искането е малоумно, но БХК кога ще защитят жертви на престъпления, различни от маргиналните групи? Нима само те са пострадалите от престъпления в България?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 17:58
Гост

A, в Русия и Унгария също правят настойчиви опити със закриване на правозащитни организации. ВМРО се наместват до Путин, което е присъщо повече на бившите им вече приятели от „Атака“, което не бих нарекъл особено умно, точно преди избори.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 22:20
Гост

Като искат да закриват, марш в Русия. Тук няма място за главанаци

джамбазки
джамбазки
30 септември 2019 17:58
Гост

не знам дали тези въобще си вярват. джамбазки ми се беше издигнал в очите като евродепутат, представи се доста добре, но сега с включването в местните избори, само с цел да прецака мая манолова и да подсигури победа на фандъкова, взе стабилно да издиша. просто е срамотно – националист пък такива п.дерастки номера

Анонимен
Анонимен
30 септември 2019 17:48
Гост

А този евродепутат се пише и юрист по документи.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2019 9:09
Гост

Интересноми е той има ли реален стаж като юрист, ако има такъв, къде е полагал труд той? Не откривам информация.

Лайводи
Лайводи
30 септември 2019 17:47
Гост

Най-големи глупости винаги излизат преди избори.

адвокат
адвокат
01 октомври 2019 5:35
Гост

Такава забрана ще илюстрира псевдодемокрацията в тази територия с остатъчна държавност, собственост на олигархичното малцинство.
И разбира се България ще бъде осъдена за пореден път от Европейския съд по правата на човека. Тогава данъкоплатците ще се бръкнат в джоба, така както платиха поразиите на Боко-тиквата (убийството на Чакъра), Цветанов (незаконните арести) и стотиците други знайни и незнайни техни мекерета.„Живеем в едно настояще, което няма сили да стане минало“ (Живко Георгиев)