ВМРО иска Съдийската колегия да накаже Методи Лалов заради извършена от него политическа агитация, която е забранена за съдиите, какъвто все още е той.

В сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) от партията на Красимир Каракачанов визират участие на Лалов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ от 10 септември. Тогава той обяви, че ще бъде водач на листата на „Демократична България“ и агитира зрителите да гласуват за тази партия.

Именно това е дало основание на ВМРО да сезират Съдийската колегия. Националистическата формация обяснява, че в чл. 158 от Изборния кодекс има императивна забрана за магистратите да участват в изборния процес. Забрана за същото има и в Закона за съдебната власт (чл. 195 ЗСВ).

Въпреки фактът, че Методи Лалов е все още действащ съдия, той представя себе си като водач на кандидатска листа за общински съветници на регистрираната за участие в предстоящите избори коалиция „Демократична България – Обединение“ като дори агитира в своя полза… 

С изказванията си по време на участието си в „Тази сутрин“, излъчено в ефира на национална телевизия БТВ, Методи Лалов безспорно агитира като с тези свои действия той извършва политическа дейност и обвързва личността си с коалиция „Демократична България – Обединение“. Като магистрат, той трябва да съобразява поведението си с Кодекса за етично поведение на българските магистрати и всички изискващи се от него нравствени и професионални качества. В т. 9.2. на КЕПБМ е установена забрана всеки магистрат „да участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и да не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“, се казва в сигнала.

ВМРО призовава Съдийската колегия да предприеме мерки спрямо Лалов, като му „наложи дисциплинарно наказание на осн. чл. 307 и сл. от ЗСВ“, защото твърди, че с действия си е нарушил разпоредбите на закона и е извършил политическа агитация в полза на регистрирана за предстоящите избори коалиция. По този начин е накърнил и престижа на съдебната власт, изтъкват от ВМРО.

Всъщност в Закона за съдебната власт е предвидена друга процедура, която е по-облекчена от дисциплинарната.

При констатирана несъвместимост, етичната комисия изготвя заключение, което се изпраща на съответната колегия на ВСС, а тя е длъжна незабавно да освободи въпросния магистрат, без да е необходимо да се образува дисциплинарно производство. Това е така, защото несъвместимостта е самостоятелно основание за освобождаване от длъжност.

Сигналът на ВМРО ще бъде разгледан на заседанието на Съдийската колегия във вторник. Тогава кадровият орган на три път ще се занимава с Лалов.

Единият е във връзка с образуваното срещу него дисциплинарно производство. То е по две предложения – едното е на Инспектората към Висшия съдебен съвет и е за неизпълнение на служебни задължения, включително и като председател на СРС, какъвто Лалов беше от 2012 г. до 2016 г., а второто беше на и.ф. шефа на СРС Стефан Милев, който поиска уволнението му с мотив, че се е държал обидно и унизително към служителка на съда.

Дисциплинарният състав предлага Лалов да бъде наказан с „понижаване в ранг за една година“ и „забележка“ и то ще бъде разгледано във вторник.

За тогава е поканен и самият Лалов. Той обяви, че е поискал изслушването му по дисциплинарката да бъде публично. Според чл. 313, ал. 3 от ЗСВ до връчването на акта за налагане на дисциплинарното наказание на засегнатия магистрат, не може да се разгласяват факти и обстоятелства във връзка с производство.

Тъй като Лалов вече е получил акта, той иска да бъде изслушан публично. Дали молбата му ще бъде удовлетворена, ще стане ясно във вторник.

Наред с това в дневния ред е и писмото на Съюза на съдиите, с което те призовават Съдийската колегия да преразгледа „незаконното решение“, с което на 9 септември вместо да гласува оставката на Лалов, я изпрати в Комисията за атестирането и конкурсите.

Самата оставка не е в дневния ред на колегията, но днес тя бе разгледана от КАК. Членовете на комисията са били категорични – оставката му трябва да се гласува безусловно, като за това пречка не може да бъде както дисциплинарното производството, така и каквото и да било друго.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
16 септември 2019 14:43
Гост

Уви, ВСС остана с двама-трима честни и смислени членове. Но зависимото мнозинство ги заглушава…

Карлос К.
Карлос К.
16 септември 2019 14:42
Гост

Паднаха маските на десните соросоидчета! Не се оядохте с тия грантове, а сега искате да източите съдебната система с не знам си колко заплати и обезщетения за Лалов! Обаче няма да стане, защото патриотите бдят!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 15:41
Гост

Колега, ако Вие въобще сте колега, моля да обърнете внимание, че това е форум за образовани юристи, които не се връзват на евтината пропаганда на кафявите порно медии на Делян Пеевски. Така че нескопосаните Ви опити да очерните Лалов може да имат единствено обратен ефект.

Петрова
Петрова
16 септември 2019 14:40
Гост

Докарахме я дотам, че да не можеш да бъдеш освободен от работа, която не желаеш да вършиш, че да искат да те накажат за това! Срамота, цирк и позор за съдебната ни система

Хахах
Хахах
16 септември 2019 23:20
Гост

Първо да си изпълни задълженията като магистрат и после… Така е много угодно, а Петрова? Да пропускаме неизгодните обстоятелства когато става въпрос за наши хора…

Норматив
Норматив
16 септември 2019 14:38
Гост

А няма ли в Закона за въоръжените сили някое изискване към министъра да покрива физически нормативи? Уви, явно не.

Ирония
Ирония
16 септември 2019 14:37
Гост

Току-виж ВМРО направи услуга на Лалов и ВСС най-сетне го освободи от длъжност!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 13:02
Гост

Големи напъни на Лалов да влезе в политиката. Обаче ако е кадърен колкото председател на съд, по добре да не се пробва въобще.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 12:57
Гост

Тази сага вече започва да прилича на турски сериал. Само остава някой да пролее сълза заради Методи.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 16:08
Гост

С тази разлика, че ролята на Кая се изпълнява от Кояджика

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 12:52
Гост

Вместо да му избодат очите, май ще му изпишат вежди. Етичната комисия ще изготви заключение и ще го освободят. Каквата е всъщност целта му.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 12:55
Гост

Да бе! Нали така няма да вземе полагащите му се заплати.

Кремена
Кремена
16 септември 2019 12:31
Гост

Въпросът да не опре пак до пари – да вземе или не полагащите се заплати при напускане?

358
358
16 септември 2019 11:36
Гост

Може да е тенденциозна атаката на пишман патриотите, но е факт, че докато и формално е съдия, не е редно Лалов да се изявява като политик.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 15:46
Гост

Не би било редно в една нормална държава, в която на първо място е законът, а не интересите на олигарсите, които държат на конци Висшия съдебен съвет. В последния случай целта оправдава средствата.

12345
12345
16 септември 2019 11:25
Гост

Лалов е в класическо положение на несъвместиност! Разбира се, не по негова вина, но това не означава, че не трябва да бъде констатирана и той незабавно да бъде освободен, както иска от повече от месец! На ВМРО разбира се правото им куца и искат да се лее кръв и да се налагат наказание, нещо което ЗСВ не предвижда

Нострадамус
Нострадамус
16 септември 2019 11:25
Гост

Като Шесто няма второ

Petar
Petar
16 септември 2019 11:24
Гост

В ДС сигналите са като втора природа

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 11:09
Гост

Каракачанов да не иска да го прати и в казарма

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 11:09
Гост

Е, нека кажат и кои точно негови думи са агитация. Аман от измислени сплетни, да му приемат оставката и да се свършва с тая скучна буря в чаша.

Kiro
Kiro
16 септември 2019 13:32
Гост

Виж въпросното предаване по БТВ, в което Лалов се провикна : „Гласувайте за ДБ, гласувайте за мен…“. Това ако не е агитация, не знам какво друго съдържание трябва.

безобразие
безобразие
16 септември 2019 11:02
Гост

а колко време трябва да чака, за да бъде освободен? човекът поиска да не е съдия от 2 септември, днес сме 16 септември!

допълнение
допълнение
16 септември 2019 13:18
Гост

Като е подал още на 1-ви август едномесечно предизвестие за напускане.