Върховният касационен съд (ВКС) окончателно заличи Корнелия Нинова като председател на БСП от регистъра на политическите партии (пълния текст на решението виж тук).

Той остави в сила решението на Софийския градски съд (СГС), с което беше постановено вписването като представляващ на зам.-председателя на партията, определен за и. ф. председател – Атанас Зафиров.

Както е известно, Нинова подаде оставка, но след това Крум Дончев оспори вписването на Зафиров като представляващ БСП. Освен това днес, преди произнасянето на ВКС, близките до Нинова Иван Ченчев и Георги Свиленски внесоха в ЦИК документи за участието на партията на предстоящите избори. От окончателното решение на съда обаче следва, че това може да направи само Атанас Зафиров.

В решението си върховните съдии Ирина Петрова, Мадлена Желева и Десислава Добрева сочат, че спорът по делото е концентриран върху правното значение и последици на подадена оставка от председателя, който е и представляващ Българската социалистическа партия. „При разрешаване на този въпрос се поставя и следващият относно възможността в регистъра да бъдат вписани различни лица като председател и представляващ партията“, обясняват те.

Върховните съдии посочват, че в правната доктрина и тълкувателната практика на Конституционния съд оставката се разглежда като субективно преобразуващо право, което води до едностранно прекратяване на правоотношение, като насрещната страна се подчинява на предизвиканата от упражняването му правна промяна. За да настъпи тази последица, оставката трябва да бъде резултат от свободно формирана воля и да е достигнала до знанието на насрещната по правоотношението страна.

По делото е приложено отворено писмо от Корнелия Нинова, с което тя подава оставка като председател на Българската социалистическа партия, изпратено до членовете ѝ.

ВКС обяснява, че от текста му личи категорично взето решение и непоколебима воля да бъде преустановено осъществяването на председателската функция, като по този начин Нинова поема политическа отговорност за резултатите от последните избори през юни 2024 г.

В Устава на БСП е предвидено, че Конгресът на партията като неин върховен орган констатира прекратяване на правомощията на председателя на БСП при подадена оставка. „Констатацията няма отношение към вече прекратеното органно правоотношение. Конгресът няма правомощието да приеме или да не приеме оставката, респективно не съществува възможност да бъде запазено правоотношението, защото то е прекратено с подаване на изявлението за оставка“, заявяват са върховните съдии.

И обясняват, че при прекратени правомощия на Нинова Националният съвет на БСП е определил Зафиров да осъществява функциите на председател, включително да представлява партията като юридическо лице, доколкото не може да бъде допуснато юридическото лице и политически субект да остане непредставляван, още повече в ситуация на нови парламентарни избори.

„Налице е промяна в обстоятелства, които подлежат на вписване съобразно разпоредбата на чл. 17, ал. 1, т. 8 вр. с т. 4 от Закона за политическите партии, която изисква вписване имената на членовете на ръководните и контролните органи на политическата партия, и т. 5 от същия закон – вписване имената на лицата, които съгласно устава представляват политическата партия, както и всяка тяхна промяна“, заключва ВКС.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 20:06
Гост

Абе хора, прави ли ви впечатление, че Търговската колегия на ВКС се занимава с представителството на поличтическа партия… що за безумие??? Немат ли си търговски спорове или са търсени удобни?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 септември 2024 19:57
Гост

Жалко, малко й остана да довърши Столетницата но пък тази чест да се надяваме остава на следващото поколение социалисти.

П.С. Ако беше по-съобразителна, щеше да промени Устава на партията и да се впише като Почетен председател или поне Образцов комсомолец, ама не – от лакомия държа и глозга кокала докрая.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:44
Гост

Добре е българския народ да знае, че десито е съпруга или поне конкубина на небеизвестния Ивчо Хинов!!! И двамата са от един дол дренки… неоснователни преюдициални; странни виждания по правото и так дале. Ама така е… слободно съдийско брате, брате

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:14
Гост

Едно голямо сбогом на другарката Нинова

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:12
Гост

Решението на ВКС е абсолютно правилно. Иначе конгресът може насила да си държи някой за председател

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:10
Гост

Няма такова безправно съзнание. Решението на ВКС е очаквано и логично. Повече от това – здраве. Др. Нинова отива в историята.

Д.С.П.
Д.С.П.
09 септември 2024 19:11
Гост

Амин, скоро и лицето Д.С.П., дето иска да открадне ДПС.

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:14
Гост

За това май се моли половин България

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:10
Гост

Какво ще стане сега с документите, които нейните протежета вкараха в ЦИК

хахахаха
хахахаха
09 септември 2024 19:09
Гост

Защо сме социалисти! Честит 9 септември, другари!

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:09
Гост

Честит 9 септември на Нинова

Анонимен
Анонимен
09 септември 2024 19:11
Гост

От ВКС

Speid
Speid
09 септември 2024 19:08
Гост

Жалко, Нинова не успя да довърши партията докрай!
P.S. Иначе аргументите на ВКС са напълно правилни – няма такова средно положение, при което хем публично не искаш поста, и то не за първи път, хем си стоиш там.

Маляка
Маляка
09 септември 2024 19:55
Гост

Споко, тази прекрасна възможност ще я имат нейните наследници..
Честит 9 септември другари !
Заминавайте на бунището на Историята и повече не се връщайте оттам..