Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 години преби новородено момиченце, се връща в апелативния съд, показа проверка на „Лекс“. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като прецени, че неправилно втората инстанция е приела за смекчаващи вината на Ковачева обстоятелствата, че е изразила съжаление за стореното, работила е извънредно, а делото е продължило над 5 години. Заради това апелативният съд намали наказанието ѝ на 16 години затвор, след като на първа инстанция градският съд осъди Ковачева на 18 години лишаване от свобода, както и да плати обезщетение от 400 000 лева на родителите на пострадалата Никол.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница „Софиямед“, в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били заснети и от камери, като записите бяха използвани в процеса.

Делото стигна до ВКС, след като акушерката и защитата ѝ поискаха по-леко наказание, като твърдят, че тя не трябва да отговаря за убийство. Родителите на Никол пък настояха за доживотна присъда за Ковачева. Пред ВКС бащата Румен Димитров заяви, че дори не е гледал записа от побоя над новородената му дъщеря, защото, ако го е бил направил, вече щял да бъде от другата страна. Според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата. Той обясни, че за него справедливо би било Ковачева да бъде осъдена да върне пари, ако ги е взела, но в случая няма как да върне здравето на детето, което след случилото се е развило епилепсия.

Според върховните съдии Блага Иванова (председател), Даниела Атанасова (докладчик) и Милена Панева няма основания за налагане на най-тежките наказания на Ковачева – доживотен затвор или доживотен без замяна.

ВКС обаче е категоричен, че воденото вече пет години дело не означава, че срокът е неразумен и това трябва да води до по-ниско наказание, както е приел апелативният съд. Върховните съдии посочват, че трябва да се преценява не само продължителността на процеса, а и неговата сложност. Надценено според ВКС е и значението на приетите по делото констатации на „Главна инспекция по труда“, според които Ковачева е работила прекалено много часове извънредно и без нужните почивки. Върховните съдии обаче посочват, че в случая Ковачева доброволно е искала да работи извънредно, а това не ѝ е било наложено от болницата.

За изразеното от акушерката съжаление за стореното, ВКС също не приема, че то не може да бъде оценено като допълнително смекчаващо отговорността ѝ обстоятелство.

„Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция съжаление е заявено декларативно и твърде късно, за да се приеме, че същото е релевирано с цел разкаяние“, заявява в решението си ВКС. В него върховните съдии казват още, че при индивидуализацията на наказанието не става въпрос за „математически величини“, а за различни фактически констатации, които трябва да бъдат отнесени към степента на обществена опасност на деянието и дееца.

„При новото разглеждане е необходимо значимите за определяне на наказанието смекчаващи и отегчаващи обстоятелства да бъдат преосмислени…, след което да се извърши необходимата преценка и на подсъдимата да се определи наказание, съответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца и на целите по чл.36 от НК.“, пише в заключение ВКС и връща делото на друг състав на апелативния съд.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат от ВТАК
Адвокат от ВТАК
09 декември 2020 14:18
Гост

Била преуморена, а има записи от камерите над месец назад как бие още 4 бебета, явно от системната преумора си го е изкарвала върху децата, много хора се преуморяват, това не виждам как ги би оправдало, че умишлено са проявявали агресия, особено спрямо новородено, а Ковачева в качеството си на акушер е била пределно наясно какво може да причинят 39 удара върху новородено. Очевидно, че е целяла да го накара да замълчи и да не плаче , примирявайки се с факта, че може евентуално да причини смъртта му и напълно съзнавайки силата на ударите си и пораженията, които могат да… Покажи целия коментар »

Иван
Иван
09 декември 2020 10:06
Гост

НК на Северна Корея…

ала бала
ала бала
08 декември 2020 17:24
Гост

Ами щом убива от преумора, да я пратят сега да си почива в затвора

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
08 декември 2020 13:08
Гост

Че трябва да е наказана – трябва, но защо се разрешава на частна болница да увеличава, макар и доброволно часовете (всички знаем колко е доброволно в частна фирма, мен са ме карали да работя и събота).

Доброволно – означава свръх-напрежение, имаше и в Германия един пилот – дето разби самолета, именно заради някакви депресии.

Хигиена на труда – но едва ли е възможно това.

Диди
Диди
08 декември 2020 12:51
Гост

Какво неадекватно изражение само.

Мишо
Мишо
08 декември 2020 12:26
Гост

Много ме разочарова решението на апелативния съд.

Занев
Занев
08 декември 2020 12:24
Гост

Гледа като надрусана

Серафим
Серафим
08 декември 2020 12:23
Гост

Смятам, че и да е била преуморена то е трябвало да си го каже това и да си вземе почивка или дори да напусне. Няма как да я оправдаем за подобно деяние

Лозан
Лозан
08 декември 2020 12:28
Гост

Аз ежедневно се преуморявам, но това не е причина да проявявам агресия.

Цветков
Цветков
08 декември 2020 12:22
Гост

Мисля, че тя си е за затвор

Зори
Зори
08 декември 2020 12:46
Гост

И то доживотен.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 12:21
Гост

Според мен трябва да седи бая в затвора за деянието си. Защото преумора не я оправдава. Все пак да си е направила сметката

Звяр
Звяр
08 декември 2020 12:49
Гост

Няма никаква човещина в тази.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 12:21
Гост

Тя не заслужава ниска присъда, но трябва да имаме предвид, че може и наистина да е била преуморена, което не оправдава действията и реално

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 12:20
Гост

Тя не заслужава по0лека присъда

Хари
Хари
08 декември 2020 12:48
Гост

Въобще даже.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2020 12:20
Гост

Тук говорим за врътка на адвоката за да може да се измъкне с по-лека присъда

Димитрова
Димитрова
08 декември 2020 12:20
Гост

Изобщо съжалила ли е или това е само за да получи по0ниска присъда

М. Кирилов
М. Кирилов
08 декември 2020 12:19
Гост

Много тъжна случка

Димо
Димо
08 декември 2020 12:47
Гост

Горкото дете. Ще е с травми за цял живот.