В Деня на българската адвокатура – 22 ноември, председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев ще проведе виртуална среща с всеки желаещ да разговаря с него адвокат, съобщиха от съвета.

По този начин на празника адвокатите ще могат да поставят пред него проблемите си и да обсъдят начините за решаването им.

„Стигнахме до извода, че отношенията и диалогът между Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии (и техните органи), са основен ключ към успешното решаване на голямата част от натрупани и текущи предизвикателства пред българската адвокатура“, казват от ВАдС и дават и серия от предложения в тази насока. Сред тях са да се публикуват протоколите от проведените заседанията на съвета, а самите те да се излъчват на живо в закритата секция на сайта на ВАдС. Да се осигури възможност за дистанционно участие в заседанията на представители на всяка колегия, както и да се създаде Консултативен съвет, състоящ се от председателите на всички адвокатски колегии (повече за всички идеи можете да прочетете тук).

Софийската адвокатска колегия пък ще отбележи професионалния празник с няколко събития.

Първо, ще бъдат поднесени цветя на гроба на Димитър Греков – първият председател на Софийската адвокатска колегия, в знак на признателност от „неговите правни следовници“. „Димитър Греков е пръв в много отношения – той е не само първият председател на Софийския адвокатски съвет, но е и първият председател на Върховния касационен съд и един от първите български министри на правосъдието. Така че му дължим много“, пишат от САК. Гробът е на централната алея на Софийските централни гробища, отдясно преди църквата и непосредствено до паметника на Стефан Стамболов.

Споделен офис за столичните адвокати

В понеделник колегията официално ще открие новия адвокатски център с библиотека и споделен офис. Той е в сградата на втория етаж на Търговския дом в кантора 203.

„Споделеното пространство за адвокати от САК, само на метри от Съдебната палата, което да бъде използвано при необходимост преди или между съдебни заседания, за справки в литература, за ползване на правно-информационни системи или за разпечатване на книжа, ще е от полза за всички колеги. Празникът е не само, за да си спомним за миналото и да почетем предците си, но е добър повод да предприемем инициативи, които да утвърдят усещането ни за общност, която надхвърля националните граници“, казват от САК.

Регистър на практикуващите в чужбина

Освен това софийската колегия подема инициатива за създаване на Регистър на адвокатите от САК, практикуващи и в чужбина.

От там обясняват, че въпреки съвременните възможности за търсене и получаване на информация, няма общодостъпни и систематизирани данни кои адвокати от САК в кои чуждестранни колегии членуват и къде зад граница упражняват дейността си. „Парадоксът е, че имаме законоустановен регистър на чуждестранни адвокати, упражняващи професията у нас, но нямаме регистър на българските адвокати, практикуващи в чужбина. Нуждата от подобна систематизирана и достъпна информация е очевидна – голяма част от българските граждани временно или постоянно живеят и работят в чужбина и именно там имат най-голяма нужда правата им да бъдат защитавани от адвокати, на които могат да се доверят и да споделят проблемите си на родния език. Същевременно международният характер на немалка част от обществено-икономическите отношения днес все по-често ни изправя пред необходимостта да търсим професионални контакти с колеги в чужбина. А какво по-добро от това те да са наши колеги от САК, практикуващи и в съответната чужда държава?“, обясняват от колегията.

И призовават всички адвокати от САК, които са вписани в регистрите на чуждестранни адвокатски колегии, да изпращат информация за това на електронния адрес на register@sak-sas.bg.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
22 ноември 2021 10:48
Гост

Браво, чудесна инициатива на новия председател на Висшия адвокатски съвет. Дано тези срещи станат традиционни и не само на професионалния празник.

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
21 ноември 2021 10:23
Гост

Управлението на адвокатурата е виртуално. Ако въобще има такова.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
21 ноември 2021 10:23
Гост

Това е една добра идея, най-накрая да ползваме и ние базата на съвета.

За съжаление, разбиха почивната ни станция, на морето.

Не ми пука толкова, аз пари за море си имам, но ми беше романтика там.

Хубаво е – да направят и зала за среща с клиенти, вместо да ги влача по кантората, така или иначе – секретарката и колегите се страхуват от инфекции.

Няма значение, де.

само отбелязвам
само отбелязвам
20 ноември 2021 10:46
Гост

Форумът е станал изцяло тролски.

Няколко трола пишат сходни коментари във възхвала на кликата канибали начело на Адвокатите.

Избрани от 300 продадени невести от Софийската колегия. Които цяла година се занимаваха само с едно – продажба на Ягуар.

Толкоз си могат!

СМЕШНИЦИ
СМЕШНИЦИ
20 ноември 2021 10:23
Гост

Къде ви е новият проект на закона за адвокатурата???

адвокат от САК
адвокат от САК
20 ноември 2021 10:07
Гост

“….„Споделеното пространство за адвокати от САК, само на метри от Съдебната палата, което да бъде използвано при необходимост преди или между съдебни заседания, за справки в литература, за ползване на правно-информационни системи или за разпечатване на книжа, ще е от полза за всички колеги….“ Доста позакъсняхте – “само“ с едни двайсетина години, но и това е нещо. Аз няма да ползвам това споделено пространство, но то ще е много полезно за всеки по-нов колега- адвокат и ще му бъде от огромна полза.

Дано, дано
Дано, дано
19 ноември 2021 17:02
Гост

Инициативите на софийския съвет са много оригинални. Там се събраха умни и работливи колеги и промяната в нивото и стила вече си личи.
Браво, колеги, поздравления и за вас за празника! Дано, дано да продължавате така, че от много време не е имало случай да е гордост да си адвокат от САК.

Симо
Симо
19 ноември 2021 16:28
Гост

Време систематизираните данни кои адвокати от САК в кои чуждестранни колегии членуват да станат общодостъпни.

Адвокат
Адвокат
19 ноември 2021 16:06
Гост

Тази виртуална среща ще бъде много полезна за решаването на проблемите, които стоят пред нас.

Стоил
Стоил
19 ноември 2021 16:07
Гост

Изключително полезна инициатива. Браво!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 15:55
Гост

Заради пандемията не можем да се насладим

Спиро
Спиро
19 ноември 2021 16:08
Гост

Тази пандемия ни лиши от много неща. Но за съжаление няма друг начин.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 15:55
Гост

Добра идея

Мики
Мики
19 ноември 2021 16:09
Гост

Поздравления.

Шивача
Шивача
19 ноември 2021 15:55
Гост

Късмет и успех.

Дани
Дани
19 ноември 2021 15:54
Гост

Успех желая на колегите

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 15:54
Гост

Желая щастие и попътен вятър на всички адвокати

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 15:53
Гост

Прекрасен празник е това за колегите. Честит да им е.

Йосиф
Йосиф
19 ноември 2021 15:53
Гост

Жалко, защото пандемията осуетява по-големи празненства

Филип
Филип
19 ноември 2021 15:53
Гост

Много европейско поведение. Браво!

Заки
Заки
19 ноември 2021 16:10
Гост

Най- накрая и ние да сме в крак с времето.

Македонски
Македонски
20 ноември 2021 10:26
Гост

Еврогейско. На конкубини.

Бъдещето е на Азия и Китай. Влез в час платен трол такъв!

Benaglevska
Benaglevska
19 ноември 2021 15:53
Гост

Браво

само отбелязвам
само отбелязвам
20 ноември 2021 10:29
Гост

Бангладешка, за кое браво ма?

Затова, че се правят на луди и не изпълняват решението на ОСАС от страната и са пу.ки като ПКП на лобистки и корпоративни интереси в САС и ВАдС ли?