Само членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които не са свързани с прокуратурата, да могат да внасят искане за отстраняване от длъжност на главния прокурор и да се намали мнозинството от 17 гласа, с което се взема решение за това. Отказът срещу главния прокурор да започне наказателно преследване да подлежи на съдебен контрол. А самото разследване да се извършва от „нещо като независим прокурор“. Това са част от препоръките за промени в законодателството у нас, с които да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, в случай, че той извърши престъпление, които отправя Венецианската комисия към българските власти.

Засега пълният текст на становището не е публикуван, но от комисията изпратиха специално съобщение за медиите, в което то е резюмирано. Малко след това от правителството огласиха, че за утре е свикано извънредно заседание на Министерският съвет, на което ще бъдат обсъдени промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Всъщност самото становище на комисията е за предложени в началото на лятото от министъра на правосъдието Данаил Кирилов промени в НПК, с които се създава механизъм за разследване на „тримата големи“. Венецианската комисия обаче отправя сериозни възражения към тях. А преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се съобрази изцяло с препоръките на комисията. Така не е ясно какви промени в НПК ще гласува утре кабинетът.

Законопроектът, огласен през лятото, предлага разследванията срещу двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор за извършено умишлено престъпление да могат да започват по предложение на трима членове на съответната колегия на ВСС или на министъра на правосъдието. Подобна и процедурата за отстраняването им от длъжност докато тече разследването. Разрешение да дава Пленумът на ВСС, като решението ще се взема с поне 17 гласа „за“, а самото разследване да провежда прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура. Промените са отговорът на правителството по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата „Колеви срещу България“ и „С.З. срещу България“, в които още преди 10 години беше казано, че България трябва да изготви механизъм за ефективно и независимо разследване на главния прокурор.

Венецианската комисия отправя призив властите да се откажат от идеята си промените в НПК да предвиждат възможност за отстраняване от длъжност не само на главния прокурор, но и на двамата председатели на върховните съдилища. „Да се предвижда такъв механизъм за председателите на ВКС и ВАС не е било изискване на  Европейския съд по правата на човека и е проблематично от гледна точка на независимостта на съдебната власт“, предупреждават експертите на Венецианската комисия. И заявяват: „Отстраняването от длъжност на двамата висши съдии от Пленума на ВСС, където съдиите са малцинство, противоречи на европейските стандарти и не се изисква нито от текста, нито от логиката на българската конституция“.

Въпреки че отстраняването от длъжност на главния прокурор изглежда като разумно решение на теория, то може да не проработи на практика заради позицията му в самата прокуратура и голямото му влияние във ВСС“, заявява още комисията. И обяснява, че ако се приеме тази идея на Данаил Кирилов, това ще означава да се разчита изцяло на информация събрана от разследващи, които са подчинени на главния прокурор. Освен това би било трудно да се намерят трима членове на Прокурорската колегия, които да искат да внесат предложение за отстраняване от длъжност и после 17 от целия ВСС, които да го гласуват, заявява комисията.

Комисията специално повтаря предишните си препоръки за „по-сериозни промени в състава на ВСС“ и подчертава, че проблемът, констатиран в решението „Колеви“, не може да бъде решен с едно единствено изменение, а по-скоро ще изисква комбинация от институционални промени, нови процедурни правила и еволюция на професионалната етика и на политическата култура.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Време е
Време е
11 декември 2019 17:13
Гост

Кой ще бутне Гешев? НИКОЙ. Време е за барикади, не за кръпки в ЗСВ.

Така е то
Така е то
11 декември 2019 17:10
Гост

Смислени предложения. Само дето Бойко се хвана с независимия прокурор и остана глух за процедурните правила, които предлагат. И сега ще има един ЗАВИСИМ прокурор.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
09 декември 2019 17:57
Регистриран

Приветствам тази прословута комисия.Но отричам нейното право да се произнася завоалирано, обощаващо, а не конкретно.Този т.н.дипломатичен изказ на изразяване може и да стимулира интелектуалните възможности на други юридически гилдии в други държави-членки. Но у нас , чрез хитрините на ДК, само се възобновява свойството на онези комунисти-бивши управляващи, да ни заблуждават че нещо се прави, за да заспим щастливи.Истината повече не може да бъде „просякиня“, облечена в дрипи, която върви сред нас и се моли да я видим,да я чуем.вРЕМЕ Е ДА Я ОБЛЕЧЕМ В БЯЛО И ДА Я НАСТАНИМ НА НЕЙНИЯ ТРОН.Нито проф.Върчев, нито проф.Герджиков, нито проф.Близнашки, не ще… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 12:09
Гост

Много се забързаха нещо. Иначе цели 10 години- пълен пас.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 12:11
Гост

Малиййй, чак да си развалят рахатлъка и да заседават в събота. Толкова не можаха да изчакат до понеделник.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 12:13
Гост

Такава е волята на шеф- Тиквуций.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 12:05
Гост

Интересно как ще го намерят този независим прокурор. Нали всички са под крилото на главния.

без страх
без страх
06 декември 2019 23:36
Гост

Както винаги ще внесат едно недоносче, дай Боже и да го публикуват за обсъждане, нооооооо, кога го правят е много по-интересно. Това е по време на безвремието между Коледните и новогодишните празници.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 23:07
Гост

Мирише ми на скорошни парламентарни избори

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 23:03
Гост

Много интересно, за къде така бързат, че са готови чак ЗНА да прегазят. Венецианската комисия от години казва едно и също, но чак сега се спешиха. Нещо става

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 23:06
Гост

Най-лесния и бърз отговор е заради мониторинга. Много, ама много им се иска да падне и вероятно ще размахат новото недоносче НПК, в опит да замажат очите. Ама от Венецианската комисия и Съветът на Европа не са луди

КМБ
КМБ
06 декември 2019 20:41
Гост

чакам НПК и се кръстя! Клета майка България

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 20:40
Гост

Финалът е драматичен – друга етика, ни трябва, друга култура!

боко
боко
06 декември 2019 20:40
Гост

Бко май едно говореше, венецианците друго препоръчаха – къде е прок избиран от ПК, къде е само хора, които нямат общо с прок да предлагат отстраняване…

падение на правовата държава
падение на правовата държава
06 декември 2019 20:39
Гост

А бе ГЕРБ Закона за нормативните катове ли отмени, че не разбрах?! Как МС приема промени в закон, които не са подложени на НИКАКВО обществено обсъждане, защото очевидно не може да приема черновите на Кирилов, които също никога не са добивали официален вид на законопрокет. Падение на правовата държажва!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 20:54
Гост

Даааа, на кого му пука за ЗНА…

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 20:34
Гост

Следя становищата на Венецианската комисия отдавна, но такова бързане от нашите власти не си спомням.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2019 20:34
Гост

Явно ножът е опрял на правилното място.