В спешно становище Венецианската комисия призова полския Сенат да не приема поредните промени в законодателството, свързани със съдебната власт, като подчертава, че те не само не решават проблемите с независимостта на съдиите, а още повече ги задълбочават.

Измененията вече бяха приети от долната камара на парламента – Сейма, на 20 декември 2019 г. и извадиха на улицата стотици съдии, които призоваха за оттеглянето им. Сега се очаква да бъдат обсъдени от горната камара – Сенатът, и, ако и той ги одобри, ще станат част от законодателството на страната.

Измененията от декември 2019 г. ограничават свободата на изразяване и сдружаване на съдиите и не позволяват на полските съдилища да проверяват дали други юрисдикции в страната са „независими или безпристрастни“ по европейските правила, посочва Венецианската комисия. И подчертава, че полските съдии са поставени в невъзможната ситуация да бъдат заплашени от дисциплинарно наказание, ако постановят решение, което съобразява Европейската конвенция за правата на човека, правото на Европейския съюз и други международни актове. Друго изменение предвижда всички въпроси, свързани с независимостта на съдиите, да бъдат решавани от новата Камарата за извънреден преглед и публични въпроси на Върховния съд. „Това решение е несъстоятелно, тъй като тази процедура е неефективна и независимостта на тази новосъздадена камара е съмнителна“, заявява Венецианската комисия.

В становището си тя критикува и това, че с промените ще се намали участието на съдиите в управлението на съдебната власт. По важни въпроси съдийското самоуправление е заменено от колегиум от председателите на съдилищата, които са назначени от министъра на правосъдието. Освен това Венецианската комисия подчертава, че се въвеждат нови дисциплинарни нарушения, които могат да бъдат обект на субективно тълкуване и да доведат до увеличаване на влиянието на министъра на правосъдието.

Тя изразява безпокойство и това, че ролята на съдиите в процеса по избора на председател на Върховния съд ще бъде още повече намалена, за да се превърне в обикновена формалност.

Затова Венецианската комисия, която още през 2017 г. критикува остро т. нар. първи съдебни реформи в Полша, призовава страната да се откаже от новите си идеи и да изпълни препоръките, които ѝ бяха дадени преди две години. Сред тях са да се върне към старото правило, че 15 от представителите на съдийската общност в Националния съдебен съвет се избират от самите съдии, а не от парламента. Значително да преразгледа състава и вътрешната структура на двете новосъздадени „супер-камари“ на Върховния съд – дисциплинарната и за извънреден преглед и публични въпроси, и правомощията им да се намалят така, че да се превърнат в нормални камари на Върховния съд.

Да се върне към стария начин на избиране на председателя на Върховния съд – по предложение на президента, но след одобрението на мнозинството от върховните съдии. Да възстанови правомощията на съдийската общност по въпросите за назначаването, повишенията и уволненията на съдии и да гарантира, че председателите на съдилища не могат да бъдат назначавани и освобождавани без значителното участие на съдийската общност.

Новите „реформи“ на управляващите в Полша са остро критикувани и от Европейската комисия. Преди дни тя поиска от Съда на Европейския съюз да наложи временни мерки, като нареди на полското правителство да прекрати дейността на Дисциплинарната камара. Тя е съставена от т. нар. нови съдии. Те са избрани от Националния съдебен съвет, но след като членовете му вече се назначават от Сейма.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
шутове
шутове
16 януари 2020 14:26
Гост

Много страшен пример дават Право и справедливост на всички изроди. Посягат на най-голямата ценност след живота и здравето – справедливостта и подчиняват съда, но това явно е сложно да се обясни на редовия гражданин, защото нямам друго обяснение как досега поляците не са ги изхвърлили с шутове

olele
olele
16 януари 2020 14:24
Гост

Властта в Полша е нагла и не се трогва от протести и предупреждения

анонимен
анонимен
16 януари 2020 14:24
Гост

Нямат си те Бойко, който да трепери от всеки протест, нали 🙂

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 14:16
Гост

Може би наистина е разумно председателят на Върховния съд да се избира по предложение на президента, но след одобрението на мнозинството от върховните съдии.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 14:14
Гост

Въвеждането на нови дисциплинарни нарушения реално могат да бъдат обект на субективно тълкуване и да доведат до увеличаване на влиянието на министъра на правосъдието. Това е недопустимо.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 14:12
Гост

След като четох, че протестите на съдиите в Полша били политически?!! Сега чакам да прочета как Венецианската комисия е едно нищо и мнението е без всякакво значение. Сигурно после същото ще кажат и за съда в Люксембург

Лили
Лили
16 януари 2020 14:27
Гост

Ситуацията тук е сходна. Там всяко публично изказване или участие в протест го определят като политическо. И тук така – всяко лично мнение на съдия също е политическо. Но у нас съдиите не са така сплотени, нито пък хората се интересуват от това, че да ги подкрепят, за голямо съжаление

Ивайло
Ивайло
16 януари 2020 14:28
Гост

Четох, че хората направили шпалир, за да минат съдиите. Съвсем различно е отношението в Полша. Тук всеки си е заровил главата в пясъка и гледа само себе си. Не се мисли глобално.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 14:34
Гост

Така е и по време на избори, които със сигурност се манипулират.

polska
polska
16 януари 2020 14:11
Гост

Това мракобесие трябва да бъде спряно, защото ако мине, дава пример на другите диктаторчета в Европа като ББ.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2020 14:20
Гост

А те не са малко. За сетен път тази комисия показа, че е наистина комисия за демокрация чрез право.