Върховният административен съд (ВАС) разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона „Магнитски“. Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване (пълния му текст виж тук).

В него българските власти включиха множество физически лица и фирми, за които поддържащата го Постоянна работна група (с членове министрите на финансите и вътрешните работи, председателят на ДАНС и изпълнителният директор на НАП) твърди, че са свързани със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“.

Още от самото начало Цветомир Найденов, както и брат му и баща му, които също бяха включени в разширения списък, настояват да бъдат извадени, тъй като от близо 2 години са прекратили всякаква свързаност със санкционирания от САЩ Васил Божков и именно след техни изявления започна разследването срещу него.

Днес тричленен състав на ВАС с председател Йордан Константинов и членове Бисер Цветков и Петя Желева (докладчик) също установи, че Цветомир Найденов няма никакви отношения с Божков.

„Жалбоподателят представя доказателства и аргументи, от които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“, заявяват върховните съдии.

И сочат в определението си, че прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския регистър, и е констатирано и от МВР, чиято дирекция „Правно-нормативна дейност“ е издала справка, че не е налице свързаност между Найденов и дружества, включени в разширения списък.

Освен това ВАС слага край на спора дали действията по поддържане на разширения списък от т. нар. Постоянна работна група са правни или фактически. В серия от определения Административният съд София-град отхвърляше исканията за изваждане от списъка с аргумента, че не са фактически действия. Сега ВАС пък категорично отхвърля тази теза.

„Посоченото от жалбоподателя действие по поддържане на данните му в списъка на страниците на МФ и НАП, следва да се квалифицира именно като фактическо действие, което продължава и към настоящия момент и засяга правната сфера на жалбоподателя“, заяви ВАС.

Той констатира и друго – ДАНС не разполага с преписка, въз основа на която Цветомир Найденов е включен в списъка. „НАП не е представилa волеизявление и правно основание за включване на жалбоподателя в списъка. Съгласно чл.252, ал.2 АПК административните органи и длъжностните лица трябва да предоставят данни за основанието на извършените действия. От което следва, че по делото е установена липса на волеизявление за включване на жалбоподателя в списъка“, посочват върховните съдии.

И заявяват, че прекратяването на свързаността е основание за изключване на Цветомир Найденов от списъка, поддържан на интернет страниците на Министерство на финансите и на Национална агенция за приходите.

В определението си върховният съд прави и ключов коментар за статута на т. нар. работна група: „Не може да се сподели доводът на МФ в депозирания отговор на частна жалба, че атакуваното действие се извършва в защита на националната сигурност и обществен интерес, тъй като действия в защита на националната сигурност и обществен интерес извършва Министерски съвет съгласно чл. 105, ал. 2 КРБ, а не членовете на Постоянната работна група, МФ, НАП, ДАНС или МВР. Законът за мерките срещу изпиране на пари също не дава основание за поддържане на данните на жалбоподателя в Списъка, тъй като същият не предвижда правомощия на Постоянната работна група, МФ, НАП, ДАНС или МВР за поддържане на списък с лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати“.

Може да се очаква, че изводите на съда по отношение на Цветомир Найденов, ще важат и за баща му Стефан и брат му Боян.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:50
Гост

Колеги, не се вързвайте на троловете, тях законът и правото не ги интеррсуват. Определението е правилно и обосновано, какво повече да се каже!

Мани
Мани
08 октомври 2021 18:33
Гост

Абе аре стига с тези американски простотии, Магнитски и баба му. Ние тук си имаме закони и процедури, в ЕС сме, даже сме суверенна държава.

Muncho
Muncho
08 октомври 2021 18:28
Гост

Добре, че бяха Цеките, че иначе Черепа още щеше да се вихри.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:30
Гост

Те не са цвете за мирисане също, имат гръб и закрила, но в крайна сметка това не ги прави престъпници, поне не знам да има нещо официално срещу тях.

Pich
Pich
08 октомври 2021 18:31
Гост

По-скоро са защитени свидетели, ама властта се смени и те така….

топки всякакви
топки всякакви
08 октомври 2021 18:19
Гост

ВАС май май е понахокал АССГ и то заслужено ми се струва. Със страх не се решават дела, топки трябват, както е модерно да се казва

нямаш общ бизнес - не си в списъка
нямаш общ бизнес - не си в списъка
08 октомври 2021 18:18
Гост

Имали ли са бизнес с Черепа? Да. Имат ли сега? Не. Точка. Щом нямат и то от години, нямат място в черни, бели, жълти и пембени списъци. Какво повече има да се разсъждава?
Не е като да са си прекратили бизнеса с него след санкциите по Магнитски. Станало е много преди това. И съдът баш това казва .

хайде стига
хайде стига
08 октомври 2021 18:14
Гост

Чета някои коментари и се чудя прочели ли са статията преди да коментират, за определението въобще и не се надам. Колеги, това РМС е пълен позор от правна гледна точка и дори фактът, че вече половин година държавата на практика е без действащ парламент е не е основание въз основа на него да бъдат налагани подобни санкции под списък. Радев преди изборите обаче няма да разреши на Янаки, който вече си каза, че решението на МС не става за нищо, да го преправят поне него.
Съдът е ясен и точен и повече няма какво да се коментира

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:14
Гост

Абсолютно правилно и добре аргументирано определение на ВАС!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 17:51
Гост

Прочетох решението и ми направи много добро впечатление. След като сума ти съдии се гърчеха от страх – едни твърдяха, че до подаване на жалбата срещу РМС-то то се изпълнявало , макар и в срока за обжалване(!!!), други – че действията били правни, а не фактически. А как ще са правни действия, ако РМС-то не е влязло в сила и не му е придадено предварително изпълнение, те.е не е изпълнително основание – си остава дълбока тайна. Сега съдът най-после си свърши работата и установи, че един човек си е прекратил преди 2 г. отношенията с Васил Божков и затова не… Покажи целия коментар »

недопустимо
недопустимо
08 октомври 2021 18:10
Гост

Интересно е как Найденови се оказаха в списъка, но други близки на Божков липсват и това не прави впечатление на никого в държавата. Това е все едно да не бяха извадили Ирена Кръстева за свързана с Пеевски.

Изненада, а!
Изненада, а!
08 октомври 2021 15:57
Гост

Някой да е очаквал друго от този свински съд?! И за децата е ясно, че играят с Каскета и защитават неговите „свидетели“ срещу Божков!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 17:04
Гост

Безкрайно съм удивен, че съдът трябва да отсъди незаконосъобразно само защото някой бил свидетел и че видите ли прокуратурата водела обвинението – сякаш някой друг може да го води. След като някой си е прекратил свързаността преди 2 г. очевидно е, че не му е мястото в този списък. Не е ли време да бъдем правова, а не политическа държава!

недопустимо
недопустимо
08 октомври 2021 18:08
Гост

Намирам коментара ви за недопустим за правната аудитория тук.
Определението на съда, което е публикувано и с което ако имате капацитет, можете да се запознаете е безукорно от правна и фактическа гледна точка. Цялата държава е казала, че няма данни Найденови да са свързани Божков и хоп – те се оказват в списъка?! Как става този номер.

Глупости
Глупости
08 октомври 2021 23:04
Гост

Ха-ха, той Найденов точно защото не бе съдружник на Черепа и не го накисна с детайли за общия им престъпен бизнес! Изобщо не са свързани, защото Божков отказа да плаща на когото трябва, за разлика от Цеките! То и „решението“ на този прояден от корупция и кадруван от мафията „съд“ е платено, само дето никога няма да разберем, колко точно е струвало!

връзка с главния мозък?!
връзка с главния мозък?!
09 октомври 2021 10:19
Гост

Тя свързаността не се установява за 10 години назад, а към настоящия момент. Никой не отрича, че са имали общ бизнес, а защо са развалили калимерта пък въобще не е тема.
Как лесно се пише за плащания, направо ме изумява! Има справки от ДАНС и МВР, че нямат нищо общо, ама видиш ли трябва да се плати на съда, за да ги прочете?! Нешо нямаш връзка с главния мозък!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2021 10:22
Гост

Къде търсиш връзка с главния мозък при трол, той е на команда при ВБ и толкоз. Не му трябва да мисли. Сега ако го питаш защо жената на Божков я няма в списъка, няма да може да ти отговори

До прасетата
До прасетата
09 октомври 2021 14:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Христо
Христо
08 октомври 2021 15:31
Гост

Много разочароващо решение.

Димчо
Димчо
08 октомври 2021 15:32
Гост

Даже и не подлежи на обжалване.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:40
Гост

Сериозно, пък аз си мислех че актовете по производствата по жарба пред ВАС трябва да се обжалват пред АССГ или пред Районни я съд. Браво, откъде ли е дипломата, ако въобще я има, защото май на троловете не им трябва такава.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:36
Гост

Когато се разсъждава по казуси, особено такива с обществено значение, не е зле да се изхожда от правото, а не от личното отношение към дадено лице. Направете си труда да погледнете решението на Министерски съвет. И при по-незадълбочен прочит може да се установи, че същото е вътрешнопротиворечиво (така например т.1, „б“ и т. 4). Освен това Министерският съвет е попропуснал да уреди механизма, по който се установява свързаност, респ. по който се преценява кога дадено лице трябва да бъде включено или изключено от списъка. На практика се дава възможност на постоянната работна група безконтролно да включва и изключва лица от… Покажи целия коментар »

Петя
Петя
15 октомври 2021 12:56
Гост

Абсолютно справедливо си е решението. Фактите са си факти – Найденови нямат нищо обшо с Божков от много време насам, много преди да се появи въпросния списък!

Панакотев
Панакотев
08 октомври 2021 15:27
Гост

Определено голяма излагация. НАйденови са за затвора не по-малко от Божков, Цветан Василев и Прокопиев примерно.

до Панакотев
до Панакотев
08 октомври 2021 18:22
Гост

Това очевидно не е предмет на делото във ВАС 🙂 Въпросът не е дали са за затвора, а дали са за списъка. Е, очевидно не са 🙂

Камен
Камен
15 октомври 2021 13:00
Гост

А защо тогава братята са първите и основни свидетели по делата срещу Божков?? Има си причина ВАС да са решили да ги извадят от този списък.

Николев
Николев
08 октомври 2021 15:27
Гост

Не вярвам да няма никакви проблеми Найденов и да не трябва да е около Магнитски, но ней се.

Любенова
Любенова
08 октомври 2021 15:26
Гост

Спор да няма, Найденов му се отвори апетита, след пускането на различни доноси против В. Божков. А че Божков си е престъпник си е друга тема.

Жалко
Жалко
08 октомври 2021 15:33
Гост

Престъпник, който е на свобода!

Medieval
Medieval
08 октомври 2021 15:26
Гост

Масово забравяте друго – Найденови си бяха поставени лица да пускат сигнали против Божков. Това си е много рискована работа. Обаче Цеките го свършиха това нещо. Сега естествено, че ще бъдат защитавани. Как не. Парите им са начистите на света. От дарения са ги печелили!

Стоилов
Стоилов
08 октомври 2021 15:33
Гост

А, сигурно! Или са икономисвали от банички 🙂

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 17:54
Гост

Има запис, че са заплашвани с убийство и с искане да си прехвърлят дружествата. Маже би за коментиращите това е без значение, но за повечето хора е от значение да направят нещо, за да се защитят.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 15:25
Гост

Всеки знае какво е било миналото на Божков. Дори да не е о явено официлано е ясно. Няма как да ти викат „черепа“ ей така просто. Защото харесваш легендите за кристалните черепи примерно. Обаче в случая Цветомир и брат му и баща им са си работили години наред с Божков без проблеми. Е аз да съм няма да се хвана да правя общ бизнес с Божков, каквото ще да става. Който се е завъртял под някаква форма около Божков е ясно, че няма как да му е чиста работата. Та да не ми се правят на много големи светци Найденови!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 17:58
Гост

А да сте чували, че много хора от този бизнес бяха принудени да станат съдружници с Божков, т.е. да му подарят дялове? Или и без да сте вътре си знаете всичко?

Миро
Миро
15 октомври 2021 13:06
Гост

Никой не отрича, че са имали общ бизнес, но по-важното е, че всичко това е назад във времето. Въпроса тук е дали имат място в този списък или не от правна гледна точка – е отговорът е НЕ!

Джош
Джош
08 октомври 2021 15:23
Гост

Тия са малки риби, но както са малки риби така са и крайно нахални и гнусни. Още повече Цветомир.

Младенов
Младенов
08 октомври 2021 15:23
Гост

Явно са платили добре на някого във ВАС за да ги извадят от списъците

Ники
Ники
08 октомври 2021 15:34
Гост

За жалост. Това е българското ни правосъдие.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 16:09
Гост

браво сливен

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:00
Гост

Решението е очевадно правилно от правна гледна точка. Откога се плаща за абсолютно правилни решения. Хайде стига хейтене и то без капчица доказателства.

Петя
Петя
15 октомври 2021 13:08
Гост

Няма за какво да си плащат. Мястото им не е в този списък – те са първите и основни свидетели по делата срещу Божков.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 15:22
Гост

Айде айде, тия двамата са най-чистите в тая държава. Глупости на търкалета!

Саливерстров
Саливерстров
08 октомври 2021 15:22
Гост

Незнам защо, но смятам, че човек, който се занимава активно с предлагане на онлайн хазартни игри няма как да е чист пред закона. Не знам да има честни комарджии и бирници.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:43
Гост

Дали нямаше някаква разлика между комарджия и лицензиран органтизатор на игри, който не заплашва като Черепа? И дали вече не е време троловете да се разкарат от правен сайт щото светят като крушки.

Дани
Дани
08 октомври 2021 15:21
Гост

Ма за какво настояват Цеките кой го интересува бе. Настоявали те. Престъпници!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 18:46
Гост

Бе – кой го интересува, бе – тролчо, много ниско платен си. Моля тролоработодателите – намерете по-квалифицирани тролове – вече има даже и юристи за такива.