Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, срещу решението на ЦИК да регистрира коалицията с участието на ДПС-Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ за изборите на 27 октомври 2024 г.

Върховните съдии приемат, че жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове подлежащи на оспорване пред съд (пълния текст на определението виж тук). Вчера ВАС отхвърли още две жалби на ДПС-Доган (повече виж тук).

„Доколкото с жалбата е формулирано недопустимо искане (основано на чл. 99, т. 1, 2 и 6 от АПК и определени от жалбоподателите като „новооткрити“ и „новоустановени“ факти от съществено значение) да бъде възобновено проведеното пред ЦИК административно производство, приключило с издаването на процесното решение от 11.09.2024 г., следва да се отбележи, че то несъмнено не е влязло в сила предвид подадената жалба срещу него, а оттам и е извън кръга на актовете визирани в чл. 99 от АПК“, пише съдът.

Както е известно, ЦИК регистрира коалицията „ДПС – Ново начало“ по разпореждане на състав на ВАС.

Сега върховните съдии Кремена Хараланова (председател на състава), Мира Райчева и Мария Радева (докладчик) заявяват: „Останалите въпроси повдигнати с жалбата в една своя част касаят преценката, вече реализирана от тричленния състав, разгледал жалбата срещу отказ на ЦИК за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи-Ново начало“, съответно – са преклудирани с постановеното от него влязло в сила решение № 9728/11.09.2024 г. по дело № 8364/2024 г. на Върховен административен съд. Други по съществото си са включени в предмета на делото, образувано по жалба срещу акт на ЦИК с който е отказано разглеждането на изявление на ПП „ДПС“ за отказ от участие в коалиционно споразумение, по което е образувано друго дело на ВАС, четвърто отделение – № 8586/2024 г. Несъмнено с оглед предмета на настоящото производство е недопустимо този съдебен състав да осъществява преценка за законосъобразността на съдебните актове, постановени по горепосочените съдебни дела“.

Определението на съда не подлежи на обжалване и на отмяна.