Два различни петчленни състава на Върховния административен съд (ВАС) окончателно постановиха, че решението на служебното правителство за създаването на т. нар. български разширен списък по закона „Магнитски“ е нищожно.

Произнасянето е по жалбите на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева и свързаното с Васил Божков „Интернюз 98“ ООД. Това са първите окончателни решения по общо над 60 дела, образувани във ВАС заради санкциите по американския закон.

Петчленен състав с председател Светлозара Анчева (също и докладчик по делото) и членове Кремена Хараланова, Димитър Първанов, Румяна Лилова и Александър Митрев е потвърдил решението по жалба на Кръстева (пълния текст на решението виж тук). А състав с председател Емилия Миткова и членове Милена Златкова, Аглика Адамова, Албена Радославова (докладчик) и Камелия Стоянова това по делото на свързаното с Васил Божков дружество (пълния текст на решението виж тук).

На 2 юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ, прилагайки глобалния закон „Магнитски“, вкара в черен списък за корупция избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, Делян Пеевски и тогавашния зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Два дни след това – на 4 юни 2021 г., служебното правителство прие Решение № 441 за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица. С него беше създадена постоянна работна група с участието на представители на министерствата на вътрешните работи и на финансите, на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция за приходите. На тази работна група беше възложено в спешен порядък „да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ“ (решението на МС виж тук).

Този разширен списък по „Магнитски“ предизвика лавина от дела на засегнати.

През февруари 2022 г. тричленни състави на ВАС по жалби на Кръстева и „Интернюз 98“ обявиха за нищожни съществените точки 1, 3 и 6 от РМС 441 – за създаването на списъка и на работната група, която да го поддържа. А за точки 3, 4 и 5 се приема, че имат характер на вътрешно служебен акт, който не подлежи на обжалване. С тях се дават указания списъкът да се публикува на сайтовете на МФ и НАП, ДАНС да следи за свързаност и министърът на финансите да отговаря за дейността на работната група.

Петчленните състави потвърждават решенията, а мотивите им обобщиха от ВАС.

„Петчленните състави на ВАС приемат мотивите на тричленните състави, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност по смисъла на чл. 146, т.1 от Административнопроцесуалния кодекс. Не е спазено и изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на ЕС, на Конституцията на Република България, на национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни“, обясниха от съда.

И посочиха, че петчленните състави са изтъкнали, че липсва конкретна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде решението за създаване на списъка. „Посочените общи разпоредби на Конституцията и на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация не определят материалната компетентност на Министерския съвет, нито цитираните глобален закон „Магнитски“, Конвенцията на ООН за корупцията и регламенти на ЕС. Липсата на нормативна основа за издаването на акта, е и липса на материална компетентност, която винаги води до нищожност на издадения акт, какъвто е и този случай. В тази връзка обосновано съдът в обжалваната част на решението си пред настоящия съд е приел въз основа и на Тълкувателно решение № 2/1991 г. на ОСГК на ВАС, че всяка некомпетентност води до нищожност“, се казва в съобщението на съда.

Освен това петчленните състави на ВАС са подкрепили изводите на колегите си от първата инстанция, че Регламентът на ЕС № 2020/1998 на Съвета относно ограничителните мерки срещу тежки нарушения на правата на човека не дава право да се счита, че някои от разпоредбите му могат да се използват като правно основание за издаването на решението на МС. „Този Регламент е относим и приложим относно геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания и други форми на жестокост. В този смисъл правилно съдът не е възприел доводите на Министерския съвет за приложимост на разпоредбите на цитирания Регламент, още по-малко някои от тях да послужат като правно основание за издаване на процесното решение на Министерския съвет“, изтъкват върховните съдии.

Дни преди произнасянето на ВАС се разрази скандал с чернова на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, разпространена в медиите. Заради явното противоречие на някои от текстовете в нея всички отрекоха авторството ѝ. Впоследствие се оказа, че е един от вариантите, който обсъжда работна група в Министерството на правосъдието, но не е получавал подкрепа от нея (повече виж тук).

Междувременно днес зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев беше изслушан от правната комисия в парламента заради изтеклите в медиите текстове. Той заяви, че все още няма нищо, по което да се говори – не е ясно дори как ще се казва един евентуален бъдещ закон. Той разказа, че основните спорове в работната група са как такъв закон би се отнесъл към Конституцията и европейското законодателство. „Нямаме законопроект, който да представим на обществото“, категоричен беше Ганчев.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Булгаристанско "правосъдие"!
Булгаристанско "правосъдие"!
02 юни 2022 22:22
Гост

Нелепо е ДуПяСе Мешерето да се нарича ВАС!

Анонимен
Анонимен
03 юни 2022 16:24
Гост

Нелепо е да си толкова глупав.

Пионки нещастни!
Пионки нещастни!
03 юни 2022 23:42
Гост

А ти пращиш от мозък! Пеевски цървул!

Дон Балон
Дон Балон
02 юни 2022 8:38
Гост

Да сте очаквали нещо друго от служебното на генерал Деси?

Да, Янев е мъж и изпитва проруски симпатии на американска сметка в ново политическо амплоа.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юни 2022 18:04
Гост

Поредния правен запъртък с автор промянаджиите, които само гледат как да не поставят е услуга на Козяк. Писна ми от юридическо невежество на „умнокрасивитета“, който ни управлява.

Адвокат
Адвокат
01 юни 2022 21:37
Гост

Сега чакаме творението „донос-бонус“

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 11:04
Гост

След дългогодишната гавра с правото у нас от страна на управляващата мафия в лицето на ГЕРБ и ДПС, сегашните управляващи се опитват да поправят огромните щети, но най-вече от неопитност правят грешки. И мафията и троловете й акцентират само на последното, но не и на добрите намерения, които имат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2022 12:08
Гост

Ти , ако не си политически трол пък ей ма де съм.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2022 14:49
Гост

Политическите тикво-тролове са ревностни поддръжници на тиквата, каскета, кака Сийка, Спонджбоб и други разни пародийно-правни образи, които допринесоха за принизяване на правото у нас

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2022 22:46
Гост

Едни и същи опорки, щит нямате какво ново да кажете. ПП, ДБ и тем подобни се дънят ден след ден, тоз ми говори за събития преди години.

адвокат
адвокат
02 юни 2022 15:31
Гост

Може да е откровено наивен човека.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2022 22:51
Гост

Без значение е кой е наивен. Некомпетентност и откровената простащина на Хазарта, Мирослав Иванов ( на Ленчето мъжлето) Искрен Митев, че и Минчев са достатъчни, за да може и слепец да погледне колко са зле новите. Проблемът е, че имат и самочувствие, че могат и знаят, което не е вярно, видно от газовете им.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:42
Гост

Нормално и очаквано за юристите.

Роки
Роки
01 юни 2022 17:20
Гост

Абсурдно решение.

Боби
Боби
01 юни 2022 17:21
Гост

Поредната излагация.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:14
Гост

Отвратително

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:13
Гост

Недосегаемите

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:13
Гост

Какво следва?

Милева
Милева
01 юни 2022 17:13
Гост

Е, тоест нищо няма да се случи сега?

Тити
Тити
01 юни 2022 17:23
Гост

Лоша работа. Пак ще отърват кожата.

Иванова
Иванова
01 юни 2022 17:12
Гост

САЩ ти казват кой е съмнителен, но виж в България не се вижда как тия хора са съмнителни и как може да се докаже.

Симеон
Симеон
01 юни 2022 17:25
Гост

Явно са си платили добре.

Людмил
Людмил
01 юни 2022 17:12
Гост

Ох майката на депутата на ДПС… каква жалба, бе жена. САЩ казаха, че син ти е престпник.

Щерев
Щерев
01 юни 2022 17:26
Гост

Тя със сигурност го знае много добре.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:11
Гост

Е да, не може да се оплачем… айде сиктир.

Кики
Кики
01 юни 2022 17:27
Гост

Глас в пустиня…

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:08
Гост

Понеже управляващите говорят за морал, а реално демокрацията и политиката нямат морал. Разграничават се още от бащите на демокрацията – Платон и Аристотел.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:08
Гост

В МС бързат, като пале пред майка си. Популизъм до дупка, това е. Не ми се вярва. И ДБ са същите. Абсолютни поулисти.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2022 17:07
Гост

Пак са с издънили от МС