Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров е окончателно оправдан по делото за присвояване на 4,5 млн. лева от дружеството.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС) (пълния текст на решението виж тук), след като остави в сила решението на апелативния съд, според което няма никакви доказателства за обвинението на прокуратурата. Съставът на ВКС с председател и докладчик Мина Топузова беше обявил делото срещу Димитров за решаване преди почти две години, но едва днес постанови окончателното решение за оправдаването на ексшефа на „Топлофикация“.

Това е и най-дълго продължилото дело срещу Димитров, внесено за пръв път в съда преди 14 години, по което той беше и осъждан, и оправдаван, докато през 2012 г. Върховният касационен съд (ВКС) не го върна за ново разглеждане, а накрая процесът започна отначало.

Така през 2019 г. градският съд оправда Димитров и подсъдимата с него шефка на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. През всичките 14 години прокуратурата твърдеше, че присвояването е ставало през договори на „Топлофикация“ с „Шибър“. Според обвинението парите са били превеждани на фирмата в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

За да обоснове завишените цени, на които са плащани изделията, прокуратурата се позоваваше на комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на „Шибър“ за продукцията били 11,774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7,349 млн. лева.

И трите инстанции обаче приеха, че не само не може да се направи подобно заключение, а напротив – изводът е, че процедурата е била напълно законна и прозрачна. Според експертно заключение въпросните доставки са част от проект за рехабилитация на „Топлофикация“, съфинансиран от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и ЕС чрез програма ФАР. Търгът е бил проведен по правилата на международните банки, като именно те са одобрили за доставчик германската фирма „Адамс Арматурен”, а тя пък е имала само един представител в България и това е била „Шибър“. Така съдът стига до извод, че изобщо не може да се говори за произволен избор на доставчика и за връзки и зависимости между Димитров и Стоилова, освен нормалното им познанство покрай общата работа.

В решението на ВКС е обърнато специално внимание на частта от обвинението, в която са инкриминирани проформа фактури, с които се твърди, че са извършени доставките.

„Проформа фактурата не е данъчен документ и основното ѝ предназначение е да предизвика авансово плащане. Тя няма счетоводно изражение, тъй като на осчетоводяване подлежи самото плащане. С оглед изложеното се налага извода, че по всички пунктове на обвинението са инкриминирани проформа фактури за авансови плащания, което не представлява доказателство в подкрепа на тезата за фрагментиране на принципно неделими изделия“, обясняват върховните съдии.

Те посочват, че дори и да имаше нарушения на Закона за обществените поръчки при избора на фирми за доставки, това е неотносимо към обвинението за длъжностно присвояване.

„Това е така, тъй като нарушаването на служебни задължения, произтичащи от закон, подзаконов нормативен акт или длъжностна характеристика не е елемент от обективната страна на това престъпление. При наличието и на други изисквани от закона предпоставки, то би могло да представлява престъпление, улесняващо присвояването, каквато хипотеза в случая не е налице“, пише ВКС.

Върховните съдии припомнят в решението си, че присвояването се изразява в разпореждане от страна на длъжностното лице с поверени му вещи, пари или други ценности, които е трябвало да пази и управлява, като това противозаконно разпореждане с чуждото имущество може да бъде осъществено с фактически или правни действия. След това съдът обяснява, че юридическото разпореждане с предмета на престъпление е винаги в полза на трето физическо или юридическо лице. Тогава собствеността върху имуществото преминава в полза на третото лице окончателно и безвъзмездно.

„Ако сделката, с която се осъществява акт на разпореждане, е възмездна, не се осъществява присвояване“, подчертава ВКС и припомня, че в случая срещу платените от „Топлофикация“ пари са доставени стоки в складовете на топлофикационните райони, като са издадени и данъчни фактури.

Всички съдилища отхвърлиха и тезата на прокуратурата за плащани по-високи от пазарните цени за доставките, тъй като изначално не е било изяснено каква е била средната пазарна цена за всяко изделие.

„Неустановеният по несъмнен начин размер на предмета на престъпление не позволява да бъде направен извод, че е осъществено и изпълнителното деяние на престъплението по чл.203 във вр. с чл.201 от НК, доколкото се твърди, че е присвоена именно сума, с която е надвишена средната пазарна стойност на доставените стоки. Липсата на елемент от обективната страна на престъплението по чл.203 във вр. с чл.201 от НК сочи на несъставомерност“, пише в заключение ВКС.

Съдебната сага около „Топлофикация“ започна преди 16 години с ареста на Валентин Димитров. След това обаче той беше осъден на три инстанции единствено по делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от три години затвор. Преди 4 години пък беше окончателно оправдан за валутни престъпления. Единственото останало дело срещу него е за пране на пари. То продължи рекордните 12 години само на първа инстанция и приключи едва миналата година, когато градският съд осъди Димитров на 7 години затвор.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
08 февруари 2023 13:06
Гост

Много се веселях преди време, като имах един казус със скъсано въже на телфер, седим в Градски съд – София и се гледаме любезно.

Викам – а – в залата няма вещо лице – телфер е макара за навиване на метално въже с памучна сърцевина и т.н. Показвам и еди- какво си .

Някой може ли да даде термин за щибър – това е конусовидна междинна спирателна система, която при налягане, осигурява бързо и безотказно затваряне на тръбопровода.

Но – иначе сме богове на данъчните престъпления.

Младия адвокат
Младия адвокат
08 февруари 2023 9:55
Гост

Топлото, Маджо, Маргините и т.н. деятели на 90-те години на миналия век и носители на цветущи прякори са несъмнено недосегаеми . Тях българското правосъдие гледа отдалеч и като му отвърнат с поглед, то свежда своя надолу в свян и страх.

Доцъкали сме до предапокалиптичен сценарий, също като Франция в навечерието на Революцията. И досущ като Луй 16-ти, има основание да се допусне, че на някои големци ще бъде отреден съд не държавен, а народен. А Луи 16-ти, хм, как да се изразя, не е бил намерен за невиновен.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 9:40
Гост

Вальо Топлото беше изоставен от всичките си високопоставени и влиятелни приятели и да се търси намеса при решението на съда е просто несериозно. Така че да благодарим за пореден път на компетентната ни прокуратура.

Име
Име
08 февруари 2023 1:58
Гост

Де факто няма нарушение, защото Топлофикация не е нищо повече от Акционерно дружество, а не можеш да съдиш управителя за действия или бездействия – има си Устав, където отговорността е ясна – 3 работни заплати глоба, еди-какво си.

За сключени сделки – отговорност, смяна.

Има Общо събрание, а ако е ЕАД – пак има Принципал.

Същото е и с болниците и други общински – привидно на думи общински или държавни – привидно на думи, а всъщност чисто частни дружества.

Димо
Димо
07 февруари 2023 20:19
Гост

Тоест комплексната счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на продуктите не е достатъчно доказателство!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2023 20:09
Гост

Жалко! ПОЗОР! Жалко, че някой от „съдиите „в този състав на ВКС бяха заблудили публиката, че са съдии- почтени, независими и компетентни! Да, последна инстанция са и , да- в България съдии не ловят за такива неща, само ги използват, но две от тези заблудени души можеха и понякога бяха различни. Интересно ще имат ли угризения и поне един път ще се запишат ли дали си струваше?!

Брадясало "правосъдие"
Брадясало "правосъдие"
07 февруари 2023 19:27
Гост

Това брадясало дело е от времето на Борис Велчев като главпрок. Пълно потвърждение на сентенцията „за кокошка няма прошка, за милиони няма закони“.
„Вальо Топлото пита от ареста “Р. Овч.” защо не му помага“ – https://www.mediapool.bg/valyo-toploto-pita-ot-aresta-r-ovch-zashto-ne-mu-pomaga-news124661.html

“Р. Овч.” НЕ е Румен Овчаров, да си знаете. Тъй казва съветникът на Гоце, „главният прокурор“. Тъй каза и съветникът на Гоце – шефът на ВКС…

„Правосъдието“ няма общо със справедливостта.

Да си додем на думата - "Филип" е оправдан от ВКС
Да си додем на думата - "Филип" е оправдан от ВКС
07 февруари 2023 19:39
Гост

„Вальо Топлото – агент „ФИЛИП“ на ДС – получи втора осъдителна присъда от 7 години затвор“

„Съдебният процес стартира през есента на 2009 г., а до присъда се стигна 13 години по-късно.
Днешното решение на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.
По друго дело по обвинение в безстопанственост и злоупотреба със служебно положение (закупуване на луксозни стоки със средства на „Топлофикация“) бе осъден на 3 години затвор, като през 2015 г. Димитров влезе зад решетките, когато присъдата бе окончателно потвърдена.“

https://desebg.com/drugi/5227–7-

Деветашков
Деветашков
07 февруари 2023 18:11
Гост

Те хората деца направиха и ги отгледахе, докато тече тая простотия

Хари
Хари
07 февруари 2023 18:49
Гост

И сега какво: Вальо топлото е чист като сълза.

"Гоце" беше съдебната власт, след него Бети
"Гоце" беше съдебната власт, след него Бети
07 февруари 2023 19:44
Гост

Също като Софиянски с адвокат Доковска:
„София – град за продан“ – https://corruptionbg.com/Sofia-grad-za-prodan

Чулев
Чулев
07 февруари 2023 18:11
Гост

Поредната излагация

Костов
Костов
07 февруари 2023 18:07
Гост

Както е писал някой преди мен – този цирк ще струва пари на данъкоплатеца

Моолов
Моолов
07 февруари 2023 18:07
Гост

Има си хас да не е виновен

Стратиев
Стратиев
07 февруари 2023 18:06
Гост

Поредния цирк в правораздавателната ни система

Срам
Срам
07 февруари 2023 18:50
Гост

И то от върховните!

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2023 17:58
Гост

Сега познайте колко ще струва тоя цирк на данъкоплатеца. Отново.

Теменужков
Теменужков
07 февруари 2023 18:10
Гост

Данъкоплатеца си плаща за избори, за правни казуси. Изобщо плаща си за всякакви глупости. Но иначе училищата му несанирани, децата му няма къде да играят по физическо, защото физ. салоните са под всякаква критика. Няма хубави и изремонтирани болници (говоря за кварталните ДКЦ-та, не за националните. Там, където водиш детето си, като има грип или възрастния човек. И двамата няма как да си измият ръцете, защото в тоалетните тече само студена вода). Нямаме качествени спортни бази и стадиони. Гледаме футбол, като кучета. Но имаме пари за какви ли не глупости. НАП събира. И то говорим за средния данъкоплатец. Да не… Покажи целия коментар »

Спиро
Спиро
07 февруари 2023 18:53
Гост

Да не ти се налага да лежиш в болница. Пълна мизерия! Храната въобще не я обсъждам. По- добре беше в казармата.

кай чесно
кай чесно
07 февруари 2023 17:55
Гост

Дали бай Вальо е невинен, съмнявам се, но че бг правосъдието се задейства като бухалка и като реши да унищожи някого се нахвърля срещу него и му измисля такива обвинения, че свят да ти се завие. Как е измислено това присвояване при възмездна сделка и осъществена доставка!

Стратиев
Стратиев
07 февруари 2023 18:07
Гост

Е вие казвате, че надали е невинен, но как пък бил виновен? Противоречите си

Чичо Сам
Чичо Сам
07 февруари 2023 17:47
Гост

Значи децата, които са се родили, когато е започнало всичко, ще завършат училиюще преди да приключи.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2023 17:48
Гост

A, може и дипломи от университет да вземат, както пише, че се движи едното му дело.

Флашко
Флашко
07 февруари 2023 18:10
Гост

Е те в България така текат делата

9876
9876
07 февруари 2023 17:44
Гост

Две години ВКС мисли мотиви?!?! Това е покъртително

хубаво е, но не е готово
хубаво е, но не е готово
07 февруари 2023 17:49
Гост

И то само за да потвърди! Виж никой не може да бие съдия Крънчева-Тропчева с 12 години на първа инстанция. Хубаво е, но не е готово

123
123
07 февруари 2023 17:56
Гост

To продължава да не е готово, защото и там мотиви трябват.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2023 17:43
Гост

Някои се пенсионираха с делото на Димитров. Няма майтап

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2023 17:42
Гост

Малей, много ни е бързо правосъдието. Браво

Manolov
Manolov
07 февруари 2023 18:11
Гост

Гордеете ли се с него?

Само питам
Само питам
08 февруари 2023 11:10
Гост

Искам да съм му адвокат по делото срещу прокуратурата по ЗОДОВ и да се пазарим за хонорар.