Висшият адвокатски съвет (ВАдС) реагира в защита на адвокат Мария Шаркова, която от седмици е обект на проверки след позициите ѝ за развитието на детското здравеопазване.

Самата Шаркова съобщи, че тя и други членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница към Министъра на здравеопазването, са викани в ДАНС по сигнал на дружеството „Търговска лига“. На изслушване в парламента шефът на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че проверката е възложена от прокуратурата.

Сигналът на търговското дружество идва след като правителството първо одобри, а след това отхвърли проекта му за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“. Срещу изграждането на тази частна болница в столицата реагираха членове на обществения съвет към здравния министър, сред които и адвокат Шаркова.

Този съвет е експертно консултативно звено и няма решаващи функции, а  членовете му не получават възнаграждения.

След реакцията на членове на съвета и отказа на правителството, адвокат Шаркова съобщи, че е викана в ДАНС, а в последствие и от Комисията за противодействие на корупцията. КПК я е повикала „за предоставяне на сведения по сигнал за конфликт на интереси при участието ѝ в обществения съвет“, като целта била да се установи дали сред клиентите ѝ има лечебни заведения с педиатрични звена и дали чрез публичните си позиции и участието си в тя защитава техни интереси.

Шаркова не е уведомена за основанието на което ДАНС и КПК извършват проверките, като следва да се отбележи, че нито адвокатите, нито членовете на консултативни съвети са лица, заемащи публични длъжности, които проверява комисията.

В тази ситуация адвокат Шаркова е потърсила Висшия адвокатски съвет за становище. Ето какво заяви съветът по повод на случващото се с нея:

„Справедливостта, най-висша ценност на правовата държава и всяко цивилизовано общество, е непостижима без правосъдие, почиващо на върховенството на закона и правото. Честно и справедливо правосъдие има само там, където има защита. Защитата е конституционна задача на адвокатурата.

Освен че адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита, те служат на интересите на правосъдието и изпълняват задълженията си към обществото, за което съществуването на свободната и независимата адвокатска професия, подчинена на собствените си правила, е същностна гаранция за опазване на законността и на правата на човека, евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото.

Адвокатът следва да използва знанията и опита си в полза на обществото и да защитава интересите на уязвими групи граждани и като такъв не може да бъде подлаган на репресия заради изпълнение на функциите си в защита на обществения интерес и заради изказване на мнения и становища в тази връзка.

Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми, включително такива, свързани със здравеопазване, правосъдие и други важни сфери от обществения живот. Адвокатите не само съветват и защитават. Адвокатурата, като институция, има и друга, твърде важна обществена роля, а именно – да отстоява принципите на законността и справедливостта при всички случаи, когато тези принципи са застрашени или нарушени. Недопустимо е адвокати да бъдат преследвани, а още по-малко поставяни в ситуация да нарушават адвокатската тайна, гарантирана от Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката и да предоставят данни за свои клиенти.

В тази връзка, Висшият адвокатски съвет намира за особено тревожни случаите, при които адвокати са обект на проверка и са извиквани да предоставят „сведения“ без яснота за тяхното процесуално качество в рамките на тези производства и без да им бъде предоставена ясна и конкретна информация за правното основание на извършваните проверки, в това число във връзка с какви предполагаеми деяния са инициирани тези производства.

Държавната власт – законодателна, изпълнителна и съдебна – е длъжна да пази свободата и независимостта на адвоката, а не да я разрушава, нито да бъде съучастник в налагането на цензура върху свободата на изказване на професионални мнения и становища. Адвокатът служи на държавата и спомага за изпълнението на нейните функции, като посягането върху независимостта на адвоката е посегателство срещу държавността – особено в случаите, в които адвокатите защитават публични позиции, отнасящи се до общественото здраве и здравето на нашите деца в рамките на тяхната професионална компетентност.

Висшият адвокатски съвет обръща внимание на всички държавни органи, че адвокатите се ползват с институционална независимост и свобода не само при извършването на конкретната си дейност като адвокати, но и при изразяване на позиции и становища в качеството на експерти в дадена област, включително и като участници в дейността на обществени органи и организации“.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Emak
Emak
15 юли 2024 16:10
Гост

Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:- https://use.my/woodman

незапознат
незапознат
15 юли 2024 21:09
Гост

А как стои въпроса със щранга?

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 15:01
Гост

Тия адвокати да не се мислят за свещени крави, че да са неприкосновени от всякакви проверки, разпити и справки! Кога от НАП ще има проверки на доходи, декларации и данъци, питам!

Здравко
Здравко
15 юли 2024 14:43
Гост

адв.Мария Шаркова – специалист по медицинско право? Аз не зная в университета да се учи такъв раздел на правото! Поне по мое време нямаше 🙂 . Но по ме гложди въпросът, в този обществен съвет за детска болница получават ли хонорари?

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 12:17
Гост

Колега Шаркова, разбирам болката Ви, за щастие на Вас, адвокатите, не Ви правят проверки всеки ден. На мен, като магистрат, са ме проверявали едновременно и от НАП, и от Инспектората, и от СГП. И това е само един „епизод“ от работата, проверки и сигнали се подават периодично до различни институции. Да, ДАНС и КПК все още не са ме „чегъртали“, но за всяко нещо си има първи път. Моята независимост, освен сам да си я пазя, не съм убеден, че ВСС или друг орган в тази държава може да ми я гарантира, но нямам и правото да се оплача публично,… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
15 юли 2024 11:08
Гост

Вре се в медицината, там е намерила прехрана, там има парички. Още не мога да забравя колко е мях на становището и относно гарантираните плащания към лекари и зъболекари. Тогава тя дота „аргументирано“ заяви, че това са средства които трябва да се връщат или приспадат от заплащанията в бъдещ период след отпадане на карантината. Ама това е, всеки търси място под слънцето,

незапознат
незапознат
15 юли 2024 11:12
Гост

Може ли линк за какво иде реч?

Иван Иванов
Иван Иванов
15 юли 2024 8:26
Гост

Много е умна и това прави веднага впечатление, аз ако имам херния и – проблем в болница – веднага при нея, хем херния – хем адвокатка.

Прави си реклама жената, това прави.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2024 8:42
Гост

Рекламка, и то доста жалка.

възмутен
възмутен
15 юли 2024 16:27
Гост

Стил!

до Иван
до Иван
15 юли 2024 10:41
Гост

Лошо няма, на мен плочките в банята ми ги нареди човек, който се оказа вписан адвокат-забрана няма, той не е на трудов договор, и при цените на плочкослагането днес-що пък да не го прави- от седмица редене на плочки си докарва четирицифрена сума-не е откраднал, изработил си е парите с нелек труд. Да не коментирам,че знаeме всички от медийни публикации и за прокурори и съдии, които дават студия на туристи във морски ваканционни комплекси(забрана няма-не е трудов договор, всеки може да склч граждански договори, не пречи на никой, туристите доброволно ги търсят, без да знаят, че хазяинът е прокурор, по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 юли 2024 14:01
Гост

Адвокатчетата май се самозабравиха.

Не е забравено беззаконието от 2014г
Не е забравено беззаконието от 2014г
14 юли 2024 8:01
Гост

Напомням , че СГС беше направила опит НЕЗАКОННО да разследва и бивш президент(СГП няма и йота правомощие по темата*). Ето този случаи на потресаващо беззаконие, и удар по правовия ред от 2014 , останал без последици. гhttps://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/05/19/2303193_prokuraturata_opitala_da_razsledva_prezidenta_za/ Прокуратурата опитала да разследва президента-статия в Капитал от 2014г *как се разследва хипотетично президент, ако хипотетично се наложи-пише в Конституцията, а не в НПК-това един прокурор следва да знае, учи се в първи курс по Конституционно право-президент , хипотетично, се разследва и обвинява по специален ред-записан в Конституцията, и този ред не е в НПК, и прокуратурата НЯМА правомощия. Градска, селска и коя… Покажи целия коментар »

отдолу
отдолу
14 юли 2024 8:02
Гост

СГП да се чете, не СГС.

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юли 2024 12:40
Гост

Вие наричате Росен Плевнелиев Президент, това – сериозно ли е. Тоест – наистина смятате, че сме имали държавен глава, това е смехотворно.

Но наистина – дори и при липса на каквито и да е качества, той не може да бъде разследван.

ГЕРБ се опитаха да направят нещо като – сплашване, като влязоха в Президентството, народа се вдигна като един. Та се отървахме поне за малко от тази работа.

Бойко Борисов усети – че му идва краят. Както и да е – живи и здрави – отървахме се засега.

А Сотир Цацаров добре си живее.

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юли 2024 6:33
Гост

Навремето – 2000 година, аз и другите колеги спомогнахме да се въведе частното здравеопазване, като аз лично – виждам „кръв по ръцете си“, не трябваше да е това. За другите неща – не съжалявам, но – просто пуснахме „магураджиите“, схемаджиите, далавераджиите в системата.

Сега и на зъболекар не можеш да отидеш, едно го мислехме – а стана както винаги. Ужас. Умират по коридорите, как така стана.

А иначе момата е просто „петимна“ за изява – както се казва.

възмутен
възмутен
13 юли 2024 19:46
Гост

Гнус ме е от това разделяне на съсловия. Като ме сезират нали трябва да събера доказателства. Да вдигна ръце и да кажа -ох, ами ако напише писмо някой съвет. Ей, колеги, какво става?! Вместо снимки и писма, дайте да решим конституционни проблеми, дайте горещи за държавата и правото проблеми, които са важни и съществени. Повеченяма да чета коментари.

Юрист
Юрист
13 юли 2024 13:00
Гост

Странно писмо. Прокурорски проверки се правят не за обществени позиция. И това юристите го знаят от 3 курс

Ха ха ха ха ха ха
Ха ха ха ха ха ха
13 юли 2024 12:03
Гост

Дали прогнилия от лобизъм, корупция и слугинаж ВАдС би реагирал така на обикновен адвокат?!

НИКОГА!!!

Но Шаркова е от богопомазаните от кантората на баба Доци. И редовно е ефирна по частните хамерикански телевизии.

И сега понеже се карат две медицински лобита … взели страна.

Пеналист
Пеналист
13 юли 2024 10:58
Гост

Държавна или частна, все е детска болница от каквато София има нужда! Не е нормално да има такива атаки срещу колеги. Какъв конфликт на интереси видеха ДС калинките в човек с кауза? Не е нормално да наричаш адвокатите лешояди, които чакат пред болниците. Не е нормално изобщо, че сме допуснали държавата и нейните органи и администрации да бъдат овладени от една селска мафия съставена от хора с малки, селски душици…

Иван Иванов
Иван Иванов
13 юли 2024 7:34
Гост

Адвокатурата е излишно звено, но това – между нас – те ни оставиха в разгара на събитията – когато ни намалиха адвокатските хонорари, сега са много активни и то – какво правят всъщност – навсякъде ни се смеят, поне го правят зад гърба ни. Но поне не ни подиграват откровено.

Пише едно в законите – но става друго. Адвокатурата не ни е защитила нищо досега – нямат може би възможност.

Сами се справяме със живота, сред мафиоти, лихвари, на студено и на гладно, сами плетем съдбите на хората, сами се топлим с успехите си.

Има си отговорни за това положение
Има си отговорни за това положение
14 юли 2024 12:35
Гост

И кое адвокатско лоби п8зволи да се принизява професията ? Доковска, Лулчева и компания! Те се бореха само за техните си тайни договорки и не се интересува ха за гилдията и колегите защото са с политически чадър. Защитава повече съюза на съдиите отколкото адвокатска професия и логично такива житейски ограничени юристи със стеснен кръгозр като Цацаров, Гешев, Сарафов започнаха да майката адвокатите

Б.К.
Б.К.
12 юли 2024 22:02
Гост

Положението е такова, че ако не са те привиквали в ДАНС, не си кой знае какъв адвокат.

Ad nauseum
Ad nauseum
13 юли 2024 12:05
Гост

Шаркова трябва да е благодарна на ДАНС за безплатната реклама.

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юли 2024 6:28
Гост

Тя е много меркантилна – ако трябва да кажем с точните имена, айде нема нужда, сега – виждали сме хиляди такива. Жива и здрава – но не знае как се гради кариера.

За кратко ще стане популярна и после – страшна работа, застой, дано не съм прав.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 юли 2024 21:56
Гост

Очевидно адв. Шаркова е изключително недолюбвана личност сред част от лекарското съсловие по обективни причини, но в конкретния случай откритото заявяване на позиция в защита на обществения интерес е достойно за уважение и трябва да бъде подкрепено на всяка цена.
С риск да прозвуча старомодно, за пореден път жена върши мръсната „мъжка“ работа в тая държава.

П.С. Мисля, че не е нужно да се коментира кои са Търговска лига и какви политически обвързаности имат.

Иван Иванов
Иван Иванов
13 юли 2024 7:39
Гост

Прави си реклама, по този начин – пробивна е – не бих и поверил дори регистрация на ЕТ, много уста – малко работа, нека сме честни.

Едвам успявам да се оправям с такива мислителки.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 юли 2024 8:38
Гост

Може и това да е, но позицията така или иначе е важна, защото с тези темпове България я грози здравен олигопол между 2-3 големи застрахователно – болнични конгломерата и множество по-малки.

P.S. Днешно време кой ли не си прави реклама – то на магистрати им писва да седят в прашните кабинети и зали и се стремят към обществено активна с нотки на партийна дейност, че за адвокат да не говорим.

Стига криеници....
Стига криеници....
12 юли 2024 20:53
Гост

А защо просто не напишете коя прокуратура и кой прокурор е възложил проверката на ДАНС за да стане ясно на всички, кой е бухалката!

Сотин
Сотин
13 юли 2024 15:08
Гост

Софийска градска прокуратура е възложила проверката и е указала тези дивотии. Идеолог е Данчо дългия Петров , най-вероятно, а любимата му Божидара Ганева е ръководител на тая история. Ама какво да очакваме от тези младежи.

възмутен
възмутен
13 юли 2024 19:38
Гост

Колега, сезирана е прокуратурата и точка. Какво са ти виновни конкретните лица?! Какво толкова се случва, че някой го проверяват. Ако няма доказатеелства се прекратява проверката и това е. И са го написали колеги тук, че е излишна цялата тая меко казано „странна защита.“

СГП
СГП
13 юли 2024 21:48
Гост

Трудно! Тя е в болница! Някой друг ще да е.

Браво!
Браво!
12 юли 2024 19:38
Гост

Браво за позицията!

Алек
Алек
12 юли 2024 18:28
Гост

ДАНС за пореден път превишиха правата си!

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 18:27
Гост

А можеше Пеевски да е шеф на ДАНС и тогава щяхме да живеем в държава, в която ВАдС нямаше да имат право на публична позиция!

Съд
Съд
12 юли 2024 18:25
Гост

Поздравления за Висшият адвокатски съвет за непоколебимата позция в защита на Шаркова

Иван Иванов
Иван Иванов
13 юли 2024 7:43
Гост

Висшия адвокатски съвет, ок, но къде са низовите звена.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 18:24
Гост

Адвокатът не е идентичен с клиентите си, така както защитникът на убиец не е убиец. Да оставят жената на мира!

Иван Иванов
Иван Иванов
13 юли 2024 8:09
Гост

Адвокатите не се светци, особено адвокати на убийци, това на мен не ми ги разпространявайте. Все едно да кажете – данъчните адвокати са светци, моля? Моля? Няма нищо лош в адвокатската професия – но да се твърди – че е почтена, все едно да кажем – че лекарите са почтени.

Всички искат пари. Примерно – не е казано нищо.

В никакъв случай не сме светци – неслучайно пием алкохол, при всички натоварвания, това правим като рефлекс.

Kalin Kalinov
Kalin Kalinov
12 юли 2024 18:23
Гост

Кажеш си, честно мнението, настъпиш нечий частен лук и ДАНС те погва… тая мизерия е само българска

Иван Иванов
Иван Иванов
13 юли 2024 8:13
Гост

Лекуваме всякакъв пърхот – проблемът идва от безконтролният прием на кадри в МВР и ДАНС, там са – като таралежи – имам предвид, бодливи ги търсят, то е като в канторите на ЧСИ, нервите ти опъват – но като им сложиш на правилното място – прът (разбира се – срещу заплащане).

Мисълта ми е – нищо страшно.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 18:21
Гост

Абе по принцип, лекарите работят в повече от една болница, че някой обичайно и в 3 и 4 и в частни кабинети… Щеше да има лекари и за двете болници, а най-вече, че щеше да има пациенти вероятно и за двете болници

Елена
Елена
12 юли 2024 18:22
Гост

Абе няма много смисъл да имаш две еднакви лечебни заведения, виж, ако едната я направят в друг регион – да, но и двете в София е безсмислено начинание

Алексиева
Алексиева
12 юли 2024 18:19
Гост

Шаркова настъпи частни интереси, а това в България свършва недобре!

Александров
Александров
12 юли 2024 18:17
Гост

Поздравления ВАдС, позицията ви е принципна!

Анонимен
Анонимен
12 юли 2024 18:16
Гост

Браво!