Българската прокуратура е готова да подкрепи колегите си в Украйна, включително с прилагане на санкциите, наложени на Русия и отделни нейни граждани.

В това е уверил главният прокурор Иван Гешев колегата си от Украйна Ирина Венедиктова, съобщиха от държавното обвинение. Двамата са провели телефонен разговор по инициатива от Украйна, в който Гешев е изразил солидарност с колегите си и украинския народ. Главният прокурор е подчертал, че България действа в синхрон със страните-членки на Европейския съюз и НАТО.

„Като отбеляза, че суверенитетът и независимостта на Украйна в международно признатите ѝ граници е факт, който трябва да бъде зачитан, главният прокурор Иван Гешев изрази готовността на българската прокуратура да съдейства по разрешаване на въпроси, възникнали в кризисната ситуация, съобразно принципите на международното право“, посочват от прокуратурата.

Гешев и главният прокурор на Украйна се срещнаха през декември м.г., като и сега той е потвърдил подкрепата за украинската прокуратура в отстояването на стабилността и справедливостта в държавата.