Когато разрешава принудителна полицейска регистрация, вместо Закона за МВР, българският съд може да прилага общите правила на Наказателно­процесуалния кодекс (НПК), които са относими във всички случаи, когато съдът дава предварително разрешение за извършване на действия по разследването, които накърняват личната сфера на физически лица. Тази позиция ще защити Министерският съвет пред Съда на Европейския съюз (СЕС).

Тя ще бъде представена в заседанието на 20 март 2024 г. по поредното дело в Люксембург по преюдициално запитване на български съдия, свързано с полицейската регистрация.

Преди година СЕС обяви за недопустимо поголовното събиране на ДНК и пръстови отпечатъци при полицейската регистрация в България. С решението си той възложи на българските съдии да проверяват дали събирането на тези данни е „абсолютна необходимост“ във всеки случай, когато обвиняемият откаже да ги предостави доброволно, преди да разпоредят да бъдат иззети принудително. Но същевременно не видя проблем в това, че когато се произнасят за извършването на принудителна полицейска регистрация, съдиите не разполагат с доказателствата по наказателното дело (повече за решението на СЕС виж тук).

Това решение беше постановено по запитване на съдията от закрития вече Специализиран наказателен съд Иво Хинов. И както „Лекс“ писа, скоро след обявяването му, той отново сезира СЕС, тъй като констатира, че изпълнението му поставя серия от въпроси пред българските съдии (повече за новите въпроси на съдия Хинов, вече от Софийския градски съд, виж тук).

Именно по това ново дело по питане на съдия Хинов Министерският съвет днес прие позиция, че за да се тълкува българското право в съответствие с това на ЕС, принудителната полицейска регистрация може да следва правилата на НПК, а не на ЗМВР.

Основният проблем на процедурата по ЗМВР е, че при нея съдията няма никаква възможност за преценка дали е налице „абсолютна“ или каквато и да е необходимост за извършване на полицейската регистрация, включително със събиране на ДНК и пръстови отпечатъци. Достатъчно е човек да е привлечен като обвиняем за извършено умишлено престъпление от общ характер, няма значение точно какво. Като в производството, в което се дава разрешението за принудителна регистрация, съдът няма достъп до делото и право на преценка за основателността на обвинението.

Макар в огласената днес позиция на правителството да не се посочва точно коя процедура може да следва съдът, когато се произнася за „абсолютната необходимост“ от принудително вземане на ДНК и отпечатъци, може да се предполага, че това ще е тази за личен оглед.

„Проверката на изискването за „абсолютна необходимост“ от събирането на данните от страна на националния съд, сезиран с искане за принудително извършване на полицейската регистрация в случаите на отказ на привлеченото като обвиняем лице да окаже съдействие за събирането на данните, би могла да компенсира това, че към настоящия момент компетентните органи нямат право на преценка дали да съберат тези данни, включително когато съответното лице е дало съгласие за това“, посочва правителството.

И заявява, че тази „абсолютната необходимост“ за събирането на данните следва да се преценява „от самия съд, който е сезиран с искането за принудително извършване на полицейската регистрация“.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
oralmoccasin
oralmoccasin
29 февруари 2024 17:23
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Иван Иванов - оригиналът
Иван Иванов - оригиналът
28 февруари 2024 20:59
Гост

Не е краен фашизъм – но натам вървим, пък нека някой да трепери от престъпниците – че откъде -накъде ще ме изследват – то е неприятно самото подозрение – че си виновен.

Според мен – постепенно простотията ще ни залее и – обаче пък хората ще се отдръпнат от идеята за общност – ако така се постъпва със случайни хора – то няма да има особена радост.

В момента се наблюдава едно „затягане“ на административният произвол, срещу който много пъти се борим безуспешно – тоест – оправдават се средствата, давани за заплати в МВР, това – също.

Защо има ВИП обвиняеми, които не са регистрирани?
Защо има ВИП обвиняеми, които не са регистрирани?
28 февруари 2024 15:39
Гост

Защо когато обвиняеми стават съдии, прокурори и политици никога, ама никога не им се прави милиционерска регистрация?
Има двоен аршин пред закона. Има вип обвиняеми. Скоро ще има и затвор за вип затворници.
В момента се строи вип затвор-край Самораново, където ще се влиза с връзки, ако осъдения е без връзки ще е пращан в другите затвори, където условията са зле. Затвор, с условия, по-добри от почивна станция, където вип затворника ще е при условия като на планинси санаториум.

Делиян
Делиян
28 февруари 2024 15:47
Гост

А защо политици, които е редно да бъдат обвиняеми не са?

ганю
ганю
28 февруари 2024 16:07
Гост

Делияне, в офтопик си!

ганю
ганю
28 февруари 2024 15:48
Гост

Няма как да знаете, че никога не им се прави регистрация.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2024 15:17
Гост

Добре. Да се надаме, че ще има резултат от питането

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2024 15:17
Гост

Някой се е активизирал

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2024 15:17
Гост

Това не е много адекватно, да

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2024 15:16
Гост

Простотия

Лазар
Лазар
28 февруари 2024 15:48
Гост

Не би казал. Трябва този въпрос да се изясни.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 февруари 2024 15:04
Гост

Остриетата Хинов и Георгиев са авангардът на българската съдебна система!

Напред, колеги, задръстете европейските инситуции с запитвания за щяло и не щяло, нека видят, че и у нас има мислещи хора.

Мики
Мики
28 февруари 2024 14:52
Гост

Поредното питане на съдия Иво Хинов.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2024 14:57
Гост

Щом не му е ясно, да пита. С питане и до Цариград (ска) се стига

Лозан
Лозан
28 февруари 2024 15:06
Гост

Той поне пита, а другите си стоят в неведение.

Филип
Филип
28 февруари 2024 14:50
Гост

Естествено, че е недопустимо поголовното събиране на ДНК и пръстови отпечатъци при полицейската регистрация в България.

ганю
ганю
28 февруари 2024 15:11
Гост

Като пострадате от престъпление и то не се разкрива години наред – тогава се сетете за поголовното събиране на данни.
Ама може да е късно.

Хари
Хари
28 февруари 2024 15:49
Гост

Точно така!

Ченгелар
Ченгелар
28 февруари 2024 20:53
Гост

А, че на комшийска жалба, пак се прави регистрация за да се пусне картон за копоя, а никой не уведомява регистрирания и няма възможност за реална защита?