На България да не бъде налагана нито еднократна, нито периодична санкция за това, че не изпълнява задълженията си за чистотата на въздуха, защото е по-добре да инвестира оскъдните ресурси в подобряването на качеството му. Това заявява в становище генералният адвокат Юлиане Кокот.

То е по делото, което Европейската комисия заведе срещу България, тъй като не е предприела всички необходими мерки за изпълнение на решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г., в което беше констатирано недопустимо превишаване на замърсяването на въздуха. С решението от 2017 г. съдът в Люксембург постанови, че България не е изпълнила задълженията си по Директивата относно качеството на атмосферния въздух и че във всички зони и агломерации на България пределно допустимите стойности на прахови частици са систематично и постоянно нарушавани, както и че компетентните органи не са създали планове за качество на въздуха, достатъчни за преустановяване на това нарушение.

Затова Брюксел поиска от съда в Люксембург да осъди България да плаща по 3 156 евро на ден от 5 април 2017 г. до датата на постановяване на решението по иска ѝ, но не по-малко от 653 000 евро. Освен това комисията настоява страната ни да бъде осъдена да плаща по 5 677,20 евро на ден за всяка една зона с лошо качество на въздуха и това да продължи до подобряването на качеството му.

Комисията твърди, че след постановяване на решението от 5 април 2017 г. пределно допустимите стойности за прахови частици продължават да са превишени в България. А във второто основание на иска си твърди, че след постановяване на решението страната ни продължава да не изпълнява задълженията си по Директивата относно качеството на атмосферния въздух.

От пресслужбата на СЕС днес представиха хронология на събитията преди завеждането на делото от ЕК: „След решението по С-488/15 България многократно предоставя информация за изпълнението му, като информира Комисията и за измерените стойности на нивата на прахови частици. На 9 ноември 2018 г. Комисията изпраща официално уведомително писмо, в което посочва, че превишаването на пределно допустимите стойности е продължило през 2015г. и 2016 г., и кани България да представи становище в срок до 9 януари 2019 г. (удължен до 9 февруари 2019 г.). В това уведомително писмо Комисията упреква България и че не е представила нови планове за качество на въздуха, за да подобри качеството на атмосферния въздух, както и че почти никоя от обявените национални мерки все още не е изпълнена“.

В заключението си генералният адвокат Юлиане Кокот споделя позицията на България за наличието на съществен порок в официалното уведомително писмо, което се определя предметът на спора, доколкото в него ЕК не твърди превишаване на пределно допустимите стойности след 5 април 2017 г., а само превишавания през 2015г. и 2016 г. „Този период обаче не е обхванат от решението по дело С-488/15 и няма как за него да се носи отговорност за неизпълнение на решението на Съда, което е от по-късна дата. Според генералния адвокат официалното уведомително писмо на Комисията не съдържа елемента, който има решаващо значение в производството по чл. 260 ДФЕС във връзка с неизпълнение на решение на съда, с което е установено нарушение на държава членка, и поради това приема, че искът на Комисията в частта за превишаването на пределно допустимите стойности (първото основание на иска), е недопустим“, обясняват от пресслужбата на съда.

По-нататък, генералният адвокат приема, че второто основание на предявения от Комисията иск е допустимо, тъй като в официалното уведомително писмо от 9 ноември 2018 г. Комисията разяснява в достатъчна степен твърдяното нарушение.

Юлиане Кокот подчертава, че към датата, на която се преценява налице ли е неизпълнение на задълженията от страна на България – 9 февруари 2019 г., все още не са били приети всички необходими национални мерки, които са част от стратегията на България за изпълнението на решението от 5 април 2017 г. Това се отнася по-специално до националните програми за подобряването на качеството на атмосферния въздух и за замяната на някои отоплителни инсталации, както и до разпоредбите относно конструкцията на отоплителните печки за твърди горива и относно качеството на горивата. Поради това генералният адвокат приема ,че към 9 февруари 2019 г. България не е изпълнила изцяло решението от 5 април 2017 г. за задължението си по Директивата относно качеството на атмосферния въздух, като това продължава и през следващите години.

В същото време генералният адвокат подчертава, че Комисията не е обосновала в достатъчна степен твърдението, че плановете на България за качество на въздуха не съдържат информацията, необходима по директивата.

Според Юлиане Кокот дали националните мерки изпълняват решението от 2017 г. може да се прецени само ако тези мерки се разгледат съвместно с местните планове. Тъй като ЕК не е разгледала тези планове, генералният адвокат счита, че искът в тази му част е неоснователен.

Генералният адвокат приема, че не е налице и причина за определянето на периодична имуществена санкция, а еднократно платима сума, поради недостатъчното изпълнение на решението към 9 февруари 2019 г., не е целесъобразно, доколкото за България би било по-добре да инвестира оскъдните ресурси в подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Затова тя предлага съдът да приеме, че към 9 февруари 2019 г. България все още не е изпълнила изцяло решението от 5 април 2017 г., но да отхвърли предявения от ЕК иск за налагане на санкции.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 14:38
Гост

Как така да не бъде глобявана, какъв друг начин съществува за стимулиране на българските институции да изпълнят решението, което очевидно не изпълняват вече пет години? Положението е „не му пишете двойка, професоре, той толкова си може“. Но със или без глоба няма никакво значение, защото у нас наказателните процедури срещу България не са основание за отговорност на когото и да било. Глобата си се плаща от бюджета и безхаберието си върви. Новите се оправдават със старите, контролът (когато го има) протича формално, защото „всичката сме я втасали, та въздуха ще чистим“, а обществото си мълчи, защото българинът никога няма какво… Покажи целия коментар »

Цецо
Цецо
17 ноември 2022 13:41
Гост

Да видим дали сега ще инвестират оскъдните ресурси в подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Михаил
Михаил
17 ноември 2022 13:42
Гост

Е, Фандъкова нали обеща.

Рики
Рики
17 ноември 2022 13:42
Гост

Но няма ефект от това както винаги.

Мики
Мики
17 ноември 2022 13:37
Гост

Въобще не ме учудва, че България не е изпълнила решението на СЕС.

Anonimen
Anonimen
17 ноември 2022 12:42
Гост

И какво да направи държавата? Нали се опитват на места да подобрят начина на живот на хората и да не замърсяваме толкова. Къде община, къде държава, къде ЕС. Санирането на сгради идва с пари предимно от Европа. Ботевград санирани цели кооперации, Благоевград и Бургас също. София не може. В София Даца смени градския транспорт с екологично чист. Не съм фен на Даца и на ГЕРБ, но това не може да се отрече. Проблем в София е, че не е направен примамлив градския транспорт и няма добри заплати за шофьори, че да почнат гражданите да ползват него. Какво да кажем повече?… Покажи целия коментар »

Бишъп
Бишъп
17 ноември 2022 12:39
Гост

В случая мисля, че държавата няма чак такава вина. Честно казано проблема е предимно в нас, които населяваме страната. Никой не иска да се съобразява с правилата. Държавата е тази, която трябва да ги налага. Но аз не виждам как може да се спре всеки с таратайка от 2006 година, която пуши зад себе си, като парен локомотив. Човека има толкова пари, такава кола може да си позволи. А защо са ни ниски заплатите пак си е наш проблем, не е на ЕС. Защото и Португалия беше една боклучава страна преди да влезе в ЕС, но населението там се промени,… Покажи целия коментар »

Путин
Путин
17 ноември 2022 12:32
Гост

Точно така, оставете парите на бандата /ГЕРБ, ПП, ДБ, БСП и вся осталная сволоч/, за да „инвестират“ уж в подобряване на въздуха, вместо да идат в касата на ЕС тия пари.
После бандата ще си ги разпредели и може да ги видите до една година най-много във вид на автомобилчета от водещи марки за по 150 хил. лева базова цена нагоре и в едни къщички /спретнати с две липи отпред/ в подножието на Витоша, а не на Ангел Кънчев 5.

Ганев
Ганев
17 ноември 2022 12:32
Гост

Хора, хайде стига приказки. Нали вчера даваха за възрастен човек, на който още не са му докарали дърва за зимата. Какво е направил? Ами горил е стари дрехи, каквото намери. Знаем, че това замърсява въздуха. Но когато сме натикани в ъгъла и на никой не му дреме за нас и нямаме достатъчно доходи, как точно се очаква да се отопляваме? Да извадим едни пет цифрени суми и да си сложим слънчеви панели? Да се санираме? Да се топлим на пелети? Айде тия дето произвеждат пелетите да почнат да ги продават поне на 50% по-ниска сума.

Огнянов
Огнянов
17 ноември 2022 12:36
Гост

За мен проблемът на ЕС е, че третира по един начин и ирландци и португалци, както и българи и гърци да речем. Но в исторически план, а това се вижда много при отделните народи, че историята много тежи, ние имаме различни виждания за много неща. Ние сме различни народи с различни възприятия за света около нас. Няма как да подпишеш няколко листа А4 и да кажеш, че правилата в тях важат за всички. Добре, нека важат, но метода за справяне ще е един в Швеция и друг в България. Ние сме коренно различни. Да, при нас властва манталитета на Анадола,… Покажи целия коментар »

Миленов
Миленов
17 ноември 2022 12:30
Гост

Ако някой в Европа смята, че предписанията от 2017 са стреснали някого в България, то явно не ни познават добре. Аз ,като човек, който не ползва автомобил за да ходи на работа, ползвам предимно метро и като човек, който не гори отпадъци, се притеснявам от чистотоа на въздуха. Но явно населението около мен не се притеснява.

Ставрев
Ставрев
17 ноември 2022 12:29
Гост

Добре, нали всички тук осъзнаваме, че това е доста жалко. Като двойкаджията на последния чин сме.

Манов
Манов
17 ноември 2022 12:33
Гост

Да, наистина е доста жалко. Дори не искат да ни глобяват за да вложим мизерните средства, кооито имаме за подобряване на въздуха. И как точно ще стане?

Вики
Вики
17 ноември 2022 13:39
Гост

Именно за това ще сме последна дупка на кавала и няма да имаме авторитет.

Kirilova
Kirilova
17 ноември 2022 12:29
Гост

E? Излезте навън в София днес и предните дни и вижте какво е. Наричаме го мъгла, ама не е никаква мъгла…

Иванов
Иванов
17 ноември 2022 12:39
Гост

Има дни през зимата, когато София е по-мръсна, като въздух, от Мумбай и Пекин!