Управляващите имат идея за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които да се дават парични стимули на хора и фирми, които дават информация за укрити данъци и осигуровки, но и да се предвидят глоби за тези, които подават грешни сигнали.

На вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество идеята е била приета, но се очаква проектът да бъде изготвен есента и да влезе в сила догодина, разясни пред „Нова телевизия“ Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

Обсъжданото предложение е подателите на сигнали да получават 10% от установените от данъчните и платени след това суми от данъци и осигуровки.

„Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се осигури анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният праг от укрити данъци при подаване на сигнал да е 3000 лева. А трето са санкциите, които ще се прилагат при злоупотреби и подаване на фалшиви сигнали. При 3 сигнала, които излязат без резултат – ще бъдете санкционирани“, обясни плановете на управляващите Митев. От думите му обаче не стана ясно как ще бъдат изплащани бонуси на податели на сигнали, които ще са анонимни. Според Митев, ако законопроектът бъде одобрен и влезе в сила, въздействието му върху държавния бюджет ще е със стотици милиони лева.

„Идеята на този законопроект е да има повече приходи в държавата, хората и бизнеса да помогнат за повишаване на събираемостта“, обясни депутатът, но и предупреди, че  има още много спорни текстове и детайли, които трябва да се изчистят.

В момента данъчните могат да приемат сигнали за нарушения, ако са подадени при спазване на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според него обаче (чл. 111, ал. 4) не се образува производство по анонимни сигнали, както и такива, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оперативен от икономическа полиция
Оперативен от икономическа полиция
31 май 2022 14:57
Гост

Охааа, ще образувам разработки за укрити данъци и осигуровки, и ако се потвърди информацията, ще ги прекратя и ще подам сигнал, за да гушна 10-те процента…..

Петров
Петров
31 май 2022 12:59
Гост

Напълно разумни промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Дичо
Дичо
31 май 2022 13:00
Гост

Ще видят зор с флшивите сигнали. Българинът по-принцип е завистлив.

Temida_M
Temida_M
31 май 2022 12:47
Гост

За пореден път държавата не може да се справи и е на колене. Показва абсолютна неадекватност към ловци на измами. Липсата на механизъм пробужда похвати като агентура и доносничество.

Михаил
Михаил
31 май 2022 13:01
Гост

Както и не се справи с тези, които дават фалшиви сигнали за бомби в Съдебната палата.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
01 юни 2022 23:27
Регистриран

Глупости.Никога ли не излизате от дребнотемието? Или така само изглежда?

Гост
Гост
16 август 2022 17:55
Гост

Държавата са гражданите.Ако всички чакат като теб някой друг да ни оправи ще си останем така. Поемете отговорност.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 май 2022 11:58
Гост

Тъпи, мазни, долни агентурници. Поощряват доносничеството, щото не могат да си оправят административния апарат. Самият Асенчо каза, че не знае кой колко изкарва, а и инфлацията му е тъмна Индия. Егати………. м………… продажна некадърна.
Капитулация и пълна деградация на институционално ниво.
Като отменят някой друг данък съвсем ще оголят каквото е останало от държавния контрол.
Престъпността от 90-тв се завръща, а заедно с нея и тези похвати от комунизма.

Ники
Ники
31 май 2022 13:02
Гост

Пак удари под кръста. Много долен подход.

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 13:55
Гост

По времето на Тиквунчо държавата даде 3 милиарда от нашите пари, за да построи газопровод на Путлер. А по времето на Асенчо Лукойл за първи път в историята си започна да плаща данъци на българската държава. Разликата е повече от очевидна, освен разбира се за путлерастите и герберастите.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
01 юни 2022 23:38
Регистриран

От тъпо по- тъпо.Идеята не са данъците, приятели,а корупционните схеми по т.н.високи“ етажи“на властта- бичът на 21 век.Та,не става с родният закон,създаден от ППГЕРБ, макар че се припокрива целта.Подходът е друг.Да се създаде преграда и предупреждение какво следва ако подкупваш,за да вземеш обществени поръчки Или ако нарушаваш човешки права чрез актове,действия или бездействия като публична личност.Или ако нарушаваш Конституцията,или не прилагаш Регламент или Директива на ЕС, ако си съдия.Блокират авоари по сметките ти,затварят границата си за тебе и влизаш в списък , докато не успееш да изчистиш името си.

Петър
Петър
31 май 2022 11:58
Гост

При гарантиран анонимен сигнал винаги има възможност за злоупотреба и да се започне проверка във всяка фирма само срещу „информация“, че има подаден сигнал. Преди години се наказваше „недоносителството“(сега е приложимо само за един състав в НК), а сега вече се стимулира финансово, а и имам право на три опита… Ще пусна сигнал до две фирми с доходи за милиони и ще си осигуря пенсионирането….

Колегааа…
Колегааа…
31 май 2022 11:11
Гост

Данъчните да не притесняват и натискат само дребния търговец, който е винаги в изрядно положение, а да ревизират и притиснат ония “големите”, бизнесмени, холдинги и разни там корпоративни сдружения, които укриват хиляди данъци…Как така ще мамиш държавата?! Ми тя благодарение на данъците се издържа или ще плащаш, или глоби, ако се наложи и съд!

Бишир
Бишир
31 май 2022 10:56
Гост

Дано сработи. Но аз лично се съмнявам.

Шмирски
Шмирски
31 май 2022 10:55
Гост

Българина от векове е свикнал да мишкува и да краде. Не виждам как ще накраме едните крадци (хора, които с удоволстиве дават подкупи на пкатаджийте) да почнат да клепат шефовете си, които казват „абе ше я таковам и държавата… нема и плащам данъци“

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 13:33
Гост

Научи първо правилата за членуване, пък тогава хули българите!!!

Морето до колене
Морето до колене
31 май 2022 10:55
Гост

Минават се всякакви граници на разума! ПП стават вече само за пошмешище. Всичките им „юридически“ напъни са отвратително лъхащи на лобизъм, доносничество, фашизъм. Уж млади хора, а мисленето им репресивно, комсомолско…

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 13:56
Гост

Неукриването на данъци е фашизъм?! Пийте си хапчетата!

Зеленов
Зеленов
31 май 2022 10:54
Гост

Подкрепям, но не виждма как ще се случи.

Шапкаров
Шапкаров
31 май 2022 10:54
Гост

Определено няма друг начин някой да подаде сигнал. Ама въпросът е ще има ли последици. Айде моля ви, не знаем в НАП как не се проверяват някой фирми. Като подам сигнал и какво ще стане?

Анонимен
Анонимен
31 май 2022 10:54
Гост

Леле, какви глупости! Комунизъм в действие!

Леми
Леми
31 май 2022 10:54
Гост

Да, защото явно българина не разбира от правова държава, от право, от всичко нормално и от това, че е част от един народ и не е сам той за себе си. Явно трябва да им се дава бонус.

Тодорова
Тодорова
31 май 2022 10:53
Гост

Какво да ви кажа, бонусите са добра отправна точка, но как ще се дават и дали ще си заслужава някой да подаде сигнал за укрити данъци от шефа му, ако шефа му му плаща 3000 на месец, а държавния бонус ще е примерно 500 лв.

Даниелов
Даниелов
31 май 2022 10:52
Гост

Чудесни новини. Чудесни. Кой ще ги пуска само не знам

Меуш
Меуш
31 май 2022 10:52
Гост

Ще бъде детска планетааа
Нйа-красивааа на светааааааа

Ех, да беше истина. Да нямаше такива противни гноми!

Дерменджиева
Дерменджиева
31 май 2022 10:51
Гост

Я, я. Я какви мисирки са се наредили