„Винаги съм уважавал адвокатите и адвокатската общност. За мен е безспорно, че адвокатите сте неделима част от правовата държава. И съм изненадан, че определени Ваши колеги са се почувствали обидени – моята цел е да спасим държавата в това трудно за всички ни време“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Тя идва в първия работен ден след като попитан за възможностите да се помогне на свободните професии, като адвокатската, в кризата, Борисов заяви: „Айде бе! Сега и на адвокатите ли ще трябва да даваме пари!? Нямат ли пари адвокатите?“.

Преди това пък коментар на финансовия министър Владислав Горанов, макар и не насочен към професията, накара много нейни представителите да се засегнат от определението „маргинали“.

На срещата си с Борисов Ралица Негенцова му е представила предложенията на адвокатурата за промени в закона за извънредното положение, които отдавна бяха изпратени и на правителството, и на Народното събрание. Нито от съобщението на Министерския съвет, нито от това на ВАдС обаче става ясно дали премиерът е поел конкретен ангажимент за мерките, предлагани от адвокатурата.

В информациите за срещата се посочва, че премиерът е отбелязал, че е наясно, че в тази трудна за всички ситуация, при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена. „Заради пандемията масово, не само у нас, но и по целия свят, има икономически загуби и щети“, е казал Борисов.

Над 500 адвокати от ФОБА искат извинение и уважение от премиера, иначе плашат с протест

Междувременно над 500 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) поискаха извинение и уважение от премиера Бойко Борисов. Те определят като оскърбление изказването на Борисов от петък, който в отговор на журналистически въпрос за подпомагане на адвокатите, заяви: „Айде бе! Сега и за адвокатите ли да дадем пари!?! Нямат пари адвокатите?“.

Ако не получат извинение и уважение, адвокатите от общността се заканват да излязат на протест веднага след края на извънредното положение.

В писмо (виж тук) до министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от ФОБА изтъкват, че адвокатурата е призвана да подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси и това е уредено в Конституцията. Те твърдят, че съдилищата са затворени и правораздаването отложено за неизвестен период от време. По този начин, според общността, адвокатите са поставени под „принудителна карантина“.

Имунната система на обществото се изгражда от силна и независима съдебна власт, а адвокатите често са последната преграда на обществото пред произвола и несправедливостта. В този смисъл считаме, че пренебрежителното отношение и пълното неглижиране на проблемите относно адвокатите от страна на държавата е посегателство срещу цялото общество!

Извънредното положение предполага равно третиране от държавата на всички засегнати групи от обществото и недискриминация по професионален признак. Безспорно адвокатурата е засегната значително от въведените ограничителни мерки. Първо, защото достъпът до съдилищата на практика е преустановен, а голяма част от адвокатските кантори затворени и, второ: в страната има над 6 000 адвокати, които предоставят услуги в бюрата за правна помощ и, на които на практика държавата заплаща унизително ниски възнаграждения, и които поемат основната тежест в момента“, посочват от ФОБА.

От там изтъкват, че други държави са предприели мерки за подкрепа на адвокатите, защото техните правителства осъзнават, че „тази част от обществото, освен че не са „маргинали“, са и изрядни данъкоплатци, формиращи не малка част държавния бюджета“.

Намираме отношението на премиера на 10 април 2020 г. в гр. Хасково, изразено пряко във вербалния му изказ и непряко в езика на жестовете, за недопустимо и оскърбително към всички български адвокати! Освен публично извинение, което освен министър Горанов, вече мислим, че дължите и Вие, г-н Борисов, настояваме всички адвокати да бъдат третирани с необходимото уважение от всички държавни служители, включително и депутати и членове на правителството, така както повелява законът и етиката“, изтъкват от ФОБА.

Настояват още да им бъде предоставена адекватна възможност за упражняване на професията в условията на извънредно положение, като се премине незабавно към активно подобряване и стартиране на всякакви електронни услуги на държавни и общински органи и администрации, а съдилищата да възстановят поетапно и в разумен срок дейността си и гледането на дела.

Адвокатите нямаме нужда от милостиня. Ние имаме едно оръдие на труда – законността!“, казват още от ФОБА.

Все пак те искат за времето, в което адвокатите са лишени от възможност да упражняват професията си, държавата да предостави адекватни компенсации като отлагане на срокове за подаване на данъчни декларации до 30 юни 2020 г. и за внасяне на дължимите данъци и осигуровки до 30 септември 2020 г.

Настояват и за увеличаване на нормативно признатите разходи за адвокатска дейност за миналата и тази година от 25% на 40%, както и парична субсидия в размер на минимална работна заплата за времето за материално затруднени адвокати за март, април и май 2020 г.

Тези мерки да бъдат приети до 27 април 2020 г., искат още от ФОБА.

Настояваме за нужното уважение и адекватност на държавата към мисията и професията ни! Нуждаем се спешно от реституция на законността! В случай, че за пореден път гласът на адвокатите не бъде чут или бъде обидно неглижиран, ще бъдем принудени да преминем към ефективни стачни действия в цялата страна, веднага след края на обявеното извънредно положение, както и да информираме всички международни адвокатски организации и съюзи“, заключават от ФОБА.

Пловдивски адвокати към премиера: Не всеки адвокат има доходи, за да съхрани „мазничкото“

Не всеки български адвокат има доходи, които да са му позволили да съхрани „мазничко“, с което да премине през очерталата се тежка икономическа криза. Някои от нас носят отговорност и за служителите в своите адвокатски дружества, за десетки хора, на които трябва очевидно сами да осигурят препитание през този тежък и неясно колко продължителен период! Несправедливо е тези хора да бъдат загърбвани за пореден път, а ние да мълчим!“. Това казва в отворено писмо (виж тук) до премиера Бойко Борисов Пловдивският адвокатски съвет.

И от там остро реагират срещу изказването на министър-председателя от петък в Хасково по повод евентуална помощ от държавата за самоосигуряващите се, сред които са именно и адвокатите.

Адвокатите, г-н Борисов, са горди, достойни и независими хора! Ние нямаме нужда от милостиня и подаяния! Ние никога не сме се молили и няма да се молим на управляващите в България! Уверяваме Ви, че ние ще намерим начин и ще направим необходимото, за да се погрижим за колегите си, изпаднали в нужда, след като държавата не желае да стори това и абдикира от основните си функции! Няма да се плъзнем и по плоскостта на противопоставянето, защото уважаваме и ценим нашите съграждани, занимаващи се с изкуство или работниците и нямаме против държавата да им помогне в този труден момент“, се казва още в писмото.

Пловдивските адвокати обаче не приемат двойния стандарт, който се проявява към гилдията, както и пълната липса на ясни критерии кой и на база на какви принципи ще бъде подкрепен в разразилата се криза.

Те отбелязват, че апелът им е да се помогне на стотиците хиляди самоосигуряващи се, като бъдат равно и справедливо третирани. „Тук ще Ви обърнем внимание, че това не е Ваше право, а е Ваше задължение, защото Вие не давате пари (както неправилно обичате да се изразявате), а като национално правителство сте призвани да разпределяте справедливо парите на българските данъкоплатци, сред които сме и ние адвокатите“, изтъкват от АС-Пловдив.

Препоръчват на Борисов да взима пример от колегите си в Гърция, Германия и Великобритания. Адвокатите цитират английския министър на финансите, който се е обърнал към самоосигуряващите с думите: „На вас казвам това, не сте били забравени! Няма да ви изоставим! Всички сме заедно!“.

Вероятно няма да Ви е трудно да направите паралел между това изказване и позициите на Вашия финансов министър, а и Вашата лична като Министър-председател! И тук възниква риторичният въпрос, кои са маргиналите в нашето общество, стотиците хиляди български самоосигуряващи се данъкоплатци, забравени от Държавата в този тежък момент, или някои други, позволяващи си да гледат отвисоко и с пренебрежение на техните проблеми?“, посочват пловдивските адвокати.

Нататък те изтъкват, че заповедите на здравния министър, с които налага редица ограничения, недопустимо засягат конституционно установени права на гражданите.

И обещават, че ще се обърнат към съда, който да разгледа законосъобразността на заповедите на министъра на здравеопазването, действията на кабинета и отделни министри.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 април 2020 21:31
Гост

Колегите от Пловдив за пореден път ме възхищават как не ги е страх да се изправят и на висок глас да изразят позицията на цялата правна общност в България, в случаите, когато правото бива изнасилвано, а моралът девалвиран! Дано да се обединим всички юристи и най-сетне да изринем цялата тази мръсотия, като започнем със слугите на КОЙ!

advokat
advokat
13 април 2020 19:41
Гост

Две недоразумения се събрали – пък и с маски. Гняв у мен няма – искам лаконизъм и – резултати. Нито едното от личностите на снимката – не ме предизвикват на възхищение. Да почнем с Негенцова – адвокат съм – намалиха ми свещената Тарифа на възнагражденията – знам кой го направи. Адвокатският съвет е безплодна Пунта-Мара. Нищо не направиха – служебни входове – че нали съм с равни права, всекакви неразбории. Хубаво – лапайте ми вноските – дето може и да стане наобратно. Но поне да бяха защитили гилдията – то – к`во да се каже – пълен провал, аз бих… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 18:43
Гост

Тази Ралиця има бая мазничко 😂

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 14:49
Гост

Твърдението Борисово е като крокодилските сълзи – има го, но е лъжовно. Един път да съм квит с тоя човек, с когото иначе ме свързва само фактът че сме сънародници (с което никак не се гордея). Колкото той ме „уважава“, толкова и аз него. Поне чувството за непоносимост е взаимно. Какво се оказва обаче? Една немалка категория български граждани – далеч не само адвокати – имат следния каталог права: да си плащат данъците; да си внасят осигуровките; да фотосинтезират; да си налягат парцалките и да си траят. Не е справедливо, господа. Не е. Но кога справедливоста е значела нещо за… Покажи целия коментар »

Мислете
Мислете
13 април 2020 13:40
Гост

Супер много се дразня на мисленето, че всички в една гилдия са с еднакви финансови възможности. Във всяка професия има хора, които са с добри приходи и такива, които не са. Затова подхода трябва да е подоходен, а не по професии. Защото има актьори, музиканти, фризьори, маникюристи, лекари и др. с добри доходи, но има и такива, които дори не са със средни по размер такива. Моето семейство вече втори месец се издържа със заплатата на съпруга ми, която дори не е със средния за страната размер, от която ще трябва да плащам поне осигуровките си. Затова нищо не е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:39
Гост

А иначе заради пандемията не можа да спре хората да ходят на църква по Великден. Господ да ни е на помощ.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:33
Гост

Хубаво си беше казал, че на „адвокатите ли ще трябва да даваме пари“. Защо така се отмята?

Папакочев
Папакочев
13 април 2020 13:35
Гост

Голям артист е, не може да му се отрече, пък и е фотогеничен.

LSSAH
LSSAH
14 април 2020 0:30
Гост

Прилича на разплут шопар. Кое му е фотогеничното?

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:30
Гост

Ей, мед му капе от устата на тоя човек. Направо да не го познаеш.

Севделина D.
Севделина D.
13 април 2020 13:26
Гост

Дано вземат предвид техните желания

Тошков
Тошков
13 април 2020 13:26
Гост

Все пак мисля, че държавата може да се погрижи за адвокатите

Ekaterina
Ekaterina
13 април 2020 13:26
Гост

Тая държава и парите в нея не са бездънна яма.

Беров
Беров
13 април 2020 13:25
Гост

После да не се чуди Радев защо се тегли кредит. Като скочаим всички да искаме държавата да ни дава пари… ще се тегли и още един кредит.

Олга
Олга
13 април 2020 13:25
Гост

Ами вижте какво, на всеки трябва да е ясно, че ние нямаме Аласкя, нямаме Камчатка или Сибир, нямаме и петролните полета на Катар и Саудитска Арабия. В този ред на мисли тия пари дето всеки бранш иска от държавата няма как да стигнат за всички. Има приоритетни сектори и такива, които не са чак толкова опрели до кокала. Значи и адвокатите и може да се наложи да си намалят малко стандарта на живот, но това е нищо на фона на служителите ресторантьори или сервитьори. Те са тотално без доходи. Иначе всеки сега иска от държавата

наблюдател
наблюдател
13 април 2020 20:00
Гост

А наясно ли си, че хората са най-ценния капитал ! И тук не става въпрос за намаляване на стандарта, а за това, че ти забраняват да работиш, но те задължават да плащаш осигуровки.

Умбертов
Умбертов
13 април 2020 13:23
Гост

Първото изказване ми звучи доста в стил Борисов. После пред камерите ще каже, че уважава всеки професионалист и всеки един човек. Ама като му искат пари е първична реакция да каже – сега и на тия ли…

Калоянов
Калоянов
13 април 2020 13:22
Гост

Подкрепям адвокатите и не е много ясно, че Борисов уважава адвокатите

Руменов
Руменов
13 април 2020 13:22
Гост

Надявам се желаните от адвокатите мерки да се приложат към всички свободни професии, ако такива мерки се вземат на по-късен етап. Да не останат само за тяхната гилдия, защото честно казано имат повече средства от художниците да речем, също фрийленсъри

наблюдател
наблюдател
13 април 2020 20:06
Гост

Да се твърди, че една гилдия разполага с повече средства в сравнение с друга, е меко казано несериозно ! Има заможни художници и заможни адвокати. Има едва свързави двата края адвокати и худощници, които нямат друг избор за професия.

Фердинанд
Фердинанд
13 април 2020 13:21
Гост

Болни ми е да го кажа, но и много други хора така смятат – нямат ли си пари адвокатите точно, че и на тях трябва да се помага. Сравнено в областта на свободните професии с творци и музиканти примерно.

Анонимен
Анонимен
13 април 2020 13:29
Гост

Те са от „вечно искащите и нямащите“ Да не говорим колко организации са зад гърба им.

обективен
обективен
13 април 2020 20:08
Гост

Участието на празнодумци като теб в този форум е напълно безполезно !

наблюдател
наблюдател
13 април 2020 20:07
Гост

Да се твърди, че една гилдия разполага с повече средства в сравнение с друга, е меко казано несериозно ! Има заможни музиканти и заможни адвокати. Има едва свързави двата края адвокати и музиканти, които нямат друг избор за професия.

Опенхов
Опенхов
13 април 2020 13:20
Гост

За да замаже положението какво да каже друго, освен, че ги уважава.