Акад. Николай Денков да оглави правителството с втория мандат, предлагат от „Продължаваме промяната – Демократична България“. В състава на проектокабинета няма представители на ДБ, а политическите лица са само от ПП. Това стана на пресконференция, на която коалицията обяви имената на министрите, които предлага.

Както е известно, ПП-ДП съставя проектокабинета по настояване на ГЕРБ-СДС, които трябва да получат първия мандат, но за да решат дали да се откажат от него и да подкрепят вторите, поискаха да видят кого биха вкарали в Министерския съвет.

Тази сутрин коалицията е изпратила състава на проектокабинета на ГЕРБ. „Предвиждаме среща с ГЕРБ, на която ще търсим подкрепа от тях. Тази подкрепа не минава през преговори за персоналния състав на кабинета„, обяви акад. Николай Денков.

За министър на правосъдието ПП-ДБ предлага Милен Матеев. Юристът от ПП беше депутат в двата предходни парламента, като в 47-мия беше председател на правната комисия.

Матеев е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Веднага след дипломирането си се връща в родния си град Велико Търново и от 2000 г. е нотариус в Дряново. Семеен е и има една дъщеря.

Бившият прокурор, понастоящем адвокат Андрей Янкулов е предложен за министър на вътрешните работи.

Янкулов е старши правен експерт в Антикорупционния фонд. В продължение на десетилетие той беше прокурор в Софийската районна и Софийската градска прокуратура. Янкулов напусна прокуратурата в началото на 2020 г. и стана адвокат в областта на наказателното право.

През периода 2014 г.-2016 г. беше зам.-министър на правосъдието в екипа на Христо Иванов. За кратко беше и зам.-министър на вътрешните работи.

За министър на финансите е предложен съпредседателят на ПП Асен Василев, който оглавяваше МФ в първото служебно правителство на Стефан Янев и в кабинета Кирил Петков.

Номинацията на ПП-ДБ за министър на външните работи е бившият зам-министър Ирена Димитрова.

За министър на отбраната – проф. Тодор Тагарев, който заемаше поста в едно от служебните правителства, назначени на президента Росен Плевнелиев.

За министър на здравеопазването – проф. Христо Хинков, който е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

За министър на регионалното развитие и благоустройството е предложен депутатът от ПП Андрей Цеков, а за министър на енергетиката – депутатът от ПП Радослав Рибарски. Даниел Лорер е лансиран за министър на иновациите, за министър на земеделието – проф. Христо Даскалов.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ предлагат Георги Гвоздейков за министър на транспорта. Той беше директор на държавното дружество „България Хели Мед Сървиз“, което трябваше да се занимава с организирането на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

Бившият зам-министър на образованието проф. Генка Петрова да оглави министерството, предлагат от коалицията. Също бивш зам.-министър е и номинацията за министър на труда и социалната политика – Иван Кръстев.

За Министерството на икономиката е предложен финансистът и преподавател Юлиан Войнов. За министър на електронното управление номинацията е Александър Йоловски – бивш зам.-министър.

За министър на туризма номинацията е за Гергана Кабаиванова, за министър на културата – Яна Генова, а за министър на спорта – бившият автомобилен състезател Димитър Илиев, който по времето на кабинета на Кирил Петков оглави агенцията за пътна безопасност.

Кирил Петков заяви, че водещото при съставянето на проектокабинета е била експертността. Той отново заяви, че коалицията няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, нито пък ще правят съвместен кабинет.

Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация и нашето предложение е в рамките на тази сложност. Затова нито аз, нито Христо Иванов, нито Атанас Атанасов, нито Владислав Панев сме част от предложението за състав на МС“, каза още Петков.

Той обяви, че ПП-ДБ са готови да не оглавяват голяма част от комисиите в парламента, за да може Народното събрание да има твърд контрол върху правителството на малцинството.

Кирил Петков посочи още, че на хората им е омръзнало политическото говорене, те искат действие.

Акад. Николай Денков на свой ред подчерта, че представеният екип е много силен и той е в състояние на изпълни управленската програма, изготвена на база и преговорите с ГЕРБ. По думите му необходими са 18 месеца за  осъществяването ѝ.

В отговор на въпрос дали ПП-ДБ би се съгласила ГЕРБ да има заместник-министър, акад. Денков посочи, че всеки министър ще има свободата да избере екипа, с който иска да работи.

Той на няколко пъти беше питан защо Асен Василев е включен в проектокабинета и дали това няма да е спънка при преговорите с ГЕРБ. Акад. Денков заяви, че Василев е най-подходящ за министър на финансите, защото е изключително добре подготвен. Допълни, че атаките към него през последните години са били чисто политически с цел да бъде дискредитиран. „По-добър финансов министър от Асен Василев няма. Азбучна истина е, че трябва да има пълен синхрон между премиера и финансовия министър, защото координацията на политиките е свързана с финансовите потоци и осигуряването на приходите за тях“, каза още акад. Денков.

А що се отнася до това, че Василев като съпредседател на ПП е част от кабинета, а Петков – не, Николай Денков заяви, че това е политическо решение.

Бойко Борисов: Няма да подкрепим този състав на кабинет

Няма да подкрепим този състав на правителство. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира проектокабинета, предложен днес от ПП-ДБ.

Има фигури, за които не мога да кажа лошо – министрите на отбраната и на екологията. Те обаче са сбъркали времето – народът на втори избори каза, че не могат да управляват сами. Освен мен, ПП други приятели нямат, редовен кабинет би се получил, ако е общ с ГЕРБ. Като цяло обаче е партиен и неприемлив за нас“, каза Борисов.

Той допълни, че от акад. Денков разбрал, че коалицията ПП-ДБ ще говори с всички партии и им обеща успех. „Ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, смятам, че може да се случи подкрепата. В този момент няма как да има такъв кабинет“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Аз знам, че в този хаос, в тази нарастваща престъпност, миграция и обедняване нищо хубаво не ни очаква. След три, четири месеца резултатите ще бъдат същите, ако има отново избори, но ще бъдем още по-обеднели и няма да имаме шанс за членство в нищо„, коментира лидерът на ГЕРБ.

Той похвали Христо Иванов и Атанас Атанасов, че не са в списъка. „Само Асен Василев са го пуснали – или е голямо доверие, или е голям капан. Основните упреци бяха към него и това или е цел да го отстрелят, или да го самовзривят, или др. Единственият му приятел е Бойко Борисов. Ако скритият премиер е Асен Василев, не е честно, по-добре да е премиер„, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Ако други партии решат да подкрепят ПП-ДБ, ще има тяхно правителство, така че ще използваме тези няколко дни да чуем и посланията от другите партии. В този състав няма да подкрепим кабинета на втория мандат“, заяви Борисов.

 

67
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
666
666
04 май 2023 9:18
Гост

Нема такава държава! Прав е Слави. Народ, за нищо не достоен, освен за мъки, робство и тегла. Аз да бях редил листа за правитлество, никога нямаше да избера тези муцуни. Ама хак са ни. Мижав електорат, избира мижави хорица да го представляват и да решават вместо него. Те не са слуги на народа, народът им е слуга. Сто метра сме под тинята, а те не могат да се разберат, кой повече да завлече от държавната баница. То само изварата остана от баницата, ама ней се. На следващи избори, ДПС на пръво място. Може негър президент в Щатите, може кмет индиец/пакистанец… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 10:05
Гост

„Чегъртачите“ се строиха да целуват ръка на Бойко, докато електоратът им още сънува мокри сънища как ще го вкарат в затвора.

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 21:21
Гост

Гавра! Нали щяхте да сте различни и никога да не се смесвате с тези, дето наричахте какво ли не?! А този нещастник- нотариуса- срам! Некадърен, прост, неграмотен,корумпиран, с евтин и просташки манталитет, никога не влизал в съдебна зала, живял само на село! Министър с визия за съдебна реформа-СРАМ!!!!!

Нерде Дряново, нерде Стамбул
Нерде Дряново, нерде Стамбул
02 май 2023 23:24
Гост

Не мога да възприема сериозно това момче Някой си Матеев. Кънти ми в главата диалектното му говорене и ме избива на смях и подигравка, а това не добре. Той трябва да стои и звучи сериозно, а не комедийно все едно гледам и слушам Калоянчев . Ремонта на правораздаването и правохранявян3то и на Конституцията е сериозна работа за серизни и нопитни хора. Как ще стане като си нспомням как му се похилкваха колегите и журналистите в предишните парламенти . Толкова ли нямат юристи в ПП , та нали Лена напусна НС, що да не стане министър, да не е по лоша… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 7:31
Гост

Със сигурност не предизвиква присмех както Спонджбоб и останалите калинки на ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
03 май 2023 7:48
Гост

и тази опорка се изтърка.

Дряново лелелееее
Дряново лелелееее
03 май 2023 20:24
Гост

А не предизвиква , дали ….???? Та на него едвам му се разбира какво говори с това мие мие мие тотален палячо . Това не прави несмешен Брани, налинщяхт3 да издигате по- добри . А то още по- големи палячовци ! Каква е разликата дали ще се присмиваме на Цецка, Барни, Ахмакова или на тоя Матеев или Руди Гела , все на наш гръб е издигането им

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 19:22
Гост

Този кабинет се предлага, за да не мине. Въобще. Няма никакъв вариант и шанс да бъде подкрепен нито от Герб, нито от БСП, нито от ДПС. За Възраждане и ИТН да не говорим. Тези момчета от ПП пропадат с всеки изминал ден и завличат всички останали със себе си. А пък Христо Иванов го знае отдавна и сега се чуди как да избяга. Бягайте далече от тия!

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 19:35
Гост

За уникално кратко време изпаднаха в позиция „сами срещу всички“. Страшни некадърници!

Герберастка логика
Герберастка логика
02 май 2023 21:05
Гост

Пропаднали, обаче Тиквата ходи да им се моли за съвместно управление, нали :)))

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 21:43
Гост

Е, за теб явно светът се върти само и единствено около Тиквата и Кокорчо. Наивник.

666
666
04 май 2023 9:26
Гост

А бе, гащник, не разбра ли, че с П..ка и Парцали, държава не се управлява. Даде им се шанс, да съставят правителство, те и това осраха. Явна е амбицията им за ентите избори, но грешна е сметката, която си правят. На следващи избори, ПП-ДБ ще дишат праха на системните партии, а Възраждане ще ги клати отзад. Между зелени тикви и узряла тиква, избирам втората. Кирчопростото, Кокорчо, Гела, Пинокио, Ленапарапета…..виж им прякорите и си трай.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 19:21
Гост

Жалките превратаджии от ПП-ДеБъ, пак изплискаха с жалкия си имагинерен кабинет. Като неориентирани молекули се лутат из НС.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 18:17
Гост

Това какво е – правителство в сянка, ли?

еугЛЕНА Парапетова
еугЛЕНА Парапетова
02 май 2023 18:34
Гост

Не, пътуващ цирк.

Пътуващя цирк
Пътуващя цирк
02 май 2023 18:45
Гост

Циркът пътува. С джипката. В посока Централния софийски. По-бавничко само, че 1/3 от асфалта отиде в банкянските чекмеджета и има дупки.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 19:17
Гост

Явно е на сянка. И там ще си остане.

666
666
04 май 2023 9:29
Гост

това зведите ли ти гоговорят? нали опитахте и се осрахте и там, незаконни арести, подставени лица, фотошопи…..има да го чакате баце в Централния, щото ще сте там преди него. Като Годо. Нема да доди.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 16:39
Гост

тиква до тиква

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 18:35
Гост

Тиквата е само една, от Банкя, но като слънце!

Матеев е страшен :))))
Матеев е страшен :))))
02 май 2023 15:40
Гост

Обидно е това отношение на ПП и ДБ към правосъдната реформа толкова прокламирана, че е важна пък предлагат нотариуса на Дряново за Министър на правосъдието. Малко не се връзва визията им. Какво разбира от Наказателно право това момче, което даже не е положил усилия да се научи да говори правилно и книжовно. Да диалектите са богатство, но все пак е юрист и то министър или депутат пък да не спазва езиковите норми ???? Първо Матеев не може да говори правилно, второ не е юрист с опит , нито разбира от наказателно право или Конституционно или съдоустройственият закон ЗСВ. Това е… Покажи целия коментар »

ГЕРП - йористи
ГЕРП - йористи
02 май 2023 18:48
Гост

Провинциално нотариусче, нищо общо с акад. д-р чл. кор. Барни Ръбъл, международно признат авторитет по бяхо хакерство и единствения йорист в света, който може да напише нова конституция за 7 дни.

Дряново лелелееее
Дряново лелелееее
04 май 2023 17:20
Гост

Абе сега предлагат този Смеш3н Флунстоин от Дряново който даже не може да говори, а мяучи като китаец на Илиенци – мие, мие мие кво миекаш бре ? Кво общо сега има Герберкия Барни . Това оправдава ли да предлагат тази Дряновица

666
666
04 май 2023 9:32
Гост

Щото в Долно Уйно, нема нотариат.

Бомба
Бомба
02 май 2023 15:25
Гост

Същата работа като с терористичния акт срещу Гешев.

АМИН

Андрей Янкулов-падение и политически зависим
Андрей Янкулов-падение и политически зависим
02 май 2023 12:31
Гост

Имам приятели прокурор в СГП, специално за Андрей Янкулов нямат добро мнение. Споделят ми, че още като бил в СГП си е граничил с политически интереси, ама са си мълчали, за да няма скандали и да се уронва допълнително престижа на съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 13:52
Гост

Напротив, много добър професионалист. Въпреки че на фона на кухата каскетна лейка всеки е много добър професионалист.

777
777
03 май 2023 0:13
Гост

Никой нито в СРП, нито в СГП няма добро мнение за Андрей Янкулов. Поразпитайте малко прокурорите там,те ще ви кажат…

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 12:14
Гост

Екимджийски защо не е министър?? Крайно време е

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 12:02
Гост

Тиквата отчаяно е готов да приеме всички предложения на тези, които по време на предизборната кампания плюеше, само и само да не дели след време една килия с Каскета.

Горките тролове
Горките тролове
02 май 2023 12:12
Гост

Точно поради тази причина са ми много смешни троловете на ГЕРБ – хем вождът-тиква се моли на ПП да правят кабинет, хем те по занятие са свикнали да плюят ПП и сега им е някак неестествено 🙂

Няма качество
Няма качество
02 май 2023 11:32
Гост

Е смъкнаха Асеня и Лорера, пак тях ни предлагат, с Тагарев най-много да се докарат до протести, Янкулов е бивш зам.- министър на Христо Иванов и е част от АКФ, пак НПО, близко до ДБ, бивши зам.-министри от стария кабинет, общо взето пак същата картинка от близките кругове, които до колко ще са обективн, дори при Габровски не си личаха чак толкова политическите фигури.

Потрес
Потрес
02 май 2023 11:42
Гост

Плюс изпаднали от властта депутати, неизбрани съвсем наскоро на последните избори, или провалени незнайни анононимници от депутатите на ПП. Много къса им се оказа скамейката.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 май 2023 11:23
Гост

„Бившият прокурор понастоящем адвокат Андрей Янкулов е предложен за министър на вътрешните работи.“ Ако това стане реалност, шансът МВР и обвинението да започнат да се сътрудничат при разследването на престъпления, ще се изпари като фина роса в горещ летен ден, предвид „огромната“ любов, която питаят той и Гешев един към друг. Очевидно ПП – ДБ нямат никакво намерение да управляват с компромисни личности или поне такива, които няма да слагат прът в колелата на държавата по никое време, без да е разрешен кардинално въпросът със статута на главния прокурор. Изглежда партийният егоизъм и инатлък ще си продължава, докато една от… Покажи целия коментар »

Случаен
Случаен
02 май 2023 11:29
Гост

Така е.

Партиите на мафията – ПП-ДБ, имат за единствено предназначение да дестабилизират държавата, за да може спонсорите им да виреят свободно и необезпокоявано.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 11:56
Гост

Янкулов и Гешев не се обичат. Но скоро се очертава да бъде потърсена отговорност на пазителя на мафията с каскета, така че нещата да се надяваме, че ще се подобрят.

Случаен
Случаен
02 май 2023 12:00
Гост

Ако беше пазител на мафията, тази мафия нямаше да го поръчва по всякакъв начин – чрез лобистко законодателство, медийни публикации, а вчера – и физически (а най-гнусното е, че и семейството му е било там).

Повръща ми се от кръга на ПП-ДБ и техните поддръжници. Хора без скрупули.

Друг случаен трол с каскет
Друг случаен трол с каскет
02 май 2023 12:04
Гост

Целият народ повярва на версията за атентат срещу Гешев! Цветан Василев го е поръчал, Путин е платил за атентата, а Крум Зарков лично е заложил пиратката!

Димитър
Димитър
02 май 2023 12:06
Гост

И къде я видя тая отговорност ? По Магнитски ли? Неме разсмивай,това го има само в протестърните мокри сънища

Юрисконсулт
Юрисконсулт
02 май 2023 11:19
Гост

Оле, Янкулов министър на вътрешните работи. Тая Промяна наистина няма акъл. Той Янкулов е правнонеграмотен, камо ли да отговаря за вътрешното ведомство.

Не!
Не!
02 май 2023 11:25
Гост

Бивш прокурор, изключително ерудиран, на светлинни години от тъпоумното с каскета

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 18:22
Гост

Ерудиран или не – това е на втори план, когато си се продал на еврейска неправителствена организация и получаваш заплата, за да рушиш държавата, създавайки интрижки. Горката България.

Доктор
Доктор
02 май 2023 10:26
Гост

Страхотни кандидатури, но все пак Джорджано е по- стойностна за министър на културата примерно !!!

Случаен
Случаен
02 май 2023 10:21
Гост

До кога адвокатите ще управляват най-важните длъжности?!

Адвокат, който защитава престъпници, застава начело на структурата, която ги разследва! Безумна държава сме!

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 10:48
Гост

Част от работата на адвокатите е да защитават обвинени в престъпления. А част от работата на главния прокурор е да ги преследва, вместо да ги покровителства, както е при Гешев.

Случаен
Случаен
02 май 2023 11:03
Гост

Главният прокурор не осъществява ръководство и надзор върху разследванията, жълтопаветник.

Адвокатите са превзели държавата – на всеки важен държавен пост е адвокат! Как очаквате да работят в синхронен институциите?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 май 2023 11:25
Гост

НПО-тата по-точно са овладели държавата, а някои адвокати с политически аспирации просто участват в тях, за да придадат по-голяма легитимност на справедливите според тях претенции за кариерна реализация.

ГЕРП - йористи и батки
ГЕРП - йористи и батки
02 май 2023 10:14
Гост

Искаме си Барни Ръбъл за министър на правосъдието, а Цецко с апартаментите или оня, при който биеха протестриращи под колоните на МС, за вътрешен министър!

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 10:24
Гост

Тихо там на царевицата, ве мундар

Хубенов
Хубенов
02 май 2023 10:08
Гост

Успех им желая

Неделев
Неделев
02 май 2023 10:06
Гост

То пак няма да има кабинет и ще се ходи на избори, защо ПП и ДБ да си вадят баш експертите?

Мунев
Мунев
02 май 2023 10:05
Гост

Поредната порция опити за правителство, които има шанс да са неуспешни

Беноев
Беноев
02 май 2023 10:04
Гост

Надявам се да имаме най-после кабинет

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 10:03
Гост

Добри номинации

Anonimen
Anonimen
02 май 2023 10:01
Гост

Предложеният кабинет, начело с другаря Денков, е дело на част от едното парче от ПП. Единственото, което доказва, е че партията на Кирил и Асен е дълбоко разделена на фракции, че ДБ са в дълбока изолация и че зад мегакоалицията не стоят никакви сериозни професионалисти или имена с доказан опит.
Просто група шарлатани, които помагат на един самозабравил се генерал да завладява държавата пред очите ни.
Такива хора нямат място в управлението на страната в никой случай.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 10:05
Гост

Ще ви се да е разделена на фракции, за да имате възможност да злобеете и да си направи Борисов отново кабинетче

Димитър
Димитър
02 май 2023 12:09
Гост

Борисов рано или късно ЩЕ СИ НАПРАВИ КАБИНЕТЧЕ,ЗАЩОТО ВИЕ ОТТУК НАТАТЪК ПРИ СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ ,ЩЕ ГУБИТЕ ХОРА! 70,000 души от ВАШИТЕ са гласували з аКопейкин,това е супер звучен шамар. А електората на ГЕРб е почти постоянен. Така че милички,хвърляйте кърпата докато е време…

Розови облаци
Розови облаци
02 май 2023 9:55
Гост

Тези ще станат министри на кукуво лято. Отиваме на поредните избори. ППДБ умишлено саботират избора на МС. Чест прави обаче на ДБ, че явно са се разграничили от тази пародия като не са предложили никой от своите за министър. Това е правилният подход. Но на ПП егото им и претенциите им без покритие са както винаги в облаците.

1 април
1 април
02 май 2023 9:50
Гост

Провинциалното нотариусче, което дори не го избраха за депутат, го нагласили за министър на правосъдието. Ще се разплача. 🙂

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 10:49
Гост

Цинковата кофа, по-известна като ПКП, е много по-подходяща.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 9:50
Гост

Само личните кандидатурите на Боцко, Томито, Кирцата, Ристю и Асенчо биха били по- не намясто от тази на проваления Денков.
Гроб – ПП – ДБ – БСП – всички козяшки тролове на отчет в американскотопосолоство.

Анонимен
Анонимен
02 май 2023 9:50
Гост

Дряновският нотариус и сина на Соня. Мале, мале! Твърде предвидимо и смешно. Много ви е къса резервнара скамейка, идиътс!

Стоименова
Стоименова
02 май 2023 10:06
Гост

Глупости да пишете, само това ви е

1 април
1 април
02 май 2023 9:48
Гост

Това някакъв майтап ли е? Партийни кариеристи и политически калинки почти до един.

Velev
Velev
02 май 2023 10:07
Гост

Да, точно каквито са назначенията на ГЕРБ

Адвокат
Адвокат
02 май 2023 9:48
Гост

Еми – време е да започват работа – това-онова, да бутат по малко държавата, защото – видимо изоставаме.

Хубенов
Хубенов
02 май 2023 10:07
Гост

Време е