Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (бел. ред. сега Държавна агенция „Разузнаване“) Кирчо Киров е осъден на 15 години затвор за присвояване на над 5 милиона.

Присъдата е по второто дело срещу него и е била произнесена вчера от състав на Софийския военен съд с председател Цанко Грозев. По първото – също за присвояване, и пак на около 5 млн. лева, той получи 10 години затвор на първа инстанция. Военно-апелативният съд потвърди решението, но ВКС върна делото отново на въззивната инстанция, която все още не се е произнесла.

До второто дело срещу ген. Киров се стигна след негови обясненията по първото, в които той заявил, че харчил парите при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. В архивите на службата обаче не били открити никакви документи за тези разходи. За сметка на това, проверяващите от се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани петцифрени суми във валута, съобщиха от прокуратурата. За днешната присъда съобщиха също от държавното обвинение.

По това дело Киров е обвинен, че от 2007 г. до 2011 г. като  директор на разузнаването, в съучастие със свой подчинен началник – Димитър Лидарев, е присвоил от бюджета на службата над 5,1 млн. лева в евро и долари, като случаят е особено тежък и се наказва с от 10 до 20 години затвор. Съдът е постановил и конфискация на половината от имуществото на Киров.

Наблюдаващият прокурор Елин Алексов разказа днес, че съучастникът на Киров в последния момент е направил пълни самопризнания. Лидарев действал в пълна субординация с началника си, изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и получавал парите от касата на службата.

„В последния възможен момент той постъпи достойно и допринесе за попълване на доказателствата“, каза полковник Алексов и обясни съучастническите действия на Лидарев и със стария военен рефлекс да изпълнява стриктно и без възражения заповедите на директора. След самопризнанията, полковникът от резерва е получил условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

Тъй като делото е секретно прокурор Алексов каза само, че парите, които Кирчо Киров е присвоявал били представяни за дейност на службата, която е закрита след присъединяването на България към Европейския съюз. Всеки месец обаче се харчели суми като 80 000 евро или 100 000 долара. За пример Елин Алексов посочи, че харчовете, които Киров е представял могат да бъдат сравнени с ежемесечно закупуване на пишещи машини вместо компютри в днешно време и то на по-високи цени от тези, които са били във времената, когато машините са се ползвали действително. Няма доказателства, че тези пари са похарчени за разузнавателна дейност, каза още Алексов.  По думите му, присвояването се равнява на 39% от бюджета на агенцията за особени разходи. Съдът не е допуснал за разглеждане граждански иск, но прокуратурата е уведомила Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

След прочитане на присъдата прокуратурата е поискала от съда да измени мярката за неотклонение на Киров от парична гаранция в домашен арест. Според прокурор Алексов опасността от укриване вече може да се изведе само от тежката присъда. По думите му „и най-сдържаният и нормален човек“ би предприел действия, за да избегне затвора. Съдът обаче не уважил искането на прокуратурата за по-тежка мярка, като определението му ще бъде протестирано пред Военно-апелативния съд.

„Това беше един много бърз, скоротечен и режисиран процес. Аз бях осъден единствено и само по показанията на един свидетел. Мисля, че този процес има политически характер. Очевидно е, че трябва да покажем пред международните фактори, пред нашите европейски партньори, че има осъдена знакова фигура. Считам, че съм осъден неоснователно при липса или недостатъчна наличност на доказателства. Смята, че Военната прокуратура и Военният съд действаха в предварителен уговор и имаше предварителна нагласа за моето осъждане. Аз знаех много добре, че ще бъда осъден още преди започването на това дело и крайният резултат не ме учудва. Срещу мен се води война от сегашните ръководители на Националната разузнавателна служба, наричана днес ДАР“, коментира пред „Фокус“ ген. Киров.

Миналата пролет ген. Киров беше даден на съд и за разгласена държавна тайна, защото разказал в медиите за заловения с хероин българин Живко Русев в Иран, който беше осъден там на доживотен затвор и след това върнат в България.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 януари 2018 16:08
Гост

Аз имам друг въпрос – защо бързат да обявят присъдата. Не трябва ли да изчакат дали ще има жалба и едва след това да се хвалят с първоинстанционно решение. Поне в този смисъл бяха указанията на две комисии от ВСС с оглед промените в НПК

Анонимен
Анонимен
23 януари 2018 21:49
Гост

Е защо ще правиш секс, ако не се похвалиш?!?

Анонимен
Анонимен
23 януари 2018 15:10
Гост

Малко е рано прокуратурата да се хвали с осъдителна присъда, хеле пък четена от военните