Бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Това е обезщетението, което Софийският градски съд (СГС) ѝ присъжда за причинените морални вреди от продължилото 7 години дело срещу нея за престъпление по служба и принуда, по което беше окончателно оправдана в края на 2016 г.

Мургина е предявила иск за 200 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконните обвинения, причинили ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

Съдът отбелязва, че срещу нея са били повдигнати първоначално 4 обвинения – две за престъпления по служба, едно за принуда и едно за потвърдена неистина в декларация пред Сметната палата. Освен това през 2011 г. градският съд я осъди на 4 години затвор, след като я призна за виновна по едното обвинение в престъпление по служба и за принуда. Прокуратурата още тогава се отказа от останалите обвинения.

След това обаче минаха 6 години, в които апелативният съд я оправдаваше напълно на втора инстанция, а Върховният касационен съд (ВКС) отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за принуда и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за принуда беше за това, че Мургина е принуждавала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ в НАП-Силистра били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Два състава на ВКС намираха за безспорно, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неясно защо апелативният съд не е отчел това, нито пък е бил убедителен в мотивите си за отхвърлянето на показанията на Цолчовска.

При третото разглеждане на делото САС отново оправда бившата шефка на НАП, като прие за очевидно, че обвинението е само декларативно, но не съдържало нищо за действия на Мургина. Накрая ВКС реши, че доказателствата са явно противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че след срещата между двете Мургина лично е заплашвала по телефона Цолчовска с уволнение.

За да прецени, че справедливото обезщетение за бившата шефка на НАП е 30 000 лева, съдия Валерия Банкова от СГС пише в решението си, че делото срещу нея е започнало, когато е била в активна възраст, като процесът е продължил над 7 години.

„Безспорно през това време ищцата е търпяла негативни психически изживявания и стрес досежно качеството си на обвиняема и подсъдима, и свързаната с това възможност за налагане на наказание. При определянето размера на обезщетението за тези вреди, съдът взема предвид и това, че макар в крайна сметка ищцата да е била оправдана по всички повдигнати обвинения, развитието на наказателното производство е било променливо за част от тях и в рамките на същото се е стигнало и до постановяване на осъдителна ефективна присъда от четири години лишаване от свобода“, пише съдът (пълния текст на решението виж тук). В решението съдия Банкова отбелязва също, че Мургина е била обвинена и за престъпления по служба, свързани с високия пост, който е заемала и това води до по-тежки от обичайните вреди.

Съдът е отчел също, че и широкото медийно отразяване на делото е уронило допълнително престижа на Мургина.

Показания са дали нейната бивша секретарка и мъжът, с когото живее на съпружески начала, които разказват за изключителния стрес, който бившата шефка на НАП е преживяла по време на процеса. Те цитират и изказване на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиненията на Мургина през 2009 г. казал, че всички свързани с нея служители на НАП, „трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях. Тогава тя изпаднала в състояние на пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние. Назначената медицинска експертиза също показала връзка между преживения силен стрес и отключилите се заболявания на Мургина.

„Всички посочени по-горе обстоятелства и конкретното им проявление по делото обуславят по-висок размер на дължимото от ответника обезщетение. Като взе предвид така установените обстоятелства, а също и социално-икономическите условия на живот в страната, настоящият състав на съда намира за справедливо обезщетение сумата от 30 000 лв., която би репарирала претърпените от ищцата неимуществени вреди, доколкото те изобщо могат да намерят парично изражение и да се овъзмездят с парично обезщетение, което да е достатъчно по размер и същевременно не води до неоснователно обогатяване“, се казва в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
1688upx com เข้า สู่ ระบบ
1688upx com เข้า สู่ ระบบ
29 февруари 2024 2:50
Гост

1688upxcom เข้า สู่ ระบบ วิธีการเข้าถึงและตะลุยโลกของโอกาสออนไลน์ที่ไม่เหมือนใคร คู่มือครอบคลุมนี้จะนำคุณผ่านกระบวนการขั้นตอนอย่างละเอียด PGSLOT เพื่อให้คุณมีความเชี่ยวชาญ

Лазар
Лазар
20 април 2022 13:56
Гост

На тази не й е чиста работата съвсем.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 13:56
Гост

А и може ли да се държи така с хората!

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 12:35
Гост

Каква поредна каскетна излагация

Кики
Кики
20 април 2022 12:56
Гост

Нищо ново под слънцето.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 10:59
Гост

Леле, каква вехта история е това дело. Никой вече не помни.

Пипи
Пипи
20 април 2022 13:34
Гост

Лошо ни го припомнят. Тези пари ще излязат от нашия джоб.

разпетият петък
разпетият петък
20 април 2022 10:57
Гост

Да ви кажа, който се е сблъсквал с бившето острие РВ си заслужава обезщетение от по 5 бона на дума. Иде разпети петък и все за него се сещам.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 11:32
Гост

Хаха. Така е. Но тази „светла“ личност хич не ми и липсва. Да си се разпъва там, където е сега. Няма да го мисля

stressed out
stressed out
20 април 2022 10:55
Гост

Доказателствата са противоречиви, факт, че това води до оправдателна присъда, но пък и стресът е по-голям, като знаеш, че наистина си крещял по хората, че ще ги уволняват 😉

123
123
20 април 2022 10:54
Гост

Ако се изчетат решенията на ВКС тогава, струва ми се трудно човек да остане убеден, че точно последното е правилното и тази жена е невинна.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 11:17
Гост

Като 6-тте „НЕ“ на Цецко. Играла е пара яко.

Лозан
Лозан
20 април 2022 13:54
Гост

Е, как да вярва после човек в правосъдието ни?

Наблюдател
Наблюдател
20 април 2022 10:51
Гост

Ооо, днешният главен прокурор дори не може да се доближи до изказа на едновремешния зам.-градски. Но, вярвам, ще продължава да опитва.

4567
4567
20 април 2022 10:57
Гост

Ооо, вече го е стигнал. И заради Роман Василев, и заради Иван Гешев България вече е осъдена от ЕСПЧ за нарушена презумпция за невиновност.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 10:50
Гост

Големичко обезщетение, ще бъде намалено по-нататък. Точно пък тази госпожа да е изпаднала в „пълно отчаяние“ и да има „морални болки и страдания“ за 30 бона – айде моля ви се. То никога не е имало и няма да има нито един шеф на НАП, който да не е политически поръчкаджия. Та като се навиват за такива началници, ще си носят и последствията.

Отврат
Отврат
20 април 2022 11:31
Гост

Напротив, има всички основания да стане двойно.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 12:38
Гост

Двоен си станал ти – ама от ядене. Чети малко практика.

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 10:44
Гост

Пореден ненадминат успех