Николай Банев има над 1 млрд. лева в швейцарски сметки, които прокуратурата вече е поискала да бъдат запорирани.

Това каза днес пред „Нова телевизия“ заместник-главният прокурор Иван Гешев. Банев и съпругата му Евгения са в ареста по обвинение за създадена престъпна група, която се занимава с пране на пари, длъжностни присвоявания и данъчни престъпления.

Едно от обвиненията на Банев е за изпиране на близо 590 млн. евро. Пред Специализирания наказателен съд, който в петък го остави в ареста, Банев каза, че ако някой може да изпере толкова пари, трябва да е президент на САЩ. Баневи бяха оставени в ареста, защото спецсъдът прецени, че на свобода могат да извършат престъпление.

„Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат”, каза Гешев. Зам.-главният прокурор коментира и тезата, че с обвиненията срещу фамилията на Баневи се разчистват територии за техни конкуренти и подчерта, че бизнесът им е само рязане на скрап.

 „Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение че нямат бизнес. Те само режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния“, подчерта Гешев. По време на делото за определяне на мерките за неотклонение на Баневи стана ясно, че сред свидетелите е синът на Банев от първия му брак– Николай Банев. Той пък изпрати писмо до медиите, в което обясни, че не бил основен свидетел по делото срещу баща му, но казал всичко, което знае. По този повод прокурор Гешев каза днес, че обвиненията в пране на пари и присвояване се доказват предимно с документи и експертизи, а не със свидетелски показания.

Гешев коментира и актуалната покрай оплакванията на Десислава Иванчева тема за условията в арестите, като призна, че не са достатъчно добри, но ги оправда със състоянието на държавата. По думите му, половината от българските пенсионери, които са създали заводите, които Баневи са рязали на скрап, живеят в по-лоши условия и се хранят по-малко от арестантите.

От думите на Гешев стана ясно, че задържаният в Турция Димитър Желязков-Митьо Очите, който предстои да бъде екстрадиран, също не е доволен от условията в турския арест и се е жалвал на българския консул в Одрин.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дон Трмп
Дон Трмп
15 декември 2018 11:22
Гост

Не съм чувал в СН да има банкови сметки в BGN, но плешивият веселяк Гешев обещаваше скорошно завръщане на В.Арабаджиев(не бил страхлив като Цв.Василев?!!!), затова не му ВЕРВАЙТЕ !!

Перач
Перач
10 декември 2018 12:40
Гост

Прав е Банев, че тази сума е по силите само на най-големите и то в световен мащаб. Според мен прокуратурата се е объркала поне с една нула. За да има бг мошеник като Банев 1 милиард изпрани в банки, то преди това трябва да е имал поне с 30% отгоре, което е абсурдно.

Мъка
Мъка
10 декември 2018 11:14
Гост

Каквато държавата, такива и затворите.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2018 11:37
Гост

A Банева при Иванчева ли е настанена?

Анонимен
Анонимен
09 декември 2018 11:36
Гост

Те швейцарците не са много партньорски настроени като стане дума за пари и банки. Да видим