Апелативният специализиран наказателен съд остави окончателно в ареста Николай и Евгения Баневи. И втората инстанция прецени, че на този етап прокуратурата е събрала достатъчно доказателства срещу тях, от които може да се направи обосновано предположение, че в престъпна група са изпрали над милиард лева, присвоили са близо 85 млн. лева и са укривали данъци.

За разлика от спецсъда, апелативните съдии приеха, че на свобода Баневи могат и да се укрият, както и да извършат престъпление, като повлияят на свидетели. Обвинение за участие в престъпната група има и майката на Банев – Мария, но тя остана на свобода срещу гаранция от 10 000 лева.

„Целият този процес беше като „селска вечеринка“. Искам да ви попитам, знаете ли в една банка, която цитират, като ЕВ ДЖИ, тя е публична банка, регистрирана на Лондонската фондова борса, как можеш да вкараш 600 милиона, изпрани евро? Това е някакъв пълен смях“, каза преди заседанието Николай Банев и описа ситуацията, в която е поставен, като „крадецът вика дръжте крадеца“.

Според разследващите присвояването на парите е ставало от приватизирани предприятия, като „Полимери“ бил не просто източен от Баневи през годините, а обезкостен. Според държавното обвинение от завода били присвоени над 1.5 млн. лева. Нарязан на скрап и източен бил и завод „Елма“ в Троян, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по други сметки на Баневи.

За „Полимери“ и „Елма“ Банев каза днес, че като публични дружества имали колективни органи за управление, имали са зам.-директор, който отговаря за защитата на акционерите и е бил контролиран от Комисията за финансов надзор.

„В „Полимери“ има над 2000 акционери, как е възможно на Общо събрание Николай Банев да се изтипоса и да каже: вие ще правите, каквото ви кажа“, допълни Банев.

В хода на разследването зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че в сметки на Баневи в Швейцария имало над 1 милиард лева, на които е поискан запор, но до момента няма отговор от швейцарските власти. Днес Баневи отново отрекоха да притежават толкова пари, а бизнесменът повтори, че по делото няма нито един документ, под който да стои негов подпис или на съпругата му.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
15 декември 2018 13:05
Гост

Бил съм адвокат на фабрики. Дълга тема. Прокуристът на една обувна фабрика ми каза, че само токът (електричеството) за осветлението и други неща (не знам дали и за машините) е 10 000 лева на месец. Пласментът е проблем. Китай произвежда всичко – от пластмаса до електромотори, от играчки до компютри. Работят на много икономичен принцип. Ние сме разглезени като служители. Колко пъти съм минавал по улицата, забързан да пусна писмо, да внеса документ и – кафенетата пълни със хора. Реститути ли са – на баба си пенсията ли са взели, не е ясно. Мързеливи сме – калпави сме – ужас.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 декември 2018 20:07
Гост

Тези хора трябва да излязат на свобода….. но след десет години, но нашите професионални съдии не могат да дават такива дълги присъди на такива хора !!!

Любопитен
Любопитен
13 декември 2018 18:34
Гост

Банев няма над 1 милиард лева в швейцарска банка. Чии ли са тези пари?

Али Ремза
Али Ремза
13 декември 2018 18:36
Гост

Не зная дали този процес е като селска вечеринка, но със сигурност заприличва на сапунка. Дано само няма много серии, че краят ще е интересен.

Ка@поне
Ка@поне
13 декември 2018 17:55
Гост

Във всяка банка може да се вкарат изпрани пари. Просто трябва да изглеждат идеално чисти.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2018 17:52
Гост

Банев, не е нито мястото, нито времето да проявяваш аристократични капризи.