Промените в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина и на практика беше обезмислено машинното гласуване, вече са атакувани в Конституционния съд (КС). Той беше сезиран от 71 депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (пълния текст на искането им виж тук) .

Конституционният съд образува по искането на депутатите дело №4/2023 г. За докладчик по него е определена Мариана Карагьозова-Финкова.

Никола Минчев от ПП обяви, че депутатите имат три основни аргумента, за да атакуват промените.

„На първо място, това, което оспорваме пред Конституционния съд, е въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват – дали с хартиена бюлетина или с въведената бюлетина, отпечатана от машина. Този избор е само за част от гражданите. За друга част – за тези, които гласуват в секции с под 300 избиратели – нямат право на избор. Това е неравнопоставено третиране на българските граждани. Второ, превръщането на машинното гласуване в на практика едно отпечатване на бюлетини, защото това тотално обезсмисля машинното гласуване и то не отговаря на обичайните стандарти за такова“, каза Минчев.

Третият им аргумент е, че промените в кодекса са приети, след като той е „тотално прекроен“ на второ четене и така основните промени са приети само веднъж през пленарна зала – на второто четене. „Лекс“ вече е посочвал серията от правонарушения, допуснати при приемането на промените в Изборния кодекс (статията можете да си припомните тук).

Надежда Йорданова от ДБ коментира, че от жалбата им няма да има пряк резултат за изборите на 2 април, тъй като решенията на КС действат занапред, но се надява в следващия парламент да бъдат поправени грешките в действащия Изборен кодекс.

От ДБ заявиха, че последните промени в Изборния кодекс противоречат на основни принципи и стандарти в Конституцията и в решения на КС: принципа на правовата държава, принципа на равенството на гражданите пред закона и принципите и стандартите за защита на избирателното право.

„С осакатения машинен вот е нарушено общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. В чистия си вид машинното гласуване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче вече няма гаранция, че всеки избирател подава само един глас за всеки вид избор и че всеки глас се съхранява и преброява само един път“, заявяват от ДБ. От коалицията припомниха, че между двете четения на промените беше заличено и въвеждането на експерименталното дистанционно електронно гласуване, което беше подкрепено с национален референдум.

В искането на ПП и ДБ се казва, че с оспорените промени в Изборния кодекс правното значение на машинното гласуване юридически е сведено до средство за отпечатване на нов вид „хартиена бюлетина от машинно гласуване“. В него те обръщат специално внимание и на въведеното изискване броенето на бюлетините от машините да не става автоматично, а да се извършва от комисиите.

„Конституционно нетърпимо е резултатите от машинното гласуване да се определят единствено чрез отпечатваните хартиени носители“, заявяват вносителите и подчертават, че превръщането на контролната разписка от машините в бюлетина обезсмисля машинното гласуване.

Те припомнят, че основна цел на въвеждането на машинното гласуване е било недопускане на манипулиране на гласовете и всяко друго нерегламентирано влияние върху изборния процес, а законодателните изменения игнорират стандартите за защита на изборния процес. Според тях ръчното броене на бюлетините създава самостоятелен риск за точното преброяване на гласовете.

„При преброяване единствено на хартиените отрязъци, цялата система на защита на изборния процес ще е без значение, защото недобросъвестно поведение на един член на СИК или ОИК ще е достатъчен, за да анулира надлежно подаден глас…Ограничаването на проверката на подадените гласове до отпечатаните хартиени отрязъци е в противоречие с изискването за равна тежест на всеки глас, т.к. това превръща машинното гласуване в самостоятелен вид хартиено гласуване, за което обаче не се прилагат сходни защити спрямо провеждането на избор с хартиена бюлетина“, пишат депутатите в искането до КС и така аргументират тезата си, че тези промени са в противоречие с чл.10 от основния закон, в който се казва, че изборите произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Както е известно, президентът Румен Радев наложи вето на промените в ИК, като посочи, че създават опасност за нарушаване на тайната на вота, правна несигурност и предпоставки за произвол (аргументите на държавния глава виж тук). Мнозинството в Народното събрание обаче отхвърли ветото.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Очевидно е
Очевидно е
28 януари 2023 14:49
Гост

Щом можеше и двата вида гласуване за секции под 300 гласа, то е очевидно, че ще може и за по- големи секции. Просто се измества критерият, а не принципа, който беше допустим и до момента. Елментарно е, язък, че задръстват КС с такива питания все едно им е изтривалка. Конютурните щенеия, не са относими с Коституцията, а само мечти и жажда за власт. Но за това трябват демократични принципи, т.е., каквото каже мнозинството, а то си е и гласувало и на избори и в парламента

БезНадежда от Рагзрад ии Насчо
БезНадежда от Рагзрад ии Насчо
28 януари 2023 13:57
Гост

Преди ГЕРБ правиха законодателни глупости, сега тия и вместо да се поучат надминаха ГЕРберите и сега те станаха за смях

Рака Лена се намира в …Русия :)))
Рака Лена се намира в …Русия :)))
28 януари 2023 13:55
Гост

За пореден път КС ше ги удари през пръстите и ще им покаже, че са чугунени глави с дипломи, но без правни знания ! Трагични са жалбоподателите и те не си вярват имитират дейност и създават правен боклук ! Язък , че толкова високо вият като койоти

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 януари 2023 19:37
Гост

Атакували те, все едно са направили голямата работа, а не хвърлят прах в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 16:14
Гост

Така беше, когато атакуваха закриването на спецсъдилищата в КС.

Гласувайте
Гласувайте
27 януари 2023 19:05
Гост

Задължителното машинно гласуване беше одобрено в КС „на ръба“ с невиждан до сега брой на особените мнения.
Да видим сега дали ще отхвърлят възможността за избор на начин на гласуване – хартия или машина.
Вносителите на това сезиране се обявяват явно против Филип Димитров и Михаил Константинов. Двамата са лица на старото СДС и ДСБ, макар принадлежността на Константинов към ДСБ вече да е съмнителна.
Каквото и решение да вземе КС обаче, то не влиза в сила незабавно.
На следващите избори ще има избор. Костантинов очаква около 300 000 избиратели да се завърнат.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 18:52
Гост

Многобройните груби нарушения при приемането на промените в Изборния кодекс са тежко посегателство върху принципа на законност, прокламиран в Конституцията. Не са спазени изискваните от ЗНА оценка на въздействието, обществени консултации, непубликуване на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения, законопроектът не е изпратен на заинтересуваните министерства, други ведомства или обществени организации, с които трябва да се направи и обсъждане, липсва направена финансова обосновка и т.н. Все едно се приема закон в африканска диктатура. За какъв принцип на законност може да става въпрос? Дано КС спре подобни нямащи нищо общо с правото… Покажи целия коментар »

Смехурко
Смехурко
27 януари 2023 19:36
Гост

Цитат от съседна статия:

„Доста шизофренично, Лекс бг се възмущава в тази статия от електронното гласуване за ВСС, а в друга – от това че било осакатено машинното гласуване за парламент. Забавно, ако не беше тъжно! Последно, сигурно ли е електронното гласуване или не? Или според зависи, ако ние правим избори е ок, ако не – обратно.“

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 22:22
Гост

Да не се прави разлика между електронно дистанционно гласуване и машинно гласуване с машини без връзка с Интернет и които печатат разписки, е или вопиюща некомпетентност или най-обикновена т троловщина.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 16:07
Гост

Явно в училищата трябва да се въведе предмет „четене с разбиране“ за всички любители на конспирациите. Как съобщаването на резултати от експертиза, приета в съдебно заседание, е вземане на страна? Как информация за сезиране на КС е вземане на страна? Информацията не е страна, тя ви дава факти, за да можете вие, като се запознаете с нея, да вземете страна.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 20:33
Гост

Не, че нещо, но НПО–тата са хора около ДБ, имаха някаква акция там за машинното и като видиш кои го бяха подписали все от този кръг, ще ви дам пример едно от подписалите НПО-та е ИПВ- Инициатива правосъдеи за всеки, няма проблем, но единия от членовете им кандидат за депутат от ДБ, другия учредител на Да, България, кажете ми после как да имаме вяра на тези НПО-та, че имат безпристрасни и обективни становища?!? Малко тези обществени консултации за мен лично не са в израз с обществените нагласи! Как да има дадеш вяра, че са някако общество, като повечето политици от… Покажи целия коментар »

Юли
Юли
27 януари 2023 17:50
Гост

Абсурдно е това неравнопоставено третиране.

Димитър
Димитър
27 януари 2023 17:47
Гост

И понеже вече има решение на КС от 2020г. което казва че дори налагането на машините не е противоконституционно,а тук вече има и избор(тъй като реално машините не са отменени),няма смисъл да казваме какво ще е решението на Съда,това протестърчета,беше последния ви патрон….! Честито,загубихте

ПР акция
ПР акция
27 януари 2023 19:12
Гост

обаче ГРЕДА

Димитър
Димитър
27 януари 2023 21:38
Гост

Няма как да имаш избор между два метода на гласуване и да го отмениш,след КС изрично е казал че дори налагането на един не е противокоснтитуционно. Душички ,загубихте втори път ,а понеже сте нагли със сигурност КС ще се произнесе преди изборите …….

Аз съм
Аз съм
30 януари 2023 0:30
Гост

„…че изборите произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.“ Къде видя равно право, като едни могат да гласуват по два начина, а други само по един?

Курти влезе, не излезе
Курти влезе, не излезе
27 януари 2023 17:41
Гост

Е това е положението с родината ни и най-вече с народа ни. Навел се е и – положението е каквото е името ми!

Калина
Калина
27 януари 2023 17:41
Гост

Идеята беше да идат старците да гласуват, че се плашеха от машините. Гласоподаватели на БСП.

Идеята е простаците и ганьовците 0 фенове на Бойко да идат да гласуват на хартия, че те машините „не им разбират“.

Идеята е да идат повече турчоля да гласуват, че там партиите са написани на хартия и са статични и можеш да им кажеш на кой ред е ДПС и да задраскат правилното хиксче, че незнаят български. Иначе на машината може да се получи объркване на кой ред е ДПС

123
123
27 януари 2023 18:02
Гост

Калина, умно красива (вероятно според нея) , съдейки по себе си, дава определения за групи хора.
Ех моме, моме, добре, че са старците, да има такива като теб.
Некои „турчоля“ са по българи от българите, за простите и ганьовците, определено, не е израз на човек с образование, демократ, всъщност и доста необразовани хора, но с добра семейна среда и възпитание, не употребяват.

Миленита
Миленита
27 януари 2023 17:39
Гост

Определено добре е да се сезира съда

ВВВ
ВВВ
27 януари 2023 17:39
Гост

Както и да го сучем, мат’риала си е лош и все по-лош ще става. Само за чугуните от БКП-то, начело с Корнито, са по-зле, щото там пък направо си отива (мат’риала, де).

Бенита
Бенита
27 януари 2023 17:38
Гост

Забавиха се. Това можеше и по-рано да се направи. Явно хем не искат да махат хартиените бюлетини, хем искат да отчетатдейност, че са против тях преди вота

Фраумен
Фраумен
27 януари 2023 17:38
Гост

Дано ГЕРБ се издъни и не управлява. Ясно е и на децата, че се опитват да прикрият пакостите на лидера си Борисов

Пуширан мъж
Пуширан мъж
27 януари 2023 17:38
Гост

Дървена история

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:36
Гост

Аз съм привърженик на машинното гласуване, но малко се съмнявам КС да отмени текстовете за хартията

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:35
Гост

Още при гласуването на промените в Изборния кодекс на второ четене, ДБ каза, че ще сезира КС. Да не би до момента ПП да се кумеше дали да подпише, питам аз. Защо толкова се забавиха, отдавна трябваше да се обърнат към КС

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:33
Гост

И досега в секциите под 300 души нямаха право на избор и КС вече се произнесе за това, че не е проблем. А точно ПП го въведе, така че сега какво реве

Джанго
Джанго
27 януари 2023 17:31
Гост

Обезсмислянето на машинното гласуване е позорно, особено заради прикрития мотив за по-лесно пазаруване на гласове с хартията, но много трудно ми се вижда да се изкара противоконституционно.

Пуширан мъж
Пуширан мъж
27 януари 2023 17:34
Гост

Уви нищо няма да се случи, да.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:29
Гост

И какво чакахте досега, че не се разбира?

Сет Рот
Сет Рот
27 януари 2023 17:34
Гост

Чакаха да са сигурно, че ще се ходи на избори и тогава да се активират

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:28
Гост

Долу хартиената мафия!

Яница
Яница
27 януари 2023 17:33
Гост

Тя тая мафия се гласи да управлява. ГЕРБ – БСП – ДПС