Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не дължи на данъчните над 11 000 лв., както твърдят те, а 890 лв. Това реши Административният съд София-град (АССГ).

В решението си съдия Ирина Кюртева отправя доста критики към подхода на приходната администрация към ревизията на Панов. Тя обхваща три години – 2013 г., 2014 г. и 2015 г. За последната самата Национална агенция за приходите (НАП) установи, че има надвзети данъци. Основната сума, която НАП претендира от Панов, е за 2013 г., като в ревизионния акт беше записано, че той дължи на данъчните още 10 107 лв.

Председателят на ВКС е подал декларации за трите години и е платил данъци за тях, но на основание наличие на данни за укрити приходи или доходи срещу него започна ревизия. Всъщност тя започна, след като през 2017 г. Панов подаде декларация за доходите и имуществото си само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, а не към Сметната палата. За това той беше глобен с 1000 лв., но последва и данъчна ревизия.

Основната част от сумата, която НАП твърди, че Панов дължи, идва от покупката на имот в местността Прибой на варненския кв. „Галата“. В решението на АССГ придобитият от председателя на ВКС (към онзи момент съдия във Върховния административен съд) е описан по следния начин: „сграда със застроена площ 37 кв.м., представляваща дървена постройка върху бетонова основа, брой етажи – един, с таван 37 кв.м, по удостоверение за данъчна оценка с предназначение „друг вид сграда за обитаване”, както и ½ идеални части от поземлен имот с площ 480 кв.м, находящ се в урбанизирана територия, с начин на трайно ползване „за търговски обект, комплекс”.

Панов е декларирал, че е платил за него 26 000 лв., но според данъчните реалната цена е 122 000 лв. Тя е определена с експертиза по т. нар. метод на сравнимите неконтролирани цени. Вещото лице, назначено от НАП, е трябвало да установи колко е пазарната цена към април 2013 г. (когато е сключена сделката) и към май 2018 г. (когато започва ревизията). То излиза със заключение, че долната граница на пазарната цена на имота, който самият Панов нарича бунгало, е 88 293 лв., а горната – 122 649 лв. И данъчните приемат именно най-високата сума, посочена от експерта, като пазарна цена.

Ето какво заявява АССГ за този подход: „Съвсем неаргументирано ревизиращият екип е приел, че пазарната цена на придобития от жалбоподателя имот е в горната граница от 122 649,47 лв., като е направил извод, че той е платил в брой на продавача разликата (която е 96 649,47лв.) между нея и вписаната цена в нотариалния акт. Тези изводи са необосновани, както е необосновано и експертното заключение“.

Съдия Кюртева посочва, че нотариалният акт за сделката има материална доказателствена сила за посочените в него обстоятелства, включително и за цената, и НАП е следвало да проведе пълно насрещно доказване на обстоятелствата, установени с този официален документ, за да оспори посочената в него продажна цена, като докаже, че по сделката реално е платена по-висока. И заявява: „Липсват доказателства за извършена проверка на продавача, за да бъдат установени макар и косвени данни за отклонение от продажната цена, посочена в нотариалния акт, респ., че тя не е действително платената от жалбоподателя“.

Съдията установява и друг сериозен проблем с експертизата, заради който решава да не кредитира заключението на вещото лице – за да установи какви са пазарните цени към 2013 г. и 2018 г., то е изследвало офертни цени от няколко седмични издания, направило е справка в имотния регистър и е използвало собствени данни на експерта, но не е извършило оглед на място. „…Офертите представляват едно предложение за сключване на сделка и обявените цени подлежат на промяна в процеса на договаряне. Съгласно трайната практика на ВАС е недопустимо при метода на сравнимите неконтролирани цени съпоставимите пазарни цени да се определят на база оферти. Вещото лице не е извършило оглед на място на имота. Направена е съпоставка с продажба на два имота с различно предназначение от процесния (НА от 03.05.2012 г. с предмет търговски обект-ресторант и земя и НА от 19.11.2015 г. с предмет – сграда с площ 61,06 кв.м), които нямат сходни характеристики с процесния имот. Не става ясно кога са построени сградите, тяхното предназначение, експлоатационен капацитет, изградени инсталации и др.“, пише АССГ.

Така той стига до извода, че не е доказана различна цена от посочените в нотариалния акт 26 000 лв.

За други доходи на председателя на ВКС – хонорари за лекции и конференции, които според ревизионния акт са укрити, съдът установява, че всъщност са декларирани и обложени с данък и за фиска не е настъпила никаква вреда.

Освен това съдът констатира, че данъчните произволно са решили, че през 2014 г. Панов е бил в чужбина за 9 дни и е харчил по 1000 лв. на ден. „Единственият безспорен факт е, че жалбоподателят е напуснал РБългария на 27 юли 2014 г. през ГКПП К. като пешеходец“, пише АССГ и подчертава, че е прието, че Панов е останал зад граница 9 дни, защото толкова отпуск си е взел, без да има доказателства кога всъщност се е върнал в България.

„Като база за определяне на разходите за пътуване е взето установено конкретно плащане през 2015 г. от банковата сметка на жалбоподателя за вечеря в размер на 917,57 лв. в ресторант в Русия, което е извършено година след ревизирания период. Продължителността на престоя и ежедневният разход са произволно определени“, се заявява в съдебното решение.

За втори път АССГ в решение коментира, че този подход на данъчните по отношение на Панов е неправилен. През май съдът отмени друг ревизионен акт срещу него за 1732 лв. и там пак вечерята в Русия беше използвана като база за разходите, които той прави на ден докато е в чужбина.

С новото си решение АССГ осъжда Панов да плати 890 лв., а не над 10 000 лв., данъци за 2013 г. и изцяло отменя ревизионния акт за 2014 г. и 2015 г. Сред перата, които формират останалата за довнасяне сума, са например около 3000 лв., за които председателят на ВКС твърди, че са разходи за ремонт на жилище, което дава под наем, но съдът приема, че той не е успял да докаже това.

Решението на АССГ не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Vladi
Vladi
27 юни 2021 19:02
Гост

КОЙ? се страхува от Л.Панов?

Хари
Хари
25 юни 2021 13:22
Гост

Панов е неузнаваем с тази коса. Няма ли да се поспретне малко.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 13:22
Гост

Много евтино заяждане.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 12:44
Гост

Толкова са нагли, че чак го следят колко харчи за вечеря. За Пеевски дали няма да се намери такава информация.

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 12:37
Гост

Да си беше подал декларацията и към Сметната палата. Нямаше да му се отвори такава работа.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:42
Гост

Един имот с данъчна оценка 50 хил. струва реално минимум 100 хил., но продавачът, защото е на зор, близък или поради друга причина, ми го продава за 95 хил. След това НАП обаче установява, че цените за такъв имот варират между 100 и 120 хил. и приеме, че съм нарушител или престъпник дори, укривал данъци. Това е просто абсурдно и така всеки обикновен гражданин може да бъде изкаран престъпник, дори да не е минал сделката по данъчна оценка!

Юрисконсулт
Юрисконсулт
25 юни 2021 11:38
Гост

Цацаров е купил имот на цена, занижена 120 пъти
https://frognews.bg/inteviu/adv-ekimdjiev-tsatsarov-kupil-imot-tsena-zanijena-120-pati.html

В България престъпниците, облечени във власт, се пазят взаимно, а радетелите за независима съдебна система ги тричат под път и над път! Но ние, българските юристи, не можем да бъдем заблудени!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 20:45
Гост

Българските юристи сте смотаняци и боклуци.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2021 10:06
Гост

Личи ви, че „юристите“ от Кафяво-правен свят и останалите лайномети на Пеевски сте смотаняци и боклуци. За вас законът и справедливостта са нищо на фона на интереса на „началника“ ви, който защитавате за няколко стотинки или лева на коментар.

Мутри вън!
Мутри вън!
25 юни 2021 11:23
Гост

Хунтата купува с държавни пари луксозни виноохладители за 3000 лева на куклите й на конци, а опонентите си „опрасква“ за разход за вечеря по време на командировка. Колкото и да се напъват от кочината, правната общност у нас винаги е подкрепяла Панов като борец за независима съдебна система.

имали в софия съд
имали в софия съд
25 юни 2021 11:20
Гост

Това си беше чиста репресивна акция и от решението става пределно ясно – произволно си смятали, избирали, начислявали! Долни подлоги разбиващо човешки съдби! Да видим дали в София има съд, както в Берлин!

Пеевски кога?
Пеевски кога?
25 юни 2021 11:16
Гост

Бухалка №3 на хунтата след Гешевтурата и Цацаратурата. А троловете на щат в лайнометите на Пеевски се фокусират изключително върху установените 3-цифрени задължения за няма и 1000 лева, но и дума не казват за 5-цифрените отхвърлени като брутално незаконосъобразно начислени от НАП задължения и мотивите на съдията в тази връзка.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:19
Гост

Така се прави другарю сесебейски лайномет и комунист. Винаги двоен аршин. Партията е права, дори когато съгреши.

Адвокат
Адвокат
25 юни 2021 11:27
Гост

Така е, двойният аршин е от времето на ГЕРБ-ДПС. Очевидни не нарушения, ами направо престъпления на управляващите, оставаха извън погледа на компетентните органи, а на неудобните брояха стотинките, само и само да има за какво да се заядат.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:08
Гост

Риторичен въпрос:
ИМА ЛИ ДРУГ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВЕН СЪД В СВЕТА, КОЙТО НЕ СИ Е ПЛАТИЛ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ ФИСКА?
ВТОРИ РИТОРИЧЕН ВЪПРОС:
КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ЛИЦА НА ПОДОБНИ ДЛЪЖНОСТИ КОГАТО СЕ УСТАНОВИ ЧЕ ДЪЛЖАТ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА? В БЕЛИЯ СВЯТ Е ЯСНО, А КАКВО ЩЕ НАПРАВИ ПАНОВ В БЪЛГАРИЯ???

анонимен
анонимен
25 юни 2021 11:16
Гост

Дали дължи или не дължи и колко, ще каже ВАС, а и мандатът свършва…

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:23
Гост

Мандатът свършва, петното остава. Свършиха баламите дето вярваха на най-честния и най-чистия. Естествено, като не ни изнася, почваме да лафим опорките за бухалките.

Чанев
Чанев
25 юни 2021 12:30
Гост

Решението на ВАС се знае от сега какво ще е.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:22
Гост

А има ли друг председател на върховен съд, подложен на такъв продължителен натиск, тормоз, проверки, ревизии и какво ли не заради несъгласието си със статуквото

Anonimen
Anonimen
25 юни 2021 12:33
Гост

Панов е неудобен за много хора. ВСС също не са му от фен клуба. Ето за това го тормозят постоянно

98765
98765
25 юни 2021 11:01
Гост

Нямам търпение да свършва мандатът на този човек. Цялостното му поведение е срамно, стигна се дотам, че заради него, пострада много имиджът на ВКС. Такава липса на усет, че… нямам думи

urban
urban
25 юни 2021 11:03
Гост

То наближава, ВСС скоро трябва да открие процедурата, ако има ВСС де. Но дори и да няма, той си тръгва и някой от ВКС ще стане и.ф. Важното е, че му се вижда краят

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:00
Гост

Продължавам да се изумявам на кичарата, която е пуснал. Извинявам се, че е извън темата, но не мога да се сдържа. А в момента му е по-дълга отколкото на снимката. Толкова ли няма кой да му каже да се пооправи

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:24
Гост

Така ходят напоследък всички председатели на Върховни съдилища в света. Нищо не разбираш….

Хаха
Хаха
25 юни 2021 13:28
Гост

Така му харесва, така ходи, какво лошо има?&

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 10:44
Гост

И един лев данък да дължи, това опозорява завинаги и безвъзвратно „най-моралния от моралните и най-честния от честните“. Нали беше уж административен съдия, а данъците не платил!!! Срам и позор!
Оставка, Панов! Оставка!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 10:59
Гост

Че Панов отдавна трябваше да си ходи, трябваше, но не заради това. Да видим дали ще успее да докаже разходите за ремонта, не всеки събира бележки от строитела или майстора за това. Това да му е проблемът. По-сериозното е, че за целия мандат той по-скоро вреди на системата, отколкото да помогне. Това вече е срамно.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 11:10
Гост

Напълно подкрепям!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2021 23:34
Гост

Явно си пазите всички бележки за изплатеното на майсторите, боядисали жилището или поправили сифона, така ли? Защото аз – не! Понеже няма бележки, разбира се. И така някой корифей от НАП ще реши, че укривам данъци и не били платени парите. Но пък за цецковите шест апартамента с две полицейски заплатки няма драма, а? Ей, като ги пускате опорките, дръжте сметка, че тия в блица, в труп, в пик и пр. Не вървят тук. Пък може и да вървят вече, знам ли, като гледам какво е нивото на всеобщото изпростяване, нищо няма да ме учуди. Правния свят не го споменах,… Покажи целия коментар »