Асоциацията на прокурорите обяви, че с притеснение наблюдава безпринципни атаки, недопустим език и откровени нападки спрямо Конституционния съд (КС) след решението му, с което обяви за противоконституционни по-голямата част от последните промени в Конституцията.

В позиция организацията заявява, че решението се базира на основополагащите принципи на модерното демократично устройство, почива на  трайната тълкувателна практика на съда и защитава обществения интерес от съществуването на независима съдебна система.

„С притеснение наблюдаваме безпринципните атаки към решението, недопустимия език и откровени нападки по адрес на КС, който е органът призван да бъде гарант за конституционносъобразността в правната ни система – мисия, с която съдът се справи с достойнство, като не се поддаде на опитите за вмешателство и политически натиск. Върховенството на правото изисква всички държавни органи, институции, политически субекти, неправителствени организации и граждани да уважават и спазват Конституцията и законите. Именно това е най важният белег доколко зряло и демократично е едно общество“, пишат прокурорите.

И допълват, че категорично възразяват срещу „опитите да се измести фокусът на общественото внимание от актуалните и много сериозни проблеми в държавата и обществото ни с поредните и вече изтъркани атаки към прокуратурата“.

Според асоциацията реалните цели на промените в Конституцията са били „ликвидирането на единната съдебна система и поставянето на прокуратурата под политически контрол“.

„Истинска правосъдна реформа е крайно необходима, но тя не може да бъде постигната чрез нарушаване на основополагащите конституционни принципи, заблуждаване на обществото и злоупотреба с надеждите на хората.  Няма как с нелегитимни средства да бъдат постигнати легитимни цели. Нужни са държавнически подход, компетентност, упорита работа и воля за предприемане на решителни стъпки за усъвършенстване на законодателството – устройствено, материално и процесуално.  Българските прокурори ще подкрепим именно такава реформа, защото сме се посветили на каузата на отстояването на справедливостта и защитата на обществения интерес“, заявяват от съсловната организация.

И призовават всички власти да осъзнаят огромната си отговорност и „заедно, в дух на конструктивност, при стриктно спазване на българската Конституция, да се обединим около стратегическите приоритети за реално подобряване работата на съдебната система и постигането на по-бързо и качествено правосъдие“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
31 юли 2024 20:52
Гост

Правото поначало съществува, за да има ред, умереност и законност. Прилагането му по порочен начин за цели, които не служат на обществото и за общественото благо, следва да се преустанови. Когато самият законодател установи порочен закон, обществото следва да се предпази дор от самия закон. Решението на Конституционния съд гарантира върховенството на правото така, както е завещано от далновидните ни политиците още с приемането на КРБ. Правото служи на гражданите в тяхна защита, то не може и не трябва да играе ролята на бухалка, лост или начин за реализиране на користни цели. Оставам настрана емоциите. Решението е правилна и Асоциацията… Покажи целия коментар »

Въпрос
Въпрос
31 юли 2024 19:54
Гост

Владо, ще те води ли и Сарафов в САЩ?

Иван Иванов
Иван Иванов
31 юли 2024 18:52
Гост

Аз съм свидетел на правна неграмотност сред прокурори и съдии, обаче – какво да направим.

Не си харесват явно професията – все за парите говорят, то – добре, ама – хората чакат и очакват една мъдрост.

Липсва и каквато и да е хуманност, ако могат – щете „тероризират“. Чака се с месеци за елемнтарни неща.

Коментарите
Коментарите
31 юли 2024 18:51
Гост

comment image

колега
колега
31 юли 2024 18:46
Гост

Браво на Асоциацията на прокурорите. Съгласна съм с всяка дума. Четейки коментари надолу, спрях с омерзение към пишещите мъничета. Не пожелавам на никого от авторите някой от тях или близките му да бъдат потърпевши от кражби, измами, престъпления против личността. Аз имах случай и благодаря на прокуратурата ни!

Олеле...
Олеле...
31 юли 2024 15:45
Гост

От файтона на плевенския натегач отново цвилят поръчково!
Не се хаби Николов, няма да те огрее втори път за член на ВСС!
Гешев го няма, а в списъка с наколенкаджий при Сарафов има доста преди тебе!

Олеле
Олеле
31 юли 2024 16:39
Гост

Тази асоциация само натегачи. Само поръчкови декларации в защита на мафията в прокуратурата. Така при Гешев, така и сега.

Неменска
Неменска
31 юли 2024 15:39
Гост

Ала бала отново и отново

Каменов
Каменов
31 юли 2024 15:39
Гост

Глупости

Николов
Николов
31 юли 2024 15:39
Гост

От корумпирани типаво не слушам напътствия

Николов
Николов
31 юли 2024 16:42
Гост

Поръчкови декларации, поръчкови статии. Само дивотии се творят в ГешефтуроСарафатурата, за да сме вечно на власт.

Попчева
Попчева
31 юли 2024 15:38
Гост

Време е за грандиозни промени и при тия зловредни елементи, които обгрижват само високите ешалони на власта

Попчева
Попчева
31 юли 2024 16:46
Гост

Прокуратурата трябва да се освободи от простащината, слагачеството, милиционерщината, службогонците и вечните началници

Кирчева
Кирчева
31 юли 2024 15:38
Гост

Тия слуша ли ги някой? Аз не им вярвам и да ми кажат, че на вън грее слънце.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 15:37
Гост

Я преди да коментирате кой какви напатки отправя да си кажете от Пеевски какви пари получавате и колко от вас са на хранилка?

Грешка
Грешка
31 юли 2024 17:23
Гост

„напатки“ – да се чете ПаПатки.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 17:35
Гост

Да започнем от ИФ-та – по домова книга и тарифи, та до слугите им, разни поръчкови прокурорчета.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 15:37
Гост

И тия издишат колкото си искат

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 15:37
Гост

От каква позиция коментирате прокурорите? От тази дето заради безумните ви и тъпи обвинения редовно плащаме обезщетения на обвинени хора ли?

Ангелаков
Ангелаков
31 юли 2024 15:36
Гост

Прокурорите сте такива смешки, че по-добре не се обаждайте

Защо?
Защо?
31 юли 2024 15:20
Гост

Защо не се скрият някъде?