Арестуваният за надраскан некролог на магистрат е 49-годишният Михаил Михайлов Стефанов, който стана популярен миналата година, когато отново беше задържан, но за гавра с националния флаг.

Това става ясно от позиция на двете спецпрокуратури по повод на критична медийна публикация за различен подход на държавното обвинение при сходни случаи.

В петък Стефанов е бил задържан във фоайето на Специализираната прокуратура, след като надраскал и опитал да скъса некролог на починалия следовател Йордан Костадинов. В понеделник Софийският районен съд е оставил Стефанов за постоянно в ареста, след като преценил, че има и предишни подобни прояви.

От прокуратурата допълниха днес, че Стефанов вече е осъден на първа инстанция от спецсъда за случая от май м.г., когато запали националния флаг пред Съдебната палата в София, уринира върху него и качи видео от деянието във Фейсбук. Пред съда Стефанов обяснявал, че извършеното от него е протест срещу „очевидни обществени пороци – беззаконията на българския съд и на българската прокуратура“.

Още през септември спецсъдът го осъди ефективно на 2 години затвор, но присъдата на съдия Биляна Вранчева беше отменена в началото на годината от апелативния спецсъд заради това, че е постановена от незаконен състав. Стефанов беше обвинен за това, че е опетнил знамето, за което НК предвижда до 2 години затвор или глоба до 3000 лева и той получи максималното наказание. Когато престъплението се наказва с до 5 години затвор обаче, съдът трябва да заседава еднолично в състав само от един съдия. В случая със Стефанов пък съдия Вранчева е заседавала с двама съдебни заседатели, поради което присъдата беше отменена.

При повторното разглеждане на делото в спецсъда и месец преди случката с некролога, Стефанов е получил условна присъда от година и 10 месеца затвор с 4-годишен изпитателен срок.

Той има условна присъда и за хулиганство в Стара Загора, след като влязъл центъра за спешна помощ и започнал да ругае и заплашва персонала, а при пристигането на полицаи, псувал и успял да удари двама от тях.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стойчо
Стойчо
21 август 2019 14:39
Гост

Видно от миналогодишния клип човека не в ред, обаче това ли е работата на Спец. съда? Да лови болни хора, да ги задържа за 72 часа и после съм сигурен ще му дадат ефективна? Ама нормално, то шефа на спец. прокуратурата ошамари дете … толкова си могат.

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 13:43
Гост

Да уринираш върху символ на държавата, само защото имаш зъб на правосъдието! Може би човекът не е съвсем добре.

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 13:44
Гост

Ами, да се лекува. Защо околните трябва да търпят изцепките му.

Любопитно
Любопитно
21 август 2019 13:42
Гост

Този човек явно има нужда от медицинска помощ. Но дали проблемът му е отключен от нещо преживяно, че така системно „критикува“ съдебната система или просто психическите му девиации са си избрали да се насочат към нея напълно непровокирано?

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 13:42
Гост

Нека постои в ареста. Така е по- сигурно, че няма да се прояви пак.

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 13:38
Гост

На този явно му е в кръвта да прави зулуми.

Пепи
Пепи
21 август 2019 13:41
Гост

Или по-скоро е недоволен по defaut. От съдии, прокурори, медици, полицаи и т.н.т.