Николай Банев остава за постоянно в ареста, защото все още има опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода, а най-тежката мярка за неотклонение не пречи той да получава адекватно лечение в болница.

Това реши окончателно състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Красимира Костова и докладчик Магдалена Лазарова. Преди две седмици спецсъдът за пореден път отказа да пусне Банев дори и под домашен арест, за да може да лекува туморно образувание.

Защитата на бизнесмена обжалва определението, като акцентира на продължаващото над една година задържане и здравословното му състояние, а прокуратурата не е възразила.

Апелативните съдии обаче споделят извода на съдия Красимир Комсалов, който се позова и на заключение на медицинска експертиза, според което въпросното образувание е доброкачествено и подлежи на отстраняване, което обаче не налага промяна на мярката за неотклонение.

За да не пуснат Банев от ареста, съдиите припомнят, че е бил издирван и задържан във Франция, че в ареста е водил разговори с чужденци и търсил съдействие за убежище в Русия, като подчертават и финансовите му възможности, които позволяват да се укрие.

Съдът отбелязва още, че Банев е подсъдим за тежки престъпления, а друго разследване срещу него още не е приключило.

„Последното обстоятелство налага заключението, че на този етап, макар и със значително занижен интензитет, опасността от извършване на престъпление не може да бъде напълно изключена, въпреки липсата на предходно осъждане“, се казва в определението на съда.

Според АСНС задържането под стража е единствената адекватна мярка за Банев, предвид и очакваната продължителност и тежест на делото, което било съдържало 242 явни и 9 класифицирани тома и предстояли разпити на много свидетели, както и изслушване на експертизи.

„Предписаното оперативно лечение и предоперативна подготовка могат да бъдат осъществени чрез привеждането на подсъдимия в съответното лечебно заведение, като впоследствие след установяване на вида на туморната формация и евентуално назначеното лечение не съществува пречка да бъде извършена нова преценка относно подходящата мярка за процесуална принуда“, пишат в заключение апелативните съдии.

Разследването срещу Николай Банев и съпругата му Евгения започна през есента на миналата година, когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод „Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството е било източено от Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно „Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност, а още преди две години премиерът Бойко Борисов влезе в словесна престрелка с Банев, след като каза, че предприятието е разграбено и унищожено, като определи приватизацията за „разбойническа“.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени, че са изпрали над 1 млрд. лева и присвоили общо 84 682 896 лева от „Полимери“, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Те са подсъдими и за укрити данъци за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“. Според прокуратурата престъпленията са вършени от престъпна група, в която е участвала и майката на Банев – Мария.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петър
Петър
11 декември 2019 16:16
Гост

Опасен е, щото не е от „наште“. Интересно ако беше от калинкиния обръч…

Найден
Найден
11 декември 2019 16:17
Гост

Ако беше нямаше изобщо да е подсъдим. Ясно като бял ден.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 16:28
Гост

Дано да е наред всичко с операцията. Чак ми става жал.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 16:29
Гост

Дай Боже всичко да е успешно. Обаче точно такива като него източиха държавата.

Петър
Петър
04 декември 2019 17:05
Гост

Дано е успешна, че трябва да лежи в затвора после. И да обезщетява!

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 15:41
Гост

По принцип не съм особено въодушевен от работата на спецсъдилищата. Но този път едно голямо БРАВО.

Адвокат
Адвокат
04 декември 2019 15:48
Гост

Голямо браво за мерки за неотклонение? Това не е Народен съд, надявам се.

какво браво?
какво браво?
04 декември 2019 15:49
Гост

какво браво, като държиш човек с тумор в ареста вече над една година? а и те ги „заловиха“ на път за България, не е като да са ги издирвали с червена бюлетина

Smit
Smit
04 декември 2019 16:00
Гост

E, aйде да не ги изкарваме светци, те са за затвор, убеден съм, но задържането като присъда е много гнусно.

опасен
опасен
04 декември 2019 15:38
Гост

Тоз клет Едмон Дантес Николай Банев 😉 само каква брада! наистина изглежда опасен

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 15:43
Гост

Не е свикнал да се обслужва без топла вода. Ама то все някога е за първи път.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 16:00
Гост

Явно ще свикне

Мон Текристо
Мон Текристо
04 декември 2019 16:31
Гост

На Дантес му скроиха шапка. Обаче този си е престъпник.

NikNope
NikNope
04 декември 2019 15:37
Гост

Какво стана с гривните за проследяване, пак ли не са се уточнили кой колко пари ще глътне?

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 16:25
Гост

Явно. За това сега държат болен човек. Не че не е виновен, но това е прекалено.

Lemon
Lemon
04 декември 2019 15:29
Гост

Когато съдът е по-хард от прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 15:28
Гост

Малко на инквизиция отива…

Анонимен
Анонимен
04 декември 2019 15:18
Гост

Хм, прокуратурата нямала нищо против да го пуснат…