Заместник-главният прокурор Красимира Филипова е номинирана за член на Висшия съдебен съвет. Кандидатурата ѝ е издигната от 41 нейни колеги от Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура, Софийската апелативна прокуратура и Софийската градска прокуратура.

Прокурорите избират четирима свои представители във ВСС. Срокът за предложения изтича на 3 май. За 2 юли е насрочено общото събрание за изслушване на кандидатите, а самият избор е на 9 юли.

Красимира Филипова има близо 22 години юридически стаж. Тя е започнала работа в съдебната система като младши прокурор в районната прокуратура в Ботевград, последователно е била зам.-шеф на РП-Костинброд, на окръжната и апелативната прокуратура в София. От 2017 г. е обвинител във ВКП, а от януари 2020 г. е заместник-главен прокурор.

В периода от януари 2016 г. до януари 2017 г. тя беше заместник-министър на правосъдието.

Като заместник на Иван Гешев, тя ръководи работата на отделите „Съдебен“ и „Административен“.

Изпълнението на служебните ѝ задължения се отличава с изключителна добросъвестност, задълбоченост, последователност, компетентност и отговорност. Показва много добри умения за работа в екип, висок професионализъм и работоспособност, инициативност и креативност, които създават мотивираща и комфортна среда за работа с колегите ѝ. Притежава развито чувство за справедливост, безпристрастност и почтеност. Високо са оценявани резултатите от участията ѝ в различни междуведомствени формати, работни групи и обучителни мероприятия. Активно продължава да работи за подобряване на междуинституционалното сътрудничество на прокуратурата и взаимодействието с неправителствения сектор в различни области“, отбелязват колегите ѝ.

Те допълват, че Красимира Филипова като опитен и авторитетен юрист притежава необходимите професионални и нравствени качества, за да бъде избрана за член на ВСС.

Освен нея, днес бяха номинирани още четирима души.

Единият е апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, чиято кандидатура е предложена от 163-ма обвинители от Варненския апелативен район.

Владимир Чавдаров има над 28 години юридически стаж. Той е бил пет години адвокат, а от 1999 г. започва работа в прокуратурата като военен следовател във Военно-окръжната прокуратура в София.

В периода от 2005 г. до 2010 г. е бил шеф на ВОП-Варна, след това става ръководител на окръжната прокуратура в града. През юни 2018 г. беше избран за апелативен прокурор на Варна.

Прокурор Владимир Чавдаров притежава много висока професионална квалификация. През годините е полагал постоянни и сериозни усилия за нейното повишаване, за което свидетелства участието му в 29 допълнителни квалификации и специализации в периода 2008 г. – 2021 г.“, казват колегите му.

В предложението си те отбелязват, че Владимир Чавдаров е натрупал огромен опит като административен ръководител, винаги се е отнасял към прокурорите и служителите с необходимата взискателност, уважение и зачитане на личното им достойнство. Допълват, че Чавдаров не е допускал привилегироване на магистрати или служители, създавал е необходимата организацията за нормална работа, както и много добро сътрудничество с другите институции.

Шефът на Асоциацията на прокурорите в България Валентин Николов, който е окръжен прокурор на Плевен, е следващият номиниран. 69 негови колеги са го предложили за член на ВСС.

Той работи в прокуратурата от 2007 г., преди това е бил дознател. Бил е зам.-районен и районен прокурор на Плевен, а от юни 2021 г. е ръководител на окръжната прокуратура в града.

Прокурор Владимир Николов е спечелил уважението на своите колеги като висококвалифициран и коректен магистрат, ангажиран с професионалните и социални проблеми, не само на прокурорите, но и на съдебните служители. Цени изграденото уважение в колектива и полага усилия да го поддържа и запазва. Той познава детайлно спецификите в работата на ПРБ- както на районно, така и на окръжно ниво. Усвоените от него практически знания и умения в административно- ръководната дейност и ежедневната прокурорска работа му позволяват своевременно да идентифицира опасността от възникване на конфликти, както и да предприема адекватни мерки, за да ги предотврати, а ако вече са възникнали – да ги реши“, пишат колегите му.

Четвъртата номинация за днес е на Николай Любенов от ВКП, който е завеждащ отдел „Съдебен“.

Той работи в съдебната система от 1997 г. Започнал е като прокурор в СРП, в периода 2004-2006 г. е бил зам.-градски прокурор на София, след това е повишен в апелативната прокуратура в столицата, а от 2015 г. е във ВКП.

В работата си г-н Николай Любенов е доказал своя висок професионализъм. Притежава отлична правна подготовка, прецизност и дисциплинираност. Преминал е през всички нива в структурата на прокуратурата, като е заемал и административни длъжности. За отлично изпълнение на служебните си задължения в цялостната му работа е награждаван.

В отношенията си с колегите проявява добронамереност, отзивчивост, толерантност и откритост. Притежава чувство за справедливост и се отнася отговорно към възложените му задачи. Умее да работи в колектив, да взема бързи и адекватни решения. Ползва се с добро име и е уважаван от колегите“, отбелязват в предложението си 25-имата прокурори, които го издигнаха за член на ВСС.

Според тях Николай Любенов притежава нужните лични, професионални и нравствени качества, за да бъде кадровик.

Следващата номинация е на районния прокурор на Сливница Пламен Петков. Той има над 16 години юридически стаж, започнал е работа в съдебната система като следовател, а от 2006 г. е прокурор в СРП. През 2018 г. е избран за шеф на РП-Сливница.

В предложението, с което издигат кандидатурата на Петков, колегите му от Сливница, Своге, Елин Пелин и Костинброд отбелязват, че той „притежава задълбочена и отлична правна подготовка, прецизен е в работата си, притежава изключителна способност за работа в екип, проявява откритост в професионалните и личните си контакти, взема балансирани решения след задълбочен анализ на всички заинтересовани страни„. Добавят, че Пламен Петков полага много усилия и енергия за създаване на добър колектив и поддържане на добри взаимоотношения със съдиите и разследващите полицаи.

Преди два дни апелативната прокурорка от Пловдив Добринка Калчева беше номинирана за член на ВСС.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
пореден полуфабрикат
пореден полуфабрикат
03 май 2022 9:26
Гост

Филипова ли бреййй, и какво ще прави във ВСС ? хм ?!

Прав беше Филчев, че във ВКП е пълно с лелки
Прав беше Филчев, че във ВКП е пълно с лелки
02 май 2022 9:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
30 април 2022 14:06
Гост

51 години от смъртта на Академик Любен Василев (1911 – 1971) – един от най-изтъкнатите български юристи-цивилисти, политик и академик на БАН. Роден на 22 август 1911 г. в гр. Шумен в семейството на майстор зидар. През 1934 г. завършва „Право“ в Софийския университет. Член на БКП от 1929 г. до смъртта си през 1971 г. Председател на Законодателния съвет на БКП от 1948 г. Член е на Комисията за Изготвянето на Нова Конституция. Професор по гражданско право от 1948 г. в СУ ,,Св. Климент Охридски“. Академик на БАН от 1958 г. Депутат в периода 1968 – 1970 г. Умира… Покажи целия коментар »

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
30 април 2022 16:05
Гост

Допълнение: Акад. Любен Василев чете лекции по „Гражданско право – обща част“, „Вещно право“, „Облигационно право“, „Граждански процес на НРБ“ и избираемите курсове „Увод в търговското право“ и „Увод в правото на интелектуална собственост“ в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“, както и в Московския държавен университет ,,М. В. Ломоносов“.

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
30 април 2022 16:13
Гост

Допълнение: Акад. Любен Василев е почетен гражданин на СССР, награден с орден „Карл Маркс“ и орден „Ленин“ за изключителните си заслуги към развитието на гражданскоправната наука. Родоначалник на българското гражданско законодателство, както и на руския законник „Гражданският договор“, който действа и до днес в Русия. Секцията по международно частно право в Института за държавата и правото при Руската академия на науките, носи името на „Академик Любен Василев“.

ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
ПОКОЛЕНИЯ, ЛИЧНОСТИ И ЕРУДИТИ НА ЮФ
30 април 2022 20:20
Гост

Допълнение: Акад. Любен Василев в периода 1965 – 1971 г. неуморно подготвя първия проект за „Български граждански кодекс“,но смъртта му попречва да бъде докрай наречен „КОЛОСЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИСТИКА“, въпреки това, Академик Любен Василев си остава един от най-забележителните, изтъкнати и опитни юристи-цивилисти за всички времена.

Каишко
Каишко
30 април 2022 0:59
Гост

Аз съм съдия от 16г. Като преди това съм бил следовател 7г.Предполага се поне формално,че много добре познавам сидтемата отвътре.От т.гл.точка питам има ли по -гнусно и долно образувание от нашата прокуратура.Нейният огромен проблем е само и само и да не я изхвърлят от съд.власт заради пари за дрехи,2,5 и 2,7 запрати по Коледа и др.под.На фона на това ,че са политически субект без да се явяват на избори и стопански субект без да ги грози угроза от фалит. ДОБРЕ,ЧЕ.НЯМАМ ЕДНОЛИЧНАТА ВЛАСТ АЗ ДА ИМ РЕША СЪДБАТА.Да пишат хвалебствени дитирамби за тези подлоги,просто да ги измитат,изриват и изхвърлят от съдебната… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 април 2022 1:11
Гост

Алкохола, не е за деца. Яж пуканки и чети правна литература, щото един път следовател, цял живот следовател с комплекси като съдия. Питай колегите, които са били младши съдии.

80%
80%
30 април 2022 19:18
Гост

Съгласен съм! То това е все едно да има бивш военен, или бивш полицай! А, представете си, бивш военен, който е станал следовател, а при преназначаванията около 2006 г. да му е отказано да бъде назначен в прокуратура, а след това да е бил „изстрелян“ за съдия?! УжасЪт!

Някой
Някой
30 април 2022 10:26
Гост

Съвършено прав. Прокуратурата е политически субект, който не се явява на избори !

Анонимен
Анонимен
02 май 2022 13:52
Гост

Веднага ти отговарям. Има по-гнусно образование-съдът. Натъпкан с връзкари, комплексари, следователи с милиционерски морал, правно неграмотни индивиди, които са там също за пари за дрехи и 2,5 2,7 по Коледа. В обществото смешници с навирени носове и самочувствие без покритие, с единствената гордост, че били в съдебната власт, на работа-жалки помии преписващи мотиви от актове на всс и вечно озъртащи се за поредния подкуп.

гражданин
гражданин
04 май 2022 11:38
Гост

А аз съм бил съдия много повече години от теб, неуважаеми, и ако имах власт всички, които са били следователи повече от 3 месеца, бих ги изритал от всички органи на съдебната власт, защото е отровена душата и сърцето им, а за юридическите им качества да не говорим! Именно следователите Ив Г, Пл Цв и т.н. и т.н. понастоящем управляват прокуратурата…е, крайния резултат е плачевен…но ти, неуважаеми, си ми повече от ясен…имаш късмет, че съм редови магистрат, иначе такъв институционален шут в задника щеше да получиш от мен, че свят да ти се завие…

Анонимен
Анонимен
01 юли 2022 15:39
Гост

Грозно самочувствие проявявате, съдия, няма кого да ритате, някои от употребените от Вас думи не подобават на съдия.
Няма какво да прехвалвате всички съдии, тъй като в съдебната система има хора, назначени преди времето на конкурсите, които не заслужават да бъдат съдии, но са имали връзките да станат такива. Обикновено те след това са най-нетолерантни към останалите магистрати.
Много предубедено мнение за съдия. Предубедеността е въпрос, който е важен за обществото. Дано не сте предубеден по този категоричен начин по всички въпроси и не слагате всички хора под един знаменател.

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 21:58
Гост

И Филипова и Николов и Чавдаров верни слуги Гешеви и за награда прескачали нива с административни постове, а сега във ВСС ще връщат услугите.

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 21:43
Гост

Всеки следващ ВСС е в пъти по зле от предишния. С тези кандидати ме карате да съжалявам за Галя Георгиева и Ясен Тодоров.

Някой не разбрал?
Някой не разбрал?
29 април 2022 19:46
Гост

В каскетурата с тези карикатури, като кандидатури се показва, че институцията е мина в която дъно няма, а се копае тунел към обратната страна на Земята!

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 19:41
Гост

Поне са прокурори с дълъг, дълъг стаж като такива. Какво да се каже за някои недоразумения като кандидати от съдийската квота? Новото ВСС ще е шеф до шефа и пак ще кипи безсмислен труд.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:23
Гост

Абсолютно нормално е прикриватурата, в частност Каскета да номинира верните си слугинчета, да се пробват да го спасят. Няма как да стане. ГЕШЕВ ПОЗОР !!! ОСТАВКА И ЗАТВОР !!

Заки
Заки
29 април 2022 14:47
Гост

Много добра номинация.

Филип
Филип
29 април 2022 14:48
Гост

Така е. Желая му успех.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Стоил
Стоил
29 април 2022 14:13
Гост

Ако до сега номинираните бъдат избрани, както и Чавдар от Плевен и Филипова, то Гешев ще е бетон, не само, че ще изкара пълен мандат, но ще стане още по-стабилен. Честито на работещите прокурори!

Чочо
Чочо
29 април 2022 14:46
Гост

Много лоша перспектива.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:25
Гост

Бетон ще е докато не бъде ликвидиран по други начини 🙂

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 13:50
Гост

Очаквано. Прокурорската квота във ВСС ще е от четири малки гешевчета. Чакаме останалите двама Владимир Николов и Красимира Филипова.

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
29 април 2022 17:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
29 април 2022 13:39
Гост

Явно и другите кандидатури, ще са такива. Това е кандидатура описваща в пълна степен, защо прокуратурата е на този хал. При предлагане на такива кандидати, прокурорите не следва да се оплакват от бъдещата ПК на ВСС.

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 13:19
Гост

Любопитна кандидатура.

Анонимен
Анонимен
29 април 2022 13:19
Гост

И да ни пишете за всеки кой се е кандидатирал и кой не, ние не ги познаваме тия хора. Ще стане ясно какви са след назнзчаването им във ВСС.

Джефри
Джефри
29 април 2022 13:18
Гост

Изглежда чиатв.

Калоян
Калоян
29 април 2022 13:18
Гост

Добре де, във ВСС само чичаци и лелки ли трябва да влизат? Хора над 55? Ммлади не може ли ?

Щерев
Щерев
29 април 2022 14:50
Гост

Явно другите са с предимство.

Халипенска
Халипенска
29 април 2022 13:17
Гост

Всички около 1999 година започват работа ми прави впечатление.

Кънчев
Кънчев
29 април 2022 13:17
Гост

А и той от кариерата

Албена
Албена
29 април 2022 13:17
Гост

Супер. Успех му желая.

Радосвета
Радосвета
29 април 2022 13:16
Гост

Надявам се, че ще може да се справи с работата във ВСС и няма да взема там срамни решения.

Михаил
Михаил
29 април 2022 14:51
Гост

Зависи до колко е податлив на чужди мнения.

Албена
Албена
29 април 2022 13:16
Гост

Сега до избора на нов ВСС ще ни пускате всеки номиниран ли ?

Milev
Milev
29 април 2022 13:16
Гост

Жела му успех